Čaute, chcel by som sa opýtať. Mám dilemu jednu. Doteraz fotím na otcovom Nikone D5100 (čo dostal na 50-tku ako darček ale fotenie ho prestalo baviť. Aspoň som sa dostal k zrkadlovke zadarmo ) Fotím hlavne prírodu, krajinu, keďže rád turistikujem. Chcem kúpiť niečo nové. Už dlhé mesiace som pozeral na D7200 ako také postupné zvyšovanie levelu. Ale v poslednej dobe, keď pozerám na tie mirrorless sa mi začali hrozne ľúbiť. Olympus E-M10 Mark II alebo Fujifilm. Ide o to, že či sa hodia takéto mirrorless foťáky na fotenie krajiny, prírody, atď. Či budú mať takú kvalitu ako D7200. Je to otázka toho, že či sa namáhať s ruksakom hore niekde s D7200 so všetkým možným, alebo radšej zobrať niečo malé mirrorlessa bude to mať takú istú kvalitu ako D7200. (samozrejme to závisí aj od mojej zručnosti
Dnes nie je problem najst fotky z mirrorlessov i zrkadloviek v plnom rozliseni. Mozes porovnavat kolko chces. Aj v nasich recenziach.
P.S. Mirrorlessy uz davno dokazali, ze su plnohodnotnym ekvivalentom zrkadloviek. Otazka neznie, co foti lepsie, ale co ti vyhovuje koncepcne lepsie. A na to si musis zodpovedat sam.
Mal som tu istu dilemu nakoniec mam doma oboje mensiu a lahsiu OMD-M5 nosim na turitiku a Nikon mam na spolocenske stretnutia mne yhovuje jedno aj druhe plne som spokojny
Podla mna Nikon d5100 je slusne telo, sam som nad nim este teraz rozmyslal (alebo nad d7000). Otazkou je, ake mas nan skla na tu krajinu? Ak mas len zakladny nejaky setovy, tak poriadny sirokac (napr. tokina 11-20 pripadne 11-16) a dalsi dobry zakladak by ta posunuli mozno dalej. Hovorim ale, neviem cim si doteraz fotil. Ja mat ten nikon d5100 + tokinu 11-16, sigmu 17-70 a nejaku 70-200vku, tak som celkom spoko Ale zase na hory to vsetko vlacit (pripadne tu d7200), to je uz ina otazka. Uplne Ta v tomto chapem, v podstate mna laka to iste co Teba Je to tazka dilema, ci tie spratnejsie mirorrlessy alebo nie. Tie olympusy vyzeraju fakt velmi podarene, fotit s tym je isto zazitok sam o sebe Dilema, ktoru si mozme vyriesit asi len my sami
mne by bolo luto 24 mpx na nikonoch a preto znasam radsej vahu a nekomfort a vlacim hore dole tri objektivy plus dve tela zakladnych modelov ale len v lete ale pride cas a aj ja sa vydam na cestu zlahcovania fotovybavy a dufam ze zatial sa dostanu dalej od zacarovanych 16mpx aspon na 20 mpx upozornujem ze je to moj nazor a respektujem aj iny nazor na menej mpx
mne by bolo luto 24 mpx na nikonoch a preto znasam radsej vahu a nekomfort a vlacim hore dole tri objektivy plus dve tela zakladnych modelov ale len v lete ale pride cas a aj ja sa vydam na cestu zlahcovania fotovybavy a dufam ze zatial sa dostanu dalej od zacarovanych 16mpx aspon na 20 mpx upozornujem ze je to moj nazor a respektujem aj iny nazor na menej mpx
Môj názor je, či 20 Mpx alebo len 16 nie je žiadny praktický rozdiel. Aj tak ich vo väčšine prípadov downsamplujem na 3 Mpx.
Môj názor je, či 20 Mpx alebo len 16 nie je žiadny praktický rozdiel. Aj tak ich vo väčšine prípadov downsamplujem na 3 Mpx.
BTW najnovšie m4/3 sú už 20 Mpx (GX8).
moze byt len to chvilu trva nez si clovek pripusti ze tie mpx v praktickom vysledku vo vacsine pripadov uplne stacia ale su pripady ked sa zide aj 36 mpx ale len pre malu cast fotografov a malu cast pouzitia vacsina skutocneho pouzitia fotiek je vo velkosti ktoru popisujete ale nejde len o mpx ide aj o dynamicky rozsah a sum a moznost vyrezu ostrost hlavne moznost urobit vacsi detail bez nutnosti vlacit so sebou velmi dlhe ohnisko a len na par fotiek popripade jednu napr 36 mpx to umoznuje a zcasti aj 24 mpx ale s klesajucimi mpx stracame takuto moznost mne sa to paci ak niekomu nie ok zalezi od stylu fotenia a od pristupu k foteniu videl som fotku sefredaktora tohoto portalu co urobil z petrzalskeho brehu dunaja smerom na hrad povodny obraz 36 mpx bol celkovy zaber hradu a detail bola vstupna brana na nadvorie v strede obrazu s velkostou 16 mpx cize stale v pohode rozlisenie na fotografiu normalnych rozmerov pri mensich mpx by ta moznost nebola alebo by bola mensia zalezi od pristupu fotografa a jeho predstavivosti a schopnosti vyuzit technicke moznosti na maximum.
ja som sa rozhodol pre prechod od zrkadlovky ku bezzrkadlovke ... mozno aj preto, lebo sa nechcem posuvat dalej, ani si postupne zvysovat level
level a jeho zvysovanie nezalezi len na mpx a dynamickom rozsahu a pocte obrazkov za sekundu ale na kreativite a schopnosti vidiet svet inak ako vacsina populacie dokazom je vasa posledna fotka utekaca rozmazaneho tu by nepomohli mpx a nic ine foto nieje len o technike ale aj o psychike a o schopnosti povedat divakovi v skratke pribeh vela mpx je inym smerom ktory ma ine urcenie a pouzitie najlepsie je mat vela fotakov s vela mpx a aj s malo mpx a tento harem pozivat podla potreby co mam a dakujem za to osudu
Zrkadlo už máš. Keď skúsiš CSC tak po roku budeš mať jasno čo pôjde z domu, alebo či si necháš oba systémy. Ergonómiou a rýchlosťou ostrenia CSC ešte nie sú ekvivalentom zrkadiel. Otázne je čo potrebuješ. Jemné prírodné štruktúry , srsť a perie si vyžadujú aj dostatok rozlíšenia a aj kvalitné sklo. Nie je umenie degradovať 36 Mpx nekvalitným objektívom na 12 Mpx. Video s dobrou stabilizáciou a rôznymi vychytávkami nájdeš skôr na CSC. (nie na každom). Na koniec to bude nejaký kompromis, ktorý musíš urobiť sám.
neexistuje jedno nahradit druhym (zrkadlo/csc), darmo sa tu bude donekonecna omielat, ze uz su CSC plnohodnotnym ekvivalentom zrkadloviek. Kazdy system ma svoje vyhody, ktore su specificke a nenagraditelne druhym. To neznamena, ze jeden je lepsi ako druhy. Ja osobne som skoncil pri D7200 ako hlavny system a CSC (Fuji x 100s) mam ako druhy - na street, rodinne vylety atd. Mal som aj m4/3, ale mensi cip ako APSC mi proste nevyhovoval - ten rozdiel tam je a ja som ho vnimal dost.
Zrkadlo už máš. Keď skúsiš CSC tak po roku budeš mať jasno čo pôjde z domu, alebo či si necháš oba systémy. Ergonómiou a rýchlosťou ostrenia CSC ešte nie sú ekvivalentom zrkadiel. Otázne je čo potrebuješ. Jemné prírodné štruktúry , srsť a perie si vyžadujú aj dostatok rozlíšenia a aj kvalitné sklo. Nie je umenie degradovať 36 Mpx nekvalitným objektívom na 12 Mpx. Video s dobrou stabilizáciou a rôznymi vychytávkami nájdeš skôr na CSC. (nie na každom). Na koniec to bude nejaký kompromis, ktorý musíš urobiť sám.
No však toto s tou ergonómiou Lebo ja som veľký človek 2-metrový a mám strašne veľké paprče a už s D5100 mám problém si tam vopchať prsty Takže neviem či u mňa by to bolo dobré s tým CSC, keďže sú ešte menšie.
Ja som prechádzal z D5100 na D7100 a tá ergonómia je na nezaplatenie oproti D5xxx rade. Tiež by som chcel druhý CSC systém na ťažšie výstupy, alebo ako pohotovostný foťák, ktorý by som nosil všade so sebou no zatiaľ to financie nedovolia a nie je to zas taká nutnosť len osobný chtíč .
