Ahojte, už dlhšie si vyberám svoju prvú zrkadlovku, o fotografovanie sa zaujímam a chcem sa mu aj venovať, a podľa recenzií je mne najlepšie cenovo a aj kvalitou dostupný Nikon D90. Prečítala som si názorov už dosť, ale čo sa týka tých pixlov čo? Zdá sa mi to dosť málo, aký máte na to názor? Ísť radšej do niečoho iného (lacnejšieho, D90 je pre mňa strop) alebo zostať pri nej a tie pixly by až tak nevadili...?
este dodam objektivy,nikon 70-200 vr , tamron 28-75 , nikon 50 1.8 tamron 180mm,nikde to nebolo ono a ked som to skusal na nikon d50 starej co som ju predal tak som sa nestacil divit co za fotky to reze Jednoducho trnavsky to napisal presne
mam D90tku presne rok a som nadmieru spokojny, vynikajuci fotak... cca. 4 mesiace dozadu som kupil k nemu ako zakladak sigmu 17-70 f2,8-4 a na 90% veci som vybaveny... odporucam potom mozno dokupit casom nikon 35mm f1,8, tiez velka spokojnost...
16-85 je velmi dobry objektiv, takze tam nie je divu, ze boli fotky ostre. Co som ale pocul a cital je, ze D90 ma prave s 35/1.8 problemy, ma to viac ludi co ma tuto kombinaciu. Je tam nejaky front/back focus alebo cosi taketo sarapatne. Ohladom 50/1.4 neviem.
Mam kombináciu D90 s 35/1,8 a ten problém nemám, mal som aj 50/1,8 a tá mi zase robila problém aj na D90 aj na D70s
Mam kombináciu D90 s 35/1,8 a ten problém nemám, mal som aj 50/1,8 a tá mi zase robila problém aj na D90 aj na D70s
Samozrejme, nepovedal som, ze vsetky. Ja som len posunul to, co som cital od kamosovho kamosa pri jeho nejakom albume na fejsbuku. Citat: "Jinak poměrně hodně D90tek (včetně té mojí) má decentní problém s tím objektivem při autofokusu."
Tak toto riesim aj ja teraz presne tuto vec ,lepsie by som to nenapisal !!! Jednoducho povedane so shitmi obejktivmi to robi lepsie fotky Idem ju aj ja poslat do servisu asi Praha ze?Hadam to neodflaknu ze je to good. Tebe to opravili k spokojnosti?
Zatiaľ mi len z Nikonu v Prahe písomne potvrdili, že im to dorazilo a že do 04.04.2011 ako reklamácia malo byť vybavené. Posielal som to cez fy. Penta - tí čo distribuujú aj Tamrony. K nim som to zaniesol osobne (pred týždňom v piatok), primerane pripravené na transport - inak si účtujú balné. Priložil som im k tomu obrázky - testy (najprv celú testovaciu zostavu, potom cez hľadáčik test -ostrené cez hľadáčik - kedy je vada evidentná, a tretí obrázok - ostrené v režime LV - kedy ostrí OK. Skrátka problém je pravdepodobne v polohe zrkadla, ktoré sa dá doštelovať- smole je, že len v servise. Pri väčšej hlbke ostrosti je skrátka ostrený objekt ešte v tom intervale. Preto túto chybu nevidno pri setových objektívoch s väčším minimálnym clonovým čislom.
Samozrejme, nepovedal som, ze vsetky. Ja som len posunul to, co som cital od kamosovho kamosa pri jeho nejakom albume na fejsbuku. Citat: "Jinak poměrně hodně D90tek (včetně té mojí) má decentní problém s tím objektivem při autofokusu."
tak ono všeobecne je to pri všetkom tak, na aký výrobok trafíš
Nech už kúpiš taký alebo onaký objektív, prispejem aj jednou radou. D90 mám cca 1/2 r., (predtým som mal pár mesiacov D60). So setovými objektívmi boli fotky ostré, aj s 16-85 super ostré. Problém bol ale na 35/1,8 ako i 50/1,4 - stále to nebolo ono a práve tu som čakal to pravé orechové. Dával som si za vinu že mám dlhý čas, že foták z ruky neudržím (s týmito som fotil častejšie pri slabších svetelných podmienkach), alebo že VR používam v nesprávnych situáciách. Nakoniec sa ukázalo, že problém je Back focus - ostrí trošku ďalej ako má. Teraz je v záručnom service. Rada znie - 1): zvážiť D300s - aj keď je väčší, mne sa neskutočne dobre držal v ruke, pôsobil ľahším dojmom ako D90. Okrem iných výhod - ušetrí nervy - možnosť adjustácie/kalibrácie ostrenia na objektívy. 2) AK kúpiš D90, určite ešte počas záručnej doby kúp alebo aspoň si požičaj svetelný objektív a poriadne preskúšaj ostrenie. Oni sa s tým vo výrobe asi veľmi nepárajú, pretože väčšina užívateľov, pokiaľ zostanú pri setových objektívoch s clonou 3,5-5,6 nemajú šancu túto nepresnosť zistiť v dôsledku širšej hĺbky ostrosti. A keď sa predsa rozhodnú rozšíriť si vybavenie, záručná doba je fuč....
to v takom prípade je na vine telo, že sa vyskytne BF/FF? Ako rozoznám či je na vine telo alebo objektív?
to v takom prípade je na vine telo, že sa vyskytne BF/FF? Ako rozoznám či je na vine telo alebo objektív?
Jedna možnosť je skúsiť to s požičaným rovnaký objektívom. Druhá možnosť - urobiť si test - najskôr ostriť cez hľadáčik, potom v režime LV (samozrejme za štandardných podmienok. - statív, šikmá stupnica, rovná ostriaca plocha, bez rekomponzície, samospúšť....). Ak budú výsledky rozdielne, chyba bude asi v tele. Ak rovnaké tak potom možno v objektíve. U mňa je asi problém v tele, ale poslal som do servisu pre istotu oboje.
tak tak,cez live view mam aj ja fotky v pohode,ale normal hladacikove ee. len dufam ze ked poslem aj objektiv tak nebude to nastavene len na ten jeden objektiv a ked pride nejaky druhy tak budem natom istom mieste ,ale hadam ich tam maju dostotak a vedia co robia
z radostou ber D90.....je to neznicitelny fotak.....ja ju mam 2 a pol roka......fotene s nou skoro kazdy druhy den....zima, slnko, dazd.....prezila cokolvek....aj pad z metrovej vysky na beton...... ....a stale cvaka........
z radostou ber D90.....je to neznicitelny fotak.....ja ju mam 2 a pol roka......fotene s nou skoro kazdy druhy den....zima, slnko, dazd.....prezila cokolvek....aj pad z metrovej vysky na beton...... ....a stale cvaka........
toto sú potešújuce informácie pre mňa ako jedného z majiteľov tejto zrkadlovky
Ahojte, už dlhšie si vyberám svoju prvú zrkadlovku, o fotografovanie sa zaujímam a chcem sa mu aj venovať, a podľa recenzií je mne najlepšie cenovo a aj kvalitou dostupný Nikon D90. Prečítala som si názorov už dosť, ale čo sa týka tých pixlov čo? Zdá sa mi to dosť málo, aký máte na to názor? Ísť radšej do niečoho iného (lacnejšieho, D90 je pre mňa strop) alebo zostať pri nej a tie pixly by až tak nevadili...?
ak ti môžem poradiť za mňa:
jasné nie je to FF čiže nemôžeš čakať na takom malom snímači veľa pixelov...ale obrazová kvalita je na tento druh zrkadlovky primeraná. Som grafik a to je práca, ktorá priamo alebo menej priamo súvisí s fotoaprátom alebo fotkami. Použil som výstupy z nej a nikto nemal výhrady voči obrazovej kvalite...je to dobrý fotoaprát ako si sa už určite dočítal na mnohých fórach či v diskusných témach. Môj záver teda znie: ak nie si super profesionál, (čo súdim že nie, na základe tvojej prvej vety) tak ti D90 bude po obrazovej kvalite sedieť. popozeraj si tu alebo niekde inde kde máš možnosť vidieť foto aj vo väčšom rozlíšení....
pridam to sem lebo nechcem nove vlakno.. vcera som bol fotit labute a ani jedna fotka neni ostra, vsetky maju aj zrno. niekde som cital ze moze byt zle nastaveny zaostrovaci mechanizmus..... ako to zistim ci to neni moj stav?
Jedna možnosť je skúsiť to s požičaným rovnaký objektívom. Druhá možnosť - urobiť si test - najskôr ostriť cez hľadáčik, potom v režime LV (samozrejme za štandardných podmienok. - statív, šikmá stupnica, rovná ostriaca plocha, bez rekomponzície, samospúšť....). Ak budú výsledky rozdielne, chyba bude asi v tele. Ak rovnaké tak potom možno v objektíve. U mňa je asi problém v tele, ale poslal som do servisu pre istotu oboje.
ďakujem, asi to skúsim ale asi bude lepšie s nejakým lepším svetelnejším objektívom než s 18-105? A ešte k tomu ostreniu cez hľadáčik, ten má dioptrickú korekciu, kde má táto korekciu "nulu"? Ak na tom koliesku vidím súčasne symbol + a -
ďakujem, asi to skúsim ale asi bude lepšie s nejakým lepším svetelnejším objektívom než s 18-105? A ešte k tomu ostreniu cez hľadáčik, ten má dioptrickú korekciu, kde má táto korekciu "nulu"? Ak na tom koliesku vidím súčasne symbol + a -
Dioptrická korekcia s tým nesúvisí. Ani nepotrebuješ vedieť kde je nula - jednoducho ju používaš tak aby si dobre videl. Ale ak by si predsa len potreboval tú nulu (nemám to teraz pri sebe, tak neviem či poviem správne) - malo by sa to dať odčítať od krajných polôh podľa údaju, kotrý je uvedený v manuáli že korekcia je možná napr. od minus 1 do plus 2 (alebo opačne). Aby nevzniko nedorozumenie, pod ostrením cez hľadáčik som nemyslel doostrenie optickou korekciou ale myslel som na režim ostrenia cez hľadáčik - čiže sleduješ scénu cez hľadáčik a nie na displei. V oboch prípadoch: aj v režime cez hľadáčik aj v režime LV je inak potrebné použiť rovnaký spúsob ostrenia - ako som uviedol predtým.
bola som v jednej nemenovanej predajni a povedali mi že D90 sa nevyrába že je to iba dopredaj (nikto mi to predtým nepovedal nevedela som o tom) že nahradzuje ju D7000 ale na ten peniaze naozaj nemám. Dosť ma dostali do pomykova, že čo teraz, dopredaj? Aj keď viem že fotí dobre nejako sa mi to nepozdáva. Majú vydať novú D5100 ale neviem, asi bude horšia ako D90? Tak čo teda? Nenechať sa zmiasť?
bola som v jednej nemenovanej predajni a povedali mi že D90 sa nevyrába že je to iba dopredaj (nikto mi to predtým nepovedal nevedela som o tom) že nahradzuje ju D7000 ale na ten peniaze naozaj nemám. Dosť ma dostali do pomykova, že čo teraz, dopredaj? Aj keď viem že fotí dobre nejako sa mi to nepozdáva. Majú vydať novú D5100 ale neviem, asi bude horšia ako D90? Tak čo teda? Nenechať sa zmiasť?
D5100 ma vyliezt uz teraz o par dni mam taky dojem, tak si pockaj. Obrazovu kvalitu bude mat asi lepsiu ako D90, ale je to nizsia rada ako D90, cize ergonomia bude horsia, pravdepodobne bude aj bez motora a budu jej oproti D90 pravdepodobne chybat niektore funkcie (CLS, HSS, nahlad DOF... atd atd atd). D5100 bude mat asi rovnaky cip ako D7000, a rozlisenie bud 16 alebo 14 mpx. No sak uvidime o par dni
Alebo pockaj dva roky, v tej dobe sa bude D7000 predavat za podobnu cenu jak dnes D90
Vadi ze je to dopredaj? Je kopec starsich modelov ktore sa nevyrabaju a ludia na ne nedaju dopustit. Aj napriek tomu ze to moze byt dopredaj, myslim ze ich je este dost v kamennych obchodoch aj e-shopoch...ak nie, v bazaroch aj tu na eshope sa najdu. Aj ked sa uz nevyraba, fotak je to slusny a skor ide o objektivy, ktore tam mozes davat aj starsie typy, aj novsie typy, a predpokladam ze aj tie ktore pridu v buducnosti...
Nikon D90
už dlhšie si vyberám svoju prvú zrkadlovku, o fotografovanie sa zaujímam a chcem sa mu aj venovať, a podľa recenzií je mne najlepšie cenovo a aj kvalitou dostupný Nikon D90. Prečítala som si názorov už dosť, ale čo sa týka tých pixlov čo? Zdá sa mi to dosť málo, aký máte na to názor? Ísť radšej do niečoho iného (lacnejšieho, D90 je pre mňa strop) alebo zostať pri nej a tie pixly by až tak nevadili...?
Jednoducho trnavsky to napisal presne
Jednoducho povedane so shitmi obejktivmi to robi lepsie fotky
Idem ju aj ja poslat do servisu asi Praha ze?Hadam to neodflaknu ze je to good.
Tebe to opravili k spokojnosti?
len dufam ze ked poslem aj objektiv tak nebude to nastavene len na ten jeden objektiv a ked pride nejaky druhy tak budem natom istom mieste ,ale hadam ich tam maju dostotak a vedia co robia
už dlhšie si vyberám svoju prvú zrkadlovku, o fotografovanie sa zaujímam a chcem sa mu aj venovať, a podľa recenzií je mne najlepšie cenovo a aj kvalitou dostupný Nikon D90. Prečítala som si názorov už dosť, ale čo sa týka tých pixlov čo? Zdá sa mi to dosť málo, aký máte na to názor? Ísť radšej do niečoho iného (lacnejšieho, D90 je pre mňa strop) alebo zostať pri nej a tie pixly by až tak nevadili...?
jasné nie je to FF čiže nemôžeš čakať na takom malom snímači veľa pixelov...ale obrazová kvalita je na tento druh zrkadlovky primeraná. Som grafik a to je práca, ktorá priamo alebo menej priamo súvisí s fotoaprátom alebo fotkami. Použil som výstupy z nej a nikto nemal výhrady voči obrazovej kvalite...je to dobrý fotoaprát ako si sa už určite dočítal na mnohých fórach či v diskusných témach. Môj záver teda znie:
ak nie si super profesionál, (čo súdim že nie, na základe tvojej prvej vety) tak ti D90 bude po obrazovej kvalite sedieť.
popozeraj si tu alebo niekde inde kde máš možnosť vidieť foto aj vo väčšom rozlíšení....
vcera som bol fotit labute a ani jedna fotka neni ostra, vsetky maju aj zrno.
niekde som cital ze moze byt zle nastaveny zaostrovaci mechanizmus.....
ako to zistim ci to neni moj stav?
A ešte k tomu ostreniu cez hľadáčik, ten má dioptrickú korekciu, kde má táto korekciu "nulu"? Ak na tom koliesku vidím súčasne symbol + a -
A ešte k tomu ostreniu cez hľadáčik, ten má dioptrickú korekciu, kde má táto korekciu "nulu"? Ak na tom koliesku vidím súčasne symbol + a -
Alebo pockaj dva roky, v tej dobe sa bude D7000 predavat za podobnu cenu jak dnes D90
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa