Fórum » Vyberáme fotoaparát

Čo do cca 250€ ?

Marti
Marti 2011-08-17 21:31:44+02
... rady typu: do 250 ti je jedno, kup si, čo ti padne do oka - nie ďakujem! Prečítala som si, nenašla som, nerozumiem sa ani tak tomu, tak ak sa nájde niekto ochotný, vopred ďakujem.
Nechcem sa venovať fotografovaniu profesionálne, chcem niečo, čo mi bude fotiť pekne ostro, o.i. hlavne na vzdialenosť 20-40cm, cez deň aj v tme (pod lampou), zachová farby, nie je náročný na ovládanie (viete, som žena ), pohotový a hlavne, aby sa zmestil do kabelky D

PeCh
2011-08-17 23:39:10+02
príspevok od: Marti
skvelá rada, dakuje, tu musím ísť poriadne poogogliť o tých vyváženiach netuším veru nič a RAW?? viem, že sa takto neda naučiť niekoho fotiť, ani to nežiadam, len chcem počuť nejaké názory, porozmyšlam a rozhodnem sa....a najskôr treba dobry foťák, aby aj ten víkendový pobyt nezostal ,,rozmazaný,, ,..idem ,,ich,, teda hladať
Základ:
http://fotoroman.cz/techniques2/light_white_balance.htm

Keď už nič iné, tak aspoň praktické ukážky ukážu silu správneho nastavenia. V zlom svetle (slabé alebo rôzne zdroje svetla s rôznou farbou = asi tvoj prípad) to totiž automatika nemusí zvládnuť.

Marti
2011-08-17 23:50:32+02
príspevok od: PeCh
Základ:

Keď už nič iné, tak aspoň praktické ukážky ukážu silu správneho nastavenia. V zlom svetle (slabé alebo rôzne zdroje svetla s rôznou farbou = asi tvoj prípad) to totiž automatika nemusí zvládnuť.
skvelý člámok, dakujem

Bubak
2011-08-18 01:35:12+02
príspevok od: PeCh
Základ:

O to ani nejde...to meranie je aké také presné (ale to je iný problém). Skôr paseku narobia tie kombinácie svetiel rôznej farebnej teploty, teda s tým spojené farba svetla, farba blesku a tak podobne. Filtre na blesk jediné riešenie. Keď už nič tak aj na ten interný...

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-18 08:03:59+02
ešte taka otázka, ku ktorému výrobcovi/com by som sa mala prikloniť? a ktorým vyhýbať?
pozri nekomplikuj si život pri všetkej ucte by som ti odporučal Canon Ixus - hocaký z tejto rady, ktorý sa ti bude páčiť ovládaním a farebne, Canon vie robiť kompakty a nevypúšťa katastrofy ako iní výrobcovia - ten RAW ti je podla zadania na pikacu, proste chceš mať fotku hneď odfotiť a pozreť na monitore dať na FB a pod.akonáhle chceš fotiť do RAW potrebuješ vedieť minimálne prácu s LR inak je to peklo.

Zhrnute pociarknute zvýraznené - zbehni do nejakeho elektorreťazca a kup si Canon Ixus vo farbe ktorá ti vyhovuje - presne takto som to vyriešil sestra a ta je spokojna až starch

haplo602
2011-08-18 08:21:22+02
ak jedinym problemom je farebny posun pod umelym svetlom, investuj do sedej tabulky. za par eur mas vyvazenie bielej v kazdom fotaku.

na prvu fotku nafotis sedu tabulku miesto foteneho objektu a potom pod tym istym svetlom nafotis co potrebujes. v slusnom fotoeditore potom podla tej sedej tabulky vyvazis bielu pre celu seriu fotografii.

teda ak ten tvoj aktualny fotacik naozaj foti "dostatocne dobre" pre teba.

do 250e kupis mozno Nikon D60 z bazaru.

Marek Janicko
2011-08-18 08:30:03+02
Chalani, takže potrebujem fotiť ,,gelové nechty,, ak vám to niečo hovorí, mam foťáčik, ktorý mi fotí ,,dostatočne,, iba večer ked su ruky položene pod lampou, ale vtedy skresluje farby. A počas denného svetla mi nevie zaostriť. A zrkadlovka u mňa z laickeho pohladu znamena draha velka ťažka vecička,..a bez nejakých vedomostí sa preto obraciam na vás odborníkov
Najdi si niekoho ochotneho so zrkadlovkou a potrebnou vybavou a radsej investuj do jeho prace nejake to euro. Budes viac nez spokojna s hocakou zrkadlovkou v ruke. Pokial nemas cas studovat okolo toho problematiku tak hrozne fotky ti budu vychadzat so vsetkym.
Ak kazdy rok investujes do takeho chlapika 250eur tak pri dnesnych cenach sluzieb si to ani nevsimnes, pokial to samozrejme robis pravidelne.

Rada v dobrom, nie v zlom.

PeCh
2011-08-18 10:56:25+02
príspevok od: Bubak
O to ani nejde...to meranie je aké také presné (ale to je iný problém). Skôr paseku narobia tie kombinácie svetiel rôznej farebnej teploty, teda s tým spojené farba svetla, farba blesku a tak podobne. Filtre na blesk jediné riešenie. Keď už nič tak aj na ten interný...
Pri použití blesku budú tie filtre na nezaplatenie. Minule som fotil krstiny a namakal som sa, kým som vyvážil bielu a dostal farby pod kontrolu (blesk + umelé svetlo). Predtým na jednom koncerte som nepoužíval blesk a to bolo ešte horšie, lebo sa tam miešali halogénky, žiarovky a farebné svetlá. Vtedy sa dá jedine zachovať farby podľa osvetlenia, veď to nie je produkt. Inak pri fotení ľudí nepokladám sa úplne vhodné 100% správne vyváženie bielej. Viac sa mi páči posunúť ho trochu do teplých farieb. Pôsobí to na mňa trochu príjemnejšie a nie tak umelé.

Marti, tento príspevok je off-topic. Toto sú extrémy, ktorými sa ty nemusíš zaťažovať. U teba by som skúsil vo foťáku si nastaviť rôzne vyváženie bielej a pozrieť, ktoré je v danej situácii najlepšie a používal by som tam to (samozrejme, keď skončíš a ideš fotiť von, tak ho zase prepnúť na automatiku). Inak nejaké fotky by sa zišli, aby sa tu neriešili iné problémy, lebo možno sme na míle ďaleko.

Marti
2011-08-18 12:53:55+02
Nejaké fotky rada pošlem, cez skype:martimaja.Ale myslím, že s mojim Samsung-om ES30 toho asi moc nevylepším. Máme v rodine ešte samsung ES55 a ten sa mi zdá ešte dokonca lepší, aj čo sa týka makra--alebo, len neviem nastaviť tu správcnu funkciu pri mojomES30

marcus_labeo
2011-08-18 12:55:24+02
Niekedy sa mi javí, že jednoduchá otázka na nejaký tip na foťák pre potreby žiadateľa je nad rámec schopností profesionálov. Pani chce tipy na foťák, nie mudrovanie o fotení do RAWu a šedej tabuľke. Takže jednoducho: za 250 eur sa dá kúpiť najlacnejší zástupca kategórie profikompakt - Samsung EX1. So svetelnosťou f1,8 zvláda na úrovni aj fotenie pri slabšom svetle, na kompakt slušne veľký čip zabezpečí akotak slušné fotky. Odporúčam, v danej cene asi nič lepšieho nie je.

lubinka
2011-08-18 13:41:06+02
Ano,suhlasim,az na to,ze Samsung EX1 som pod 280 este nikde na nete neuzrela

marcus_labeo
2011-08-18 14:19:35+02
príspevok od: lubinka
Ano,suhlasim,az na to,ze Samsung EX1 som pod 280 este nikde na nete neuzrela
Ono sa cena mení, dal som to odhadom, ale našiel som za 259 €: http://www.pricemania.sk/katalog/digitalne-fotoaparaty-kompaktne/?f=title:samsung+ex1;

tomis.ales
2011-08-18 15:30:42+02
Samsung EX1. Da sa kupit uz od 270€. Je to top kompakt. Najlepsie kompakty Olympus, Nikon a Canon v tejto kvalitativnej triede stoja od 380€ vyssie. Ma najvacsi kompaktacky cip, najvacsiu moznu svetelnost, super display a objektiv ozaj sirokouhly. Ked tomu nerozumies, co som napisal, nevadi, ver mi

tomis.ales
2011-08-18 15:31:50+02
Alebo jazdenu zakladnu zrkadlovku, ale zabudni ze to strcis do damskej mikrokabelky.

Marti
2011-08-18 15:44:07+02
Teoreticky SamsungEx1 by vyhovoval aj cenovo aj veľkosťou. Chcela som pôvodne aj niečo drahšie, ale nakoľko nechcem fotiť profesionalne a ani fotky nijak špecialne upravovať, tak som myslela, že aj za 250 sa dá niečo kupiť s čím by som bola spokojna (fotenie na dovolenke, ľudí v miestnosti za denného aj večerného sveta, pri zapnutom svetle v izbe, gelové nechty, grilovačky, oslavy...) a na Samsungu EX1 by sa mi aj celkom páčilo ovládanie, ak sa nemýlim, koliečkami pre rýchlejšie nastavenie funkcii je pre mna pohodlnejšie, ako sa preklikávať v menu. Len nie je ten výsuvný displej ,,nachylnejší,, na poškodenie? to mi na ňom trochu vadí...ďakujem za tipy

Marti
2011-08-18 15:44:28+02
Chcem len nový, žiadny používaný

atariak
2011-08-18 15:55:48+02
skus prosim pisat prispevky s vystiznejsim nazvom (napr. Aky kompakt do 250? atp.), nech netreba chodit do debaty, ktora je mimo zaujmu. Ked vidim napisane "Co do 250E", napadlo ma - chod do bordelu

Rastislav
2011-08-18 15:56:03+02
Chcem len nový, žiadny používaný
Na www.dpreview.com sú porovnávacie testy kompaktov aj s fotkami v plnej veľkosti, treba si len vybrať ten, ktorý najviac vyhovuje kvalitou fotiek, lebo to je najdôležitejšie, a cenou.

Marti
2011-08-18 15:59:17+02
príspevok od: atariak
skus prosim pisat prispevky s vystiznejsim nazvom (napr. Aky kompakt do 250? atp.), nech netreba chodit do debaty, ktora je mimo zaujmu. Ked vidim napisane "Co do 250E", napadlo ma - chod do bordelu
prepáč, ale myslela som, že ked to napíšem na ephoto tak každý pochopí o čo ide. a nevedela som napísať, čo presnejšie, pretože som nevedela a ako laik ani nevidela rozdiel medzi digifoto, kompaktom a zrkadlovkou...Ak ťa téma obťažuje, stačí sa jej vyhnúť

atariak
2011-08-18 16:04:32+02
prepáč, ale myslela som, že ked to napíšem na ephoto tak každý pochopí o čo ide. a nevedela som napísať, čo presnejšie, pretože som nevedela a ako laik ani nevidela rozdiel medzi digifoto, kompaktom a zrkadlovkou...Ak ťa téma obťažuje, stačí sa jej vyhnúť
nemusis sa hned oduvat. problem je, ze neviem, comu sa mam vyhnut, ked je nadpis nicnehovoriaci. myslis, ze kazdy uhadne, ze ty pod "Co" myslis fotak, a nie napr. blesk, objektiv alebo nieco ine?

Marti
2011-08-18 16:55:12+02
príspevok od: atariak
nemusis sa hned oduvat. problem je, ze neviem, comu sa mam vyhnut, ked je nadpis nicnehovoriaci. myslis, ze kazdy uhadne, ze ty pod "Co" myslis fotak, a nie napr. blesk, objektiv alebo nieco ine?
aha, zas si tu? takže ťa moja téma predsa zaujala

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()