Fórum » Objektívy a filtre

Kresba objektivu a clonove cislo

kaokao
2010-12-28 21:54:33+01
aky vplyv ma clona/clonove cislo na kresbu objektivu pre digitalnu fotografiu, odhliadnuc od hlbky ostrosti.Graf MTF pre konkretne objektivy som nasiel max. pre clonove cislo 11.
Suhlasite s nazorom ze najlepsia kresba objektivu je dosiahnuta pri clonovych cislach 8 a 11?Dovod?

missik
2010-12-28 22:02:30+01
samozrejme, ze pri vyssom clonovom cisle ma objektiv lepsiu kresbu. Najmä mimo stredu a po krajoch. Tato vlastnost sa vyuziva najmä pri foteni krajiniek...
Kresbu toho-ktoreho objektivu na roznych castiach a pri roznych clonovych cislach si mozes pozriet aj tu: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?

NemesiS
2010-12-28 22:06:50+01
záleží od objektívu.
no všeobecne platí že každý aj ten najlepší objektív je po priclonení ešte lepší...dajme tomu z 2.8 na 4 alebo z 4 na 5.6 a pod...

ono za bežných podmienok ani F/11 nepoužívaš, pokiaľ nefotíš niečo kde potrebuješ veľké DOF...
pri klasických fotkách typu ľudia, momentky a pod. sa snažíš o vhodnú kombináciu clony a času lebo to je další faktor.

no s názorom že najlepšia kresba objektívov (napísal si sice objektívu no nenapísal si aký takže predpokladám že to myslíš všeobecne) nesúhlasím.
zober si supersvetelné sklá, od clony F/1.4 ...tam máš naj. kresbu pri F/4-F8 napr....
ono to strašne záleží od objektívu, na to sa spoliehať nedá.

a nad F/11 sa začína prejavovať už difrakcia po trošička....

aj tak asi nebudeš fotiť na najostrejšej clone ale zrejme na najnižšej aby zvládal časy...nehovoriac o tom že pri F/11 už je máš v rovine ostrosti aj to čo nechceš (okrem makra samozrejme)

neviem kam konkrétne smeruješ touto otázkou, skús sa vyjadriť...

mato.draho
2010-12-28 22:11:12+01
Každý objektív je iný, ale áno - vo všeobecnosti sa dá povedať, že takto priclonené je dobré hádam každé sklo
Inak hlavne svetelné pevné sklá bývajú najostrejšie aj \'skôr\', t.j. už aj v rozsahu F2.8 - 5.6.

javelin
2010-12-28 22:12:26+01
Začínam mať dojem že som na portále pre analfabetov......toto je jako vážne otázka do fóra.....???

kaokao
2010-12-28 22:14:39+01
príspevok od: NemesiS
záleží od objektívu.
no všeobecne platí že každý aj ten najlepší objektív je po priclonení ešte lepší...dajme tomu z 2.8 na 4 alebo z 4 na 5.6 a pod...

ono za bežných podmienok ani F/11 nepoužívaš, pokiaľ nefotíš niečo kde potrebuješ veľké DOF...
pri klasických fotkách typu ľudia, momentky a pod. sa snažíš o vhodnú kombináciu clony a času lebo to je další faktor.

no s názorom že najlepšia kresba objektívov (napísal si sice objektívu no nenapísal si aký takže predpokladám že to myslíš všeobecne) nesúhlasím.
zober si supersvetelné sklá, od clony F/1.4 ...tam máš naj. kresbu pri F/4-F8 napr....
ono to strašne záleží od objektívu, na to sa spoliehať nedá.

a nad F/11 sa začína prejavovať už difrakcia po trošička....

aj tak asi nebudeš fotiť na najostrejšej clone ale zrejme na najnižšej aby zvládal časy...nehovoriac o tom že pri F/11 už je máš v rovine ostrosti aj to čo nechceš (okrem makra samozrejme)

neviem kam konkrétne smeruješ touto otázkou, skús sa vyjadriť...
Konkretne sa bavme teraz o fotografii krajiny, s predpokladmi, ze k dispozicii je stativ a volba clonoveho cisla az po najvacsie a takisto je casto ziaduca velka hlbka ostrosti.
Zaujima ma, ci objektiv (vyssia trieda, napr Lkove canon) bude mat najlepsiu kresbu pri cislach 8-11, alebo bude ovplyvnena vacsim priclonenim napr maximalnym t.j. 22.

NemesiS
2010-12-28 22:15:37+01
príspevok od: javelin
Začínam mať dojem že som na portále pre analfabetov......toto je jako vážne otázka do fóra.....???
to bolo na F/11 dúfam fotené...že si len chcel ukázať že tvoje sklo je na tejto clone fakt ostré

bear
- moderator
2010-12-28 22:17:55+01
Venoval som sa tomu v clanku opticke chyby objektivov:
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/vyber-fotoaparatu/opticke-chyby-objektivov/

Optimalna kresba je blbost, ktora zaujima len testerov, pripadne ak robis z fotoaparatu scanner a fotis ploche objekty.

Difrakcia je zavisla od hustoty bodov na senzore, kompakty ju maju uz pri F2.8 (smola, ze niektore zacinaju svetelnostou pri F3.3). Pri 18MP APS-C zacina difrakcia niekde okolo F7 a pri 12MP fullframe okolo F16.

NemesiS
2010-12-28 22:17:57+01
nečítal si čo som písal o difrakcii?

však zober hocijaké svoje sklo, pricloň ho na max. clonu a potom skús F/8 a uvidíš ten rozdiel.

ja si môžem zvoliť na nikkore 105 mm macro ať F/57 a k čomu mi to je keď difrakcia úraduje už oveľa skôr?

missik
2010-12-28 22:18:39+01
skoda, ze prispevky sa tu nedaju hodnotit..

kaokao
2010-12-28 22:21:26+01
príspevok od: missik
samozrejme, ze pri vyssom clonovom cisle ma objektiv lepsiu kresbu. Najmä mimo stredu a po krajoch. Tato vlastnost sa vyuziva najmä pri foteni krajiniek...
Kresbu toho-ktoreho objektivu na roznych castiach a pri roznych clonovych cislach si mozes pozriet aj tu: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?
povedal by som ze kresba od stredu k okrajom sa zhorsuje. nemyslis? Viem na co sa tato vlastnost vyuziva, mozno som nedostatocne formuloval myslienku.
Do akych clonovych cisel treba ist aby bola kresba maximalne dobra pri fotografovani krajiny napr?Plati cim vysie clonove cislo tym lepsia kresba?napr pri 22ke?odhliadnuc od necistot na objektive, snimaci atd

missik
2010-12-28 22:23:31+01
príspevok od: kaokao
povedal by som ze kresba od stredu k okrajom sa zhorsuje. nemyslis? Viem na co sa tato vlastnost vyuziva, mozno som nedostatocne formuloval myslienku.
Do akych clonovych cisel treba ist aby bola kresba maximalne dobra pri fotografovani krajiny napr?Plati cim vysie clonove cislo tym lepsia kresba?napr pri 22ke?odhliadnuc od necistot na objektive, snimaci atd
ano, samozrejme pri krajoch je to horsie.. zle som to napisal..

NemesiS
2010-12-28 22:24:26+01
kaokao skús čítať aj moje a bearove príspevky....už sú tu difrakcii venované 3 príspevky no ty to veselo ignoruješ....už ma snáď len napadá že nemáš šajnu čo je difrakcia preto tomu nevenuješ pozornosť...hoď si to do google a čítaj prvý link...mne sa to fakt vysvetľovať nechce.

ale aby som konečne upútak tvoju pozornosť, nie, pri maximálnej clone bude kresba zlá..prečo? práve kôli difrakcii....

kaokao
2010-12-28 22:24:54+01
co je podla teba vhodna otazka do fora?ci je lepsi Canon alebo Nikon?alebo ake sklo je najlepsie?

missik
2010-12-28 22:25:47+01
este takto... pri foteni krajiny sa pouziva obecne clonove cislo 8 a viac. Ale nie ani tak kvoli kresbe, ale kvoli hlbke ostrosti. Ako tu aj ostatni pisu, kresba velmi zalezi aj od objektivu.
V podstate ti v tejto suvislosti moze byt ale clonove cislo ukradnute, pretoze kresbu si vies pekne opravit napr vo photoshope pomocou High pass

Cyril
2010-12-28 22:43:34+01
Pri Tebe si niekedy pripadam ako magor. Musis byt nadupany

dmedia
2010-12-28 22:49:29+01
Difrakcia kvalitnych objektivov strednej a vyssej triedy je ovela mensi problem ako ked nepriclonis a mas rozmazanu krajinu bez hlbky ostrosti, Tak sa tym nezapodievaj. Okrem toho difrakciu vies potlacit pri PP v pocitaci, roymazanu fotku bez hlbky tazko...

seifi
2010-12-28 22:51:54+01
Dobrí ľudia sú tu na tomto ephote. Ja doporučujem literatúru Škola fotografie, Mistrovství práce...,...atď., je toho hodne popísaného.

kaokao
2010-12-28 23:11:51+01
príspevok od: NemesiS
kaokao skús čítať aj moje a bearove príspevky....už sú tu difrakcii venované 3 príspevky no ty to veselo ignoruješ....už ma snáď len napadá že nemáš šajnu čo je difrakcia preto tomu nevenuješ pozornosť...hoď si to do google a čítaj prvý link...mne sa to fakt vysvetľovať nechce.

ale aby som konečne upútak tvoju pozornosť, nie, pri maximálnej clone bude kresba zlá..prečo? práve kôli difrakcii....
teoriu mas zda sa zmaknutu a nehovorim, ze ma tvoje vysvetlenie nezaujalo. Naopak, na tvoj podnet som si vyhladal co znamena difrakcia, no a teraz som uz taky isty odbornik ako ty a tvoji kolegovia, autori dalsich 2 prispevkov o difrakcii. No a prihliadnuc na tvoje fotky, nebudes zrejme na fotografiu krajiny odbornik.
Skor by ma zaujalo nieco z praxe, kompromis - clona alebo ohlad na difrakciu na ukor hlbky ostrosti, potlacenie jedneho a druheho pri PP atd.

Odbornici na digitalnu fotografiu mi teraz asi nebudu vediet odpovedat. Ako to je v pripade Analogovych zrkadloviek?Je ziaduce priclonit co najviac? (stale sa bavime o fotografii krajiny, mame stativ, chceme max hlbku ostrosti a najlepsiu kresbu)

Strhak
2010-12-28 23:25:03+01
teoriu mas zda sa zmaknutu a nehovorim, ze ma tvoje vysvetlenie nezaujalo. Naopak, na tvoj podnet som si vyhladal co znamena difrakcia, no a teraz som uz taky isty odbornik ako ty a tvoji kolegovia, autori dalsich 2 prispevkov o difrakcii. No a prihliadnuc na tvoje fotky, nebudes zrejme na fotografiu krajiny odbornik.
Skor by ma zaujalo nieco z praxe, kompromis - clona alebo ohlad na difrakciu na ukor hlbky ostrosti, potlacenie jedneho a druheho pri PP atd.

Odbornici na digitalnu fotografiu mi teraz asi nebudu vediet odpovedat. Ako to je v pripade Analogovych zrkadloviek?Je ziaduce priclonit co najviac? (stale sa bavime o fotografii krajiny, mame stativ, chceme max hlbku ostrosti a najlepsiu kresbu)
ja krajinky nefotím no v obchode sa občas bavím s profíkmi čo fotia krajiny na inej úrovni. Ľuďmi čo ešte stále opovrhujú digitál ako taký a radšej fotia na kinofilm s Leicou alebo stredným prípadne veľkým formátom. Jeden pán a je ozaj šikovný to vysvetľuje tak že v prvom rade musíš poznať dané sklo a vedieť ako sa bude chovať v danej situácii. Nieje pravidlom že všetky objektívy podávajú najlepší výkon pri f 8-11. Sú sklá ktoré majú optimum pri f/8 a sú sklá ktoré majú najlepšiu kresbu pri clonovom čísle podstatne menšom možno až f/11 a menej. Takže ak chceš zistiť kedy má ktorý objektív najlepšiu kresbu máš dve možnosti. Buď budeš to pracne zisťovať, alebo si vezmeš katalóg výrobcu a pozrieš si to v grafoch. Žiaľ nedá sa to všeobecne tak definovať že f/8 a je to

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()