Fórum » Vyberáme fotoaparát

Sony A7R IIIA alebo A7C II

juryno
2025-01-09 07:53:36+01
Ktory fotak z tychto vybrat a preco?

Viac by som chcel A7R IIIA , ma joystick, viac mpx na makro aj APS C crop som velmi vyuzival, ale je to uz stary fotak, kdežto A7C II je novinka

seifi
2025-01-09 09:27:00+01
pre teba na YT ... Should You STILL Buy The A7R III In 2025?
alebo si v YT daj do vyhladávača ... sony a7r iii vs a7c ii

K1000
2025-01-09 09:44:39+01
Keď už ideme touto cestou, tak prečo nie rovno spýtať sa ChatGPT?

K1000
2025-01-09 10:00:00+01
...

K1000
2025-01-09 10:04:13+01
... Joystick...

K1000
2025-01-09 10:14:33+01
... Makro...

Rofo
2025-01-09 13:48:43+01
Ja by som skúsil A7C II. Je to nový foťák, nafotíš s ním všetko ako s novými A7R, plus je mensí a teda máš lepšie možnosti pre street photo a podobne. No zase mínus že nemá joystick, ale možno si zvykneš všetko zaostrovať cez tracking. Okrem toho máš tam aj tie tlačítka do štyroch smerov, možno to namiesto joysticku nebude až také nepoužiteľné ako sa zdá... Však vyskúšaj a uvidíš. Keď sa to neosvedčí predáš a kúpiš niečo iné.

juryno
2025-01-09 14:57:58+01
Joystick som este nemal, preto ma zaujmaju postrehy tych co ho maju.

Mna by sralo to ze za rovnaku cenu by som mal v uvodzovkach 10 rokov staru RIII pritom CII je novinka. Pre mna je kľúčový najma apsc crop kde na RIII to je 18mpx. Tam z 50 f1,8 cez medzikruzok ale aj bez je ozaj dobre makro. Kdezto CII neviem ci ma aps c crop ale vzhaldom na 33mpx by bol crop dakde pod 13mpx. Takze moja dilema je vlasnte apc crop RIII vs novinka CII.

APS C crop pre mna rozsiruje pouzitie fotaku teda objektivou, ci uz na zoom ci makro. A to prave ma len Rkove sony

seifi
2025-01-09 16:16:56+01
Nepoznám Sony ... s tým APS-C to sa jedná o nejaké prestavenie do režimu snímania akoby so zmenšeným snímačom APS-C ?

K1000
2025-01-09 16:23:19+01
príspevok od: seifi
Nepoznám Sony ... s tým APS-C to sa jedná o nejaké prestavenie do režimu snímania akoby so zmenšeným snímačom APS-C ?
Áno, v memu plnoformátového fotoaparátu si zvolíš, že dobrovoľne chceš používať len stred snímača s veľkosťou APS-C. Tým sa ti znásobí ohnisko (napríklad 1,5x) - presne ako keby si fotil APS-C aparátom.

Nikdy som nepochopil, prečo by to niekto chcel robiť. Jediný dôvod, ktorý mi napadá je využitie len stredovej časti objektívu, ktorá je najkvalitnejšia. Iné dôvody mi unikajú. Veď nie je to to isté, ako odfotiť záber na plný formát a následne v počítači ho orezať na APS-C?

Čo ja viem, neviem. 🤷🏼‍♂️

juryno
2025-01-09 16:29:17+01
Rkove sony maju vysoke rozlisenie. 42mpx na FF, ak das apsc mod cropne ti to 1,5 ako apsc fotaky, ale rozlisenie klesne na 18mpx. Snima z casti senzora teda. 18mpx je este slusna kvalita na to ze z 50 portretaku si spravis aj "makro" objektiv. A ked das crop plus medzikruzok tak mas velmi dobry macro ale hlavne megabokeh a tak netreba menit objektívy lebo von chodim aj tak vzdy len s jednym.

Rozsiril som zaujem o fuji x t50, to mam 3 objektivy a nezacinal by som od nuly ako sony. Je tam 1,4 a 2x digital telekonvertor ale to nebude asi realny crop ale digital

juryno
2025-01-09 16:45:02+01
príspevok od: K1000
Áno, v memu plnoformátového fotoaparátu si zvolíš, že dobrovoľne chceš používať len stred snímača s veľkosťou APS-C. Tým sa ti znásobí ohnisko (napríklad 1,5x) - presne ako keby si fotil APS-C aparátom.

