no pri sporte a koncertoch je vyhodnejsi zoom, kedze dost krat sa neda pohnut z miesta
Pokiaľ nechceš mať krajšiu kresbu, vyššiu svetelnosť a krajší bokeh Koncerty som fotil asi dvakrát (pevným sklom) fotím skoro len šport a skoro len pevným sklom
Pokial ti postacuju tie dva setaky, tak toto bude skok o dve triedy.
ok , a ešte otázka 50 alebo 85. tie setaky mi určite nestačia, ale nemôžem mať všetko naraz, ale už ak niečo kúpim, tak nech je to dobré. Nie som profík a ani nebudem, viem že dobrá fotka je o skle a nie o foťáku.
ok , a ešte otázka 50 alebo 85. tie setaky mi určite nestačia, ale nemôžem mať všetko naraz, ale už ak niečo kúpim, tak nech je to dobré. Nie som profík a ani nebudem, viem že dobrá fotka je o skle a nie o foťáku.
V tom ti neporadime. Ty musis vediet ake ohnisko viac vyuzijes.
Konecne sa nasli niektory, ktory vedia odpovedat bez nejakeho vysmesku. Som zaciatocnik, za to sa hambit nemusim, alebo ano?? Aj ty pokrocilejsi, aj profesionali mali svoj zaciatok, a urcite sa pytali mnoho veci skusenejsich fotografov. Tak ze nechapem niektore vysmechy, a to nie len v tejto teme. Ostatnym dakujem za vysvetlenie, odpovede pomohli.
mas dobru skusenost, len teraz ide o to ako s nou nalozis. Ked o par mesiacov ci rokov bude pre teba tiez nejaka jednoducha otazka ako sa zachovas k jej zadavatelovi, poradis bez rozmyslania, alebo ho zosmiesnis... :-o
Pre mňa je momentálne najväčšou výhodou pevného ohniska (c 50mm 1.8) to že je ľahký a malý. Chcem mať foťák pri sebe podľa možnosti stále a okrem toho je momentálne už pomaly na obed tma, tak aj vysoká sveteľnosť príde vhod.
skôr mi ide o svetlo, chcem fotiť bez blesku, bavia ma momentky a blesk nie je to pravé orechové
Ak ti ide len o momentkove portrety tvare, staci aj ta 50mm f1,8, ja som nou zacinala v interieri, tiez nerada bliskam a kazi to atmosferu, lenze casto som mala nervy z toho, ze moc mi priblizovala, ked som si nemohla odstupit. Tak som si zadovazila Tamron 17-50 f2,8 VC, odporucam, s tou korekciou vibracii udrzis z ruky aj 1/10 sekundy a to sa hodi velmi do slabo osvetlenych interierov, ci uz bar, rodinna oslava v obyvacke, aj sa da pekne vyhrat s perspektivou priestoru na 17mm ohnisku, ja mam len 1600 iso na canone 450D, prave preto teraz planujem kupit fotak s vyssim, nech tu 1/10 mozem skratit kvoli momentkam, nech niesu rozmazane.
Pekna hlupost. Dobry fotograf dokaze nafotilt s rovnakym fotakom lepsie ako zly. Ale niektore fotky bez dobrej vybavy nenafotis, rovnako objektiv nie je vsemocny, ak nie je doplneny kvalitnym telom.
Pekna hlupost. Dobry fotograf dokaze nafotilt s rovnakym fotakom lepsie ako zly. Ale niektore fotky bez dobrej vybavy nenafotis, rovnako objektiv nie je vsemocny, ak nie je doplneny kvalitnym telom.
plne suhlasim. ale tiez by som sa pridal k teme. pre mna je 50mm ohnisko na crop 1.6 asi to najpouzivanejsie sklo a plne doporucujem. tiez som zaciatocnik a asi vzdy budem len zaciatocnik ale na pevnu 50tku nedam dopustit. A ako ti navrhol martin.b, EF 50 1.4 USM je idealna volba ci uz pre jeho kvalitu alebo vyhotovenie. Budes spokojny.
ano ked nemáme na techniku tak si možno hovoríme že nie je to len o technike a stále rozmýšľame čo kúpiť, čítame recky a zaoberáme sa malichernosťami či zoom kreslí ako pevné ohnisko, a či to máme ostré na 100% aj do rohov a podobné kraviny, potom ked už všetko čo sme si zmysleli máme hľadáme vhodné námety a učíme sa naozaj fotiť Málokto vie hneď an začiatku že sa nemá rozptyľovať technikou ale obsahom fotiek. (Ale zas vytrieskať z kombinácie 18-55 IS + 50D to čo z 5D MkII + 70-200 L F2,8 sa často tiež nedá
mas dobru skusenost, len teraz ide o to ako s nou nalozis. Ked o par mesiacov ci rokov bude pre teba tiez nejaka jednoducha otazka ako sa zachovas k jej zadavatelovi, poradis bez rozmyslania, alebo ho zosmiesnis... :-o
To ti teraz z istotou nepoviem, je to este daleka buducnost. Ale ak sa nic nezmeni, tak rad zodpoviem, ak budem vediet. Mne az tak novacikovia nevadia, (teraz to hodnotim podla svojho zamestnania), skor mi vadia ludia ktory sa tvaria, ze sa chcu nieco naucit a pritom to ide jednym uchom dnu, druhym von. A za par sekund alebo minut sa opyta to iste. Tak to mi vadi. Ale ako tu citam tak, pevne ohnisko sa vyuziva fakt vsade, to na co som bol zvedavy sa pre mna v tejto teme zodpovedalo. Tak ze pri kupe noveho skla bude zahrnuta volba aj s pevnym ohniskom.
Chcel som tým povedať, že 70 % (60, 80... - neviem) dobrej, kvalitnej fotky je o fotografovi. Keď nevieš, na čo je tlačidlo \"ISO\" na tvojom novom Eos 1D Mark IV, nekupuj si ho. Postup - niečo si kúpim, lebo sa to rozoberá vo fóre a potom zistím, čo chcem fotiť, mi príde dosť zvláštny.
Pevne ohnisko
Ostatnym dakujem za vysvetlenie, odpovede pomohli.
Ale ako tu citam tak, pevne ohnisko sa vyuziva fakt vsade, to na co som bol zvedavy sa pre mna v tejto teme zodpovedalo. Tak ze pri kupe noveho skla bude zahrnuta volba aj s pevnym ohniskom.
Postup - niečo si kúpim, lebo sa to rozoberá vo fóre a potom zistím, čo chcem fotiť, mi príde dosť zvláštny.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa