Fórum » Objektívy a filtre

Životnosť objektívu

mironismo
2013-01-21 10:00:08+01
Zdar ephotaci, chcem sa spýtať či ste nečítali odhady alebo prognózy ap. ohľadom životnosti objektívov. Súčasné objektívy majú AF, mechanizmus pre ovládanie clony stabilizátory obrazu kontakty pre komunikáciu s telom a mnoho iného o čom sa fotografovanej srnke ani nesníva.
Chápem že určiť životnosť objektívu bude podstatne obtiažnejšie ako počet cvakov na ktoré je stavaná uzávierka v tele fotáku...ale tak ak ste dačo čítali pripadne máte nejaké skúsenosti dajte vedieť...
Vhod budú aj rady ako predlžiť životnosť....

P.S. nezožerte ma kvôli tejto téme, píšem to pretože známi čakal na dvore na vtákov, ktorí sa začnú zlietať na nastražené krmítko plné dobrôt a keď doleteli a začal pracovať s fotkami v PC prišiel na to že objektív necloní tak ako by mal...

vlcimak
2013-01-21 10:32:48+01
príspevok od: mironismo
Zdar ephotaci, chcem sa spýtať či ste nečítali odhady alebo prognózy ap. ohľadom životnosti objektívov. Súčasné objektívy majú AF, mechanizmus pre ovládanie clony stabilizátory obrazu kontakty pre komunikáciu s telom a mnoho iného o čom sa fotografovanej srnke ani nesníva.
Chápem že určiť životnosť objektívu bude podstatne obtiažnejšie ako počet cvakov na ktoré je stavaná uzávierka v tele fotáku...ale tak ak ste dačo čítali pripadne máte nejaké skúsenosti dajte vedieť...

P.S. nezožerte ma kvôli tejto téme, píšem to pretože známi čakal na dvore na vtákov, ktorí sa začnú zlietať na nastražené krmítko plné dobrôt a keď doleteli a začal pracovať s fotkami v PC prišiel na to že objektív necloní tak ako by mal...
Na jeho mieste by som isiel ten objektiv reklamovat, predpokladal by som dlhsiu zivotnost. Zalezi vsak aj od toho, ako dlho tam cakal.

bonifacko
2013-01-21 10:46:36+01

Ako predlžiť životnosť: doma hned vložiť do trezoru a zamknuť. Zásadne nepoužívať.

markus
2013-01-21 10:49:53+01
To nemusi byt len v obiektive treba skontrolovat kontakty ci neboli navlhnute alebo neie su nahodov vyhlodane. Mne sa to napriklad stava na starej 5D ak je vysoka vlhkost tak vynechava objektiv alebo nekomunikuje s bleskom obcasne

atariak
2013-01-21 11:14:14+01
Mna napada iba jedine, a to aj praktizujem, objektiv do uzavreteho priestoru spolu so silica gelom...

tankista95
2013-01-21 11:43:02+01
tak ja mam 5d mar II a ked som zohnal tamron 105 macro a na canon eos 550 fungoval a na mojom nesiel, stale bola plna diera a niekedy vypisal chybu komunikacie a na 550 fungoval bezproblemovo, ja nosim v batohu spolu s vybavou tiez silicu v takych sacikoch je ich tam viacej kedze casto chodim do prirody

Duny
2013-01-21 12:01:20+01
Prejdite na N

bobo222
2013-01-21 14:18:58+01
Moj mierne nemotorny kámoš má heslo, že vydrží do prvého pádu na beton. Už tak odpilil 2.

mironismo
2013-01-21 14:30:35+01
ja som bol celkom prekvapený ked mi o tom rozpraval...pouziva 70-200 f4 L (bazarový kus) ale ked ho kupoval bol ešte pol cca roka v zaruke. Teraz má už asi 5 rok

mironismo
2013-01-21 14:31:35+01
príspevok od: vlcimak
Na jeho mieste by som isiel ten objektiv reklamovat, predpokladal by som dlhsiu zivotnost. Zalezi vsak aj od toho, ako dlho tam cakal.
teraz ma ten objektív asi 4,5 roka...+ je to bazarový kus ale ked ho kupoval tak bol ešte v záruke, ale to uz je pase..

bear
- moderator
2013-01-21 14:46:32+01
Pouzivam 20-rocny objektiv a nic mu nie je. Ak nebol skladovany vo vlhku a spine, nema dovod sa pokazit. Moze sa stat, ze pri dlhsom skladovani stuhne a vyschne lubrikant a clona, zoom, alebo ostrenie moze ist trocha tuho. Ak to nejde rozhybat pouzivanim, dal by som to vycistit a premazat v servise. Nahradne diely asi potrebne nebudu, takze sa zaplati len cena prace.

Martin Piňák
2013-01-21 14:47:42+01
teraz ma ten objektív asi 4,5 roka...+ je to bazarový kus ale ked ho kupoval tak bol ešte v záruke, ale to uz je pase..
a skúšal ho dotyčný na inej zrkadlovke ?

dodo_bb
2013-01-21 15:05:28+01
záleží aj na type a cene. Profi objektívy nie sú drahšie len z kapricu výrobcu. Kvalitný profi objektív musí v amatérskej prevádzke vydržať aj desiatky rokov (ako spomínal bear), aj ja mám NIKON objektív starý možno cez 15 rokov a ide ako hodinky. Na druhej strane seťáky za 200€ nemusia vydržať ani pár rokov a obvykle ani nevydržia V prípade objektívov cena jednoznačne naznačuje nielen optickú, ale aj mechanickú kvalitu výrobku.

Martin Prievalsky
2013-01-21 15:21:50+01
príspevok od: tankista95
tak ja mam 5d mar II a ked som zohnal tamron 105 macro a na canon eos 550 fungoval a na mojom nesiel, stale bola plna diera a niekedy vypisal chybu komunikacie a na 550 fungoval bezproblemovo, ja nosim v batohu spolu s vybavou tiez silicu v takych sacikoch je ich tam viacej kedze casto chodim do prirody
tamron 105 macro?

lu_boss
2013-01-21 15:24:37+01
...chcel som tiez zartom napisat, ze kym netresne na zem a nerozbije sa.
Ale fakt je, ze dnesne objektivy su plne elektroniky, kym tie spred 30-ich rokoch len skla a zeleza. A cim je nieco komplikovanejsie, tym skor sa to pokazi.
Ale zivostnost pri kvalitnych sklach a primeranej starostlivosti sa pocita na desatrocia, dufam, ze aj pri novych sklach.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-01-21 15:29:52+01
Problem nie je v zivotnosti, ta u ziadneho objektivu nie je nekonecna. Problem je dokedy budu dostupne nahradne diely, aby sa dal objektiv opravit.

tomis.ales
2013-01-21 18:37:28+01
príspevok od: bonifacko
Ako predlžiť životnosť: doma hned vložiť do trezoru a zamknuť. Zásadne nepoužívať.
A nedavat manzelke. Odvtedy mam sram na fotaku

lukas318
2013-01-21 19:33:35+01
tak urcite dlhsie vydrzia kovove L-kove objektivy ako plastove napr lacne 50mm f1,8 sa vedia castym pouzivanim vyhrkat a ostria uplne mimo a napr kamos kupil uplne novy tamron 17-50 2,8 a po dvoch rokoch pouzivania sa normalne rozpadol, tzn pri ostreni sa centimeter vysunul dopredu a v strede poslednej cocky sa spravil hribik, uplne KO a to mu ani raz nepadol. Preto radsej priplatit za kovovu verziu.

Martin Piňák
2013-01-21 19:37:11+01
príspevok od: tomis.ales
A nedavat manzelke. Odvtedy mam sram na fotaku
mňa sa teraz priateľka pred nedávnom pýtala, či jej nepožičiam na čas 5D mk II, že sa začne učiť... radšej som dal univerzalnu odpoveď a už jej objednavam C 40D, to ma vyjde lacnejšie

Martin Piňák
2013-01-21 19:39:50+01
príspevok od: lukas318
tak urcite dlhsie vydrzia kovove L-kove objektivy ako plastove napr lacne 50mm f1,8 sa vedia castym pouzivanim vyhrkat a ostria uplne mimo a napr kamos kupil uplne novy tamron 17-50 2,8 a po dvoch rokoch pouzivania sa normalne rozpadol, tzn pri ostreni sa centimeter vysunul dopredu a v strede poslednej cocky sa spravil hribik, uplne KO a to mu ani raz nepadol. Preto radsej priplatit za kovovu verziu.
to že sa rozladi AF nema za následok že objektív je kovový... dosť podstatné je podľa mňa to ostrenie, čím viac pohyblivých -vonkajších prvkov tým horšie... najhoršie keď sa objektív pri ostrení vysúva/zasúva (canon 50 1,4 ) vtedy je AF nachylne jak ďas.

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()