Prikláňam sa teda k tomu čo písal Landov a tebe osobne odporúčam ostať pri Nikone
No však toto s tou ergonómiou Lebo ja som veľký človek 2-metrový a mám strašne veľké paprče a už s D5100 mám problém si tam vopchať prsty Takže neviem či u mňa by to bolo dobré s tým CSC, keďže sú ešte menšie.
Vyskúšaj, omakaj, za to nič nedáš. A ak Ti to nebude vyhovovať tak to zistíš už za niekoľko málo minút. Na čo páchať na sebe ergonomické násilie niekoľko ďalších mesiacov. (lebo na koniec si zvykneš, ale tešiť ťa to nebude)
Tak takúto dilemu mám aj ja. OMD E-M 5mk.ii+12-40 2.8 alebo D750+24-120f4. Recenzie prečítané, fotky napozerané - kompaktnosť vs. FF. Viem aké objektívy by som k jednému či druhému systému dokupoval. Viem že si vyberám systém ako celok, len sa stále neviem rozhodnúť. Fotil som s D7100, na cvakanie mám RX100mk3. Len to konečné rozhodnutie, impulz na zvolenie systému. Takže nie si sám v tažkom rozhodovaní.
Tak takúto dilemu mám aj ja. OMD E-M 5mk.ii+12-40 2.8 alebo D750+24-120f4. Recenzie prečítané, fotky napozerané - kompaktnosť vs. FF. Viem aké objektívy by som k jednému či druhému systému dokupoval. Viem že si vyberám systém ako celok, len sa stále neviem rozhodnúť. Fotil som s D7100, na cvakanie mám RX100mk3. Len to konečné rozhodnutie, impulz na zvolenie systému. Takže nie si sám v tažkom rozhodovaní.
Možno treba opustiť myšlienku, že jeden systém je vhodný na všetko ....
D7200 alebo mirrorless
P.S. Mirrorlessy uz davno dokazali, ze su plnohodnotnym ekvivalentom zrkadloviek. Otazka neznie, co foti lepsie, ale co ti vyhovuje koncepcne lepsie. A na to si musis zodpovedat sam.
ale pride cas a aj ja sa vydam na cestu zlahcovania fotovybavy a dufam ze zatial sa dostanu dalej od zacarovanych 16mpx aspon na 20 mpx
upozornujem ze je to moj nazor a respektujem aj iny nazor na menej mpx
ale pride cas a aj ja sa vydam na cestu zlahcovania fotovybavy a dufam ze zatial sa dostanu dalej od zacarovanych 16mpx aspon na 20 mpx
upozornujem ze je to moj nazor a respektujem aj iny nazor na menej mpx
len to chvilu trva nez si clovek pripusti ze tie mpx v praktickom vysledku vo vacsine pripadov uplne stacia
ale su pripady ked sa zide aj 36 mpx ale len pre malu cast fotografov a malu cast pouzitia
vacsina skutocneho pouzitia fotiek je vo velkosti ktoru popisujete
ale nejde len o mpx ide aj o dynamicky rozsah a sum a moznost vyrezu ostrost hlavne moznost urobit vacsi detail bez nutnosti vlacit so sebou velmi dlhe ohnisko a len na par fotiek popripade jednu
napr 36 mpx to umoznuje a zcasti aj 24 mpx ale s klesajucimi mpx stracame takuto moznost mne sa to paci ak niekomu nie ok zalezi od stylu fotenia a od pristupu k foteniu
videl som fotku sefredaktora tohoto portalu co urobil z petrzalskeho brehu dunaja smerom na hrad povodny obraz 36 mpx bol celkovy zaber hradu a detail bola vstupna brana na nadvorie v strede obrazu s velkostou 16 mpx cize stale v pohode rozlisenie na fotografiu normalnych rozmerov
pri mensich mpx by ta moznost nebola alebo by bola mensia
zalezi od pristupu fotografa a jeho predstavivosti a schopnosti vyuzit technicke moznosti na maximum.
vela mpx je inym smerom ktory ma ine urcenie a pouzitie
najlepsie je mat vela fotakov s vela mpx a aj s malo mpx a tento harem pozivat podla potreby
co mam a dakujem za to osudu
Prikláňam sa teda k tomu čo písal Landov a tebe osobne odporúčam ostať pri Nikone
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa