Fórum » Vyberáme fotoaparát

Canon EOS 550D alebo Pentax K-x/Pentax K-r?

Denniy
2011-02-07 23:47:20+01
Canon EOS 550D (18-55 IS) alebo Pentax K-X s dvomi objektivmi (DA L 18-55mm + DA L 50-200mm) / Pentax X-r (DA L 18-55 + DA L 50-200)

Potrebovala by som poradit pri vybere prvej zrkadlovky, ktory z vyssie uvedench fotoaparatov by ste mi odporucili. Doteraz som fotila len kompaktom Olympus SP 510. Fotim rodinu, prirodu, sport, portrety, nie som klasicky zaciatocnik, moj fotoaparat ma rozne moznosti nastavenia ako aj manual, tak som uz vselico skusala, neviem, ci mi tieto skusenosti pri foteni na zrkadlovke pomozu.

Cenovy strop mam 800 eur. Som "pokazena" kompaktom a jeho 10-nasobnym optickym zoomom (netvrdim, ze rovnaku moznost chcem aj pri zrkadlovke - na to nemam), bojim sa, ze obycajny setovy objektiv mi nebude stacit a budem z fotiek sklamana (alebo si moc fandim?). S mojim sucasnym fotoaparatom zoomujem casto a aj preto, ze napr. pri portretoch na nom viem dosiahnut pekne rozostrenie pozadia. Ked som si pozerala, kolko by ma vysiel Canon 550 s objektivom kupovanym zvlast, cena by sa vysplhala ovela vyssie, ako je moj strop. Preto sa pytam, ci si na zaciatok na zoznamenie sa so zrkadlovkou mam kupit Canon 550 so setakom a casom dosetrit aspon na 18-135mm IS , alebo si rovno vziat lacnejsi fotoaparat - niektory z vyssie spominanych Pentaxov, ktory uz v kite ma dva objektivy? Pripadne poradite iny fotoaparat?

Filip Bucher
2011-02-08 00:37:56+01
co ma napada rozdiely...
.
model:K-x***/***550D
senzor:12Mpx/18.7Mpx
FPS:4.7/3.7
AF:lepsi u 550D
Video:720p_24/1080p_30
550d moze mat Battery grip a je natom lepsie pri vysiom ISO...

Okrem portretov rada fotis co? alebo comu by si sa chcela venovat...
18-135 mozno pri kompaktoch plati \"cím vadsí zoom tym lepsi kompakt...\" Pri zrkadlovkach plati cím mensí zoom tym lepsie a najlepsie sosovky su pevne bez zoomu, maju vadsiu svetelnost a pouzivaju sa casto práve na portrety.

[b]\"Casom dosetrila\" /b] bud trosku konkretnejsia nech si vieme asi predstavit ze za urcite obdobie kolko asi nasetris aby sme vedeli ze budes ovládať vadsinu funkcií... lebo prve mesiace sa budes len zoznamovat s fotoaparatom a najlepsie bude ak budes zo zakladnym zoomom fotit vsetko co sa bude dat...

Takze moja odpoved je kup si 550D zo setakom. zoznamuj sa sním 3-4mesiace mozno viac podla toho kolko budes fotit a kolko si toho nastudujes(staci aj tu na stranke citat clanky o technike fotenia...) a potom uvidis comu by si sa chcela venovat a do coho budes chciet investovať.
Ak tvojou prioritou budu portrety pravdepodobne kupis \"EF 50mm\" pevne sklo(bez zoomu)/1.8(100€)alebo 1.4(350€) svetelnostou.

a ak by si chcela niaky zoom s 100mm a viac... tak nekupis 18-135mm ale EF 70-200 pripadne 70-300

Filip Bucher
2011-02-08 00:42:14+01
pripadne kup 550D iba telo bez objektivu.a kupi si ktomu bazarovy Tamron 17-50MM VC(Vibration Compensation=stabilizacia obrazu) kupuj urcite len s VC nie bez

zelovoc
2011-02-08 07:56:22+01
zavisi od penazi.

kedze mam pentax, tak doporucujem pentax kr
ma stabilizovany cip, mensie rozmery, mensiu vahu, pozes pouzivat klasicke tuzkove baterie alebo aj pribalenu bateriu.

na rozostrenie pozadia potrebujes hlavne svetelny objektiv -> cize od 50 vyssie a 1.8 nizsie.

v tomto ma canon navrch kvoli lacnej 50/1.8

ale na ebayi sa da kupit F50/1.7 za celkom prijatelny peniaz. nie vzdy, ale da sa.

pentax ma servis na slovensku, co je podla mna celkom vyhoda. neviem ako canon.

pripadne mozes pockat na novy canon 1100d. na amazone je cena 600$, cize u nas by mohla byt 600EUR. a vlastne aj 550d by mohlo ist trochu dole, kedze prichadza 600d.

cize najlepsie bude ak chvilu pockas a medzitym si tie fotaky pojdes obzriet niekam do obchodu.

Denniy
2011-02-08 08:51:56+01
Dakujem za odpovede.

Pytali ste sa, co fotim. Pisla som, ze bezne domace fotenie (krajinky, sport, prirodu - zboznujem makro, ale to mi je jasne, ze tuto tak skoro nebudem moct ). Skusala som so svojim kompaktom aj street foto, pacilo sa mi to, bavi ma experimentovat a chcela by som sa foteniu venovat aj nadalej - ako konicek. Mam dve male deti a vadi mi na mojom sucasnom fotaku, ze nezaostri rychlo a strasne vela dobrych zaberov nie je ostrych, pripadne ich nestihne zachytit. Kedze vsade so sebou vlacim kopec veci pre decka, nemozem so sebou vlacit kopec fototechniky, preto by som rada nejaky \"univerzalnejsi\" objektiv. Ale ak pisete, ze na zaciatok mi bohate postaci setak, tak nebudem vymyslat a kupim set. Na terajsom fotaku pri dobrom svetle viem ist s f aj pod 3,0, ale myslim, ze cokolvek bude lepsie ako to, co teraz mam. A za kolko nasetrim? No zavisi od ceny objektivu. Ten potretovy - 50-tka cenovo celkom fajn, len mi vadi, ze je pevny. Ak budem chciet fotit deti, budem musiet ist ku nim blizko a to je po foteni - zacnu opickovat... Ostatne su uz drahsie a to nevidim skor, ako o 1-2 roky.

Dakujem za info o novinkach, uz som rozmyslala aj tym smerom, ze pockam, kym pride na trh novy model a 550 pojde dole - dufam

Na Pentaxoch ma laka prave ta moznost mat dva objektivy a tiez tuzkove baterky - asi ma tu viaceri zakusnete, ale aj na terajsom mam tuzkove a uz velakrat som isla fotit, vsetky baterky vybite, tak som len skocila do obchodu a fotilo sa dalej.

Denniy
2011-02-08 08:53:03+01
Pozriet do obchodu sa samozrejme chystam. Pentax som este \"nazivo\" nevidela, v rukach som mala len ten Canon.

Filip Bucher
2011-02-08 10:59:21+01
príspevok od: Denniy
Dakujem za odpovede.

Pytali ste sa, co fotim. Pisla som, ze bezne domace fotenie (krajinky, sport, prirodu - zboznujem makro, ale to mi je jasne, ze tuto tak skoro nebudem moct ). Skusala som so svojim kompaktom aj street foto, pacilo sa mi to, bavi ma experimentovat a chcela by som sa foteniu venovat aj nadalej - ako konicek. Mam dve male deti a vadi mi na mojom sucasnom fotaku, ze nezaostri rychlo a strasne vela dobrych zaberov nie je ostrych, pripadne ich nestihne zachytit. Kedze vsade so sebou vlacim kopec veci pre decka, nemozem so sebou vlacit kopec fototechniky, preto by som rada nejaky \"univerzalnejsi\" objektiv. Ale ak pisete, ze na zaciatok mi bohate postaci setak, tak nebudem vymyslat a kupim set. Na terajsom fotaku pri dobrom svetle viem ist s f aj pod 3,0, ale myslim, ze cokolvek bude lepsie ako to, co teraz mam. A za kolko nasetrim? No zavisi od ceny objektivu. Ten potretovy - 50-tka cenovo celkom fajn, len mi vadi, ze je pevny. Ak budem chciet fotit deti, budem musiet ist ku nim blizko a to je po foteni - zacnu opickovat... Ostatne su uz drahsie a to nevidim skor, ako o 1-2 roky.

Dakujem za info o novinkach, uz som rozmyslala aj tym smerom, ze pockam, kym pride na trh novy model a 550 pojde dole - dufam

Na Pentaxoch ma laka prave ta moznost mat dva objektivy a tiez tuzkove baterky - asi ma tu viaceri zakusnete, ale aj na terajsom mam tuzkove a uz velakrat som isla fotit, vsetky baterky vybite, tak som len skocila do obchodu a fotilo sa dalej.
zoberem to postupne:
\"krajinky, sport, prirodu, makro, street\"
toto vsetko ide fotit hned od zaciatku... k setaku dosporis behom mesiaca napr na \"TAMRON AF 70-300mm\" za niakych 140€ novy
\"nemozem so sebou vlacit kopec fototechniky\"
tak napr spominany TAMRON budes mat nasadeny na fotaku a ktomu setak v batohu neni az tak vela kopa techniky , ked vies ze budu horsie podmienky svetelne tak zobere aj 50 pevnu...
\"50-tka cenovo celkom fajn, len mi vadi, ze je pevny\"
ta 50 je pre FullFrame (oznacenie EF)to znamena ze na 550d s cropom 1.6(50*1,6) je presne 80mm, takze to uz sa da stat aj troska dalej... a s tou 50budes mat tak peknu krezbu a ostry zaber ze kludne budes aj vyrezy robit... takze mozes stat daleko
\"ze pockam, kym pride na trh novy model\"
ja by som pockal aj keby sa cena na zaciatku nemenila kvoli nedostupnosti... do toho marca sa urcite oplati pockat.
\"vsetky baterky vybite\": das nabijat hodinku pred odchodom alebo aj na pol hodinku a celu turu ti to musi vydrzat... a par dni potom este ti to vydrzi...

ak si niecomu nerozumela tak sa pitaj... mam canon 1000d a pentax som drzal tiez len v obchode v ruke rozhodol som sa pre canon tiez nelutujem...
inac ta 70-300 je pre FF takze 112-480

uncle_roxor
2011-02-08 12:19:25+01
mozem sa spytat, preco 550d a nie dajme tomu 500d ? ergonomia zhruba ta ista, creva tiez, akurat snimac je iny (18mpx vs 15 mpx) ... a rozdiel v cene stoji za uvazenie

zelovoc ti dobre radi, ta stabilizacia sa moze hodit, hlavne pokial planujes pouzivat objektivy inych vyrobcov

a radia ti tu zakladnu Tamronacku 70-300 ... neviem, hlavne co sa rychlosti ostrenia tyka (ktoru pises, ze potrebujes kvoli detom) by som sa mu vyhol

Filip Bucher
2011-02-08 12:58:08+01
príspevok od: uncle_roxor
mozem sa spytat, preco 550d a nie dajme tomu 500d ? ergonomia zhruba ta ista, creva tiez, akurat snimac je iny (18mpx vs 15 mpx) ... a rozdiel v cene stoji za uvazenie

zelovoc ti dobre radi, ta stabilizacia sa moze hodit, hlavne pokial planujes pouzivat objektivy inych vyrobcov

a radia ti tu zakladnu Tamronacku 70-300 ... neviem, hlavne co sa rychlosti ostrenia tyka (ktoru pises, ze potrebujes kvoli detom) by som sa mu vyhol

ano ak by kupovala bazarovy kus tak ano aj 500 by bol dobry ale novy asi bude tazko zhanat... Pokial som to dobre pochopil pouzity kupovat nechce. Maloktory zacinajuci fotograf si kupi pouzite telo na zaciatku lebo vobec sa dotoho nevyzna a neviem co si ma pri kupe vsimat a tak... pokial to nakupuje s niekym skusenym tak je to o inom...
a na fotenie deti som odporucal tu 50! S 80mm sa da fotit zo vzdialenosti ktoru uz deti vnimat nebudu...
a co mas proti Tamronu 70-300? ake je lepsie sklo v takomto hlbokom low-ende...? co je podla teba lepsie kupit si tamron 70-300 a fotit si makro alebo sporit rok dva na objektiv minimalne 5 nasobne drahsi?

