Fórum » Vyberáme fotoaparát

Mirrorless 4/3 pre 70% foto / 30% video

Maxxes
2011-05-30 15:59:34+02
Po nejakom čase, čítaní na webe a aj odpovediach v mojej predošlej téme
www.ephoto.sk/forum/7/7355/zrkadlovka-na-fotky-video-dietata-pre-zaciatocnika/
som sa rozhodol pre fotak z kategórie m4/3.

Som začiatočník, zrkadlovku nezvládnem a chcem jednoduchší prístroj (s možnosťou sa neskôr učiť novým možnostiam fotenia) Hlavne na pekné foto podobné zrkadlovkám a ako doplnok video s AF ako pri kamerách

Pomer odhadujem na 70% Foto / 30% Video.

Tu je môj predbežný výber, na nejaký prístroj som mohol zabudnúť:
http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=panasonic_dmcgh1&products=panasonic_dmcgh2&products=panasonic_dmcg2&products=panasonic_dmcg10&products=sony_nex5&products=sony_nex3&products=oly_epl1&products=oly_epl2&products=panasonic_dmclx5&sortDir=ascending

Poradte, ktorý je podla Vašich skúseností NAJ po obrazovej kvalite a neskame pri videu.
Panasonic GH2 je velmi drahý, ale aj najlepší, ale tolko nedám
Možno by stačil aj kompakt Panasonic LX5, alebo niečo medzi ?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-30 16:04:55+02
1. Mirorles je na ovladanie rovnako narocny ako zrkadlovka. Nie je tam prakticky ziaden rozdiel. Tolko upozornenie.
2. A teraz dobra sprava, ci uz zrkadlovka alebo 4/3-ka, maju automatiku aj pre "blbych"
3. S videom si najlepsie poradia Panasonicy rady GH a Sony NEX.
4. Od inak vyborneho kompaktu LX-5 ani v najmensom neoscakavaj, ze fotky a video budu ako zo zrkadlovky. Je to len kvalitnejsi kompakt. Nic viac.

Maxxes
2011-05-30 17:01:49+02
Páči sa mi Panasonic GH1, nový alebo zánovný sa dá zo zahraničia zohnať za dobrú cenu.
Poradíš mi prosím objektív pre fotky ludi, detí, dovolenky a HD video ? DAKUJEM

Marcel Rebro
2011-05-30 17:06:11+02
príspevok od: Maxxes
Páči sa mi Panasonic GH1, nový alebo zánovný sa dá zo zahraničia zohnať za dobrú cenu.
Poradíš mi prosím objektív pre fotky ludi, detí, dovolenky a HD video ? DAKUJEM
Aj mne sa paci GH1. Pre (HD) video je optimalizovany objektiv Panasonic 14-140. Je vhodny aj pre ludi, deti a dovolenky.

Ak myslis pod pojmom "pre ludi" objektiv na portrety tak s prizmurenymi okami Panasonic 45/2.8. Alebo nieco zo 4/3 systemu cez redukciu.

Maxxes
2011-05-30 22:02:04+02
Viem o novom GH1 body za 350 Eur aj z poštovným. S možnosťou hacknut ho, neviem co sa tym zlepší.

A nejaký lacnejší objektiv by ste nevedeli doporučiť ? Panasonic 14-140 sa mi zdá predražený, alebo je taký kvalitný

wayne
2011-05-30 22:32:47+02
Co by si nezvladol zrkadlovku, mas cas, ktory ti reguluje uzavierku, mas clonu, ktorej velkost reguluje mnozstvo svetla dopadajuce na snimac - cim viac svetla tym kratsiu dobu musi dopadat, a potom mas citlivost, ktora ti zosilni dopadajuce svetlo, v pripade ze je prilis slabe a to je tak vsetko, ostatne najdes v navode, co sa tyka technickych otazok. No netreba to prehanat, ovela dolezitejsie je vediet kedy a kam namierit objektiv, a to sa uz z kniziek neda tak lahko naucit, to chce prax

Inak - co novy Panasonic G3? Nevyzera vobec zle podla parametrov, ak chces nejakiy mensi fotak - alebo pockat na Olympus, do konca juna ma (vraj) predstavit 2 nove modely z m4/3, jeden z hladacikom a jeden lacny lowend.

Alebo Nikon D5100 - tam ale musis pocitat s vacsimi rozmermi a (aspon ja by som) rozhodne zvazit kupu 35/1.8G DX alebo 50/1.8G (to je ten novy s motorcekom).

objektivy na video, pokial sa rozhodnes pre m4/3 su vhodne akurat novy 14-42 od panasonicu, spominany 14-140, alebo 7-14 za nekrestanku cenu, alebo vsetky Olympus objektivy oznacene M.ZD (micro zuiko digital) + MSC (movie still compatible).

Inak - nerob okolo toho vedu, vyber si ktory sa ti paci, a nespekuluj ci zrkadlovka ci nie, ja som isiel do zrkadlovky z telefonu, a teraz sa priznam, ak by som kupil kompakt (chcel som panasonic FZ28), boli by to vyhodene peniaze, stalo to skutocne za to ist o level vyssie.

Jerry C.
2011-05-30 23:38:27+02
príspevok od: Marcel Rebro
Aj mne sa paci GH1. Pre (HD) video je optimalizovany objektiv Panasonic 14-140. Je vhodny aj pre ludi, deti a dovolenky.

Ak myslis pod pojmom "pre ludi" objektiv na portrety tak s prizmurenymi okami Panasonic 45/2.8. Alebo nieco zo 4/3 systemu cez redukciu.
prečo nie napr.Panasonic F20/1,7 alebo Leica F45/2,8 ? to sú priamo objektívy micro 4/3 aj keď ten prvý je asi trochu krátky

Rastislav
2011-05-31 07:44:31+02
Ak je cena približne rovnaká, treba si vybrať kvalitnejšie riešenie a to je zrkadlovka. Netreba sa jej báť.

Marcel Rebro
2011-05-31 07:48:43+02
príspevok od: Jerry C.
prečo nie napr.Panasonic F20/1,7 alebo Leica F45/2,8 ? to sú priamo objektívy micro 4/3 aj keď ten prvý je asi trochu krátky
No su m43, ale jedine 14-140 je zatial optimalizovany pre kontinulany AF pri natacani videa

http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/connect/g1.html

dodo_bb
2011-05-31 08:07:36+02

Zostava SONY NEX5 + 16/2,8 + 17-55. Má väčší čip ako ostatné 4/3 (rovnaký ako low end zrkadlovky), veľmi slušný obraz. Video veľmi netočím, tak to neviem posúdiť, ale tých pár mojich pokusov sa mi celkom páčilo.
A čo sa týka Tvojho výroku - "netrúfam si na zrkadlovku" - v preklade to znamená, že na to kašleš a nie si ochotný sa nič učiť Nič v zlom, nie každý sa musí chcieť učiť práve fotiť. V tom prípade je naozaj kompakt alebo 4/3 v režime automat pre Teba to najlepšie

Marcel Rebro
2011-05-31 08:16:30+02
príspevok od: dodo_bb

Zostava SONY NEX5 + 16/2,8 + 17-55. Má väčší čip ako ostatné 4/3 (rovnaký ako low end zrkadlovky), veľmi slušný obraz. Video veľmi netočím, tak to neviem posúdiť, ale tých pár mojich pokusov sa mi celkom páčilo.
A čo sa týka Tvojho výroku - "netrúfam si na zrkadlovku" - v preklade to znamená, že na to kašleš a nie si ochotný sa nič učiť Nič v zlom, nie každý sa musí chcieť učiť práve fotiť. V tom prípade je naozaj kompakt alebo 4/3 v režime automat pre Teba to najlepšie
Nechyba Ti na NEXe hladacik? U mna je prave EFV dovod pre ktory davam prednost GH1 pred GF1. Na GF1 mam externy, ale ten musim prepinat (displey / EVF) a spravidla v rozhodujucich momentoch to mam naopak ako by som chcel ...

dodo_bb
2011-05-31 09:00:57+02
Nechyba Ti na NEXe hladacik? U mna je prave EFV dovod pre ktory davam prednost GH1 pred GF1. Na GF1 mam externy, ale ten musim prepinat (displey / EVF) a spravidla v rozhodujucich momentoch to mam naopak ako by som chcel ...
To bola vec, ktorej som sa najviac bál a ukázalo sa to ako nepodstatné. Má výborný čitateľný a hlavne výklopný displej a táto vlastnosť vyvažuje a možno až prevažuje absenciu hľadáčika. Dá sa s tým fotiť od brucha, zo zeme, nad hlavou, s kadejakých uhlov... A ja s tým aj tak na 80% fotím na diaľkovú spúšť
Ale bol som veľmi príjemne prekvapkaný kresbou, objektívmi a celkovo tým foťákom. Ja, starý odporca týchto malých šidítok asi zmením názor Ale nie celkom, tých mojich "činiek" sa určite nezbavím

tomis.ales
2011-05-31 10:09:58+02
So zrkadlovkou sa ti bude lepsie fotit ako s kompaktom. No skus si na kompakte odfotit nejaku zlozitu svetelnu scenu presne ako ty chces. Sa ti to nikdy nepodari, ale so zakladnymi znalostami ovladania zrkadlovky/mirrorless to bude hracka. Ja by som urcite nezvladol fotit s plnoautomatickymi kompaktmi. Nikdy neviem ktory z tych troch tlacidiel je ON/OFF

Jerry C.
2011-05-31 11:44:03+02
No su m43, ale jedine 14-140 je zatial optimalizovany pre kontinulany AF pri natacani videa

http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/connect/g1.html
no veď hej ja som sa zapojil do diskusie k tej druhej časti tvojho komentu - k portrétom ,nemal som na mysli video

Marcel Rebro
2011-05-31 11:52:33+02
príspevok od: Jerry C.
no veď hej ja som sa zapojil do diskusie k tej druhej časti tvojho komentu - k portrétom ,nemal som na mysli video
ved 45/2.8 som mu odporucal ako jediny normalny "portretak" na m43

ma3os
2011-05-31 18:22:03+02
Po nejakom čase, čítaní na webe a aj odpovediach v mojej predošlej téme
www.ephoto.sk/forum/7/7355/zrkadlovka-na-fotky-video-dietata-pre-zaciatocnika/
som sa rozhodol pre fotak z kategórie m4/3.

Som začiatočník, zrkadlovku nezvládnem a chcem jednoduchší prístroj (s možnosťou sa neskôr učiť novým možnostiam fotenia) Hlavne na pekné foto podobné zrkadlovkám a ako doplnok video s AF ako pri kamerách

Pomer odhadujem na 70% Foto / 30% Video.

Tu je môj predbežný výber, na nejaký prístroj som mohol zabudnúť:
http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=panasonic_dmcgh1&products=panasonic_dmcgh2&products=panasonic_dmcg2&products=panasonic_dmcg10&products=sony_nex5&products=sony_nex3&products=oly_epl1&products=oly_epl2&products=panasonic_dmclx5&sortDir=ascending

Poradte, ktorý je podla Vašich skúseností NAJ po obrazovej kvalite a neskame pri videu.
Panasonic GH2 je velmi drahý, ale aj najlepší, ale tolko nedám
Možno by stačil aj kompakt Panasonic LX5, alebo niečo medzi ?
No, myslim ze toto je kategoria v ktorej si vyberies. Vsetky z tychto fotakov ti urcite daju lepsie fotky ako nejaky kompakt uz minimalne len preto, ze maju vecsi senzor a tym aj vedia vypordukovat mensie pole ostrosti.

Odporucam Panasonik LUMIX GH1, alebo G2 - podla penazi, so 14-140mm objektivom. Mozno ten objektiv nie je nic svetoborne, ale na zaciatok podla mna bude stacit a ked sacom budes mat vela penez, tak si kupis lepsi

Ku videu:

Normalne som prekvapeny, ked som si pozrel videa, ake videa lezu z tychto fotakov. Su tam veci, ktore mne osobne vadia, ale je to naozaj celkom dobre.

V com moze byt problem:

- AVCHD (Lite - G2): S tymto formatom aj zisas, aj nie.
Minus-1: ma trochu maly bitrate - je to skor ku kamkorderom, aj kvalitu videa si nastavujes tak ako na kamkorderoch - FH, SH, a este nieco. Moze sa to prejavit na videu pri slabom svetle - bude zrnitejsie nie len vdaka "vypucenemu" ISO ale aj vdaka kodeku.
Minus-2: Nativny format je .MTS, co nie je bezny subor. Programy ako Sony Vegas, Pinnacle Studio atd., ktore aj tak budes potrebovat, by tento format mali rozoznat, takze aj strihanie by malo byt ok. Akurat nebudes moct niekomu dat na klucik tie subory aby si pozrel, co si natocil, pravdepodobne ked to budes chciet niekomu len tak ukazat, budes musiet to pozerat cez fotak. Ale nie som si isty, niekde som zachytil, ze by to mohol vediet VLC player.

Plus: AVCHD format v podstate nema limit pre dlzku videoklipu. Limitom je velkost pametovej karty, na ktoru nahrava. On sice robi tiez iba 4GB subor naraz, tak ako aj ine fotaky, ale ked ten subor dosiahne 4GB, tak robi hned dalsi, bez pauzy, a potom vytvori playlist, takze aj pri spetnom prehravani prechadza z jedneho suboru na druhy plynule ani o tom nevies.

- FPS: Co som cital, tak vsetky Panasonic-y nahravaju 25p a "konvertuju" to do 50i. Takze s plynulostou pohybu velmi nevyhras, tie obrazky su len zdvojene. I ked som inde cital (dpreview.com), ze ten pohyb je plynulejsi. Ak ho chces kupovat z vonku, daj si velky pozor, ci to je z krajiny, v ktorej je PAL system, pretoze tie fotaky robia v 2 verizach - verzia PAL toci 25FPS, verzia NTSC (USA) toci 30FPS! A z 30FPS mozes mat veeelky problem! Ked by si chcel z toho zrobit napr. DVD a budes mat 30FPS, to video na DVD playeroch u nas moze byt nepozeratelne!

Ak by si si vybral GH1, treba si zistit, ci vie robit videa v 50i (PAL), alebo je limitovany na 60i.
Lumix GH1

http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmcgh1/page19.asp
Tu uvadzaju iba 60i.

Z coho som celkom prekvapeny, je ako robi autofokus. Pokial je aj presny tak je to celkom dobre pouzitelne. Pozri toto:
http://www.vimeo.com/12855953

Zmena expozicie - PLYNULA

http://www.vimeo.com/12792617

Tracking AF

http://www.vimeo.com/12421567

Detekcia tvare AF

http://www.vimeo.com/12421546

Zmena AF cez dotykovy displej

http://www.vimeo.com/12421643

Prepozeraj si vsetky pribuzne videa co tocil ten chlapik. V podstate ti odpovedia na otazky ako sa da s tym robit video jednoduchym sposobom v automatike.

Takze ked to zhrniem, pre tvoje ucely:

Fotky - zrkadlovka urcite urobi lepsie, ale toto z tohto budu urcite o dost lepsie ako z bezneho kompaktu
Video - zrkadlovka iba manual a nie vzdy jednoduchy, tu obrovska pomoc plynuleho AF, dokonca aj plynulej zmeny expozicie, neviem, ci plne automatickej, ale aj ked nie, tak proste potocis koleckom a on sa sam stmavi/zosvetli

Takze odporucam Panasonic LUMIX GH1 alebo G2, skor G2, lebo GH1 sa uz nerobi, resp. pozri ceny aj G3 - ten je sa mi zda najnovsi

A ked sa naucis dobre robit fotky aj videa, kupis si zrkadlovku a potom prejdes na full manual...

Maxxes
2011-06-01 01:15:50+02

Sony NEX5 je zaujímavá varianta. Mal si na mysli zostavu Sony NEX-5 5 16mm&18-55mm kit ?

http://www.megafoto.sk/Sony/nex-5db-16mm-18-55mm-kit-black

dodo_bb
2011-06-01 08:10:41+02
Sony NEX5 je zaujímavá varianta. Mal si na mysli zostavu Sony NEX-5 5 16mm&18-55mm kit ?

http://www.megafoto.sk/Sony/nex-5db-16mm-18-55mm-kit-black
Hej, ten kit. Nevýhodou je to, že SONY má preň len tri objektívy, inak asi treba nejaké adaptéry. Zatiaľ som to neskúmal.

Maxxes
2011-06-02 16:52:26+02
Hej, ten kit. Nevýhodou je to, že SONY má preň len tri objektívy, inak asi treba nejaké adaptéry. Zatiaľ som to neskúmal.
Prosím ťa, a na aké fotky využívaš tie jednotlivé objektívy ? Ak by som mal kúpiť foťák len s jedným objektívom, ktorý je lepší na foto dietata, portréty a video.
VDAKA

dodo_bb
2011-06-02 17:20:54+02
Prosím ťa, a na aké fotky využívaš tie jednotlivé objektívy ? Ak by som mal kúpiť foťák len s jedným objektívom, ktorý je lepší na foto dietata, portréty a video.
VDAKA
SONY má k tomuto modelu tri objektívy
16/2,8 pevné sklo, veľmi slušný širokouhlý objektív (používam ho takmer výhradne)
18 - 55 mm F3,5 - 5,6 (použil som ho párkrát, skúšal som aj video)
18-200mm F3.5-5.6 veľmi zaujímavý rozsah, kvalitu ale nepoznám, nemám ho
Popravde ani jeden z nich nie je dobrý na foto dieťatka a na portrét. Sú to setové univerzálne objektívy. A pokiaľ si chceš fotiť dieťatko vo vaničke, bude problém aj s bleskom (ten je na tejto Soničke hodne mizerný). Ešte som ho ani nevybral z krabice a asi ani nevyberiem.
Na pekné fotografie dieťatka a portréty potrebuješ zrkadlovku a dva tri objektívy, na to určené.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()