Fórum » Objektívy a filtre

Pevne ohnisko

Rasty Gibel
Rasty Gibel 2011-01-06 00:06:22+01
Zdravim chalani, chcem sa spytat na co vyuzijem pevne ohnisko?? Okrem portretu

Radko.com
2011-01-06 10:57:49+01
Janči Ti to napísal dobre, zbytočne špekuluješ... Pevné sklo viem využiť takmer pri všetkom, jedine skúmať, ale určite by som nekupoval nič na Tvojom mieste, kedže nepoznáš jeho \"skryté tajomstvá\"

zelovoc
2011-01-06 10:59:41+01
ked idem niekam fotit, tak prve co davam do brasne okrem fotaku je sada mojich oblubenych skiel 35/50/77. je sice pravda ze jednym zoomom by som pokryl cely tento rozsah ale je jedno velke ale, na ktore musis prist sam

trizzo
2011-01-06 11:03:07+01
Na 90% situacii (krajina, portret) pouzivam vyhdardne pevne skla. Na zbytok telezoom alebo sirokac (som pouzival, kym neodisiel do vacnych lovist.. RIP Tokina).... Kresba pevneho skla je uzasna, pri rovnaych ohniskach, clonach som porovnal zabery z pevneho skla a zoomu - a su to dva rozdielne vysledky, pozitivne smerom k pevnym sklam (ako uz ostatni pisali).

Odporucanie - zacat s telezoom-om (alebo nejakym zoom objektivom) a nasledne pri roznych situaciach skusat aj pevne skla. Casom si vybudujes navyky a zvyky, kedy pouzit pevne sklo a kedy zoom (tele alebo wide). Samozrejme, su iste \"pravidla\", kedy sa dane sklo pouziva, ale to nebrani experimentovat a skusat. Skusanim a overovanim pravidiel pochopis vela principov a technickych postupov (overenych).

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-01-06 11:05:48+01
Pevné ohniská milujem a používam na macro, detaily, a všade kde potrebujem clonu pod F2,8-F4.

Súčasné zoomy kreslia po priclonení na F4-5,6 na 99% rovnako ako pevné ohniská len netreba vyberať do porovnania ten širokorozsahový zoomový grc 18-200, 28-300, 28-200 a pod. Tieto zoomy nie su zlé ale proste sú určené na iné účely ako technickú fotku. So zoomami typu 16-35, 24-70, 70-200 po po priclonení na F4-8 nemáš dnes najmenší problém robiť 4metrové zväčšeniny. Niektoré APS-C foťáky typu 7D môžu mať kvoli prehusteniu senzora horšiu kresbu so zoomom ale na ne je ťažko nájsť aj dobrý lacný pevný obejktív ak nerátam 50 F1,8 .

ja by som už bez 70-200 F2,8 L nevedel fotiť v ateliéri tak produktívne. prehadzovať 50tku, 85tku a 100vku je fakt netrebné a nad F4 megazbytočné pri komerčnej rýchlej robote. Pevné ohniská mám proste bud na špeciálne veci alebo svoje \"hranie\".

Pio
2011-01-06 11:10:14+01
Este nesmies zabudnut na perspektivu, ktoru dost vyrazne menis tym ako tocis zoom prstencom. Vela ludi si to mozno ani neuvedomuje.

Matúš Koprda
2011-01-06 11:16:14+01
príspevok od: Pio
Este nesmies zabudnut na perspektivu, ktoru dost vyrazne menis tym ako tocis zoom prstencom. Vela ludi si to mozno ani neuvedomuje.
Perspektívu meníš nohami, nie zúmom(:

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-01-06 11:23:09+01
príspevok od: Pio
na to funguje jednoduchá vec pri fotení ľudí, ak fotím iba tvár a časť z nej nemal by som ísť pod 100mm v žiadnom prípade, ale skôr používam 135-200mm rozsah na 99% rpi tomto výreze. Pri pol postave môžem už 85mm a občas aj 50 mm. celú postavu už s 50tkou či 35 tkou nie je problém.

Ale je pravda že ak sa pochytáme za slovíčka tak sa perspektíva mneí len vzdialensoťou fotoaparátu od objektu. ale asi nikto nebude fotiť portrét z 10m vzdialenosti pevnou 50tkou a potom vyreže 10% zostredu obrazu aby mal portrét/tvár vo formáte zarámovaný proste pri tej 10m vzialenosti a perspektíve potrebujem mať vyplnený formát tvárou tak použijem 200mm ohnisko

pkleiner
2011-01-06 13:49:38+01
Rozhovor se Šibíkem
Proč Canon?
Přišel pod ruku. Já se o fotografickou techniku ani tolik nezajímám. Jsem megaloman, vždycky jsem cpal peníze do vybavení, abych měl to nejlepší, ale za poslední roky jsem zjistil, že není nutné mít to nejlepší. Jsem rád, že mi to došlo. Zrušil jsem externí blesk, zoomové objektivy. Fotím jen pevnými skly. O vybavení to není, je to o vidění.
http://www.vostrej.net/rozhovor-s-janem-sibikem/
Moje vidění věci je na úplně stejné vlně.
Škoda, že ephoto je čím dá víc o technice a technologii a fotka samotná jde do pozadí......

radoo
2011-01-06 13:52:56+01
Pevne sklo vyuzijes na to, ze spoznas rozdiel medzi fotkou a fotkou.
Ked som zacinal, tiez ma nahovorili kupit si pevne sklo. /50-1,8/
Potom dlho lezalo nevyuzite/ ved som mal zoom/.
Teraz ked nieco fotim, /a to uz mam kvalitnejsie zoom skla/ pri prezerani fotiek
vzdy vidim kedy bolo pouzite pevne sklo!
Skratka je to o kvalite ! Obycajny clovek rozdiel mozno nepostrehne, ale fotka
z pevneho skla sa mu bude pacit viac, no nebude vediet preco.
S pevnym skolm mozes fotit vsetko !

http://www.youtube.com/watch?v=s66-vVCKtWM
http://www.youtube.com/watch?v=2PGnkHPZvDE&feature=related

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-01-06 13:54:08+01
príspevok od: pkleiner
Rozhovor se Šibíkem
Proč Canon?
Přišel pod ruku. Já se o fotografickou techniku ani tolik nezajímám. Jsem megaloman, vždycky jsem cpal peníze do vybavení, abych měl to nejlepší, ale za poslední roky jsem zjistil, že není nutné mít to nejlepší. Jsem rád, že mi to došlo. Zrušil jsem externí blesk, zoomové objektivy. Fotím jen pevnými skly. O vybavení to není, je to o vidění.
http://www.vostrej.net/rozhovor-s-janem-sibikem/
Moje vidění věci je na úplně stejné vlně.
Škoda, že ephoto je čím dá víc o technice a technologii a fotka samotná jde do pozadí......
diky za link - idem to lúštiť

ale netreba to vidieť tak zle. Kukni napríklad na Julove a Karolove články, často riešia aj tie fotky, sú tu fotocestopisy, fotopointy, práveže na ephoto sa mi to zdá moc dobré, a nie ako Digiarena.cz, grafika, ci Dpreview a pod...

Rasty Gibel
2011-01-06 14:02:26+01
Konecne sa nasli niektory, ktory vedia odpovedat bez nejakeho vysmesku. Som zaciatocnik, za to sa hambit nemusim, alebo ano?? Aj ty pokrocilejsi, aj profesionali mali svoj zaciatok, a urcite sa pytali mnoho veci skusenejsich fotografov. Tak ze nechapem niektore vysmechy, a to nie len v tejto teme.
Ostatnym dakujem za vysvetlenie, odpovede pomohli.

pkleiner
2011-01-06 17:08:39+01
Mě samotnému používání pevného ohniska hodně osvobodilo. Začal jsme přemýšlet o fotkách, o obrazech. Přestál jsem zběsile zoooomovat a začal fotit. Už se mi párkrát stalo, že jsme měl na kameře ohnisko, kterým bych fotku nikdy dobrovolně nefotil, ale nakonec to bylo mnohem lepší. Našel jsem jinou možnost, jiné řešení. Fotku jsem viděl jinak.
Jeden příklad:
http://www.flickr.com/photos/pkleiner/4800947795/in/set-72157624519945150/lightbox/
fotky klasicky pro širokáč, ale je focená dlouhým sklem. Výsledek je komprese perspektivy a alespoň pro mě jiná fotka než širokáčem, který bych normálně použil.....

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-01-06 17:19:11+01
príspevok od: Jozef Peniak
diky za link - idem to lúštiť

ale netreba to vidieť tak zle. Kukni napríklad na Julove a Karolove články, často riešia aj tie fotky, sú tu fotocestopisy, fotopointy, práveže na ephoto sa mi to zdá moc dobré, a nie ako Digiarena.cz, grafika, ci Dpreview a pod...
Ja budem aj nadalej preferovat technicku stranku fotografie, v clankoch na ephote. Vacsina uzivatelov su zaciatocnici a mierne pokrocili. Preto si myslim, ze sa najprv musia naucit techniku. Ked vo fotografii pokrocia, mozu sa od nej odprostit. Rovnako je to v hudbe, malbe, ci bojovych umeniach. Toto funguje na vacsinu. Nevyhovuje to ale kazdemu, tato forma ucenia sa ale nemoze byt individualna. To moze byt v skole alebo v kluboch.
Vidim vela ludi s dobrym okom, ktorym fotografie kazia nedostatky v technike, zbytocne chyby.

matata
2011-01-06 17:26:52+01
príspevok od: Karol Srnec
Ja budem aj nadalej preferovat technicku stranku fotografie, v clankoch na ephote. Vacsina uzivatelov su zaciatocnici a mierne pokrocili. Preto si myslim, ze sa najprv musia naucit techniku. Ked vo fotografii pokrocia, mozu sa od nej odprostit. Rovnako je to v hudbe, malbe, ci bojovych umeniach. Toto funguje na vacsinu. Nevyhovuje to ale kazdemu, tato forma ucenia sa ale nemoze byt individualna. To moze byt v skole alebo v kluboch.
Vidim vela ludi s dobrym okom, ktorym fotografie kazia nedostatky v technike, zbytocne chyby.
chcem poradiť.
niekedy som fotil na analog EOS 1000. Príchodom digitálu som skúšal kompakty a posledný lumix s objektívom od Leici je dobrý, ale chcem sa vrátiť ku zrkadlovkám. Na vianoce som si zadovážil EOS 550D so setovým 18-55. Od 1000-ky mi ostal EF 75-300. To chcem využiť vonku, ale skúste mi poradiť nejaké sklo do interieru

micuro
2011-01-06 17:36:35+01
príspevok od: matata
chcem poradiť.
niekedy som fotil na analog EOS 1000. Príchodom digitálu som skúšal kompakty a posledný lumix s objektívom od Leici je dobrý, ale chcem sa vrátiť ku zrkadlovkám. Na vianoce som si zadovážil EOS 550D so setovým 18-55. Od 1000-ky mi ostal EF 75-300. To chcem využiť vonku, ale skúste mi poradiť nejaké sklo do interieru
aj ked si to poslal do temy pevne ohnisko predpokladam ze skor uvazujes o neakom zoome,nenapisal si vsak na co ho chces vyuzivat a hlavne financny strop,v kazdom pripade do interieru je vhodne nieco siroke a svetelne,mam tiez 550D a keby som mal neobmedzeny rozpocet tak hned idem do canonu 16-35L f 2.8 II USM.

matata
2011-01-06 17:41:43+01
príspevok od: micuro
aj ked si to poslal do temy pevne ohnisko predpokladam ze skor uvazujes o neakom zoome,nenapisal si vsak na co ho chces vyuzivat a hlavne financny strop,v kazdom pripade do interieru je vhodne nieco siroke a svetelne,mam tiez 550D a keby som mal neobmedzeny rozpocet tak hned idem do canonu 16-35L f 2.8 II USM.
uvažujem nad pevným sklom 85, alebo nejaký zoom. nechcem za to dať až toľko peňazí. 1200 € je dosť

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-01-06 17:43:19+01
chcem poradiť.
Na interier, svadbu, koncert? Kvoli uhlu zaveru, ci nedostatku svetla?

matata
2011-01-06 17:51:13+01
príspevok od: Karol Srnec
Na interier, svadbu, koncert? Kvoli uhlu zaveru, ci nedostatku svetla?
skôr mi ide o svetlo, chcem fotiť bez blesku, bavia ma momentky a blesk nie je to pravé orechové

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-01-06 17:55:23+01
skôr mi ide o svetlo, chcem fotiť bez blesku, bavia ma momentky a blesk nie je to pravé orechové
Tak zacni Canonom EF 50/1,8. Je za babku.

Radko.com
2011-01-06 17:59:56+01
Viem, že odveci, ale nechcem \"špiniť\" zbytočne fórum a začínať nové vlákno.

Chcel by som sa spýtať, má tu niekto dáke skúsenosti s TOKINA AF 11-16mm f/2.8 DX ATX116 NIKON ???

Premýšlam nad jeho kúpou. Ďakujem pekne

Strana 2 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()