Fórum » Vyberáme fotoaparát

Aký starší analóg?

mishik
2012-03-12 12:08:29+01
Ahojte,

rozmýšľam o kúpe staršieho analógu, niečo na spôsob Nikon F60 alebo Nikon F100. V tejto kategógii nemám vôbec prehľad, viete niečo rozumné doporučiť?
Aby to malo relatívne dobrý výstup a z kategórie hobby. Na značke mi nezáleží napriek tomu, že v digitáli holdujem Nikonu.

Ďakujem za rady

Marcel Rebro
2012-03-12 12:15:32+01
príspevok od: mishik
Ahojte,

rozmýšľam o kúpe staršieho analógu, niečo na spôsob Nikon F60 alebo Nikon F100. V tejto kategógii nemám vôbec prehľad, viete niečo rozumné doporučiť?
Aby to malo relatívne dobrý výstup a z kategórie hobby. Na značke mi nezáleží napriek tomu, že v digitáli holdujem Nikonu.

Ďakujem za rady
Ked digitalne holdujes Nikonu, chod do Nikonu - budes moc pouzivat bajnonet F (FX) objektivy.

Kvalita (technicka) vystupu u analogu zalezi len od skla - zaznamove medium maju vsetky rovnake. Ja osobne mam na potulky / krajinku / street rad F75 - je to taka odlahcena verzia F100.

Na sport / akciu pouzivam F5ku.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-03-12 12:20:32+01
V pripade analogu mozes mat najhorsi fotak a na kvalitu to vplyv nema. Je to len medzi filmom a objektivom. Telo ti len pomaha s expoziciou a ostrenim. AK chces cenovo dostupny model, ale dobre vybaveny, skus F80,je to analogova verzia D90. Ovsem aj spickovy Nikon F100, co je profi model, dnes kupis za smiesne prachy (bezne do 200€).

Marcel Rebro
2012-03-12 12:21:16+01
... ale ak chces mat pocit z "naozajstnej" analogovej fotografie, pozri sa po nejakom MF - Nikon FM2, FM3A, FA ... to je to prave javorove

mishik
2012-03-12 12:24:56+01
Ďakujem za rady.
Náhodou ešte nejaké skúsenosti s kvalitou spomenutých foťákov máte? Teda, či si dať pri kúpe takejto jazdenky pozor na niečo konkrétne, čo by mohlo spôsobiť nefunkčnosť aparátu (mechanické časti, gombíky...)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-03-12 12:26:15+01
Ďakujem za rady.
Náhodou ešte nejaké skúsenosti s kvalitou spomenutých foťákov máte? Teda, či si dať pri kúpe takejto jazdenky pozor na niečo konkrétne, čo by mohlo spôsobiť nefunkčnosť aparátu (mechanické časti, gombíky...)
Musis skontrolovat vsetko. Tu niet inej rady.

mishik
2012-03-12 13:12:48+01
príspevok od: Karol Srnec
Musis skontrolovat vsetko. Tu niet inej rady.
diki

mishik
2012-03-12 13:13:16+01
príspevok od: Marcel Rebro
... ale ak chces mat pocit z "naozajstnej" analogovej fotografie, pozri sa po nejakom MF - Nikon FM2, FM3A, FA ... to je to prave javorove
uff, tak zas taky klasik nie som , diki za rady

PeCh
2012-03-12 13:43:28+01
príspevok od: Marcel Rebro
Ja som si na takéto "naozajstné" analógové fotenie zohnal stredoformát - Pentacon Six. Prvé pocity z fotoaparátu sú skvelé, ešte uvidím, keď mi príde hranol a hlavne aké fotky z toho pôjdu.

SalvadorD
2012-03-12 15:33:15+01
Ďakujem za rady.
Osobne by som zobral jedno svoje sklo s ktorym mam vyborne vysledky kupil by som nalacnejsi negativ(12zaberov) a nacavkal tych par zaberov a dal to vyvolat ak budu vsetky dobre naexponovane tak nie je co riesit.Ak si na Nikon znacke tak asi najlepsie co bolo na trhu mechanicky z manual ostrenim Nikon FM2 neznicitelny vsetci fotonadsenci o tom fotaku mohli len povedat ze aj klince s tym mozes pritlkat.Osobne sa mi paci ta jednoduchost a funkcnost toho fotaka a manualne natiahnutie na dalsie policko negativu.Ty co fotografovali mechanikou vedia o com hovorim to sa neda napisat treba to zazit.

kubizmus
externý redaktor 2015-04-28 23:56:19+02
Zdravim, nematie niekto skusenosti s fotakom EXAKTA VX500? Ten fotak mame uz dlho v rodine a teraz som sa ho viacmenej chopil, len mi tam chyba funkcia samospuste. Neviete nahodou, ako s tymto konkretnym modelom urobim oneskorenu expoziciu? Pamatam si, ze ked sme sa fotili ako rodina, otec postavil ten fotak na stativ, pripevnil tam expozicnu snuru a daco sa mi mari ze nejak to potom samo cvaklo vsetkych nas. Len nikde som sa akosi nedopatral ako sa to robi, ci sa to vobec da a ci teda samospust na tomto modeli nie je len nejaka hmlista iluzia z detstva? dik

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2015-04-29 06:50:25+02
príspevok od: kubizmus
Zdravim, nematie niekto skusenosti s fotakom EXAKTA VX500? Ten fotak mame uz dlho v rodine a teraz som sa ho viacmenej chopil, len mi tam chyba funkcia samospuste. Neviete nahodou, ako s tymto konkretnym modelom urobim oneskorenu expoziciu? Pamatam si, ze ked sme sa fotili ako rodina, otec postavil ten fotak na stativ, pripevnil tam expozicnu snuru a daco sa mi mari ze nejak to potom samo cvaklo vsetkych nas. Len nikde som sa akosi nedopatral ako sa to robi, ci sa to vobec da a ci teda samospust na tomto modeli nie je len nejaka hmlista iluzia z detstva? dik
http://www.cameramanuals.org/exakta/exakta_vx_500.pdf

kubizmus
externý redaktor 2015-04-29 08:24:10+02
http://www.cameramanuals.org/exakta/exakta_vx_500.pdf
Dik, ten clanok som si uz vcera precital, lenze som v nom nenasiel nic o tej samospusti. V niektorych clankoch som nasiel dokonca tvrdenia, ze VX500 je v podstate redukovana verzia VX1000 o expozicnu dobu 1/1000 s a samospust. Na druhu stranu v tomto manuali sa vyuzitie samospuste spomina. Konkretne nieco v zmysle, ze pri vyuziti dlhej expozicie alebo oneskorenej uzavierky treba fotak postavit na stativ. Ale viac som tam o samospusti nenasiel.

No furt mi v hlave sroti to, ze predsalen sme sa na samospust kedysi davno s tym fotakom fotili, ak to nie je en nejaky prelud v mojej pamati Tak som chcel vediet, ci niekto nema nejaku osobnu skusenost pripadne navod ako to robil....

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2015-04-29 08:40:12+02
Ja som tam tiez nenasiel zmienku o samospusti. Existoval taky strojcek, co sa pripevnil miesto kablovej spuste a fungoval ako samospust.

http://www.ebay.com/bhp/self-timer

kubizmus
externý redaktor 2015-04-29 09:07:52+02
Ja som tam tiez nenasiel zmienku o samospusti. Existoval taky strojcek, co sa pripevnil miesto kablovej spuste a fungoval ako samospust.

http://www.ebay.com/bhp/self-timer
aha, zaujimave, nieco podobne mi vcera priatelka tiez ukazovala... Iny sposob tam asi nebude co?

anton julény
2015-04-29 10:21:02+02
príspevok od: kubizmus
možno toto
http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-CAMERA-EXTENSION-TUBE-FOR-AIR-RELEASE-5m-25ft-/111574719814?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19fa5f1d46

kubizmus
externý redaktor 2015-04-29 10:34:06+02
príspevok od: anton julény
možno toto
http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-CAMERA-EXTENSION-TUBE-FOR-AIR-RELEASE-5m-25ft-/111574719814?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19fa5f1d46
no, expozicnu snuru sme pouzivali klasicku drotenu

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-04-29 11:01:14+02
Ahojte,

Ďakujem za rady
Určite nikon , nejaké F60-80-90 sú super strojčeky na normálne fotenie. Perfektný je NIkon FM2 - FM3 okrem toho že budeš hipster tak to skvelo funguje meria a netreba na to bateriu aby to išlo, poctivý manuál proste...

fatality
2015-04-29 13:11:11+02
príspevok od: Jozef Peniak
Určite nikon , nejaké F60-80-90 sú super strojčeky na normálne fotenie. Perfektný je NIkon FM2 - FM3 okrem toho že budeš hipster tak to skvelo funguje meria a netreba na to bateriu aby to išlo, poctivý manuál proste...
mishik 12. 03. 2012 zombie tema

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()