Nikdy som nepochopil, prečo by to niekto chcel robiť. Jediný dôvod, ktorý mi napadá je využitie len stredovej časti objektívu, ktorá je najkvalitnejšia. Iné dôvody mi unikajú. Veď nie je to to isté, ako odfotiť záber na plný formát a následne v počítači ho orezať na APS-C?

Čo ja viem, neviem. 🤷🏼‍♂️
Crop FF som pouzival na macra asi iba a je to lepsia kvalita ako potom orezat FF

K1000
2025-01-09 16:50:02+01
Keď už dnes máme ChatGPT deň...: 😄

Prompt: "Aké sú výhody a nevýhody používania plnoformátového fotoaparátu v režime APS-C?"

Odpoveď:

Pri mnohých súčasných plnoformátových (full-frame) fotoaparátoch existuje možnosť aktivovať tzv. APS-C (crop) režim. V praxi to znamená, že fotoaparát využíva iba strednú časť snímača, čím sa „vyrezáva“ (orezáva) obraz. Z hľadiska ohniskovej dĺžky to opticky pôsobí, akoby ste získali 1,5× (resp. 1,6× pri niektorých značkách) dlhšie ohnisko, hoci ide v skutočnosti len o výrez z plnoformátového snímača. Nasledujú hlavné výhody a nevýhody, na ktoré sa pri používaní APS-C režimu na plnoformátovom fotoaparáte často poukazuje:

Výhody
1. Predĺženie ohniskovej dĺžky (efektívny výrez)
– V APS-C režime sa pri rovnakom objektíve dosiahne užšie zorné pole (crop 1,5× alebo 1,6× v závislosti od značky). To je výhodné najmä pri fotografovaní vzdialených objektov, napr. pri športovej alebo wildlife fotografii, kde chcete „zväčšiť“ motív v zábere.
2. Kompatibilita s APS-C objektívmi
– Ak máte APS-C objektívy (napr. niektoré Sony „E“ sklá určené pre menší snímač) a chcete ich použiť na plnoformátovom fotoaparáte, APS-C režim vám umožní predísť silnému vinetovaniu či neostrosti na okrajoch snímky.
3. Potenciálne menšie súbory
– Keďže sa zaznamenáva iba výrez snímača, výsledné súbory (fotografie) môžu mať menšie rozlíšenie a teda aj menšiu veľkosť. To môže byť praktické napríklad pri dlhšom sekvenčnom snímaní (burst), archivácii alebo pri rýchlom prenose fotiek.
4. Jednoduchšie komponovanie pri „tele“ záberoch
– Ak chcete rovno vidieť reálny orez a neskôr nechcete robiť dodatočný orez v počítači, APS-C režim vám môže zjednodušiť prácu tým, že už pri fotení uvidíte výsledný výrez v hľadáčiku.

Nevýhody
1. Nižšie rozlíšenie výsledných fotografií
– V APS-C režime sa používa iba stredová (menšia) časť plnoformátového snímača, takže reálne klesne celkové rozlíšenie výslednej fotky. Pri fotoaparátoch s vysokým počtom megapixelov to nemusí byť až taký problém, no pri nižšom základnom rozlíšení fotoaparátu môže byť rozdiel výrazný.
2. Potenciálna strata dynamického rozsahu a citlivosti
– Hoci stredná časť snímača môže mať v niektorých prípadoch o niečo lepšiu ostrosť či nižšie skreslenie, s celkovým orezom sa môže v niektorých situáciách mierne zhoršiť šum pri vyššom ISO a dynamický rozsah (pretože sa nepoužívajú všetky pixely). Rozdiel je často malý, no pri náročných svetelných podmienkach to môže byť citeľné.
3. Obmedzené pokrytie šírky záberu
– V režime APS-C prídete o ultraširokouhlú perspektívu, ktorú by ste inak z plného formátu mohli získať (ak máte vhodný širokouhlý objektív). Crop režim skrátka „orezáva“ a zmenšuje zorné pole.
4. Podobný výsledok ako dodatočný orez v počítači
– Ak vám ide len o to, aby ste získali užší výrez, môžete to urobiť aj neskôr v počítači, najmä ak fotografujete do formátu RAW. Použitie APS-C režimu tak v mnohých prípadoch neprináša iné kvalitatívne výhody, než keby ste fotili na full-frame a neskôr fotografiu orežete pri spracovaní.
5. Možná strata flexibility v postprocese
– Tým, že už pri fotení orežete záber, v postprocese nemáte k dispozícii detaily z celého (plnoformátového) snímača. Ak by ste neskôr chceli meniť kompozíciu inak, alebo posunúť orez, prichádzate o údaje z obvodu snímky.

Kedy APS-C režim áno a kedy radšej nie
• Áno, ak používate APS-C objektívy alebo potrebujete pri fotení hneď vidieť presný orez (napr. pri živých prenosoch, špecifických športových alebo wildlife záberoch).
• Áno, ak máte fotoaparát s vysokým rozlíšením (napr. 40 – 60 Mpx) a aj po orezaní do APS-C režimu získate dostatok megapixelov pre vaše potreby.
• Nie, ak vám ide o maximálnu kvalitu a flexibilitu v postprocese; vtedy je často lepšie fotiť na plný formát a prípadne urobiť orez v počítači.
• Nie, ak potrebujete využiť ultraširoké ohniská – APS-C režim vás o túto šírku pohľadu oberie.

Celkovo sa APS-C režim na plnoformátovom fotoaparáte hodí predovšetkým na situácie, kde chcete mať väčší dosah (telezáber) hneď pri snímaní, alebo ak máte APS-C objektívy a chcete sa vyhnúť vinetácii. V iných prípadoch je často rozumnejšie využiť celý potenciál plnoformátového snímača a orez si spraviť až pri úprave fotografií.

Prompt: "Nie je to to isté ako fotiť na plný formát a následne orezať na APS-C formát v počítači?"

Odpoveď:

Z hľadiska výsledného (orezaného) obrazu je to v podstate veľmi podobné: ak máte dostatočné rozlíšenie a kvalitu snímky, pri fotografovaní na plnoformát a dodatočnom oreze na APS-C v počítači dosiahnete kvalitatívne takmer zhodný výsledok. Pár rozdielov tu však predsa len existuje:
1. Komponovanie v hľadáčiku
– Keď fotíte priamo v APS-C režime, v hľadáčiku alebo na displeji vidíte presný orez, takže kompozíciu môžete prispôsobiť hneď pri fotení. Ak fotíte na plný formát a orez robíte až v počítači, treba počítať s tým, že počas fotenia vidíte celý (širší) záber.
2. Veľkosť výsledného súboru
– V APS-C režime väčšina fotoaparátov ukladá priamo menší súbor (menej megapixelov, menšia veľkosť RAW/JPEG). To môže byť praktické pri sekvenčnom (burst) snímaní, šetrení miesta na karte, rýchlejšom prenose dát a pod. Ak fotíte na plnoformát a až neskôr orezávate, vaše pôvodné zábery budú väčšie.
3. Okamžitý “tele” efekt vs. flexibilita v postprocese
– Pri použití APS-C režimu získate okamžitý užší uhol záberu (napr. crop 1,5×) a môže to byť praktické, ak chcete ihneď vidieť „priblížený“ výsledok na displeji alebo ak potrebujete rýchlo odovzdávať fotografie s užším uhlom.
– Pri plnoformátovom zábere zas získate viac možností pri úpravách. Ak sa napr. rozhodnete, že orez chcete iný (možno aj väčší či v inej časti obrazu), stále máte k dispozícii všetky pixely z plného formátu.
4. Potenciálne výhody AF pokrytia
– Niektoré fotoaparáty môžu mať pokročilejší systém autofokusu, ktorý pokrýva väčšiu časť obrazu práve v APS-C režime (hoci toto je dosť špecifické a závisí od konkrétneho modelu).

V konečnom dôsledku sa teda dá povedať, že z hľadiska výslednej kvality je rozdiel minimálny a pri moderných, vysokorozlíšených fotoaparátoch prakticky zanedbateľný. Rozhoduje skôr to, či chcete menšiu veľkosť súborov a ihneď vidieť orez (APS-C režim), alebo si necháte väčší záber a o oreze rozhodnete až v postprocese (plný formát).

K1000
2025-01-09 16:58:18+01
Ináč používanie FF aparátu v režime Crop je podobné, ako používanie Tilt / Shift objektívov v režime Shift. T/S objektív má omnoho väčšie pokrytie, než len Full Frame. Možno ako stredoformát, alebo také niečo.

