no len vies to je taka otazka zo vseobecnosti pevne ohniska maju kvalitnejsiu kresbu kedze su zlozene z menej clenov.Obycajne si fotograf kupuje objektiv podla toho na co sa chce zamerat,u teba mi pripada ze si najskor kupis objektiv a potom si vyberies zameranie.
Nie to prave nie, nemam nejak zameranie alebo smer ktorym sa chcem vydat. Zatial fotim vsetko co mi pride v danu chvilu pod ruku. Zatial si uzivam 70-300mm a zda sa ze je to ideal, no ideal, niekedy by bodlo aj kratsie ohnisko. To, ze maju krajsiu kresbu a ze su svojim zlozenim jednoduchsie to viem, len na co ich clovek vyuzije? Viem, ze su idealne na portrety. A dost ludi tu pisalo, ze preslo na pevne ohniska, tak preco?? okrem toho, ze su svetelnejsie a maju krajsi bokeh
Napriklad na nicenie si nervov, ked fotis v dave ludi a nemozes sa pohnut a nemas zoom, kedze 50mm f 1,8 je cenovo najdostupnejsi svetelny objektiv pre ludi, co chcu fotit aj v interieri a na svetelny zoom zatial nemaju Pevne objektivy maju, ako bolo spomenute krajsiu kresbu, ale zoomovat musis odstupom, takze sa aj viac nachodis
Nie to prave nie, nemam nejak zameranie alebo smer ktorym sa chcem vydat. Zatial fotim vsetko co mi pride v danu chvilu pod ruku. Zatial si uzivam 70-300mm a zda sa ze je to ideal, no ideal, niekedy by bodlo aj kratsie ohnisko. To, ze maju krajsiu kresbu a ze su svojim zlozenim jednoduchsie to viem, len na co ich clovek vyuzije? Viem, ze su idealne na portrety. A dost ludi tu pisalo, ze preslo na pevne ohniska, tak preco?? okrem toho, ze su svetelnejsie a maju krajsi bokeh
Pretoze su svetelnejsie a maju krajsi bokeh a lepsiu kresbu ... co chces este pocut?
Vyuzitelne su na cokolvek, nielen na portrety. Kazdy zoom vies nahradit (niekolkymi) pevnymi sklami. Takze ak ti nevadi, ze budes zoomovat nohami, alebo premeskas zaber, lebo si bol na nespravnom mieste a s nespravnym ohniskom, tak tu uz boli vyhody pevnych skiel spomenute.
tema pobavila na zhrnanie bol kedysi niekto iny v inej relacii ale zhrniem aj ja.....pevne ohnoska vyuzijes na akukolvek fotografiu....od krajinky...cez reportaz...makto portret...wildlife sport atd....priste to jedno zoomove sklo s priemrnymi vysledkami nahradis sadou troch...styroch skiel s uzasnou kresbou....svetelnostou a bokehom....mas 70-300.....tak by si si kupil 85 f/1,8 potom 135 f/2 potom pevnu 200 f/2,8 a nakoniec pevnu 300 f/2,8 alebo f/4....a miesto zoomovania by si vymenil objektiv...neviemkolko toho vies o fotografii...ale onen spominany pekny bokeh je prave to co robi mnohe fotky vynimocnym...a pevne sklo ta nauco rozmyslat...najst to najlepsie miesto....byt kreativnym...a nie len potocit zoomom a nejako to tam dopasovat....takze uz chapes ?
Ja pouzivam pevne ohniska takmer na vsetky zanre. Jediny zoom, ktory este pravidelne pouzivam je 100-400 aj to len preto, ze nad 200mm zatial nemam ziadne pevne sklo. Jednoduchsie bude napisat na co pouzivam zoom: - fotenie v prostredi, kde nie je vhodne menit objektivy (prach/striekajuca voda) - dlha turistika pri dobrom svetle (24-105 a 100-400 pokryje velky rozsah pri rozumnej hmotnosti)
Vdaka same trefne rady. Len ma zaujima ake ma vyuzitie pevne ohnisko?? ja nejak zatial jeho vyuzitie nevydim.
To vôbec nevadí, že využitie pevného ohniska zatiaľ nejak \" nevYdíš\". Časom to príde, ak Ťa fotografia bude aj naďalej baviť. Pre Teba a aj pre iných začínajúcich: je mnoho stránok na nete, kde sú zrozumiteľným spôsobom vysvetlené základné zákonitosti fotografovania a použitia fototechniky. Dovolím si uviesť jeden príklad, kde nájdeš \"studnicu múdrosti\".
nespekuluj nad pevnymi sklami, pokial si este neprisiel na obmedzenie zoomu.
Ak mas moznost vyskusaj pevne od znameho, ci kolegu fotografa. No zatial nic nekupuj. Uz len samotna otazka znaci, ze si ich neskusal a nezistil preco si zadovazit prave pevne sklo.
Kup si este siroky zoom a fot a studuj svoje foto. Casom prides nato ze to nie je to prave orechove, resp. si oblubis nejake to pevne ak ti ho zicne znamy, ci kamos pri foteni. Ak ta uz obmedzuje kresba, rychlost ostrenia, i to ze nemas svetelny objektiv koli zmrazeniu pohybu, ci vysoku minimalnu clonu, tak sa zacni obzerat viac i po \"pevnych\" moznostiach..
Pevne ohnisko
Pevne objektivy maju, ako bolo spomenute krajsiu kresbu, ale zoomovat musis odstupom, takze sa aj viac nachodis
- fotenie v prostredi, kde nie je vhodne menit objektivy (prach/striekajuca voda)
- dlha turistika pri dobrom svetle (24-105 a 100-400 pokryje velky rozsah pri rozumnej hmotnosti)
http://www.fotoroman.cz/
..nemáš za čo...
Ak mas moznost vyskusaj pevne od znameho, ci kolegu fotografa. No zatial nic nekupuj.
Uz len samotna otazka znaci, ze si ich neskusal a nezistil preco si zadovazit prave pevne sklo.
Kup si este siroky zoom a fot a studuj svoje foto. Casom prides nato ze to nie je to prave orechove, resp. si oblubis nejake to pevne ak ti ho zicne znamy, ci kamos pri foteni. Ak ta uz obmedzuje kresba, rychlost ostrenia, i to ze nemas svetelny objektiv koli zmrazeniu pohybu, ci vysoku minimalnu clonu, tak sa zacni obzerat viac i po \"pevnych\" moznostiach..
To je vsetko
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa