Fórum » Objektívy a filtre

Ostrost objektivu(objektivov)

Cross
Cross 2017-09-20 15:48:53+02
Zdravim,

chcel by som vas poprosit o pomoc pri pochopeni ostrosti objektivu (objektivov). Ide mi o udaj zo stranky Dxomark. Prikladam aj link https://www.dxomark.com/Lenses/Tamron/Tamron-SP-90mm-F28-Di-MACRO-11-VC-USD-Nikon-mounted-on-Nikon-D500__1061
Napr. Nikon D500 ma 20.9Mpx snimac ale udaj Sharpness je pri objektive Tamron SP 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD Nikon a D500 len 12 P-Mpx. Je to vlastne percento px ktore dokaze dany objektiv na snimac preniest? Cize vysledna fotka bude mat kvalitu len 12 Mpx? Alebo ako to vlastne je? Dakujem vopred za rady.

jozef84
2024-01-26 19:42:47+01
príspevok od: adamac
Máš talent na kompozíciu a línie. Pekné portfólio. Potešil som si oko.Niečo odkukám.: -)

K1000
2024-01-26 19:48:22+01
príspevok od: Paladin25
A tak hlavne to bolo o inom Adamac len dokazoval že už odfotil koňa v pohybe a ten kôň nemusí vyzerať ako kripel. O ostrosť v tom nešlo.

Je to pokračovanie "debaty" pod touto fotkou ....

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/690472/charlie/?s=24h
Aha, OK, už sa strácam vo toľkých tých diskusiách. V tejto sme prebrali všetko od ostrých objektívov na fotenie kalendárov až po cestovanie do Namíbie

jozef84
2024-01-26 19:49:04+01
príspevok od: gytheio
vidim, ze zase chapes
Ale ty stále nie. Neviem prečo tie vysmiate smajlíky. Mal by si plakať nad sebou. Nepomýlil si sa?

tyto
2024-01-26 20:31:57+01
príspevok od: jozef84
Myslím že na Tyta sa absolútne nechytáš. Tie dve podobné fotky vtákov čo máš, tak jedna je neostrá(lebo si mal dlhý čas) a na druhej tie dva mrňavé vtáčiky ani nevidno. O kompozícii a líniách nemáš ani šajnu. Mal by si mať viac pokory a učiť sa od iných. Máš čo doháňať. Na začiatok minimálne ak chceš fotiť vtákov(teraz nemyslím tých konských), tak odkukať od Tyta, aké parametre mal nastavené.
Dakujem, ale nepotrebujem sa s nikym pretekat a porovnavat. Davam sem fotky naozaj na kritiku a som rad ked mi niekto k nej aj daco napise, ci uz pozitivne alebo negativne.
Kazdy ma nejaky svoj styl a snazi sa niekam posunut. Len pan G sa snazi byt zakazdu cenu zaujimavy, len s fotkami sa mu to nedari. A to tam ma aj celkom pekne kusky. Ako si povedal, trocha pokory by mu nezaskodilo. Kludne aj trocha viac...

gytheio
2024-01-26 20:44:56+01
príspevok od: tyto
Dakujem, ale nepotrebujem sa s nikym pretekat a porovnavat. Davam sem fotky naozaj na kritiku a som rad ked mi niekto k nej aj daco napise, ci uz pozitivne alebo negativne.
Kazdy ma nejaky svoj styl a snazi sa niekam posunut. Len pan G sa snazi byt zakazdu cenu zaujimavy, len s fotkami sa mu to nedari. A to tam ma aj celkom pekne kusky. Ako si povedal, trocha pokory by mu nezaskodilo. Kludne aj trocha viac...
Preco myslis, ze sa mi to s fotkami nedari? Tomu nerozumiem.

tyto
2024-01-26 20:51:50+01
príspevok od: K1000
Hehe, no, dalo by sa jej čo-to vytkúť pokiaľ sa týka ostrosti

Ináč počul som už aj taký názor, že ostrosť nie je až taká dôležitá, najmä nie u žánrov ako street foto.
Niekedy sa uvádza ako príklad Henri Cartier-Bresson a jeho street fotky. Najmä tá známa s človekom preskakujúcim cez kaluž, ktorá nie je ostrá.

U iných žánrov je ostrosť ohromne dôležitá, samozrejme. Portrét, krajinka sú bezcenné pokiaľ sú neostré.
Skus sa nad tym zamysliet inak. Co ta skor zaujme? Ostra fotka bez atmosfery alebo fotka ktora ma skvelu atmosferu, ale je odfotena hociakym plastovym lacakom?

tyto
2024-01-26 21:01:57+01
Preco myslis, ze sa mi to s fotkami nedari? Tomu nerozumiem.
ja zasa nerozumiem tomu, preco sa za kazdu cenu strapnujes?

gytheio
2024-01-26 21:11:13+01
ja zasa nerozumiem tomu, preco sa za kazdu cenu strapnujes?
To preto sa mi nedari? Zaujimave.
A mohol by si vysvetlit, skvelu atmosferu vieme vykuzlit iba plastovym lacakom? Je asi zbytocne sa ta pytat preco su drahe objektivy drahe.

tyto
2024-01-26 21:25:49+01
To preto sa mi nedari? Zaujimave.
A mohol by si vysvetlit, skvelu atmosferu vieme vykuzlit iba plastovym lacakom? Je asi zbytocne sa ta pytat preco su drahe objektivy drahe.
keby si sa nad tym zamyslel tak nepolozis take otazky... tu strednu otazku vlastne ani neviem vylustit...

gytheio
2024-01-27 04:54:13+01
keby si sa nad tym zamyslel tak nepolozis take otazky... tu strednu otazku vlastne ani neviem vylustit...
Tomu sa vobec necudujem, ze nerozumies ani sam po sebe.

gytheio
2024-01-27 05:54:15+01
Nikto ta do tejto debaty nevolal, nalepil si sa sem iba preto aby si mohol utocit. Pamatas si ako si kydal na moju galeriu v predoslej debate, z nicoho nic ako pravy smejd, nevedel si odpovedat na otazku tak si zacal kydat. Opakuje sa to v kazdej debate, iba utocis a kydas ako "niekto" kto sa snazi byt pozitivny.
Dal som ti otazku ci sa da vykuzlit atmosfera iba s "plastovym lacakom", tvoja odpoved doslovne, ze sa strapnujem alebo keby som sa nad tym zamyslel tak nepolozim take otazky...
Da sa povedat, ze si neodpovedal ani na jednu otazku ktoru som ti tu dal, miesto toho iba utocis.
Jedine co vies o fotografii je, ze existuje nejaky trojuholnik, pritom vobec netusis, ze ten fotoaparat ovlada ten trojuholnik neporovnatelne lepsie ako ty.
Ked uz mudrujes aj do street fotografie, tie najlepsie street fotografie vznikly daleko od nastavenia nejakeho trojuholnika, atmosferu vacsinou vykuzlis ked zabudnes, ze nejaky trojuholnik existuje. Nikdy nebudes mat nejak kreativne hodnotne fotografie ked sa budes riadit tym blbym trojuholnikom.
Nechaj fotenie na fotoaparate, 100% to ovlada lepsie ako ty, radsej sa uc pokrocile upravy, ktore tiez vobec neovladas, ty fotografiu nevies ani orezat.
To som neutocil na teba, to bola pravda o tebe.
Best regards

Paladin25
2024-01-27 06:29:16+01
Nikto ta do tejto debaty nevolal, nalepil si sa sem iba preto aby si mohol utocit. Pamatas si ako si kydal na moju galeriu v predoslej debate, z nicoho nic ako pravy smejd, nevedel si odpovedat na otazku tak si zacal kydat. Opakuje sa to v kazdej debate, iba utocis a kydas ako "niekto" kto sa snazi byt pozitivny.
Dal som ti otazku ci sa da vykuzlit atmosfera iba s "plastovym lacakom", tvoja odpoved doslovne, ze sa strapnujem alebo keby som sa nad tym zamyslel tak nepolozim take otazky...
Da sa povedat, ze si neodpovedal ani na jednu otazku ktoru som ti tu dal, miesto toho iba utocis.
Jedine co vies o fotografii je, ze existuje nejaky trojuholnik, pritom vobec netusis, ze ten fotoaparat ovlada ten trojuholnik neporovnatelne lepsie ako ty.
Ked uz mudrujes aj do street fotografie, tie najlepsie street fotografie vznikly daleko od nastavenia nejakeho trojuholnika, atmosferu vacsinou vykuzlis ked zabudnes, ze nejaky trojuholnik existuje. Nikdy nebudes mat nejak kreativne hodnotne fotografie ked sa budes riadit tym blbym trojuholnikom.
Nechaj fotenie na fotoaparate, 100% to ovlada lepsie ako ty, radsej sa uc pokrocile upravy, ktore tiez vobec neovladas, ty fotografiu nevies ani orezat.
Best regards
Stále má tie fotografie 100x lepšie odfotené a upravené ako ty. Dokonca aj v problematike fotenia sa vyzná lepšie.

To nebola urážka. To bola pravda o tebe.

Paladin25
2024-01-27 06:32:27+01
Tyto s tým expozičným trojuholníkom si asi trafil na jeho boľavé miesto.

Kedže mu nerozumie a nechápe ho tak na teba útoči.

Pozri tú jeho "profi" radu pri tejto fotografii.

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/690481/kamaratky-ale-dlhy/?s=critics

ISO 100 a F 5,6 Toto naozaj môže poradiť len niekto, kto fotografii absolútne nerozumie.

Áno preňho bude najlepšia tá automatika..... a už aspoň vieme prečo gopro a webkami uspokojujú jeho fotografické ambície.

Paladin25
2024-01-27 06:34:33+01
To sa prekrútili myšlinky v jeho hlave.... nič si z toho nerob sám nevie čo sa chcel spýtať.

Ty píšeš že atmosféra je na fotke dôležitejšia ako ostrost. ON číta. Atmosféra sa robí len lacným plastákom. Hoc si nič také nenapísal...

Ťažko sa debatuje s niekym kto problematike nerozumie a neuvedomuje si svoje nedostatky.

tyto
2024-01-27 08:30:26+01
príspevok od: Paladin25
To sa prekrútili myšlinky v jeho hlave.... nič si z toho nerob sám nevie čo sa chcel spýtať.

Ty píšeš že atmosféra je na fotke dôležitejšia ako ostrost. ON číta. Atmosféra sa robí len lacným plastákom. Hoc si nič také nenapísal...

Ťažko sa debatuje s niekym kto problematike nerozumie a neuvedomuje si svoje nedostatky.
Ale ja viem ze je mimo, ale az tak? A ISO100 A F5,6 to zabil. Som na mobile, tak ostrost nemozem posudit, ale ta fotka je skvela tak ako je, to je ta spravna atmosfera. A s F5,6(aj tak to je vela) by to bolo mozno ostrejsie, ale ta atmosfera ziadna...fotka do kosa.

tyto
2024-01-27 08:57:15+01
Best regards
Nelepil som sa tu preto lebo trepes blbosti. A toto vlakno iba dokazom tvojej nekonecnej hluposti. Ty si proste nedokazes priznat chybu, ale radsej urobis zo seba totalneho idiota, obvinis polku sveta ze sa proti tebe spikli a utocia na teba.
A ano ja tvrdim ze dokazem lepsie nastavit expoziciu ako ten najlepsi fotoaparat na svete a dokaze to kazdy kto vie ako funguje expozicny trojuholnik...to je v podstate kazdy (samozrejme okrem teba), kto foti na nieco ine ako na automat.
A este prilozim ten moj UTOK NA TEBA dobre si ho zapamataj, bude ta to prenasledovat cely zivoooot...bu bu bu

gytheio
2024-01-27 09:27:24+01
Nelepil som sa tu preto lebo trepes blbosti. A toto vlakno iba dokazom tvojej nekonecnej hluposti. Ty si proste nedokazes priznat chybu, ale radsej urobis zo seba totalneho idiota, obvinis polku sveta ze sa proti tebe spikli a utocia na teba.
A ano ja tvrdim ze dokazem lepsie nastavit expoziciu ako ten najlepsi fotoaparat na svete a dokaze to kazdy kto vie ako funguje expozicny trojuholnik...to je v podstate kazdy (samozrejme okrem teba), kto foti na nieco ine ako na automat.
A este prilozim ten moj UTOK NA TEBA dobre si ho zapamataj, bude ta to prenasledovat cely zivoooot...bu bu bu
Ja nikdy nefotim automatom, ty si vobec nepochopil o co tu islo.

tyto
2024-01-27 10:05:28+01
Ja nikdy nefotim automatom, ty si vobec nepochopil o co tu islo.
Neviem ci vobec niekto pochopil?! Ale iba za seba mozem hovorit...nie, nepochopil. Tvojim myslienkovym pochodom sa da tazko porozumiet.

Ako je mozne ze nefotis na automat ked to vie najlepsie? Chces povedat ze ty to vies lepsie ako fotoaparat?

Ak nefotis automatom tak pouzivas trojuholnik, iba nevies teoriu...tu ale netreba, ak to vies v praxi, ale tvrdit ze to je blbost ked nevies co to je hlupa arogancia

gytheio
2024-01-27 11:23:18+01
Neviem ci vobec niekto pochopil?! Ale iba za seba mozem hovorit...nie, nepochopil. Tvojim myslienkovym pochodom sa da tazko porozumiet.

Ako je mozne ze nefotis na automat ked to vie najlepsie? Chces povedat ze ty to vies lepsie ako fotoaparat?

Ak nefotis automatom tak pouzivas trojuholnik, iba nevies teoriu...tu ale netreba, ak to vies v praxi, ale tvrdit ze to je blbost ked nevies co to je hlupa arogancia
Tebe seriozne hrabe. OK uznavam, som arogantny lebo nemam miesto hlavy trojuholnik.

jozef84
2024-01-27 11:41:43+01

To je čistá schizofrénia. Mali by sme si ho očíslovať. Aby sme vedeli, ktorý to práve píše. Nikdy nefotí automatom...a fotí s Gopro na automat expozíciu a zaostrovanie(vrátane stabilizácie, ktorú nikdy nepoužíva)...následne napíše - automat je 100x lepší, ako to nastavíš ty...no, čo veta to perla. Pripomína mi nedeľné vylosovanie Matesa. Nikdy nevieš, čo z neho vypadne...

Strana 9 z 10

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()