Fórum » Vyberáme fotoaparát

Starsia poloprofi DSLR

janca.orange
2015-08-31 11:06:33+02
Ahojte,

momentalne vlastnim D3100 ktoru som kupil par rokov dozadu, ale prilis som sa jej nevenoval. Az poslednu dobu som sa o fotenie zacal trochu zaujimat. Nemam ambicie stat sa fotografom, ale mam zaujem ucit sa fotit (povedzme, ze ma to bavi a tiez si rad rozsirim obzory). Na D3100 mi vadi par veci, takze si ju urcite nenecham. Kedze mam vacsie ruky, rad by som vacsie telo, takze sa pozeram skor na kategoriu 7xxx a EOS x0 d.

Problem je, ze nove tela stoja daleko viac nez som ochotny investovat. Celkom sa mi pozdavala 60d, aj kvoli vyklopnemu displeju. Je to starsi fotak, ale u Canonu asi jedina mozna volba, kedze 70d je uz prilis draha. Nevadil by mi ani Nikon, ale taka D90 je zrejme uz prilis stara, ale D7000 mi pride ako dost slusna volba. Ci Canon, alebo Nikon zatial neviem. U Canonu ma laka vyklopny displej a udajne lacnejsie objektivy, u Nikonu zase motorcek, ktory by som snad dokazal vyuzit a v pripade takej D90 aj vyrazne nizsia cena (ale ten je asi az prilis stary) D7100 je ale zrejme vyrazne lepsi fotak nez 60d. Nad nizsou radou neuzvazujem kvoli rozmerom a absencii stavoveho displeja.
Obcas vyuzijem aj video v tom zmysle, ze doteraz som sice ziadne nenatocil, ale do buducna sa snad prilezitost najde. Zaujima ma hlavne cena tych objektivov, kedze viem, ze su obecne drahe a na nakladoch mi dost zalezi. Fotit momentalne planujem hlavne krajiny, ale podla moznosti aj portrety (maximalne priatelku). Vedeli by ste mi pomoct rozlustit tento oriesok, alebo na to idem uplne zle ?

alexmenti
2015-08-31 11:19:37+02
ak máš väčšie ruky, tak ešte zostáva zvážiť možno najlacnejšiu alternatívu a síce dokúpiť na existujúce telo battery grip, napr. za cenu okolo 50 eur a úchop sa ti podstatne zlepší...až keď ťa možno fotenie zaujme dostatočne, tak si kúpiš už novšie a väčšie telo, dovtedy postačí aj potenciál D3100...

janca.orange
2015-08-31 11:27:07+02
D3100 urcite nechcem. Jednak mi vadi ten displej ktory je hrozny a jednak tam mam len zakladny setak a kym sa nerozhodnem pre nejaky novy fotak, nechce sa mi ani kupovat dalsi objektiv no ktorom by som v pripade prechode na Canon prerobil. Ale vdaka za tip

roakmorg
2015-08-31 11:41:17+02
príspevok od: janca.orange
Ahojte,

momentalne vlastnim D3100 ktoru som kupil par rokov dozadu, ale prilis som sa jej nevenoval. Az poslednu dobu som sa o fotenie zacal trochu zaujimat. Nemam ambicie stat sa fotografom, ale mam zaujem ucit sa fotit (povedzme, ze ma to bavi a tiez si rad rozsirim obzory). Na D3100 mi vadi par veci, takze si ju urcite nenecham. Kedze mam vacsie ruky, rad by som vacsie telo, takze sa pozeram skor na kategoriu 7xxx a EOS x0 d.

Problem je, ze nove tela stoja daleko viac nez som ochotny investovat. Celkom sa mi pozdavala 60d, aj kvoli vyklopnemu displeju. Je to starsi fotak, ale u Canonu asi jedina mozna volba, kedze 70d je uz prilis draha. Nevadil by mi ani Nikon, ale taka D90 je zrejme uz prilis stara, ale D7000 mi pride ako dost slusna volba. Ci Canon, alebo Nikon zatial neviem. U Canonu ma laka vyklopny displej a udajne lacnejsie objektivy, u Nikonu zase motorcek, ktory by som snad dokazal vyuzit a v pripade takej D90 aj vyrazne nizsia cena (ale ten je asi az prilis stary) D7100 je ale zrejme vyrazne lepsi fotak nez 60d. Nad nizsou radou neuzvazujem kvoli rozmerom a absencii stavoveho displeja.
Obcas vyuzijem aj video v tom zmysle, ze doteraz som sice ziadne nenatocil, ale do buducna sa snad prilezitost najde. Zaujima ma hlavne cena tych objektivov, kedze viem, ze su obecne drahe a na nakladoch mi dost zalezi. Fotit momentalne planujem hlavne krajiny, ale podla moznosti aj portrety (maximalne priatelku). Vedeli by ste mi pomoct rozlustit tento oriesok, alebo na to idem uplne zle ?
Minule som kupil kamosovi kt. zacinal s fotenim staru D200 za 80e. Rozlisenie 6Mpx a som cakal aky to bude sum zhora dole a az som bol prekvapeny (v dobrom) z vystupu. Hold 10 rokov stare telo, ale s profi sklami dobre vysledky. Tebe odporucam D300/D300s. Resp ak chces rubat vyssie tak 5D2 / D700 su stale skvele tela.

janca.orange
2015-08-31 11:47:11+02
Nad D300 som premyslal, ale potom som si povedal, ze uz radsej vezmem nizsiu triedu a nieco modernejsie. D300s je dost drahy stroj, ale mozno sa nieco objavi

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2015-08-31 11:54:49+02
D3100 foti zhruba ako D90/D300. Ak ti postacuje rovnaka kvalita ale chces lepsiu ergonomiu, viac funkcii, lepsi AF, kup si niektory z tychto modelov. Ist doniecoho este starsieho, je hlupost. Naco by ti bola dobra ergonomia, ale o dost horsie fotky? Vyraznejsi narast kvality budes mat od modelu D7000 a novsich v tomto rade. Cena bazaroveho tela od 350€.
Z hladiska fotenia krajiny a portretu ti postacuje aj to co mas. Viac sluzby nez novy fotak ti urobia objektivy. Prdsa len je ale par padnych dovodov, preco ist do Nikonu D7XXX.
1. vyssie rozlisenie = viac detailov v krajinarskej fotografii
2. vacsi dynamicky rozsah = lepsia expozicia pri foteni krajiny
3. pospora HSS a CLS = moznost pouzivat systemovy blesk uplne inym sposobom, dolezite pri portretoch

Nikon sice nema vyklopny displej a u starsich modelov tazko konkuruje vo videu, ma ale vacsi dynamicky rozsah a mensi sum. To je vyhoda, ktoru pocitis dennodenne. Nikon ma momentalne ucelenejsie portfolio objektivov pre narocnych amaterov.

janca.orange
2015-08-31 11:54:56+02
Akurat som si cital nieco o D300/300s a udajne su dost narocne na kvalitu objektivov. To asi nie je idealne pre amatera ...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2015-08-31 12:01:47+02
Akurat som si cital nieco o D300/300s a udajne su dost narocne na kvalitu objektivov. To asi nie je idealne pre amatera ...
V com spociva narocnos uvedenych fotakov? To je zase nejaka blbost. D300 ma len 12 MPxa naviac APS-C, to dava na objektivy ovela mensie naroky, ako sucasne 24Mpx, ci nebodaj 36Mpx FF. 12Mpx odpusti strasne vela. Nielen, ze nepotrebuje tak kvalitne objektivy z hladiska rozlisenia, ale naviac aj zamaskuje nedostatky prace fotografa. Fotit s 12 Mpx je pre zaciatocnika ovela lahsie. 24Mpx odhali kazdu technicku chybu fotenia.

janca.orange
2015-08-31 12:09:12+02
Ja som to nasiel len ako negativny bod v jednej recenzii. Kedze vase recenzie citam tiez, budem verit skor vam. Takze by to bola lepsia volba nez napriklad D90 ?

Martin P
2015-08-31 12:40:08+02
uplna somarina ist z nikonu do canonu ked chces fotit krajinu to po prve
a riesit velkost ruk a kvalitu displayu ked len zacinas to po druhe
radsej sa ty uc fotit s tym co mas a kup si prime objektivy starsie na krajinu a portret
a ked sa naucis vymen telo trebars za starsiu d5200 alebo d5300 s otocnym displayom
display na d3100 je uplne normalny standardny v nicom nezaostavajuci za canonmi
fotak ma 14mpx tam to znesie aj ten setak tvrdis ze nechces byt fotograf ale riesis veci ako keby si fotografom chcel byt
ergonomiu ocenis az ked budes vediet co chces fotit a aj to budes vediet odfotit a odborna verejnost ti to pochvali a nie kamarati na fb to nieje meradlo tam lajkuju aj somariny
sam mam d3100 a velkost mi vyhovuje a mam ju stale pri sebe vo fototaske aj s d3300 aj s objektivami a ani pomaly neviem ze nieco nosim a pohotova na portrety a krajinu dostatocne je a kvalita vystupu este stale na amaterske nie diletantske a laicke forky dostacuja
vyhoda nikonu oproti canonu ako tu bolo spomenute je vacsi dynamicky razsah ktory pri krajine a portrete vyuzijes
ty si len pekne zadovaz monitor pocitac a programy editacne do neho a uc sa a momentalne nevymyslaj
aj ja nemam bohvieako male ruky ale naucil som sa aj s malymi pristrojmi narabat a uprednostnit velkost pristroja pred kvalitou vystupu nepovazujem za rozumne
pri krajine nepotrebujes menit nastavenia kazdu chvilu a pri portrete uz vobec nie to sa robi pri akcnej fotke a pri reportazi
nastavis manual menis cas a clonu popripade iso a to je vsetko fotis do raw a ostatne robis v compe

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2015-08-31 12:46:46+02
Ja som to nasiel len ako negativny bod v jednej recenzii. Kedze vase recenzie citam tiez, budem verit skor vam. Takze by to bola lepsia volba nez napriklad D90 ?
D90 a D300 fotia prakticky rovnako. Rozdiel je v triede fotakov. D90 pokrocily amater, D300 poloprofesional, so vsetkym, co k tomu patri. Takze fotky rovnake, fotenie iny zazitok. Dat si vedla seba parametre obidvoch a porovnat nie je dufam problem?

janca.orange
2015-08-31 12:49:13+02
D3100 ma 4x menej pixlov nez vyssie spomenute fotaky. Podla Vas to znamena, ze v nicom nezaostava, podla mna to znamena uplny opak a mne osobne to vadi.

Ergonomii davam prednost proste preto, ze som skusal vacsi fotak a je to pre mna pocitovo daleko lepsie. Samozrejme, nechcem do toho investovat zase tak vela, preto chcem ist do niecoho vacsieho. Co sa kvality vystupu tyka, ten je samozrejme dolezity, no cokolvek vyssie spomenute ho ma nezanedbatelne az vyrazne lepsi nez D3100.

janca.orange
2015-08-31 12:55:06+02
Ach, az teraz som si precital predosly prispevok.

Zrejme pojdem do ten D7000. Tym padom si mozem chvilku nechat to co mam, kupit lepsie sklo a potom len vymenit telo. O video som mal strach pri D90, ale ta D7000 mi uz pride velmi pouzitelna. Akurat ma mensi framerate pri FullHD, ale s tym sa dokazem zmierit.

Martin P
2015-08-31 12:58:52+02
D3100 ma 4x menej pixlov nez vyssie spomenute fotaky. Podla Vas to znamena, ze v nicom nezaostava, podla mna to znamena uplny opak a mne osobne to vadi.

Ergonomii davam prednost proste preto, ze som skusal vacsi fotak a je to pre mna pocitovo daleko lepsie. Samozrejme, nechcem do toho investovat zase tak vela, preto chcem ist do niecoho vacsieho. Co sa kvality vystupu tyka, ten je samozrejme dolezity, no cokolvek vyssie spomenute ho ma nezanedbatelne az vyrazne lepsi nez D3100.

a co chces tlacit velke metrove fotky? ak ano stale ti staci 14 mpx
vacsi fotak vacsia ostara viacej mpx vacsia narocnost na kvalitu objektivov a aj drahsich a o vela

chces mi povedat ze starsi 12 mpx ma lepsi vystup ako 14mpx fotak novsieho vydania?
mozno rychlost zaostrovania v niektorych pripadoch a lepsia ergonomia
a dnes si sa prihlasil sem na forum
radsej ukaz nejake fotky co fotis aby sme videli ci skutocne potrebujes novy alebo aj vacsi fotak
jedine ze by si bol uplne dokonale presvedceny o svojej pravde a sem pises len preto aby si si po vymene nazorov a ustupe oponentov a rezignacii z roznych dovodov potvrdil ze jednoducho chces vacsi fotak
cely svet zmensuje svoje fotaky vyzaduju si to zakaznici ale ty mas velke ruky a to je ergument
aj ja mam vacsie ruky a neucil som sa narabat s malymi pristrojmi a mlkro tlacitkami
venoval som ti dost casu
teraz rob ako uznas za vhodne ale vysledok je dolezity a nie aky ho mas velky

Martin P
2015-08-31 13:01:22+02

este jedna vec keby mal d3100 menej pixlov stvornasobne ako vyssie spomenute fotaky
tak by si musel vediet ze 14x4 je ?
alebo 14 deleno 4 je?
alebo sa mylim?

janca.orange
2015-08-31 13:04:44+02
Napisal som to zle. Chcel som napisat 3x menej pixelov a myslel som tym displej. Mne to vadi a hlavne to vadi babe, pretoze chce vidiet co odfotila a ako som pisal, D3100 ma proste strasny displej. Pre niekoho je to v poriadku, ja mu nazor neberiem, ale mne to vadi.

A ako som pisal, iny fotak chcem kvoli tomu, ze s vacsim sa mi pracuje lepsie. Mam tiez 17" notebook a je mi jedno, ze si cely svet mysli, ze je to nezmysel. Skratka sa mi s tym pracuje lepsie a to je pre mna dolezite.

Martin P
2015-08-31 13:04:52+02
d 7000 ma 16mpx a d3100 ma 14mpx
a mal som aj 7000-ku a viem to porovnat
minimalny rozdiel vo velkosti vysledneho obrazku
lepsie ergonomicky ale zufale af pri horsich svetelnych podmienkach

JakubH
2015-08-31 13:07:32+02
Taktiež by som odporučil kúpiť pevné sklo 35/50mm 1,8 pocítiš neskutočný nárast kvality + vďaka pevnému ohnisku budeš viac kreatívny. K ergonómii, kúp z ebay grip na d3100 ...

Martin P
2015-08-31 13:09:33+02
Napisal som to zle. Chcel som napisat 3x menej pixelov a myslel som tym displej. Mne to vadi a hlavne to vadi babe, pretoze chce vidiet co odfotila a ako som pisal, D3100 ma proste strasny displej. Pre niekoho je to v poriadku, ja mu nazor neberiem, ale mne to vadi.

A ako som pisal, iny fotak chcem kvoli tomu, ze s vacsim sa mi pracuje lepsie. Mam tiez 17" notebook a je mi jedno, ze si cely svet mysli, ze je to nezmysel. Skratka sa mi s tym pracuje lepsie a to je pre mna dolezite.
rob si co chces ale baba hadam nema velke ruky a na slnku alebo vonku aj tak prd uvidis co si odfotil to uvidis az doma
na to su nove fotaky a omnoho drahsie a aj tam to nieje vzdy stopro a jednoznacne ale kup si co chces dolezite su vysledky
a spokojnost baby to je najdolezitejsie
lebo nespokojna baba cesta do pekla

janca.orange
2015-08-31 13:12:10+02
Este raz. Tie pixle boli k displeju, nie k senzoru.

Pevne sklo urcite chcem. Uz som aj nejake pozeral, no zatial sam neviem, ci bude lepsie 35mm, alebo 50mm.

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()