Dobry den, mam obrovsku dilemu. Viem, ze sa tu podobne otazky opakuju stale dookola ale som mozno trochu specifickejsi pripad. Som uplny zaciatocnik. Zatial som fotil akurat tak v automatickom rezime na kompakte (cize nemam takmer ziadne skusenosti s manualnym rezimom, nastavenim clony, uzavierky, postprocesom a pod.), no aj napriek tomu ma fotografovanie celkom chytilo. Preto som planoval kupit lepsi fotak napr. Canon Powershot G12 alebo S95. No a prave teraz, ked uz som bol pevne rozhodnuty pre jeden z nich, som darom dostal objektiv Canon EF 24-105/4L IS USM. V blizkom case by som rad vlastnil Canon EOS 7D, ktory sa mi paci hlavne kvoli rychlosti a kvoli cropu, kedze sa chcem sustredit na fotografovanie wildlife, dokument a casom aj makro. Moja otazka znie, ci si mam zatial objektiv schovat a neskor (v casovom horizonte 3-4 mesiacov) si kupit zrkadlovku, alebo objektiv predat a za peniaze si radsej zaobstarat kompakt a zaplatit si nejaky fotograficky kurz, na ktorom by som sa naucil zaklady. Za rady a pomoc dakujem.
co treba robit aby aj mne niekto daroval taky lens ? Pokial chces neskor vlastnit 7D,tak objektiv by som uz nepredaval,na spominany dokument je to dobre sklo s vhodnym rozsahom..
Keby som mal k dispozcii spominany objektiv,rychlo by som zabudol na kupu kompaktu. Cisto teoreticky ked sa vydas cestou ze objektiv predas,absolvujes kurz a budes fotit na kompakt. V priebehu par mesiacov zistis ze fotkam nieco chyba a ze ten kompakt (aj ked dobry) nie je to iste ako zrkadlo. Ked aj nasledne vymenis kompakt za zrkladlo tak zase nebudes mat take kvalitne sklo akym 24-105L... je. Ked sa vydas druhou cestou a za par mesiacov dosetris na kvalitne 7D, tak budes mat aj velmy dobre telo aj velmy dobry objektiv.Sice ti bude chybat nieco siroke ale nejaky lacnejsi objektiv to vyriesi. Na nete.konkretne aj tu na ephote mas vela tutorialov ktore ti mozu dat dobre zaklady,je sice pravda ze na kurze ti to da mozno trocha viac(v kratsom casovom horizonte)..ale myslim ze aj samostudiom a hlavne praxou sa to da v pohode dohnat
Dobry den, mam obrovsku dilemu. Viem, ze sa tu podobne otazky opakuju stale dookola ale som mozno trochu specifickejsi pripad. Som uplny zaciatocnik. Zatial som fotil akurat tak v automatickom rezime na kompakte (cize nemam takmer ziadne skusenosti s manualnym rezimom, nastavenim clony, uzavierky, postprocesom a pod.), no aj napriek tomu ma fotografovanie celkom chytilo. Preto som planoval kupit lepsi fotak napr. Canon Powershot G12 alebo S95. No a prave teraz, ked uz som bol pevne rozhodnuty pre jeden z nich, som darom dostal objektiv Canon EF 24-105/4L IS USM. V blizkom case by som rad vlastnil Canon EOS 7D, ktory sa mi paci hlavne kvoli rychlosti a kvoli cropu, kedze sa chcem sustredit na fotografovanie wildlife, dokument a casom aj makro. Moja otazka znie, ci si mam zatial objektiv schovat a neskor (v casovom horizonte 3-4 mesiacov) si kupit zrkadlovku, alebo objektiv predat a za peniaze si radsej zaobstarat kompakt a zaplatit si nejaky fotograficky kurz, na ktorom by som sa naucil zaklady. Za rady a pomoc dakujem.
aj canon 7D ma automaticky rezim, takze si myslim, ze za kompakt by si iba vyhodil peniaze
Kedze to myslis s fotenim vazne a ako vravis chces sa tomu venovat a uz len myslienka ze si chces zaplatit kurz o tom svedciii. Je jasne ze skor ci neskor skoncis pri zrkadlovke. a pokial mozes mat za 3-4mesiace 7D tak by som ziadny kompakt neriesil! Keby si sa rozhodol predat tu 24-105 raz by si si to poriadne vycital...
