chcel by som vas poprosit o pomoc pri pochopeni ostrosti objektivu (objektivov). Ide mi o udaj zo stranky Dxomark. Prikladam aj link https://www.dxomark.com/Lenses/Tamron/Tamron-SP-90mm-F28-Di-MACRO-11-VC-USD-Nikon-mounted-on-Nikon-D500__1061 Napr. Nikon D500 ma 20.9Mpx snimac ale udaj Sharpness je pri objektive Tamron SP 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD Nikon a D500 len 12 P-Mpx. Je to vlastne percento px ktore dokaze dany objektiv na snimac preniest? Cize vysledna fotka bude mat kvalitu len 12 Mpx? Alebo ako to vlastne je? Dakujem vopred za rady.
to, že na telke fotka vyzerá hnusne nemusí byť hneď vina fotky, ale to že telka funguje na inom princípe zobrazovania. Nedávno tu bola info, že nejaká firma vydala softver na úpravu fotiek práve na prezeranie na televízoroch.
Zabudol som povedať, že fotky z fotoaparátu vyzerajú na tom televízore perfektne.
Na takej veľkej obrazovke fakt už vidno tie drastické rozdiely medzi výstupom z mobilu (iPhone, nie Pro) a plnoformátovej zrkadlovky. Nedá sa porovnávať.
https://kurzy-foto.sk/index.php/poradna/10-rad-pre-fotografa 5. NEDOVOĽTE TECHNIKE BYŤ VAŠIM PÁNOM Rozhodujte o výsledku VY a nie automatika! Fotoaparát a technológie Vám majú pomôcť a nie Vás zastúpiť. Neexistuje fotoaparát, ktorý by vedel ako vyzerá predstava fotografie vo Vašej hlave.
toto vysvetluje preci si myslis, ze si lepsi rychlejsi a lepsi ako ten fotoaparat
Kazdy ma pravo na svoj usudok... Ci to nazves posadnutostou aj tak sa nic nezmeni na tom ze to je zaklad fotografie.
nemam vobec nic proti usudku, ale utocenie nie je usudok, utocenie je ubohe... ty sa tu pasujes za boha lebo trojuholnik, pritom vobec ten fotoaparat nepoznas.
Zabudol som povedať, že fotky z fotoaparátu vyzerajú na tom televízore perfektne.
Na takej veľkej obrazovke fakt už vidno tie drastické rozdiely medzi výstupom z mobilu (iPhone, nie Pro) a plnoformátovej zrkadlovky. Nedá sa porovnávať.
Veľa robí aj rozlíšenie fotografie. Ak je u iphone menšie je možné že to TV upscaluje čo môže spôsobovať to čo píšeš.
Tu som dal síce 1/80 s na 24 mm objetív (Sigma Art), ale zase kôň sa hýbal tak asi aj to bolo málo. Plus, clona len 1,4, lebo už bolo podvečer. ISO 100, tam som mal rezervu.
Nečítal som celú diskusiu (vlastne len nadpis), ale aj ja len s ťažkosťami dosahujem ostré fotky. Myslím, že základy mám pokryté, ostré objektívy (Sigma Art 50, Zeiss APO-Sonnar 135 a iné), dodržiavam časy minimálne 1 / ohnisková vzdialenosť (niekedy 1 / 2 x ohnisko), ale aj tak sú mnohé fotky neostré, ak nie väčšina. Prečítam si, čo ste tu hore napísali, že sa dačo poučím.
Druhá vec čo je dobré spomenúť je že objektívy bývajú často odladene pre za zaner na ktorý sa budú používať. Portrétne objektívy mávajú niekedy na krajine horšiu kresbu keďže sa neoptimalizuju na nekonečno.
Vies co vadi mi to... mne niekedy v puberte ked som zacal fotit tiez nejaky takyto inteligent "skritizoval" fotku na sposob najmudrejsieho...pomohlo mi to tak, ze som prestal fotit a samozrejme som si myslel ze to je proste tym ze nemam dobry fotoaparat...co je samozrejme blbost. Zahodil som zbytocne min 10rokov, kvoly nejakemu idiotovy co si liecil komplexy pseudokritikami... Tak isto to moze citat niekto kto chce zacat fotit a precita si taketo bludy...kam sa posunie na automatike?
Poznám to. Tiež som mal takého "učiteľa", ktorý sa "preslávil" s filmovaním jedného zvieratka. Ale ten na rozdiel od Gypsa v pár detailoch mal pravdu, mal aj veľa nafotené(ja málo a s chybami, ktoré poriadne zveličil a sám takéto chyby robil) a v tých, čo nemal pravdu, som si potvrdil, že ma riadne zavádzal. Negatíva dokážu človeka rýchlejšie posúvať dopredu. Bol to riadny ču..ák, ale som mu aj vďačný, lebo ma posunul dopredu omnoho rýchlejšie.
povedz cestne, ty si tiez nikdy nevidel kracajuceho kona?
Kto na koho utoci??? Uz nevies co tak skusas rypat?? Ja sa mozem vykaslat na tvojho kona a nemienim sa znizit na tvoju uroven... Ten konik nemoze za to ze nepoznas expozicny trojuholnik a fotis na automatiku
Kto na koho utoci??? Uz nevies co tak skusas rypat?? Ja sa mozem vykaslat na tvojho kona a nemienim sa znizit na tvoju uroven... Ten konik nemoze za to ze nepoznas expozicny trojuholnik a fotis na automatiku
si chory, mal by si zajst za tym kto ti vtlka do gebule, ze sa musis snazit byt pozitivny.. pan trojuholnik
precitaj si niekedy po sebe.. ty tvrdis a to som este nikdy u nikoho nepocul, ze si lepsi ako dokaze byt ten fotoaparat, aky ty mas vysperkovany trojuholnik a ako ho ovladas... moderny fotoaparat ked odfoti v A rezime, dokaze v rawe uchovat vsetky informacie, v editore niekto kto ovlada PP dokaze z toho rawu vytiahnut to iste ako ty ked to odfotis manualne. teba to vytaca preto, lebo mas v hlave zafixovany blby trojuholnik a to, ze spravna fotografia sa foti manualom, nic ine pre teba neexistuje.. aj preto tvrdis, ze si dokonalejsi ako ten fotoaparat. ale ty nemas ziadne dokonale fotografie v tvojej galerii, ani jednu.. to co ty tu tiez meles dookola hranici s posadnutostou, nalepil si sa na nieco co sa ta vobec netykalo a zacal si tu skakat, ze ty si lepsi ako ten fotak.
Myslím že na Tyta sa absolútne nechytáš. Tie dve podobné fotky vtákov čo máš, tak jedna je neostrá(lebo si mal dlhý čas) a na druhej tie dva mrňavé vtáčiky ani nevidno. O kompozícii a líniách nemáš ani šajnu. Mal by si mať viac pokory a učiť sa od iných. Máš čo doháňať. Na začiatok minimálne ak chceš fotiť vtákov(teraz nemyslím tých konských), tak odkukať od Tyta, aké parametre mal nastavené.
povedz cestne, ty si tiez nikdy nevidel kracajuceho kona?
aj tento mladý koník rýchlo ku mne kráčal .. A zdeformoval som mu nohy a trup , ako si to Ty dokázal na tej fotke..? Kráčajúci koník za to nemôže , že si ho znetvoril , ale za to môže taký majster , ako si Ty..
Myslím že na Tyta sa absolútne nechytáš. Tie dve podobné fotky vtákov čo máš, tak jedna je neostrá(lebo si mal dlhý čas) a na druhej tie dva mrňavé vtáčiky ani nevidno. O kompozícii a líniách nemáš ani šajnu. Mal by si mať viac pokory a učiť sa od iných. Máš čo doháňať. Na začiatok minimálne ak chceš fotiť vtákov(teraz nemyslím tých konských), tak odkukať od Tyta, aké parametre mal nastavené.
ukaz mi kde som tvrdil, ze som lepsi ako fotoaparat, tebe tiez v hlave lietaju trojuholniky?
Poznám to. Tiež som mal takého "učiteľa", ktorý sa "preslávil" s filmovaním jedného zvieratka. Ale ten na rozdiel od Gypsa v pár detailoch mal pravdu, mal aj veľa nafotené(ja málo a s chybami, ktoré poriadne zveličil a sám takéto chyby robil) a v tých, čo nemal pravdu, som si potvrdil, že ma riadne zavádzal. Negatíva dokážu človeka rýchlejšie posúvať dopredu. Bol to riadny ču..ák, ale som mu aj vďačný, lebo ma posunul dopredu omnoho rýchlejšie.
Kazdy to ma inak, mna posuvaju pozitiva... Ale samozrejme, je ine ked ta niekto upozorni na nejaku chybu a povie ti ako tomu predist, pripadne opravit a upne daco ine ked ti niekto povie ze ta fotka je zla nema kompoziciu a pripadne ze je deformovana...
aj tento mladý koník rýchlo ku mne kráčal .. A zdeformoval som mu nohy a trup , ako si to Ty dokázal na tej fotke..? Kráčajúci koník za to nemôže , že si ho znetvoril , ale za to môže taký majster , ako si Ty..
Kazdy to ma inak, mna posuvaju pozitiva... Ale samozrejme, je ine ked ta niekto upozorni na nejaku chybu a povie ti ako tomu predist, pripadne opravit a upne daco ine ked ti niekto povie ze ta fotka je zla nema kompoziciu a pripadne ze je deformovana...
Tak sa ta opytam inac, ked uz nevies ako foti Gopro a ako vyzera kracajuci pony.. pochopil si tu fotografiu?
Ostrost objektivu(objektivov)
chcel by som vas poprosit o pomoc pri pochopeni ostrosti objektivu (objektivov). Ide mi o udaj zo stranky Dxomark. Prikladam aj link https://www.dxomark.com/Lenses/Tamron/Tamron-SP-90mm-F28-Di-MACRO-11-VC-USD-Nikon-mounted-on-Nikon-D500__1061
Napr. Nikon D500 ma 20.9Mpx snimac ale udaj Sharpness je pri objektive Tamron SP 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD Nikon a D500 len 12 P-Mpx. Je to vlastne percento px ktore dokaze dany objektiv na snimac preniest? Cize vysledna fotka bude mat kvalitu len 12 Mpx? Alebo ako to vlastne je? Dakujem vopred za rady.
na stranke tvojej oblubenej znacky
https://www.canon.sk/get-inspired/tips-and-techniques/photography-for-beginners/
5. NEDOVOĽTE TECHNIKE BYŤ VAŠIM PÁNOM
Rozhodujte o výsledku VY a nie automatika! Fotoaparát a technológie Vám majú pomôcť a nie Vás zastúpiť. Neexistuje fotoaparát, ktorý by vedel ako vyzerá predstava fotografie vo Vašej hlave.
Ci to nazves posadnutostou aj tak sa nic nezmeni na tom ze to je zaklad fotografie.
Ci to nazves posadnutostou aj tak sa nic nezmeni na tom ze to je zaklad fotografie.
Plus, clona len 1,4, lebo už bolo podvečer.
ISO 100, tam som mal rezervu.
Myslím, že základy mám pokryté, ostré objektívy (Sigma Art 50, Zeiss APO-Sonnar 135 a iné), dodržiavam časy minimálne 1 / ohnisková vzdialenosť (niekedy 1 / 2 x ohnisko), ale aj tak sú mnohé fotky neostré, ak nie väčšina.
Prečítam si, čo ste tu hore napísali, že sa dačo poučím.
Tak isto to moze citat niekto kto chce zacat fotit a precita si taketo bludy...kam sa posunie na automatike?
Uz nevies co tak skusas rypat??
Ja sa mozem vykaslat na tvojho kona a nemienim sa znizit na tvoju uroven...
Ten konik nemoze za to ze nepoznas expozicny trojuholnik a fotis na automatiku
Uz nevies co tak skusas rypat??
Ja sa mozem vykaslat na tvojho kona a nemienim sa znizit na tvoju uroven...
Ten konik nemoze za to ze nepoznas expozicny trojuholnik a fotis na automatiku
moderny fotoaparat ked odfoti v A rezime, dokaze v rawe uchovat vsetky informacie, v editore niekto kto ovlada PP dokaze z toho rawu vytiahnut to iste ako ty ked to odfotis manualne. teba to vytaca preto, lebo mas v hlave zafixovany blby trojuholnik a to, ze spravna fotografia sa foti manualom, nic ine pre teba neexistuje.. aj preto tvrdis, ze si dokonalejsi ako ten fotoaparat.
ale ty nemas ziadne dokonale fotografie v tvojej galerii, ani jednu.. to co ty tu tiez meles dookola hranici s posadnutostou, nalepil si sa na nieco co sa ta vobec netykalo a zacal si tu skakat, ze ty si lepsi ako ten fotak.
Ale samozrejme, je ine ked ta niekto upozorni na nejaku chybu a povie ti ako tomu predist, pripadne opravit a upne daco ine ked ti niekto povie ze ta fotka je zla nema kompoziciu a pripadne ze je deformovana...
Ale samozrejme, je ine ked ta niekto upozorni na nejaku chybu a povie ti ako tomu predist, pripadne opravit a upne daco ine ked ti niekto povie ze ta fotka je zla nema kompoziciu a pripadne ze je deformovana...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa