Fórum » Vyberáme fotoaparát

Prechod na zrkadlovku

nika147
nika147 2016-02-21 14:59:34+01
Zdravím. Už fotím nejaký ten piatok na ultrazoom Fuji HS25, ale chcelo by to čosi viac. Rozhoda som sa, že si kúpim nejakú lacnejšiu používanú zrkadlovku. Veľmi rada fotím makro (čo s týmto fotákom nie je žiadna sláva), zvieratá, občas prírodu. Taktiež aj natáčam videá, tak by som bola rada ak by zrkadlovka mala aj nejakú použiteľný video výstup. Limit nemám veľký, tak do 300€.
Pozerala som na Pentax K5 so setakom za 300€, nafotenych 50 000
alebo D3200 za 340€ s 18-55mm a Sigma 70-300.
Asi by som veľmi nerozmýšľala, ale Nikone ma odrádza, že nemá žiadnu stabilizáciu obrazu, čo by pri videách mohol byť problém, keďže nebehám stále so statívom.
Vedeli by ste mi niečo poradiť? Je mi úplne jedno aká by to bola značka a v zrkadlovkách nemám taký veľký prehľad. Ďakujem

nika147
2016-02-22 14:23:23+01
fatality, ten som uz videla, chvilu som uvazovala, ale tiez je trochu nad limit.
PeCh, ak vsetci prechadzaju zo zrkadiel, znamena to vyhodu, lebo ich bude mnoho na predaj
Chvilu som uvazovala a pozerala sa aj po mirrorlessoch, ale potom som pozrela na ceny objektivov a chut ma presla. Pentax ma zaujal hlavne tym, ze ma stabilizovane telo. A mozno aj preto ze predajca k nemu dava aj F1.7 objektiv.
Dakujem velmi pekne za radu, popozeram sa aj po tychto modeloch

PeCh
2016-02-22 16:34:16+01
príspevok od: nika147
fatality, ten som uz videla, chvilu som uvazovala, ale tiez je trochu nad limit.
PeCh, ak vsetci prechadzaju zo zrkadiel, znamena to vyhodu, lebo ich bude mnoho na predaj
Chvilu som uvazovala a pozerala sa aj po mirrorlessoch, ale potom som pozrela na ceny objektivov a chut ma presla. Pentax ma zaujal hlavne tym, ze ma stabilizovane telo. A mozno aj preto ze predajca k nemu dava aj F1.7 objektiv.
Jasné, bude nízke ceny DSLR . V každom prípade DSLR už zvoní umieračik, ale ešte stále sú top a v niektorých žánroch nie je iná cesta ako DSLR (ale hovoríme aj o tých drahších DSLR). K tomu Pentaxu treba zvážiť to, že či jeden výhodný inzerát vynahradí všetko do budúcnosti. Pozeral som tu a inzeráty pre Pentax samá bieda. Ak by si chcela kúpiť nejaký dobrý teleobjektív, tak pri Canone zoženieš od low-cost 50-250 po eLkové 70-200 v bazáre za super ceny celkom bežne (70-200/4L cca 400 €, 70-200/4L IS cca 700 €, 100-400 cca 1000 €, 55-250 cca 150 €...). Ak budeš niečo také potrebovať pre Pentax, tak to zoženieš len ťažko.

BTW Canon už nepoužívam Prešiel som na Fuji. Môžem ho s kľudným svedomím odporúčať, ale pre tvoje potreby by som skôr volil inú značku, preto sa ti nesnažím odporučiť Fuji.

blahoslav J B Art
2016-02-22 16:53:37+01
ak mas nejakych znamych v okoli, ktori fotia so zrkadlovkami, oslov ich a skuste nejake fotenie ... budes mat lepsiu predstavu, co kupit a na co setrit

seifi
2016-02-22 17:11:22+01
príspevok od: PeCh
Jasné, bude nízke ceny DSLR . V každom prípade DSLR už zvoní umieračik, ale ešte stále sú top a v niektorých žánroch nie je iná cesta ako DSLR (ale hovoríme aj o tých drahších DSLR). K tomu Pentaxu treba zvážiť to, že či jeden výhodný inzerát vynahradí všetko do budúcnosti. Pozeral som tu a inzeráty pre Pentax samá bieda. Ak by si chcela kúpiť nejaký dobrý teleobjektív, tak pri Canone zoženieš od low-cost 50-250 po eLkové 70-200 v bazáre za super ceny celkom bežne (70-200/4L cca 400 €, 70-200/4L IS cca 700 €, 100-400 cca 1000 €, 55-250 cca 150 €...). Ak budeš niečo také potrebovať pre Pentax, tak to zoženieš len ťažko.

BTW Canon už nepoužívam Prešiel som na Fuji. Môžem ho s kľudným svedomím odporúčať, ale pre tvoje potreby by som skôr volil inú značku, preto sa ti nesnažím odporučiť Fuji.
ty si tú zrkadlovku nemál rád Peter ; čím ti je Fuji lepšie ako 5D ? ak na to dáš 24-70/2,8 alebo 70-200/4, či 35/1,4 si veľkosťou len o málinko menší, plus tá ergonomia ; no a výstup v rawe, tam predsa nemôže byť rozdiel, a finančne to samé; alebo ?

RasťoS
2016-02-22 17:22:34+01
Takto. Pentax K-5 je pre začiatočníka (nie len) super stroj so super výstupom. Niečo, ako Nikon D7000. Tá cena je veľmi dobrá. Kx by som nekupoval. Objektív 1,7/50 je ostré sklíčko a dá sa kúpiť za cca 50€. Ten tele-zoom môže byť opticky dobrý, ale bez AF by som taký rozsah nebral. Bez statívu by si sa veľmi nepohla. Ostrenie s manuálnymi sklami má Pentax zvládnuté veľmi dobre. Funguje stabilizásia, signál potvrdenia zaostrenia, aj meranie expozície (všetko pri akomkoľvek manuálnom skle). Písal som, že Na Canon je viac vecí na bazároch, ale to neznamená, že na Pentax je toho málo (bazár na ephoto nieje smerodajný, lepší je bazos). Ak už má niekto pocit, že je toho málo, nechápem, ako môže odporučiť akékoľvek mirrorless, lebo tie sú na tom slabšie aj pri nových sklách. Píšem o svojich skúsenostiach. Na Pentax som zohnal všetko, dokonca aj to, čo som nechcel .

nika147
2016-02-22 20:14:23+01
príspevok od: RasťoS
Takto. Pentax K-5 je pre začiatočníka (nie len) super stroj so super výstupom. Niečo, ako Nikon D7000. Tá cena je veľmi dobrá. Kx by som nekupoval. Objektív 1,7/50 je ostré sklíčko a dá sa kúpiť za cca 50€. Ten tele-zoom môže byť opticky dobrý, ale bez AF by som taký rozsah nebral. Bez statívu by si sa veľmi nepohla. Ostrenie s manuálnymi sklami má Pentax zvládnuté veľmi dobre. Funguje stabilizásia, signál potvrdenia zaostrenia, aj meranie expozície (všetko pri akomkoľvek manuálnom skle). Písal som, že Na Canon je viac vecí na bazároch, ale to neznamená, že na Pentax je toho málo (bazár na ephoto nieje smerodajný, lepší je bazos). Ak už má niekto pocit, že je toho málo, nechápem, ako môže odporučiť akékoľvek mirrorless, lebo tie sú na tom slabšie aj pri nových sklách. Píšem o svojich skúsenostiach. Na Pentax som zohnal všetko, dokonca aj to, čo som nechcel .

Teraz dosť rozmýšľam nad tým Pentaxom a 550D. Pár známych, čo má zrkadlo majú Canon alebo Nikon. Pentax som nikdy v ruke nemala. Ale tých nafotených 50 000 sa mi zdá dosť, či nie (tie Canony vidím aj s menej ako 10 000)? Tiež sa mi zdá, že cena je dobrá, lenže nejaký ten čas by som musela fotiť so setakom. K 550D by som si mohla hneď kúpiť 50mm. Čo je teraz lepšia voľba?

Narazila som ešte aj na Sony A58 so setakom za rovnaku cenu ako Canon.

PeCh
2016-02-22 22:23:30+01
príspevok od: seifi
ty si tú zrkadlovku nemál rád Peter ; čím ti je Fuji lepšie ako 5D ? ak na to dáš 24-70/2,8 alebo 70-200/4, či 35/1,4 si veľkosťou len o málinko menší, plus tá ergonomia ; no a výstup v rawe, tam predsa nemôže byť rozdiel, a finančne to samé; alebo ?
Čo by, Seifi. Mal som zrkadlovky rád. Nedám na ne dopustiť. Mal som 550D aj 5DM2 a hafo skiel, vrátane eLkových. Výstup super. Ale jednoducho, keď som bol na dovolenke, tak som oveľa radšej používal mirrorless ako 5DM2 a na fotkách to nebolo badať. Fotil som koncerty tej istej skupiny štyrikrát so štyrmi rôznymi telami (550D, 5DM2, 6D a X-E2) a najlepší pocit som mal práve s X-E2. Áno fotiť s FF a 70-200/2.8L IS má tiež svoje výhody, ale tú váhu naozaj cítiť. Po fotení s X-E2 som sa na váhu nemohol sťažovať. DSLR majú stále svoje výhody, ale to platí aj o mirrorlessoch a u mňa prevážia výhody mirrorlessu. Keby som fotil šport, tak by zase vyhrala DSLR.

Čo sa týka ergonómie, tak mirrorless neznamená horšiu ergonómiu. Klasické ovládanie na Fuji mi príjde jednoducho geniálne. Určite je lepšie ako pri 5DM2, chýba mu iba joystick na výber AF bodov. Zase musím uznať, že držanie pri holej X-E2 je oproti zrkadlovkám horšie a dodatočný grip je nutnosť. Ale zase taký prťavý NEX sa výborne drží, lebo má dobrý grip už v základe, len Sony začalo dávať normálne ovládanie až v posledných modeloch.

Váha je na strane mirrorlessov. Pri m4/3 je to neodškriepiteľná výhoda. Sony detto, aj keď už nie až tak ako pri m4/3. Najmenší rozdiel je pri Fuji. Pri niektorých objektívoch je tu jednoznačne výhoda, pri iných nie. Napríklad ma vyslovene sklamala váha 50-140/2.8, ktorý som čakal, že bude mať cca 750 g a nie cez 900 (ale stále menej ako pri 1,5kg FF 70-200/2.8).

Finančne je Fuji na tom najhoršie spomedzi mirrorless (ak nerátame Leicu a Hasselblad), napriek tomu som sa preň rozhodol, lebo má pre mňa iné výhody, ktoré mi to vynahradia.

Vravím, že proti zrkadlovkám nič nemám, ale technologicky ich skôr alebo neskôr prevalcujú bezzrkadlovky. S hybridným AF pomaly dobehnú rýchlosť zaostrovania. Postupne prídu s globálnou uzávierkou a v tom im už klasická zrkadlovka nebude stačiť. Jednoducho zrkadlo nikdy nebude také rýchle, aby napríklad dokázalo synchronizovať blesk pri rýchlosti 1/32000, čo bezzrkadlovky v budúcnosti zvládnu. Dnes majú stále v niektorých oblastiach navrch DSLR.

Keď budeš v BA, tak môžme skočiť na obed alebo na pivo a hodiť reč .

Iygor
2016-02-23 07:55:58+01
Teraz dosť rozmýšľam nad tým Pentaxom a 550D. Pár známych, čo má zrkadlo majú Canon alebo Nikon. Pentax som nikdy v ruke nemala. Ale tých nafotených 50 000 sa mi zdá dosť, či nie (tie Canony vidím aj s menej ako 10 000)? Tiež sa mi zdá, že cena je dobrá, lenže nejaký ten čas by som musela fotiť so setakom. K 550D by som si mohla hneď kúpiť 50mm. Čo je teraz lepšia voľba?

Sony A58 je hybrid medzi zrkadlovkou a CSC. Nie je to pravá zrkadlovka, nemá výklopné zrkadlo ale polopriepustné, čo je aj dôvod prečo má výhodu pri videu (ostrenie). Hľadáčikom má tiež bližšie k CSC, je Elektronický. Pre fotenie makra výhoda. Na bajonet A (ktorý má) je veľký výber bazárových objektívov, fungujú na nej aj kvalitné pevné sklá Minolta. Pri použití manuálnych M42 objektívov má veľmi dobre zvládnuté manuálne ostrenie.
Bazárové objektívy:
- lacné riešenie na "wild" Tamron 70-300
http://foto.bazos.sk/inzerat/58185719/Predam-tele-objektiv-Tamron-na-Sony-A-mount.php
- lacné pevné objektívy:
http://foto.bazos.sk/inzerat/58579083/Sony-28mm-f28-A-Mount.php
http://foto.bazos.sk/inzerat/58172569/Minolta-AF50mm-f17-bajonet-SONYMINOLTA.php
- makro objektív by bol trochu drahší: Tamron 90/2,8 sa občas objaví v inzerátoch okolo 230€
- najlacnejšie riešenie makro: M42 objektív 50/1,8 + medzikrúžky= cena do 60€, makro 1:1, manuálne ostrenie pri makre neprekáža.

RasťoS
2016-02-23 22:02:47+01

Pentax je vyššia trieda, na tebe záleží, či ti vyhody stoja za vyššiu cenu. Závierka sa môže pokaziť hocikedy, to sa ťažko predpovedá. Ja by som si všímal celkový stav, ako s ním dotyčný zaobchádzal. Na Canon je viac skiel v bazároch. Sony nepoznám, akurát viem, že to polopriepustné zrkadlo má za následok trochu vyšší šum. Vybrať si už musíš sama .

JakubH
2016-02-24 05:37:51+01
príspevok od: RasťoS
Pentax je vyššia trieda, na tebe záleží, či ti vyhody stoja za vyššiu cenu. Závierka sa môže pokaziť hocikedy, to sa ťažko predpovedá. Ja by som si všímal celkový stav, ako s ním dotyčný zaobchádzal. Na Canon je viac skiel v bazároch. Sony nepoznám, akurát viem, že to polopriepustné zrkadlo má za následok trochu vyšší šum. Vybrať si už musíš sama .
Asi si myslel to, že pri polopriepustnom zrkadle nastáva úbytok svetla(mám dojem, že to je -1/3EV), čo ťa ženie k väčšiemu ISO(=viac šumu).

Sony som mal (DSLR), je tam ozaj veľká výhoda, že na to môžeš dať akékoľvek Minolta sklo, a tie mali veľmi dobré a teraz sú aj lacné, Minolta 70-210 F4 beercan (100-150€), Minolta 50mm 1.7 (60-100€) atď.

peter.horník
2016-02-24 19:44:34+01
ja som si pred mesiacom kupil canon d600 so setovym objektivom a mal necelych 7000 zaberov a som s nim nadmieru spokojny..sice moze byt ze je to moja prva zrkadlovka ale za 300€ sa mi to vyplatilo...planujem dokupit nejaky portretovy objektiv a nejaky tele...ale je ozaj najlepsie ked si ich vyskusas v ruke a ktory ti sadne tak ten si kup

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()