Fórum » Objektívy a filtre

Pevne ohnisko

Rasty Gibel
Rasty Gibel 2011-01-06 00:06:22+01
Zdravim chalani, chcem sa spytat na co vyuzijem pevne ohnisko?? Okrem portretu

Erick
2011-01-07 08:31:38+01
príspevok od: Jozef Peniak
ano ked nemáme na techniku tak si možno hovoríme že nie je to len o technike a stále rozmýšľame čo kúpiť, čítame recky a zaoberáme sa malichernosťami či zoom kreslí ako pevné ohnisko, a či to máme ostré na 100% aj do rohov a podobné kraviny, potom ked už všetko čo sme si zmysleli máme hľadáme vhodné námety a učíme sa naozaj fotiť Málokto vie hneď an začiatku že sa nemá rozptyľovať technikou ale obsahom fotiek. (Ale zas vytrieskať z kombinácie 18-55 IS + 50D to čo z 5D MkII + 70-200 L F2,8 sa často tiež nedá
Áno, asi tak..

matoo176
2011-01-07 11:37:52+01
Ahojte.
Vyuzijem toto vlakno, kedze moja otazka sa tiez tyka pevnych skiel.
Som zaciatocnik. Mam Canon 400D a setovy objektiv. Chcem kupit dalsi objektiv. Uz som cital nejeden clanok, porovnanie, ci recenziu. Rozhodol som sa pre pevne sklo.
Napriek tomu sa chcem poradit, ake pevne sklo by sa mi na moje telo (vzhladom aj na jeho vykon) hodilo najviac a tiez s prihliadnutim na to, ze sa len ucim fotit.
Co chcem fotit? Pravdupovediac, ma sa nam s manzelkou narodit dieta a rad by som zacal tym. Chcem mat pekne foto z tohto obdobia, z jeho zaciatkov a tak. Celkovo ma lakaju CB portrety, ale take prirodzene, nestylyzovane. Takze asi to by som chcel s tym fotit.
Cenovy strop,.. no tych 300 +/-. Radsej -.
Uz som bol aj rozhodnuty pre Canon 50mm f/1,4 USM. Ale pozeram aj na 50mm f/1,8, ten je cenovo najdostupnejsi. Usetril by som peniaze na inu foto vybavu. Stratim na kvalite az tak vela, ked z f/1,4 prejdem na f/1,8 objektiv?
A rozmyslal som aj nad tym, ci prave 50mm ohnisko je to prave. Ked mam APS-C (ak sa nemylim), tak sa to prepocitava a v skutocnosti fotim na ohnisku 80mm alebo nie?
A posledna otazka, v specifikacii k 400D je pri ostreni tento udaj:
Systém AF/body : 9 bodov automatického zaostrenia (f/2,8 krížový typ v strede)
Co tam znamena to f/2,8? Viem, ze je to clona. Ale znamena to, ze pod f/2,8 mi nebude dobre ostrit, ci co? Nerozumiem tomu udaju.
trochu som sa rozpisal, ale dakujem za trpezlivost a radu.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-01-07 13:32:08+01
príspevok od: matoo176
Ahojte.
Vyuzijem toto vlakno, kedze moja otazka sa tiez tyka pevnych skiel.
Som zaciatocnik. Mam Canon 400D a setovy objektiv. Chcem kupit dalsi objektiv. Uz som cital nejeden clanok, porovnanie, ci recenziu. Rozhodol som sa pre pevne sklo.
Napriek tomu sa chcem poradit, ake pevne sklo by sa mi na moje telo (vzhladom aj na jeho vykon) hodilo najviac a tiez s prihliadnutim na to, ze sa len ucim fotit.
Co chcem fotit? Pravdupovediac, ma sa nam s manzelkou narodit dieta a rad by som zacal tym. Chcem mat pekne foto z tohto obdobia, z jeho zaciatkov a tak. Celkovo ma lakaju CB portrety, ale take prirodzene, nestylyzovane. Takze asi to by som chcel s tym fotit.
Cenovy strop,.. no tych 300 +/-. Radsej -.
Uz som bol aj rozhodnuty pre Canon 50mm f/1,4 USM. Ale pozeram aj na 50mm f/1,8, ten je cenovo najdostupnejsi. Usetril by som peniaze na inu foto vybavu. Stratim na kvalite az tak vela, ked z f/1,4 prejdem na f/1,8 objektiv?
A rozmyslal som aj nad tym, ci prave 50mm ohnisko je to prave. Ked mam APS-C (ak sa nemylim), tak sa to prepocitava a v skutocnosti fotim na ohnisku 80mm alebo nie?
A posledna otazka, v specifikacii k 400D je pri ostreni tento udaj:
Systém AF/body : 9 bodov automatického zaostrenia (f/2,8 krížový typ v strede)
Co tam znamena to f/2,8? Viem, ze je to clona. Ale znamena to, ze pod f/2,8 mi nebude dobre ostrit, ci co? Nerozumiem tomu udaju.
trochu som sa rozpisal, ale dakujem za trpezlivost a radu.
s tou 50ku, či už 1,8, alebo podľa mňa lepšie 1,4 (záleží na tvojich finančných možnostiach) určite neurobíš chybu.
čo sa týka toho údaju ohľadom tých ostriacich bodov, tak to je v podstate citlivosť toho ktorého ostriaceho bodu, čiže ten stredový ti bude ostriť presnejšie aj pri horších svetelných podmienkach.

matoo176
2011-01-07 13:47:32+01
príspevok od: Martin Brojo
s tou 50ku, či už 1,8, alebo podľa mňa lepšie 1,4 (záleží na tvojich finančných možnostiach) určite neurobíš chybu.
čo sa týka toho údaju ohľadom tých ostriacich bodov, tak to je v podstate citlivosť toho ktorého ostriaceho bodu, čiže ten stredový ti bude ostriť presnejšie aj pri horších svetelných podmienkach.
Vdaka za radu.
Este k tomu ostreniu - znamena to, ze hodnota f/2,8 je akousi spodnou hranicou, kde este dobre ostri stredovy bod? Ospravedlnujem sa ak som natvrdly..

bear
- moderator
2011-01-07 13:52:13+01
Vdaka za radu.
Este k tomu ostreniu - znamena to, ze hodnota f/2,8 je akousi spodnou hranicou, kde este dobre ostri stredovy bod? Ospravedlnujem sa ak som natvrdly..
Stredovy bod ma pri f/2.8 a vacsej svetelnosti schopnost ostrit presnejsie. Casto ale potrebujes pre optimalne ostrenie so svetelnymi objektivmi doladit kalibraciu AF, ak to tvoj fotoaparat umoznuje.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-01-07 13:52:53+01
Vdaka za radu.
nerozumiem tvojej otázke

matoo176
2011-01-07 14:04:26+01
príspevok od: bear
Stredovy bod ma pri f/2.8 a vacsej svetelnosti schopnost ostrit presnejsie. Casto ale potrebujes pre optimalne ostrenie so svetelnymi objektivmi doladit kalibraciu AF, ak to tvoj fotoaparat umoznuje.
Uff, tak to netusim. Mam eos 400D. Nic o kalibracii AF neviem. A keby aj, robi sa to servisne, ci aj sam doma sa da?
Viem, ze 400D je starsi model. Preto tu aj vypisujem, lebo nechcem kupit objektiv a potom zistit, ze aj napriek deklarovanej kompatibilite (na 400D idu podla vyrobvu vsetky EF, EF-S objektivy) ma nejake zbytocne muchy, ked spolupracuje s takym telom ake mam.

bear
- moderator
2011-01-07 14:08:02+01
Uff, tak to netusim. Mam eos 400D. Nic o kalibracii AF neviem. A keby aj, robi sa to servisne, ci aj sam doma sa da?
Viem, ze 400D je starsi model. Preto tu aj vypisujem, lebo nechcem kupit objektiv a potom zistit, ze aj napriek deklarovanej kompatibilite (na 400D idu podla vyrobvu vsetky EF, EF-S objektivy) ma nejake zbytocne muchy, ked spolupracuje s takym telom ake mam.
na 400D sa da kalibrovat len v servise, sam si to mozes robit len na Canonoch 50D, 7D, 5D mark II, 1D mark III, 1D mark IV, 1Ds mark III

matoo176
2011-01-07 14:12:13+01
príspevok od: Martin Brojo
nerozumiem tvojej otázke
Nevadi. Ja to asi chapem az prilis komplikovane. To bola aj tak len otazka na okraj.
Vdaka aj tak.

matoo176
2011-01-07 14:16:41+01
Ked uz sa pytam, tak este nieco k fullframe a APS-C.
Ohnisko 50mm zodpoveda priblizne videniu ludskeho oka. Ale 50mm sklo na APS-C vidi tak, ako 80mm na fullframe, je tak? Ak ano, tak ako je to myslene, ked sa udava, ze 50mm ohnisko zodpoveda videniu ludskeho oka? Je to myslene na fullframe alebo APS-C?

bear
- moderator
2011-01-07 14:22:41+01
Ohnisko 50mm zodpoveda priblizne videniu ludskeho oka. Ale 50mm sklo na APS-C vidi tak, ako 80mm na fullframe, je tak? Ak ano, tak ako je to myslene, ked sa udava, ze 50mm ohnisko zodpoveda videniu ludskeho oka? Je to myslene na fullframe alebo APS-C?
to je jedno, FF, ma vacsi hladacik, takze ked pozries cez hladacik s nasadenym 50mm objektivom, mas pocit, ze to je rovnako velke, podobne je to pri APS-C, ale hladacik mas mensi, takze mas uzsi zorny uhol.
Je to vsetko priblizne, rozne fotoaparaty maju rozne zvacsenia a pokrytia hladacikov.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-01-07 14:23:49+01
to je na viac ako len pár riadkov, skús začať študovať niečo k tomu. asi najlepšie ak začneš tu:
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/hlbka-ostrosti-a-ohniskova-vzdialenost/

a môžeš pokračovať:
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2011-01-07 14:24:32+01
Je to myslená na fullframe a v rámci pomeru rozmerov vecí. Na Canone bude 50mm objektív zodpovedať 80mm na FF, pri Nikone 75mm na FF.

matoo176
2011-01-07 14:24:49+01
príspevok od: bear
na 400D sa da kalibrovat len v servise, sam si to mozes robit len na Canonoch 50D, 7D, 5D mark II, 1D mark III, 1D mark IV, 1Ds mark III
Dik. No dufam, ze nebudem musiet nic kalibrovat... Ci?

Co by si si kupil na 400D ty ak by si mal zatial len setak?

bear
- moderator
2011-01-07 14:32:04+01
Dik. No dufam, ze nebudem musiet nic kalibrovat... Ci?

Co by si si kupil na 400D ty ak by si mal zatial len setak?
100/2.8 USM macro, alebo 85/1.8 USM, pripadne nejaky telezoom 70-200, tazko radit niekomu inemu, ked nevies co foti

matoo176
2011-01-07 14:38:12+01
Vdaka vsetkym za cenne rady!

majky358
2011-01-07 15:29:41+01
http://www.canon.sk/ObjektivyEF/index.aspx?WT.mc_id=138Lenses003Can_151110

mirosz
2011-01-07 15:48:23+01
Tiez som zvazoval NIKON Nikkor AF 50 / 1,8 D ktory by som mohol mat cez hinternet za cca 135 evri. Mam Nikon D90 a zatial len setak 18 - 105. Bohuzel NIKON Nikkor AF 50 / 1,4 D stoji viac ako dvakrat tolko...

MudrNikon
2011-01-07 20:32:21+01
príspevok od: werdza
no pri sporte a koncertoch je vyhodnejsi zoom, kedze dost krat sa neda pohnut z miesta
no jasné myslel som šport ako je football a podobné ked potrebuješ vysokosvetelný objektív 300, 400

pkleiner
2011-01-07 23:39:02+01
príspevok od: Erick
Chcel som tým povedať, že 70 % (60, 80... - neviem) dobrej, kvalitnej fotky je o fotografovi. Keď nevieš, na čo je tlačidlo \"ISO\" na tvojom novom Eos 1D Mark IV, nekupuj si ho.
Postup - niečo si kúpim, lebo sa to rozoberá vo fóre a potom zistím, čo chcem fotiť, mi príde dosť zvláštny.
Podle mě je to 90% pro fotografa. Dneska už není problém s foťákem za 800EUR nafotit slušnou fotku. Můj skušenost je, že pokud jsem měl možnost mluvit s Fotografy, kteří měli fotku jako svůj životní příběh a fotka je živila, nikdy jsme se nebavili o technice, foťákách, čipech .....atd. Tohle téma je vůbe nezajímalo a neřešili ho.......je zajímala fotka. Absolutně je nezajímalo čím fotíš, ale jaké jsou tvoje fotky.....
Další věc je třeba Holga. DLe zdejších měřítek je to zmetek......
http://www.theestateofthings.com/wp_teot/2008/02/10/the-holga-cult/

Strana 4 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()