Fórum » Vyberáme fotoaparát

Nikon D90 pre začiatočníka?

dynnamic
dynnamic 2012-04-06 17:29:06+02
Dobrý deň ,
chcel by som trošku poradiť od niekoho skúsenejšieho pri kúpe nového fotoaparátu

Som študentom vysokej školy elektrotechnickej , čo sa týka technický vecí rozumiem všetkému , ale akosi ma elektro prestáva baviť , poďme však k téme

Rozhodol som sa trošku zmeniť zameranie a prejsť na Multimediálne Technológie , odbor sa zaoberá fotografiou , videom a zvukovou tvorbou ... Treba skúsiť niečo tvorivejšie

Chcel by som si kúpiť prvú zrkadlovku , zatiaľ som rozhodnutý pre Nikon D90 , mal som možnosť fotiť s D3100 a D5100 a však práve tu nastáva moja dilema , čo sa týka technických parametrov D90 som ohľadom všetkého dosť spokojný , ale chcel by som vás poprosiť o váš názor čo si myslíte či sa práve takýto fotoaparát hodí práve začiatočníkovi ... Vďaka

b0baz
2012-05-02 15:46:53+02
príspevok od: Janka13
Milí priatelia fotografie,

prečítala som si tu takmer všetky diskusie týkajúce sa kúpi nového foťáčika, ale nakoľko som len "mamina" čo foťáčik zaplatí potrebujem trošku pomocť. Dcéra v septembri nastupuje na fotografický dizajn a je jasné, že bez foťáčika to nepôjde. Zatiaľ sme si vybrali tri možnosti D90, D 5100 alebo D 3100, a k tomu nejaký objektív, ale netušíme aký. Čo sa týka zámeru fotenia rada fotí portréty hlavne v tmavších priestoroch - povala, kaštieľ.... a prírodu.
Prosím o radu a vopred ďakujem. Pripájam aj odkaz na fotočky z prijímačiek a teším sa na názor
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3513043438147.2145803.1633765441&type=3
Najlepšie je si ich chytiť do ruky, vyskúšať a tak niekde v predajni ak je možnosť, prípadne u kamaráta. Za seba môžem s kľudným svedomím odporučiť D5100. Jednoduchý foťák, ovládanie, výborný čip. Skôr by som pozeral aké sklo. Ak píšeš že portréty tak rozhodne niečo svetelné.

mirosz
2012-05-02 15:48:12+02
D90 od 600, D 5100 od 540
Nerad by som radil, ktory z nich...obidva su super, kazdy je lepsi v niecom inom. Co sa objektivov tyka, tak Nikon AF-S 18-105 mm f/3,5-5,6G DX ED VR (alebo aspon Nikon AF-S 18-55 mm f/3,5-5,6G DX VR) na zaciatok, a potom pod stromcek trebars Nikon AF-S 35 mm f/1,8G DX alebo Nikon AF-S FX 50mm f/1.8G... a hlavne nech nesurfujes po takychto portaloch len ty, ale aj dcera nech cita a cita a skusa a skusa

2012-05-02 15:50:23+02
A na akej študuješ, ak teda môžem?
Elektrotechnicka priemyslovnka v BA. Ten rok som preusil ale na dalsi rok sa vraciam a budem pokracovat do druhej triedy. Fotografia ma zaujima, bavi ale bojim sa ze by som s tym nejako neuzivil a i ked tak koniec koncou to mozem aj bez danej skoly so zameranim. Ked je to vlastne fotograficka skola tak oni by mali mat k dispozicii fotaky. To len aby sa nestalo ze skolu podporuje Canon a kupi si Nikon ci naopak. Ak by mala rovnaku znacku tak by mohla snad obcas pouzivat objektivy co maju v skole co by mohlo pomoct.

2012-05-02 15:58:22+02
príspevok od: mirosz
Nerad by som radil, ktory z nich...obidva su super, kazdy je lepsi v niecom inom. Co sa objektivov tyka, tak Nikon AF-S 18-105 mm f/3,5-5,6G DX ED VR (alebo aspon Nikon AF-S 18-55 mm f/3,5-5,6G DX VR) na zaciatok, a potom pod stromcek trebars Nikon AF-S 35 mm f/1,8G DX alebo Nikon AF-S FX 50mm f/1.8G... a hlavne nech nesurfujes po takychto portaloch len ty, ale aj dcera nech cita a cita a skusa a skusa
D90 ma zaostrenie v tele co sa moze hodit na Dčkove modely. Podla mna to je dost podstatny fakt rovnako to ze to je uz pomerne starsi model.

wayne
2012-05-02 16:10:19+02

prečítala som si tu takmer všetky diskusie týkajúce sa kúpi nového foťáčika, ale nakoľko som len "mamina" čo foťáčik zaplatí potrebujem trošku pomocť. Dcéra v septembri nastupuje na fotografický dizajn a je jasné, že bez foťáčika to nepôjde. Zatiaľ sme si vybrali tri možnosti D90, D 5100 alebo D 3100, a k tomu nejaký objektív, ale netušíme aký. Čo sa týka zámeru fotenia rada fotí portréty hlavne v tmavších priestoroch - povala, kaštieľ.... a prírodu.
Prosím o radu a vopred ďakujem. Pripájam aj odkaz na fotočky z prijímačiek a teším sa na názor
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3513043438147.2145803.1633765441&type=3
Z mojich skusenosti by som radil D90 a 85/1.8 AF-D. Aj ked na prirodu je to svojim sposobom vyzva...

no ked pozeram tie fotky z albumu z tej linky... viem si to predstavit ako vhodnu kombinaciu na podobny styl fotenia.

markato1
2012-05-02 16:50:06+02
príspevok od:
Objektivy, to uz bude zalezat na tom co bude fotit. Mozno by nebolo odveci spomenut aj blesk ktory sa v tme hodi. Neviem z akeho mesta si ale kde sa da ten odbor studovat? 2 roky dozadu ked som si hladal skolu som nic podobne nevidel. Urcite by som sa pre to v tej dobre a zrejme ani v terajsej nerozhodol ale zaujima ma to.
blesk sa nepouziva len v tme

2012-05-02 16:55:27+02
príspevok od: markato1
blesk sa nepouziva len v tme
To je fakt, tam by asi jeden bez pridanych svetiel nestacil. Bolo to myslene v tmavsich situaciach

Janka13
2012-05-02 18:46:36+02
Ďakujeme veľmi pekne všetkým za rady, určite pomôžu

Janka13
2012-05-02 18:46:57+02
príspevok od:
To je fakt, tam by asi jeden bez pridanych svetiel nestacil. Bolo to myslene v tmavsich situaciach
tak, tak to bolo myslené

DropDead
2012-05-02 20:11:58+02

pre mňa je to príjemná správa, viem, kám ísť na výšku (ak sa hovorí o výške) ako posledná voľba...aspoň viem, že ma zoberú na isto..

verím, že to s foto myslí dcéra vážne, takže jej po krátkom čase low-end nepostačí...predsa - bude chcieť mať svoj fotoaparát pod kontrolou a nastavovať všetko čím najrychlejšie a to z vybraných je možné najrýchlejšie len s D90 - D90 je veľmi veľmi úspešný model a bude ešte dlho

toť môj názor, hovorím ako niekto kto začínal s takým low-end-om (NikonD60) a len žmurkal a závidel tým, čo majú D90tky, treba sa s tým zoznámiť...

ak je to možné, tak neť ho nemá hneď, neť si už na škole cez spolužiakov poskúša fotoaparáty - verím, že budú mať rôzne značky a rôzne modely

DropDead
2012-05-02 20:17:21+02
Postupne popridávam , len nechcem aby to bolo prezentované ako moja práca, keďže nie je

A čo sa týka objektívov?
a čo sa týka objektívov - ako základ je set D90+18-105mm výborný, 18-105 je síce lacný setový objektív, no na jeho cenu je veľmi dobrý, a ak fotí portréty v interiéry ako ste spomínali odporúčam pevné, vysokosvetelné sklo (verím, že dcéra to vie)...50/1.8G - je výborný, pri pohľade na portréty s ním vyfotografované sa tlačia "slzy do očí" ak sa jej bude dariť alebo ak sa bude dať, tak na portréty zoom 70-200 (sigma a tamron (osobne na portréty by som odporučil tamron-tamroňácka ostrosť je porovnateľná niekedy ku "originálu" od nikonu a za takmer štvrtinovú cenu) majú cenovo lákavejšie - netreba sa zľaknúť toho že objektív a stojí 600+€, človek si na túto...ako to povedať cenovú mierku zvykne) alebo 85/1.8G

2012-05-02 20:18:23+02
príspevok od: DropDead
pre mňa je to príjemná správa, viem, kám ísť na výšku (ak sa hovorí o výške) ako posledná voľba...aspoň viem, že ma zoberú na isto..

verím, že to s foto myslí dcéra vážne, takže jej po krátkom čase low-end nepostačí...predsa - bude chcieť mať svoj fotoaparát pod kontrolou a nastavovať všetko čím najrychlejšie a to z vybraných je možné najrýchlejšie len s D90 - D90 je veľmi veľmi úspešný model a bude ešte dlho

toť môj názor, hovorím ako niekto kto začínal s takým low-end-om (NikonD60) a len žmurkal a závidel tým, čo majú D90tky, treba sa s tým zoznámiť...

ak je to možné, tak neť ho nemá hneď, neť si už na škole cez spolužiakov poskúša fotoaparáty - verím, že budú mať rôzne značky a rôzne modely
Rozobera sa tu stredna skola kedze ak by bola dcerka dospela a isla na vysku tak by zrejme premyslala nad niecim podstatne lepsim. Mozno aj ful frame. A ak by aj nie tak by vedela ona sama co chce respektive potrebuje

2012-05-02 20:30:09+02
a čo sa týka objektívov - ako základ je set D90+18-105mm výborný, 18-105 je síce lacný setový objektív, no na jeho cenu je veľmi dobrý, a ak fotí portréty v interiéry ako ste spomínali odporúčam pevné, vysokosvetelné sklo (verím, že dcéra to vie)...50/1.8G - je výborný, pri pohľade na portréty s ním vyfotografované sa tlačia "slzy do očí" ak sa jej bude dariť alebo ak sa bude dať, tak na portréty zoom 70-200 (sigma a tamron (osobne na portréty by som odporučil tamron-tamroňácka ostrosť je porovnateľná niekedy ku "originálu" od nikonu a za takmer štvrtinovú cenu) majú cenovo lákavejšie - netreba sa zľaknúť toho že objektív a stojí 600+€, človek si na túto...ako to povedať cenovú mierku zvykne) alebo 85/1.8G
Preco nie 50/1.8D? Jednak je dostupny takmer vsade, stoji takmer o polovicu menej a s d90 by mal pracovat dobre

DropDead
2012-05-02 20:47:56+02
príspevok od:
Preco nie 50/1.8D? Jednak je dostupny takmer vsade, stoji takmer o polovicu menej a s d90 by mal pracovat dobre
možno to bude pre niekoho nepodstatné alebo techmanofilské ale..

pri portrétoch sa snažím dosiahnúť kruhový bokeh majú síce D aj G 7lamelovú clonu no G má kruhový tvar, má viac opt. členov, SWM ostrenie, to je to, čo by zaujímalo mňa...a je novší technologicky všeobecne..

DropDead
2012-05-02 20:47:57+02
príspevok od:
možno to bude pre niekoho nepodstatné alebo techmanofilské ale..

pri portrétoch sa snažím dosiahnúť kruhový bokeh majú síce D aj G 7lamelovú clonu no G má kruhový tvar, má viac opt. členov, SWM ostrenie, to je to, čo by zaujímalo mňa...a je novší technologicky všeobecne..

haplo602
2012-05-02 21:55:06+02
D90 je univerzalnejsia volba kvoli ostriacemu motorceku v tele. daju sa pouzit starsie Dckove objektivy (28, 50, 85 atd.) ktore su kvalitou este stale dobre a su vyrazne lacnejsie.

D5100 ma ako plus displej a novsi chip ale zase obmedzene moznosti prace s bleskom a ako uz bolo spomenute kompatibilitu s objektivmi.

Co sa tyka obrazovej kvality, je to skoro to iste, rozdiel sa prejavy az ked sa o to clovek naozaj snazi.

takze ja by som odporucal D90

Janka13
2012-05-03 07:50:57+02
Ďakujem za všetky rady a ako pre mna aj pre Niku/dcéra / sú to nové informácie, keďže ide len na strednú, takže veľmi pomôžu.

Janka13
2012-05-03 07:51:27+02
príspevok od:
Rozobera sa tu stredna skola kedze ak by bola dcerka dospela a isla na vysku tak by zrejme premyslala nad niecim podstatne lepsim. Mozno aj ful frame. A ak by aj nie tak by vedela ona sama co chce respektive potrebuje

hladacvody
2012-05-03 08:04:46+02
mam 3100-ku ,ale si vravel ze si s nou fotil,co sa tyka mna teraz by som bral d90,alebo d 7000,objektiv,kupil som 35 ku a som spokojny....

Janka13
2012-05-03 08:04:54+02
príspevok od: haplo602
D90 je univerzalnejsia volba kvoli ostriacemu motorceku v tele. daju sa pouzit starsie Dckove objektivy (28, 50, 85 atd.) ktore su kvalitou este stale dobre a su vyrazne lacnejsie.

D5100 ma ako plus displej a novsi chip ale zase obmedzene moznosti prace s bleskom a ako uz bolo spomenute kompatibilitu s objektivmi.

Co sa tyka obrazovej kvality, je to skoro to iste, rozdiel sa prejavy az ked sa o to clovek naozaj snazi.

takze ja by som odporucal D90
Ďakujeme a zatiaľ aj u nás vedie D90

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()