Súčasťou objektívu je mechanizmus umožňujúci posúvať zachytený obraz. Vďaka tomu, že ojektív má väčšie pokrytie, existuje priestor na posun predtým, než narazíš na okraj pokrytia. Aj drobné posunutie spôsobuje drastickú zmenu perspektívy. To sa využíva najmä pri fotografovaní architektúry zblízka - zabraňuje to "padaniu" budov dozadu.

To som písal ja, nie AI 😂

seifi
2025-01-09 18:04:38+01
No ... nejdem to všetko čítať, ale dôvod ... využitie len stredovej časti objektívu, ktorá je najkvalitnejšia ... to je predsa aj pri oreze fotografie, jej stred bude stále vykreslený stredom objektívu; proste marketingový ťah; bez prínosu - zvolený režim tak fotografovi zamaže čiernou okraje fotografie / teda náhľad v hľadáčiku, a tak mu ho (asi) aj ponúkne zo snímača ...

K1000
2025-01-09 18:13:54+01
príspevok od: seifi
No ... nejdem to všetko čítať, ale dôvod ... využitie len stredovej časti objektívu, ktorá je najkvalitnejšia ... to je predsa aj pri oreze fotografie, jej stred bude stále vykreslený stredom objektívu; proste marketingový ťah; bez prínosu - zvolený režim tak fotografovi zamaže čiernou okraje fotografie / teda náhľad v hľadáčiku, a tak mu ho (asi) aj ponúkne zo snímača ...
Na to, že si to nečítal, si to dobre zhrnul 😄

juryno
2025-01-09 18:35:06+01
Nevim gogel 2 generacie by som nebral za alfaomega. Ked nam ai vymysli noveho univerzalneho boha aj to bude sebeklam.

Oponujem gogelu, kombinacia crop s Rkom a medzikruzkom urobite take macro s bokehom z portretakom ze ai by vyhodilo poistky aj hmozdinkami

K1000
2025-01-09 20:39:35+01
príspevok od: juryno
Nevim gogel 2 generacie by som nebral za alfaomega. Ked nam ai vymysli noveho univerzalneho boha aj to bude sebeklam.

Oponujem gogelu, kombinacia crop s Rkom a medzikruzkom urobite take macro s bokehom z portretakom ze ai by vyhodilo poistky aj hmozdinkami
Poistky aj s hmoždinkami 🤣🤣🤣

Let's agree to disagree, ako sa povie 😊 Ja si budem až do smrti myslieť, že FF v režime Crop dá navlas identické výsledky ako FF + orez na APS-C v postprocese. Teda, pokiaľ mi to niekto nevyvráti argumentami.

OK, kompozíciu urobíš ľahšie keď ti rovno zobrazí v hľadáčiku ako to bude vyzerať. Ale ja si v poslednom čase zvykám na skladané panorámy. Tam vidíš v hľadáčimu len nepatrnú časť scény (najmä ak používaš teleobjektívy, ako ja) a kompozíciu si musíš vytvoriť v hlave, takže... 😅

Daj nejaké príklady, keď sa ti chce.

juryno
2025-01-10 07:27:22+01
neviem ako to funguje, porovnaval som si fotky, ale zase ne na detaily chlpou. ale proste mne z vela fotiek vyslo lepsie makro ci zaostrenie na detail na aps c crop, uz len tym ze sa mi skratila zaostrovacia vzdialenost. ono primarne je aps c crop tam mysleni asi na aps c objektivy neviem

ale srat na crop, pre mna je to dolezita funkcia, pre ineho nie. rozhodol sa sa pre XT50 asi, ten ma 40mpx a ma 1,4 crop sice uz z aps c na 20mpx, navyse joystick. ale zase teraz neviem ci neni lepsie zobrat FF eos rp za 720 novy a kupit za 550 35mm f1,8 macro objektiv. hrozny tento vyber pre a proti kua tam

juryno
2025-01-10 07:37:18+01
chcem co najviac stacit cenu dole a brat aj ohlad na ceny objektivou, takze sony vypadlo, aj ked tam su objektivy inych vyrobcov za dobre ceny. napr. na fuji mam mf samyang 12mm f2 a kupil som ho za 30 eur novy, asi mali chybu v eshope

dolezita vec k vyberu: stabilizovany snimac, crop + minimalne 33 mpx, joystick a co najvacsi snimac. takze napokon otazka EOS RP alebo XT50?

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()