kup si nejaky micro 4/3 najlepsie vo vypredaju, v akcii alebo cez bazar. je lepsi ako kompakt, a vies na nom pouzit aj L sklo cez redukciu (hoci potrebujes adapter z eBay a je to trosku kostrbate, ale daju sa dosiahnut uspokojive vysledky). takto si prepojis 2 systemy a mozes si rozsirovat len primarny (canon), ak by si siel niekam nalahko vezmes len lahsiu vybavu.... na pocudovanie to funguje v praxi celkom dobre (aj ked hovorim len za seba a micro4/3 + nikon).
samozrejme je to zalezitost penazi, byt tebou idem hned do 7D byt tebou. v o veciach ako fotografovanie je zbytocne cosi odkladat na neskor, moze sa ti stat, ze kym budes spekulovat a vymyslat, ujde ti zivotny zaber...
Ja si tým na rozdiel od predrečníkov nie taký istý.Ja by som zas volil kompakt a to z viacerých dôvodov.Napr.nie je nutné meniť objektývy,nemáš starosti zo zaprášeným čipom,je skladnejší,nemusím sa rozhodovať aký objektýv si mám zrovna dned zobrať, kvalita výstupu je dnes porovnateľná.A to hovorím s vedomím že už nejakých 20 rokov fotím a vlastním zrkadloviek asi tak 10 a digikompakt jeden a napriek tomu že už ho vlastním asi tak 3 roky.Tak v súčasnej dobe zhruba 95% fotím kompaktom. Ale to je MOJE rozhodnutie a riadim sa požiadavkami ľudí ktorý fotky čo nafotím odo mňa chcú.Ty sa musíš rozhodnúť sám podľa svojich priorít. Ale aj tak si myslím že dobrý kompakt(dobrý je taký ktorý vyhovuje mne, v tvojom prípade tebe) sa vyrovná zrkadlovke.Samozrejme nie na 100% ale na 97% určite. TO JE ALE MôJ názor, síce si za ním stojím ale tvoj môže byť iný.
Ja si tým na rozdiel od predrečníkov nie taký istý.Ja by som zas volil kompakt a to z viacerých dôvodov.Napr.nie je nutné meniť objektývy,nemáš starosti zo zaprášeným čipom,je skladnejší,nemusím sa rozhodovať aký objektýv si mám zrovna dned zobrať, kvalita výstupu je dnes porovnateľná.A to hovorím s vedomím že už nejakých 20 rokov fotím a vlastním zrkadloviek asi tak 10 a digikompakt jeden a napriek tomu že už ho vlastním asi tak 3 roky.Tak v súčasnej dobe zhruba 95% fotím kompaktom. Ale to je MOJE rozhodnutie a riadim sa požiadavkami ľudí ktorý fotky čo nafotím odo mňa chcú.Ty sa musíš rozhodnúť sám podľa svojich priorít. Ale aj tak si myslím že dobrý kompakt(dobrý je taký ktorý vyhovuje mne, v tvojom prípade tebe) sa vyrovná zrkadlovke.Samozrejme nie na 100% ale na 97% určite. TO JE ALE MôJ názor, síce si za ním stojím ale tvoj môže byť iný.
Tak isto sa priklanam k variante nechat si objektiv a pockat. A zatial citat. Potom ked s nim vybehnes von budes mat vsetko v hlave a postupne skusat a zdokonalovat sa uz len praxou, lebo teoriu budes mat ako-tak zvladnutu
A hlavne co sa tyka kompakt vs. zrkadlovka tak napriklad pre ten wildlife si kupis nejaky poriadny objektiv ktory ti bude vyhovovat. A nie nejakych 500mm na kompakte.
A co sa tyka popisanych nevyhod ako spinenie cipu, nutnost menit objektivy a nevediet ktory zobrat, tak k tomu len v skratke. Spinenie cipu \"nepodstatne\", s menenim objektivov je pravda ale to rozhodovanie ktory objektiv zobrat, tak snad viem co idem fotit a ako idem fotit A ked neviem tak pre istotu vezmem vsetko (v ramci moznosti). Ono to 10x mozno nepouzijes, ale ak to budes pocas fotenia jedneho dna potrebovat, tak potom budes lutovat ze si to nemal so sebou
Odkedy mám kompakt, ( EX1), s ničím okrem neho som nefotil......no so zrkadlovkou, (kvalita výstupu s APS-C , alebo FF), nie je možné porovnávať....A to si trúfam tvrdiť že mám najlepší kompakt s oným snímačom na trhu.....porovnával som s G11 , Lumixom, S90...keď už nič iné nestíhali svetelnosťou....
Zrkadlovka je epizóda sama o sebe,ona je ako žena,ak to s ňou nevieš je ti na dve veci... neviem prečo práve 7D,keď máš sklo určené na FF, kúp si račej niečo bazárové,napríklad 30D alebo niečo novšie 550D a podobne,na naučenie aj oveľa viac Ti to bude stačiť. A ak ti to s fotením pôjde a foták nebude časom vyhovovať tvojim potrebám,tak potom si kúpiš FF kde je ten 24-105 skvelé univerzálne sklo,na crope to nieje moc vhodná voľba keďže 24mm = 38mm čo je vcelku dosť.
kup si rovno 5D II ak nemáš problémy s peniazmi, a má to aj automatiku... 24-105 ti bude dobrý základ časom sa stým naučíš.
Ak si chceš silou mocou nechať 24-105 IS L a ten 7D a fotiť wildlife (počítaj s tým že do objektívov na zverinu dáš asi toľko koľko do slušného auta) tak si kup 7D + nejaký objektív typu 15-85, lacák 18-55 IS alebo 17-55 IS F2,8, Tamron 17-50 F2,8 VC a pod. len proste nejaký normálny základak aby si vedel nafotiť rodinnu oslavu a pod..Ten 24-105 buddeš používať ako krátke tele na krajinu a portréty lebo 38-170mm odhadom to vychádza.
Jasné Máš pravdu, Ja som blbec a ty si kráľ.Ako inak. Skús sa niekedy pozrieť aj do zrkadla, ale vlastne je mi jedno čo si myslíš.
Moj komentar som sa snazil podat s humorom, ale zrejme si proti nemu ockovany, takze sa ospravedlnujem.. viem, ze mam pravdu a vedia to aj vsetci okrem Teba, co sem prispeli.. k tomu zrkadlu, zda sa, ze som ho nastavil prave Tebe, svedci o tom Tvoja reakcia .. nic proti kompaktom, ale tvrdit, ze maju 97% z kvality zrkadlovky s L-kovym sklom je prinajmensom divne a to nehovorim o mizernych kreativnych moznostiach ako praca s hlbkou ostrosti a pod.. dobru noc.
Moj komentar som sa snazil podat s humorom, ale zrejme si proti nemu ockovany, takze sa ospravedlnujem.. viem, ze mam pravdu a vedia to aj vsetci okrem Teba, co sem prispeli.. k tomu zrkadlu, zda sa, ze som ho nastavil prave Tebe, svedci o tom Tvoja reakcia .. nic proti kompaktom, ale tvrdit, ze maju 97% z kvality zrkadlovky s L-kovym sklom je prinajmensom divne a to nehovorim o mizernych kreativnych moznostiach ako praca s hlbkou ostrosti a pod.. dobru noc.
Tvoj humor je asi pochopiteľný len tebe.Už som dosť starý a dosť skúsený(aj ked ma to neteší) na to aby som poznal o čo ide.Tak isto ako po druhý krát----ale nie o tom som chcel.Ako som už povedal je mi úplne volné čo si ľudia tvojho typu o mne a mojich názoroch myslia. Tak k veci.To že 90% ľudí niečo tvrdí ešte neznamená že to musí byť pravda.Viď prípad Ježiša , prípadne Džordana Bruna(zabite ma neviem ako sa to správne píše), a iných.Takže -z toho vyplýva že môžem ( a ja tvrdím že mám ) mať pravdu.Je iná vec že väčšina tých čo fotia s kompaktmi ich nevedia správne ovládať a ani sa o to nesnažia.(veď preto si kúpili kompakt).A ostatný ktorý fotia zrkadlovkami si predsa nemôžu pripustiť že 90% toho čo fotia by sa dalo kľudne odfotiť kompaktom, len keby sa to vedelo.Atď,atď.
Kompakt vs. zrkadlovka
Pokial chces neskor vlastnit 7D,tak objektiv by som uz nepredaval,na spominany dokument je to dobre sklo s vhodnym rozsahom..
Cisto teoreticky ked sa vydas cestou ze objektiv predas,absolvujes kurz a budes fotit na kompakt. V priebehu par mesiacov zistis ze fotkam nieco chyba a ze ten kompakt (aj ked dobry) nie je to iste ako zrkadlo. Ked aj nasledne vymenis kompakt za zrkladlo tak zase nebudes mat take kvalitne sklo akym 24-105L... je.
Ked sa vydas druhou cestou a za par mesiacov dosetris na kvalitne 7D, tak budes mat aj velmy dobre telo aj velmy dobry objektiv.Sice ti bude chybat nieco siroke ale nejaky lacnejsi objektiv to vyriesi.
Na nete.konkretne aj tu na ephote mas vela tutorialov ktore ti mozu dat dobre zaklady,je sice pravda ze na kurze ti to da mozno trocha viac(v kratsom casovom horizonte)..ale myslim ze aj samostudiom a hlavne praxou sa to da v pohode dohnat
a na kompakt zabudni
a na kompakt zabudni
Keby si sa rozhodol predat tu 24-105 raz by si si to poriadne vycital...
samozrejme je to zalezitost penazi, byt tebou idem hned do 7D byt tebou. v o veciach ako fotografovanie je zbytocne cosi odkladat na neskor, moze sa ti stat, ze kym budes spekulovat a vymyslat, ujde ti zivotny zaber...
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/158645/s05/
A hlavne co sa tyka kompakt vs. zrkadlovka tak napriklad pre ten wildlife si kupis nejaky poriadny objektiv ktory ti bude vyhovovat. A nie nejakych 500mm na kompakte.
A co sa tyka popisanych nevyhod ako spinenie cipu, nutnost menit objektivy a nevediet ktory zobrat, tak k tomu len v skratke. Spinenie cipu \"nepodstatne\", s menenim objektivov je pravda ale to rozhodovanie ktory objektiv zobrat, tak snad viem co idem fotit a ako idem fotit
Takze neriesit \"zbytocnosti\" a pockaj na 7D
neviem prečo práve 7D,keď máš sklo určené na FF, kúp si račej niečo bazárové,napríklad 30D alebo niečo novšie 550D a podobne,na naučenie aj oveľa viac Ti to bude stačiť.
A ak ti to s fotením pôjde a foták nebude časom vyhovovať tvojim potrebám,tak potom si kúpiš FF kde je ten 24-105 skvelé univerzálne sklo,na crope to nieje moc vhodná voľba keďže 24mm = 38mm čo je vcelku dosť.
Ak si chceš silou mocou nechať 24-105 IS L a ten 7D a fotiť wildlife (počítaj s tým že do objektívov na zverinu dáš asi toľko koľko do slušného auta) tak si kup 7D + nejaký objektív typu 15-85, lacák 18-55 IS alebo 17-55 IS F2,8, Tamron 17-50 F2,8 VC a pod. len proste nejaký normálny základak aby si vedel nafotiť rodinnu oslavu a pod..Ten 24-105 buddeš používať ako krátke tele na krajinu a portréty lebo 38-170mm odhadom to vychádza.
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/158645/s05/
Tak k veci.To že 90% ľudí niečo tvrdí ešte neznamená že to musí byť pravda.Viď prípad Ježiša , prípadne Džordana Bruna(zabite ma neviem ako sa to správne píše), a iných.Takže -z toho vyplýva že môžem ( a ja tvrdím že mám ) mať pravdu.Je iná vec že väčšina tých čo fotia s kompaktmi ich nevedia správne ovládať a ani sa o to nesnažia.(veď preto si kúpili kompakt).A ostatný ktorý fotia zrkadlovkami si predsa nemôžu pripustiť že 90% toho čo fotia by sa dalo kľudne odfotiť kompaktom, len keby sa to vedelo.Atď,atď.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa