Fórum » Vyberáme fotoaparát

Nikon D90

WoOman
2011-03-23 17:22:15+01
Ahojte,
už dlhšie si vyberám svoju prvú zrkadlovku, o fotografovanie sa zaujímam a chcem sa mu aj venovať, a podľa recenzií je mne najlepšie cenovo a aj kvalitou dostupný Nikon D90. Prečítala som si názorov už dosť, ale čo sa týka tých pixlov čo? Zdá sa mi to dosť málo, aký máte na to názor? Ísť radšej do niečoho iného (lacnejšieho, D90 je pre mňa strop) alebo zostať pri nej a tie pixly by až tak nevadili...?

lgsvgh
2011-03-23 17:33:25+01
záleží K čomu treba viac pixelov vo fotoaparáte. Keď sa bude fotiť obrázok na bilboard, tak tento problém sa dá riešiť vo Photoshop CS5. Pri najväčšom rozlíšení 4288 * 2848 pixelov je veľkosť snímky, obrázku 54,5 * 36,2 cm s rozlíšením 200 dpi. A D 90 je dobrý výber.

micuro
2011-03-23 17:34:35+01
Vies preco maju kompakty nanic vystup? Lebo maju maly cip a pchaju donich zbytocne vela mpx,pri takej hustote nie je mozne aby potom vysla kvalitna fotka. 12mpx u D90 je uplne pohode,povedal by som ze take optimum v tejto triede zrkadloviek (vzhladom nato ze to nie je full frame,kt znesie o nieco viac)

NIKON D666
2011-03-23 17:54:17+01
D90 je zrkadlovka ktoru len tak nenechaš doma
je to kvalitne telo a aj možnosti sú dobré
nešpekuluj a ber pripadne D7000 ešte ten ma 16mpx

fr0d0
2011-03-23 17:56:00+01
osobne vlastnim nikon D7000, povodne som chcel tiez D90, ale prisiel mi pod ruku D7000 a spokojnosť... a v podobnych cenovych relaciach(600-700€) sa da este zohnat Canon EOS 50D... technikou su asi na tom podobne... akurat myslim ze 50D nema moznost snimat video... (http://www.dunaj.sk/digitalne-foto/canon-eos-50d-ef-s-18-200mm-is.html)
pripadne by som este pockal co noveho prinesie jar...

Robino
2011-03-23 18:10:01+01
Napísala, že D90 je strop....
D7000 je iná cenová kategória. Navyše tých pixelov je až až, tie 10MB rawy treba aj niekde ukladať a spracovávať. Pokiaľ nepreferuješ fotenie v daždi a oplachovanie foťáku v potoku, D90 je super voľba. Nikon forever

fr0d0
2011-03-23 18:38:17+01
sorry zle som sa vyjadril... nechcel som odporucat D7000, ta je cenovo momentalne este dost vysoko oproti D90... chcel som podotknut, ze je este v ponuke Canon EOS 50D...
mozna pre slecnu/pani nebude az tak vhodny...
PS: a co tak pockat na nastupcu D5000ky?

hawqo
2011-03-23 18:45:34+01
ja babu nechcem odhovarat, D90 je super a Mpix jej v pohode postacia pretoze snazit sa o vyrezy 1:1 a cakat ze tam bude vsetko super ostre a z toho ostreho sa bude robit fotka je aj tak nezmysel

skor by som jej odporucil nech si pozicia nejaku tu zrkadlovku od znameho a skusi s tym ist niekde na turu a pod a nech porozmysla kolko chce do toho investovat a ci ju bude bavit postprocesing
pretoze ak chce mat fotak s jednym objektivom tak to moze ist rovno do 3/4 systemu a ma to lacnejsie a ta kvalita fotiek co som pozeral posledne je uz pre beznych ludi uplne postacujuca (beznych ludi myslim ako ja ze si robim fotky 10x15 max a mozno par krat v zivote si dam vytlacit nieco vecsie )

a najme sa treba pripravit na to co pisu ludia vsade... lepsi stroj za teba lepsie fotky neurobi a prve fotky po prechode z kompaktu su vecsinou velkym sklamanim a rozcarovanim, aj ked asi zalezi ako si to clovek nastavi vo fotaku

apple
2011-03-23 18:55:14+01
ja som D90 kúpil preto, lebo mi sadla hneď do ruky... (i keď najlepšie mi sedí v ruke D700 ) ale samozrejme najlepšie je si to odskúšať, pre nežnejšie pohlavie na začiatok môže byť kľudne dobrá voľba aj D5000

dodo_bb
2011-03-23 19:03:44+01
Marika, možno to nevieš, ale aj špičkové profesionálne telo NIKON D3 má tiež len 12 megapixlov. A keďže to stačí drvivej väčšine profesionálnych fotografov, myslíš, že Tebe bude treba viac? Telo zrkadlovky je dosť nepodstatné, radšej sa z niekým poraď, aký objektív k nemu a hlavne sa snaž učiť fotiť... D90 je veľmi dobrý foťák, ak k nemu kúpiš nejaký lepší objektív, tak sa s tým dá robiť čokoľvek...

WoOman
2011-03-23 20:53:16+01
Páni, ďakujem Vám za rady Tuším prestanem špekulovať, pretože nech sa na to z akej stránky pozriem tá D90 mi vyhovuje. Nuž rozmýšľala som aj nad tým počkať, ale financie nepustia.
Objektív som chcela pôvodne takú 2stovku, odhovorili ma že stačí aj 105 tak neviem. Privítam rady aj na objektív, najprv som chcela mať doriešené aspoň telo, mám ešte tak dva mesiace na rozmyslenie

MX5_SVK
2011-03-23 21:17:53+01
objektiv Nikkor 18-200 je podla mna super univerzal v tomto rozsahu najlepsia kvalita ale...casom prides na to kde proste nestaci.
Ale myslim ze na zaciatok by bol vhodny. Kamarat ho ma a je s nim spokojny ako reportazny a cestovatelsky je super. Da sa s nim fotit aj portret ale uz to nieje ono....
Svetelnost je porovnatelna s 18-105. Co je tiez podla mna pouzitelny objektiv.
Ale casom istotne najdes ich limity a zacnu ti vrtat v hlave bud ostre pevne skla alebo f2.8 zoom objektivy s mensimi rozsahmi na to sa tiez treba pripravit
Mne uz v hlave vrtaju hodnu chvilu (mam sigmu 18-125 OS) ale vsetko je o peniazoch...
Mne osobne prave sirsi rozsah zoomu v zaciatoch pomohol prist na to co je na co dobre, kde ma objektiv limity a co by som chcel do buducnosti.

MX5_SVK
2011-03-23 21:21:31+01
príspevok od: WoOman
Páni, ďakujem Vám za rady Tuším prestanem špekulovať, pretože nech sa na to z akej stránky pozriem tá D90 mi vyhovuje. Nuž rozmýšľala som aj nad tým počkať, ale financie nepustia.
Objektív som chcela pôvodne takú 2stovku, odhovorili ma že stačí aj 105 tak neviem. Privítam rady aj na objektív, najprv som chcela mať doriešené aspoň telo, mám ešte tak dva mesiace na rozmyslenie
btw kopa ludi tu ma oba objektivy aj 18-105 aj 18-200....alebo kopa recenzii je aj na www.hladacik.cz
Mozno cosi pomoze...

trnavsky
2011-03-23 22:17:43+01
Nech už kúpiš taký alebo onaký objektív, prispejem aj jednou radou. D90 mám cca 1/2 r., (predtým som mal pár mesiacov D60). So setovými objektívmi boli fotky ostré, aj s 16-85 super ostré. Problém bol ale na 35/1,8 ako i 50/1,4 - stále to nebolo ono a práve tu som čakal to pravé orechové. Dával som si za vinu že mám dlhý čas, že foták z ruky neudržím (s týmito som fotil častejšie pri slabších svetelných podmienkach), alebo že VR používam v nesprávnych situáciách. Nakoniec sa ukázalo, že problém je Back focus - ostrí trošku ďalej ako má. Teraz je v záručnom service. Rada znie - 1): zvážiť D300s - aj keď je väčší, mne sa neskutočne dobre držal v ruke, pôsobil ľahším dojmom ako D90. Okrem iných výhod - ušetrí nervy - možnosť adjustácie/kalibrácie ostrenia na objektívy. 2) AK kúpiš D90, určite ešte počas záručnej doby kúp alebo aspoň si požičaj svetelný objektív a poriadne preskúšaj ostrenie. Oni sa s tým vo výrobe asi veľmi nepárajú, pretože väčšina užívateľov, pokiaľ zostanú pri setových objektívoch s clonou 3,5-5,6 nemajú šancu túto nepresnosť zistiť v dôsledku širšej hĺbky ostrosti. A keď sa predsa rozhodnú rozšíriť si vybavenie, záručná doba je fuč....

trnavsky
2011-03-23 22:24:03+01
príspevok od: trnavsky
Nech už kúpiš taký alebo onaký objektív, prispejem aj jednou radou. D90 mám cca 1/2 r., (predtým som mal pár mesiacov D60). So setovými objektívmi boli fotky ostré, aj s 16-85 super ostré. Problém bol ale na 35/1,8 ako i 50/1,4 - stále to nebolo ono a práve tu som čakal to pravé orechové. Dával som si za vinu že mám dlhý čas, že foták z ruky neudržím (s týmito som fotil častejšie pri slabších svetelných podmienkach), alebo že VR používam v nesprávnych situáciách. Nakoniec sa ukázalo, že problém je Back focus - ostrí trošku ďalej ako má. Teraz je v záručnom service. Rada znie - 1): zvážiť D300s - aj keď je väčší, mne sa neskutočne dobre držal v ruke, pôsobil ľahším dojmom ako D90. Okrem iných výhod - ušetrí nervy - možnosť adjustácie/kalibrácie ostrenia na objektívy. 2) AK kúpiš D90, určite ešte počas záručnej doby kúp alebo aspoň si požičaj svetelný objektív a poriadne preskúšaj ostrenie. Oni sa s tým vo výrobe asi veľmi nepárajú, pretože väčšina užívateľov, pokiaľ zostanú pri setových objektívoch s clonou 3,5-5,6 nemajú šancu túto nepresnosť zistiť v dôsledku širšej hĺbky ostrosti. A keď sa predsa rozhodnú rozšíriť si vybavenie, záručná doba je fuč....
Opravujem: VR som s týmito nemohol používať, lebo tam nie je - VR som riešil pri 70-300 na dlhom konci - tam sa mi to totiž tiež nepozdávalo, ale uvidím, aké to s ňou bude po doladení tela v servise.

WoOman
2011-03-24 19:13:38+01
Myslím, že na začiatok si radšej vyberiem ten 18-105, viem, že by bolo vhodnejšie aj ďalší objektív napr. spomínaný 18-200, ale tie financie, preto radšej chcem tú lepšiu možnosť z týchto dvoch poprípade ešte niečo iné.

NefroniK
2011-03-25 20:07:43+01
16-85 je velmi dobry objektiv, takze tam nie je divu, ze boli fotky ostre. Co som ale pocul a cital je, ze D90 ma prave s 35/1.8 problemy, ma to viac ludi co ma tuto kombinaciu. Je tam nejaky front/back focus alebo cosi taketo sarapatne. Ohladom 50/1.4 neviem.

tomis.ales
2011-03-25 23:18:13+01
Aaaa megapixely. Tazka to tema.
kupujuci: A pan predavac ako rychle je toto auto?
predavajuci: Ide 400km/h.
Ale to ze pri tristovke sa to auto uz neda ovladat, ze ma spotrebu jak prasa, nema klimu, ABS, tempomat ani svetla aby bolo lahsie, nikoho nezaujima. To iste ako rychlost u auta je rozlisenie pri fotakoch. Vyuzije ju len malokto a nie vzdy.
D90 je fajn telo. Ja mam na 4x drahsom tele este menej pixelov a nikdy mi nechybali.

m-a-k-o
2011-03-25 23:43:24+01
príspevok od: Robino
Napísala, že D90 je strop....
D7000 je iná cenová kategória. Navyše tých pixelov je až až, tie 10MB rawy treba aj niekde ukladať a spracovávať. Pokiaľ nepreferuješ fotenie v daždi a oplachovanie foťáku v potoku, D90 je super voľba. Nikon forever
mne sa paci tento prispevok
len mi nehovor ze D90 ma problem s dazdom.. prave som ho kupil :O
ale ta poznamka o oplachovani fotaku v potoku bola super.. ktory to zvladne??

vader
2011-03-26 07:35:50+01
Tak toto riesim aj ja teraz presne tuto vec ,lepsie by som to nenapisal !!!
Jednoducho povedane so shitmi obejktivmi to robi lepsie fotky
Idem ju aj ja poslat do servisu asi Praha ze?Hadam to neodflaknu ze je to good.
Tebe to opravili k spokojnosti?

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()