Citaj pozorne rady ako nekupuj si sklo za 140€ lebo sklo za 800euro(napr 70-200 2.8) je lepsi vo vsetkych smeroch... nie je opodstatnene vzhladom na financny rozpocet kolegine...

uncle_roxor
2011-02-08 13:26:33+01
príspevok od: Filip Bucher
ano ak by kupovala bazarovy kus tak ano aj 500 by bol dobry ale novy asi bude tazko zhanat... Pokial som to dobre pochopil pouzity kupovat nechce. Maloktory zacinajuci fotograf si kupi pouzite telo na zaciatku lebo vobec sa dotoho nevyzna a neviem co si ma pri kupe vsimat a tak... pokial to nakupuje s niekym skusenym tak je to o inom...
a na fotenie deti som odporucal tu 50! S 80mm sa da fotit zo vzdialenosti ktoru uz deti vnimat nebudu...
a co mas proti Tamronu 70-300? ake je lepsie sklo v takomto hlbokom low-ende...? co je podla teba lepsie kupit si tamron 70-300 a fotit si makro alebo sporit rok dva na objektiv minimalne 5 nasobne drahsi?

Citaj pozorne rady ako nekupuj si sklo za 140€ lebo sklo za 800euro(napr 70-200 2.8) je lepsi vo vsetkych smeroch... nie je opodstatnene vzhladom na financny rozpocet kolegine...
500dciek je plna inzercia aj so zarukou, v tom by som problem nevidel

ok, s tou 50 suhlasim

a co mam proti Tamronu 70-300? osobne nic, len som apriori proti odporucaniu toho totalne najlacnejsieho riesenia len kvoli tomu, aby som mal pokryty urcity rozsah. takto sa moze lahko stat, ze chudak zaciatocnik skonci znechuteny, lebo nebude schopny dostat z takej zostavy pouzitelne vysledky.

apropo, ked uz sa bavime o \"hlbokom\" low-ende, co takto Canon 55-250 IS? ... nikto tu neradi kolegini predavat oblicku a setrit na zoom za 800 euro, len ma zaraza, ze na relativne nove telo chces dat to najlacnejsie co existuje a tym padom uplne negujes jeho vyznam, tot vsjo

Filip Bucher
2011-02-08 13:35:47+01
Asi sa nerozumieme ja som tiez za bazarovu 500D
akurat som pozrel bazar na ephote a byt na jej mieste teraz tak berem tu
Canon EOS 500D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS, novy zabaleny... za 500e
a tym padom by sa zmestila aj stym canonom 55-250 IS za 250€ do rozpoctu 800€

Denniy
2011-02-08 13:55:14+01
príspevok od: uncle_roxor

Rozmyslala som aj nad 500d, ale recenzie ma lepsie 550d. Citujem recenziu:

CMOS senzor s rozlíšením 18 megapixelov je podobný tomu z vyššieho modelu 7D. Oproti predchádzajúcemu modelu boli vylepšené mikrošošovky a nový senzor nemá medzi nimi žiadnu medzeru (zlepšenie využitia svetla dopadajúceho na senzor). Aj napriek nárastu rozlíšenia sa úroveň šumu pri vyšších ISO znížila a prekreslenie detailov sa zlepšilo.

Senzor je podobný ako v EOS 7D (možno, že aj rovnaký, len pre 7D sú pravdepodobne vyberané vytriedené kusy na zaáklade nejakých kritérií).

Mna to iso tiez \"ukecalo\" na 550, fotim dost aj doma a svetlo nie je vzdy idealne...

Snap, dakujem za sumarizaciu!

denySK
2011-02-08 14:01:43+01
Rocny Pentax K-x v 100% stave este s rocnou zarukou sa da i so setovym objektivom zohnat za cca 350eur...neni co riesit , ze nepodporuje battery grip? na fotenie deti a pre zensku ruku asi nepodstatne..Pripadne nove K-r s dvoma objektivmi..50-200 rozostri pozadie bez problemov (pri 135mm je este svetelnost rovna 4)

michaell
2011-02-08 14:07:09+01
príspevok od: Filip Bucher
pripadne kup 550D iba telo bez objektivu.a kupi si ktomu bazarovy Tamron 17-50MM VC(Vibration Compensation=stabilizacia obrazu) kupuj urcite len s VC nie bez
mal som moznost vyberu a vybral som BEZ VC / Odpoved preco je jednoducha - lebo je lepsi v ostrosti podania

bonifacko
2011-02-08 14:07:37+01
príspevok od: denySK
Rocny Pentax K-x v 100% stave este s rocnou zarukou sa da i so setovym objektivom zohnat za cca 350eur...neni co riesit , ze nepodporuje battery grip? na fotenie deti a pre zensku ruku asi nepodstatne..Pripadne nove K-r s dvoma objektivmi..50-200 rozostri pozadie bez problemov (pri 135mm je este svetelnost rovna 4)
Vcera som na bazoši taky videl a ešte to vraj aj privezie.

denySK
2011-02-08 14:08:32+01
príspevok od: bonifacko
Vcera som na bazoši taky videl a ešte to vraj aj privezie.
presne tak..pripadne dohoda mozna, cize par eur sa da urcite este zjednat

bonifacko
2011-02-08 14:11:00+01
príspevok od: Denniy
Pozriet do obchodu sa samozrejme chystam. Pentax som este \"nazivo\" nevidela, v rukach som mala len ten Canon.
Inak kočka, ty nečítaš svoju poštu. Skadial si, ak si z ba, možem ti ukazať. Pentax k-x.

bonifacko
2011-02-08 14:13:43+01
príspevok od: denySK
presne tak..pripadne dohoda mozna, cize par eur sa da urcite este zjednat
On to ma bez objektivu. Sklo 18-55 sa da zohnat, natrafiť do 50€.

michaell
2011-02-08 14:16:46+01
vratim sa ale k otazke .NECH SI VYBERIES COKOLVEK VZDY NAJDES ZA A PROTI. MAM CANON MAM AJ PENTAX viem o com hovorim....dolezite je zacat .

falco.tinnunculus
2011-02-08 14:18:54+01
ja by som poradil kludne aj bazarovu 450D od nejakeho prilezitostneho fotografa, za asi 300€ -pokial nepotrebujes na tom tocit video a staci Ti mensi diplej...potom Ti zostane aj na svetelny portretny 85mm f1.8 (novy,360€) s rychlym zaostrovanim a setak 18-55 pre sirsi zaber. So svetelnostou 1.8 na 85mm krasne odpichnes deti od pozadia, ma zaoblene lamely clony cize krajsi bokeh po zacloneni nez z 50mm 1.8,bol by aj celkom dlhy (136mm eq.) tak snad by to tie deti nevyrusilo.
Obrazova kvalita bude dobra aj ked je 450D starsi typ,so svetelnostou 1.8 nie je tak nutne vysoke iso (vyhoda novsich-o nieco menej sumu,vyssie max. iso) ako pri nejakom 18-135 setaku. Zaostrovanie maju zatial vsetky rebely od 400D rovnake,hladaciky podobné,ak sa nemylim. A teleobjektiv asi neskor,resp. ak by sa zdal ten 85mm kratky,tak canon 55-250 IS je schopnejsi v tej cene,ale tmavsi a pomalsi...
proste myslim,ze objektiv je dolezitejsi ako telo,a ze ked kupis drahe telo a poslabsi objektiv,tak sa to nekompenzuje, objektiv degraduje celkovu kvalitu fotiek. Ale dobry objektiv aj na starsom tele bude podavat dobre vysledky,pokial sa s nim naucis fotit (s malou hlbkou ostrosti pri dobrych svetelnostiach napriklad)

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()