Zdravím. Som začiatočník, kúpil som starý objektív Minolta MC Rokkor PF 1.7 50mm ( viď. foto ) a chcel by som sa opýtať či sa dá otestovať zaostrovane aj voľným okom bez fotoaparátu. Pretože keď priložím objektív k oku tak ostré je len to čo je vzdialené asi 1cm od objektívu ( viď. foto ) No keď pohybujem zaostrovacím prstencom, nič sa nedeje, čiže objektív funguje iba ako lupa. Tak sa chcem spýtať či je pokazený, alebo treba niečo nastaviť, prípadne či to funguje, iba keď je namontovaný na tele fotoaparátu. Za každú radu budem vďačný, nikde na internete som totiž nenašiel odpoveď na moju ( asi dosť blbú otázku ) fotku som fotil cez mobil, tak že som priložil objektív mobilu k tomuto objektívu.
Bez fotaku ten objektiv otestujes len po mechanickej stranke. U mechanickych objektiv sa kontroluje okrem celkovej ostrosti aj to, ci je schopny zaostrit na nekonecno. Bez fotaku to nejde!
Bez fotaku ten objektiv otestujes len po mechanickej stranke. U mechanickych objektiv sa kontroluje okrem celkovej ostrosti aj to, ci je schopny zaostrit na nekonecno. Bez fotaku to nejde!
Takže je normálne že keď sa pozerám voľným okom a zaostrujem tak sa nič nedeje a po namontovaní na foťak to bude normálne fungovať ?
Takže je normálne že keď sa pozerám voľným okom a zaostrujem tak sa nič nedeje a po namontovaní na foťak to bude normálne fungovať ?
Uvedom si, ze zaostrovanie je nastavene na presnu vzdialenost bajonetu od roviny filmu. Posun o desatinu milimetra znamena, ze uz nemusis zaostrit na nekonecno. Nezostava ti nic ine, len obetovat na test jeden film.
Nikto sa vlastne nedozvedel že čo s ním mieniš robiť, ak máš ešte iný objektív tak sa môžeš pozrieť aj cez ten a zistíš že ne-funguje tak isto ako ten o ktorom je to debata
Ved si ani nenapísal či to chceš na kinofilm, či digitál, na aký bajonet
Pri starsich objektivoch zaostrovanie fungovalo tak, ze sa cela sustava sosoviek posuvala smerom dalej od roviny filmu pri ostreni na blizsie. Nove objektivy maju uz obycajne vnutorne zaostrovanie, to znamena, ze sa neposuvaju vsetky sosovky, ale len mala skupina z nich, vlastne pri teleobjektivoch a vysokosvetelnych objektivoch by stary system asi ani nebol mozny - posuvat tazku sustavu skla a kovu by zaostrovanie velmi spomalovalo, nehovoriac o spotrebe baterii na tuto cinnost. Ak ide o klasicky starsi objektiv, lahko si zistis, ked sa pri otacani zaostrovacim kruzkom posuva vnutorna cast, ostrenie by malo byt v poriadku (teda ak vylucime chybu ako su rozsypane alebo roztmelene sosovky,...).
Nikto sa vlastne nedozvedel že čo s ním mieniš robiť, ak máš ešte iný objektív tak sa môžeš pozrieť aj cez ten a zistíš že ne-funguje tak isto ako ten o ktorom je to debata
Kúpil som ho pred pár dňami ( iba samostatný objektív ) a používam ho na fotenie makra v spojení s mobilom. No chcel by som zistiť či funguje zaostrovanie. O fotení na film zatiaľ neviem skoro nič, v budúcnosti by som ním chcel teda fotiť skôr cez digitál, no teda pokiaľ to je vôbec možné. Zatiaľ nemám žiadny foťák, preto som sa chcel spýtať ako by sa dala funkčnosť ostrosti inak vyskúšať
Pri starsich objektivoch zaostrovanie fungovalo tak, ze sa cela sustava sosoviek posuvala smerom dalej od roviny filmu pri ostreni na blizsie. Nove objektivy maju uz obycajne vnutorne zaostrovanie, to znamena, ze sa neposuvaju vsetky sosovky, ale len mala skupina z nich, vlastne pri teleobjektivoch a vysokosvetelnych objektivoch by stary system asi ani nebol mozny - posuvat tazku sustavu skla a kovu by zaostrovanie velmi spomalovalo, nehovoriac o spotrebe baterii na tuto cinnost. Ak ide o klasicky starsi objektiv, lahko si zistis, ked sa pri otacani zaostrovacim kruzkom posuva vnutorna cast, ostrenie by malo byt v poriadku (teda ak vylucime chybu ako su rozsypane alebo roztmelene sosovky,...).
Ďakujem za "polopatistické" vysvetlene, konečne tomu aspoň trochu rozumiem, len si ešte neviem predstaviť roztmelene a rozsypane šošovky ?
Ďakujem za "polopatistické" vysvetlene, konečne tomu aspoň trochu rozumiem, len si ešte neviem predstaviť roztmelene a rozsypane šošovky ?
Sosovky nemusia byt z rozlicnych dovodov (pad, neodborny pokus o "opravu" objektivu,...) pevne uchytene v obrubach. Mnohe objektivy (dnes uz asi takmer kazdy) mavaju viacere sosovky stmelene (zlepene) akoby do jednej kvoli korigovaniu rozlicnych optickych chyb a toto zlepenie moze byt narusene, aj ked priznavam, ze tuto vadu by zrejme bolo vidiet pohladom cez objektiv ako zahmlene sosovky.
manuálne zaostrovanie voľným okom
Ak ide o klasicky starsi objektiv, lahko si zistis, ked sa pri otacani zaostrovacim kruzkom posuva vnutorna cast, ostrenie by malo byt v poriadku (teda ak vylucime chybu ako su rozsypane alebo roztmelene sosovky,...).
Ak ide o klasicky starsi objektiv, lahko si zistis, ked sa pri otacani zaostrovacim kruzkom posuva vnutorna cast, ostrenie by malo byt v poriadku (teda ak vylucime chybu ako su rozsypane alebo roztmelene sosovky,...).
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa