Fórum » Vyberáme fotoaparát

Svadba, 40D-50D alebo stačí 600D

warmaniac
warmaniac 2012-03-25 09:56:05+02
Zdravím vás,

chcel by som sa opýtať, začiatkom leta sa mi naskytne možnosť fotiť svadbu(kamarátovi) samozrejme skôr než príde vlna kritiky, spomeniem že bez nároku na honorár. Avšak k téme, mám momentálne Canon 600D , a sklá tamron 17-50 F2.8 , Canon 50mm F1.4 a sigmu 12-24. Do svadby plánujem kúpiť ešte 85mm F1.8 , príp. si aspoň požičať 100mm F2.8, otázka však znie, či radšej neísť do poloprofi triedy to jest že by som predal aktuálne 600D a kúpil radšej 40D alebo 50D . (60D nechcem) Pri 600D sa hlavne bojím AF , a toho že pri mojej 50tke neviem ako to bude s ostrením pri tak malom clonovom čísle v tých podmienkach, zasa aj druhá vec že je určite na spomínaných modeloch (40,50D) presnejšie a odstupňované viacerými bodmi. Poprosím teda o radu nejakého skúsenejšieho svadobného fotografa ako by to videl. Ďakujem pekne.

warmaniac
2012-03-25 18:41:34+02
príspevok od: markato1
ok,tak zarob nejake peniaze s 600D,neskor mozes dokupit pokial tym zarobis dalsiu vybavu..neviem ci mas externy blesk,nechce sa mi to tu cele citat,pokial nie,tak radsej by som investoval do toho,lepsie ti posluzi,ako nove telo
jasné mám, a díky za zastavenie

markus
2012-03-25 19:02:13+02
príspevok od: warmaniac
práveže toto by som chcel brať ako taký pozvolný vstup do sveta fotografie za cash. Doteraz som to robil pre svoje potešenie ale tak rád by som začal, mno nazvime to poloprofesionálne až profesionálne, lebo som názoru že profesionál je ten čo za to úspešne bere prachy...kto pekne fotí pre zábavu je skúsený amatér
Tak ak to chces robit na zivnost neviem ci to je najlepsie obdobie zacinat ako komercny fotograf zaroven neviem ci svadby su vrcholne potesenie s foto ale na to musis prist sam. Nebudem ta ale odradzovat prepocet nakladov a zisku a samozrejme povinne odvody no musis si to zpocitat.

warmaniac
2012-03-25 22:19:04+02
príspevok od: markus
Tak ak to chces robit na zivnost neviem ci to je najlepsie obdobie zacinat ako komercny fotograf zaroven neviem ci svadby su vrcholne potesenie s foto ale na to musis prist sam. Nebudem ta ale odradzovat prepocet nakladov a zisku a samozrejme povinne odvody no musis si to zpocitat.
ja bysom tu živnosť samozrejme robil druhorado, som normálne zamestnanec čiže odvody pokiaľ viem vtedy stačí keď odvádzam s prvotnej činnosti-zamestnania. či sa mýlim ?

martinez
2012-03-25 23:29:50+02
ja bysom tu živnosť samozrejme robil druhorado, som normálne zamestnanec čiže odvody pokiaľ viem vtedy stačí keď odvádzam s prvotnej činnosti-zamestnania. či sa mýlim ?
Co sa tyka dani a odvodov, tak je to zavisle od formy a vysky zarobku - ale myslim ze tato tema patri skor na danovo poradenske fora tak hladaj a konzultuj tam.
Co sa tyka tela, tak myslim ze 600D ti spravi na svadbe dobru sluzbu. Skor sa bojim toho Tamronu. Mam ho tiez (prvy model bez stabilizacie) a ten jeho motorcek nie je ziaden rekorder v rychlosti ostrenia. Takze dynamicke (pohyblive) sceny s potrebou rychleho ostrenia mozu byt prenho velky problem. Kostol, portrety atd. zvladne dobre. 85/1,8 skvela volba. Na APS-C by som doporucil este 60/2,8 - skvele a lacne sklo a navyse makro.

PeCh
2012-03-26 09:09:21+02
Určite by som zostal radšej pri 600D ako prešiel na 40D/50D. Jediný prínos pre teba by bol "upgrade" na 7D alebo 5DM2 (čo je cenou niekde inde a na jednu svadbu sa ti neoplatí). Skôr má pre teba zmysel kúpiť externý blesk, rezervnú baterku (tá ti môže najviac chýbať) a viacej GB na kartách.

bobo222
2012-03-26 14:17:05+02
hlavne sa nesnaž o nejaké hóch umenie v nepravú chvíľku. Napríklad meniť sklo a prešvihnúť prstienky alebo bozk...
Inak držím palce, svadbu som fotil len dva krát a to len ako "druhák", ale živiť by som sa tým nechcel. Ale ak nebudú bláznivé nároky (zadarmo ani nemôžu byť), tak to pôjde.
Pojmi to ako reportáž a umenie urob len s manželmi pri spoločnom fotení, kde si ich naaranžuješ.
Inak som fotil svadbu s 450D a išlo to....

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-03-26 16:01:14+02
Zdravím vás,

chcel by som sa opýtať, začiatkom leta sa mi naskytne možnosť fotiť svadbu(kamarátovi) samozrejme skôr než príde vlna kritiky, spomeniem že bez nároku na honorár. Avšak k téme, mám momentálne Canon 600D , a sklá tamron 17-50 F2.8 , Canon 50mm F1.4 a sigmu 12-24. Do svadby plánujem kúpiť ešte 85mm F1.8 , príp. si aspoň požičať 100mm F2.8, otázka však znie, či radšej neísť do poloprofi triedy to jest že by som predal aktuálne 600D a kúpil radšej 40D alebo 50D . (60D nechcem) Pri 600D sa hlavne bojím AF , a toho že pri mojej 50tke neviem ako to bude s ostrením pri tak malom clonovom čísle v tých podmienkach, zasa aj druhá vec že je určite na spomínaných modeloch (40,50D) presnejšie a odstupňované viacerými bodmi. Poprosím teda o radu nejakého skúsenejšieho svadobného fotografa ako by to videl. Ďakujem pekne.
uplne ti stačí 600D ak sním vieš fotiť, má lepší menej šumiaci senzor, plus nejaký blesk by si mohol potrebovať.. vždy stačí to na čo máš prašule..

warmaniac
2012-03-27 00:05:43+02
príspevok od: PeCh
Určite by som zostal radšej pri 600D ako prešiel na 40D/50D. Jediný prínos pre teba by bol "upgrade" na 7D alebo 5DM2 (čo je cenou niekde inde a na jednu svadbu sa ti neoplatí). Skôr má pre teba zmysel kúpiť externý blesk, rezervnú baterku (tá ti môže najviac chýbať) a viacej GB na kartách.
no blesky mám , jeden Canoňácky 430 EX II a potom yongnuo keby náhodou do zálohy ale s ETTL tiež, bateriek dosť a karty ešte dokupim, ale díky potešili ste ma všetci že to neni až tak zlé

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()