Fórum » Objektívy a filtre

1.4 clona nepouzitelna ??

srni
2011-03-05 14:51:54+01
Dobry den, chcem sa spytat.. mam canon EF 50mm f/1.4 USM na tele EOS 40D a 1.4 clona sa mi zda byt na tomto cropp tele uplne nepouzitelna..takmer ziadna ostrost ani v strede tam kde zaostrim..da sa to nejako vykalibrovat alebo nieco podobne ? na 1.8 to neni o moc lepsie..dikez

bear
- moderator
2011-03-05 14:56:41+01
40D nema moznost kalibrovat ostrenie, ale mozes skusit zaostrit cez liveview pri 10x zacseni a uvidis, ci je ten objektiv schopny vyprodukovat ostry obraz

Dante
2011-03-05 18:09:34+01
počul som o tom, že na 1.4 clone nie je ostrý, preto som osobne radšej kupoval SIGMA 50mm f/1.4 EX DG HSM...

zolec
ocenenie redakciou 2011-03-05 18:26:02+01
..vysledky testov su podobne, cize vyborne, ako na vsetkych 50-kach, chyba bude inde, mozno front, alebo backfocus.. napr:
http://www.photozone.de/canon-eos/565-canon50f14apsc?start=1

MudrNikon
2011-03-05 18:59:33+01
myslím že ideálne je objektív otestovať na testovacom obrazci ..je to jednnoduché a celkom objektívne

Ondra
2011-03-05 19:01:37+01
Na clonu 1.4 je obecně dost problém se\" trefit\", je to opravdu dost malá hloubka ostrosti. Pokud fotíš objekt který je blízko, dá se, ale vzdálenější ( 5 m a více) je problém. Zaostříš, trochu pohneš rukou a je to mimo.Měl jsem taky canon 50/1.4. a na f: 1.4 kromě portrétu vzdáleného max 1m od objektivu to bylo naprt - spousta odpadu. f1.6 se už celkem dala. Jinak mám těď opěvovanou Sigmu 50mm. Na f:1.4 mi příjde kvalitativně stejná ( nic - moc), na vyšší pak už ale pěkně řeže.
Můj názor na věc je, že pokuď chceš opravdu vážně fotit na tak malou clonu, je jen jediná možnost...Canon EF 85/1.2 USM. To je už ale cenově úplně jinde.

Nejlepší světelné sklo je stejně plasťáček 50/1.8 II

viking81
2011-03-06 09:26:15+01
cona 1,4 ja maksia...to je pravda...ale nie je to katastrofa ako pises 1,8 je uz do ostrosti v strede vyborna....od 2,8 to musis mat ostre cele ako britva pokial nemas BF/FF respektive pokial nemas pokazene ostrenie na tom skle...co sa mu dost casto stava....riesenie je si mozno pockat na novu 50 f/1,4..nieco som kdesi zapocul (cital) ze by si mala chystat

srni
2011-03-06 12:33:17+01
príspevok od: Ondra
Na clonu 1.4 je obecně dost problém se\" trefit\", je to opravdu dost malá hloubka ostrosti. Pokud fotíš objekt který je blízko, dá se, ale vzdálenější ( 5 m a více) je problém. Zaostříš, trochu pohneš rukou a je to mimo.Měl jsem taky canon 50/1.4. a na f: 1.4 kromě portrétu vzdáleného max 1m od objektivu to bylo naprt - spousta odpadu. f1.6 se už celkem dala. Jinak mám těď opěvovanou Sigmu 50mm. Na f:1.4 mi příjde kvalitativně stejná ( nic - moc), na vyšší pak už ale pěkně řeže.
Můj názor na věc je, že pokuď chceš opravdu vážně fotit na tak malou clonu, je jen jediná možnost...Canon EF 85/1.2 USM. To je už ale cenově úplně jinde.

Nejlepší světelné sklo je stejně plasťáček 50/1.8 II
Praveze vobec nie som fotograf ktory si potrpi na take clony avsak ak uz mam ten objektiv tak ma zaujimalo ze preco to tak je ..videl som fotky z nikonackej 50mm f/1.4 a su perfektne aj na 1.4 clone ale zase je pravda ze to bolo fotene na FF co ja nemam, takze tam to je zrejme uplne ine co sa tyka ostrenia a kvality atd ...ale dakujem

srni
2011-03-06 12:34:51+01
príspevok od: viking81
cona 1,4 ja maksia...to je pravda...ale nie je to katastrofa ako pises 1,8 je uz do ostrosti v strede vyborna....od 2,8 to musis mat ostre cele ako britva pokial nemas BF/FF respektive pokial nemas pokazene ostrenie na tom skle...co sa mu dost casto stava....riesenie je si mozno pockat na novu 50 f/1,4..nieco som kdesi zapocul (cital) ze by si mala chystat
hej mas pravdu, na 1.8 je to uz lepsie..ale mam fotkui na 1.4 a cas 1/6000 a proste je to uplne mimo jak ta jedla takze ma to len zaujimalo ci sa da aj na tej 1.4 clone dosiahnut ta ostrost..viem ze na FF sa to zrejme da ale na croppe je to uplne o inom..ale to je len taky moj nazor

illusion
2011-03-06 12:48:09+01
príspevok od: srni
Praveze vobec nie som fotograf ktory si potrpi na take clony avsak ak uz mam ten objektiv tak ma zaujimalo ze preco to tak je ..videl som fotky z nikonackej 50mm f/1.4 a su perfektne aj na 1.4 clone ale zase je pravda ze to bolo fotene na FF co ja nemam, takze tam to je zrejme uplne ine co sa tyka ostrenia a kvality atd ...ale dakujem
kresba a ostrost nezavisi predsa od tela, nie ? ak sa mylim, opravte ma

Big Lebowski
2011-03-06 12:59:40+01
príspevok od: illusion
kresba a ostrost nezavisi predsa od tela, nie ? ak sa mylim, opravte ma
Závisí od hustoty pixelov. Čím hustejšie, tým potrebuješ kvalitnejšie sklo na vykreslenie. Pekný príklad je 7D s extrémne prehusteným snímačom.

markus
2011-03-06 13:43:22+01
hej mas pravdu, na 1.8 je to uz lepsie..ale mam fotkui na 1.4 a cas 1/6000 a proste je to uplne mimo jak ta jedla takze ma to len zaujimalo ci sa da aj na tej 1.4 clone dosiahnut ta ostrost..viem ze na FF sa to zrejme da ale na croppe je to uplne o inom..ale to je len taky moj nazor
Nemusi to byt len slabou kresbou objektivu alebo velkym poctom pixelov na snimaci . K neostrosti prispieva aj kontrast sceny taktiez aj intenzita svetla. Dalej cim vacsi snimac tym mensia hlbka ostrosti. Ja mam tiez 40D a 50mm f 1,4 a pochvalujem si su pomerne ostre obrazky na plnej diere ked zaclonom na f2 je to este lepsie.

PeCh
2011-03-06 16:23:03+01
Odfoť tú istú scénu raz s normálnym autofocusom pri použití hľadáčika a následne s live-view. Porovnaj. Ak bude fotka urobená s live-view ostrejšia, tak máš frontfocus/backfocus. Aby si vylúčil iné faktory, najlepšie fotiť s dostatkom svetla, krátkym časom a so statívom. Ak nebude rozdiel, tak lepší výsledok asi nedostaneš.

Inak 50/1.4 som skúšal a celkom ma sklamala. Nakoniec som kúpil 50/1.8 s tým, že keď vyjde nová 50/1.4, tak ho možno vymením.

illusion
2011-03-06 22:24:24+01
príspevok od: markus
Nemusi to byt len slabou kresbou objektivu alebo velkym poctom pixelov na snimaci . K neostrosti prispieva aj kontrast sceny taktiez aj intenzita svetla. Dalej cim vacsi snimac tym mensia hlbka ostrosti. Ja mam tiez 40D a 50mm f 1,4 a pochvalujem si su pomerne ostre obrazky na plnej diere ked zaclonom na f2 je to este lepsie.
"Dalej cim vacsi snimac tym mensia hlbka ostrosti" - nehnevaj sa, ale to nie je pravda. hlbka ostrosti je cisto matematicka zalezitost a ovplyvnuju ju: ohniskova vzdialenost, vzdialenost zaostrenia a clonove cislo - a nic viac. velkost senzora s hlbkou ostrosti nema absolutne nic spolocne.

mozno si mal na mysli bokeh, pretoze s velkostou cipu sa meni velkost rozptyloveho kruzka

tomis.ales
2011-03-07 10:09:32+01
Ja som mal 50mm F1,4 D Nikkor na D700 a na f1,4 to bolo dost zle. Model G, co som skusal bol uz o poznanie lepsi. Zajtra by mi mala prist Sigma 50 f1,4 tak som zvedavy.

panpriatel
2011-03-07 10:23:17+01
Dobry den, chcem sa spytat.. mam canon EF 50mm f/1.4 USM na tele EOS 40D a 1.4 clona sa mi zda byt na tomto cropp tele uplne nepouzitelna..takmer ziadna ostrost ani v strede tam kde zaostrim..da sa to nejako vykalibrovat alebo nieco podobne ? na 1.8 to neni o moc lepsie..dikez
Ja som tiez furt nadaval na moj nikkor ais 50mm 1.4. Na najnizsej clone sa mi podarilo nafotit ostru fotku len zo stativom. No a potom mi jeden dobrodinec vymenil matnicu na FE2ke za taku s tym rastrovym koleckom a odrazu parada. vsetky fotky ostre. Jasne ze hlbka ostrosti neni nic moc ale aj tak. Na portrety alebo hocico kde chces vypichnut cast sceny je to perfecto.
Otazka je ci sa daju na diki zrkadlach menit matnice...
Inak ked som si nebol isty ostrostou tohto objektivu tak som si supol fotak na stativ a fotil som si pravitko v perspekive. ostril som postupne na jednotlive cisla. Na fotkach bolo presne zaostrene a tak mi bolo jasne ze neostrost je moja vina a ne objektivova.

paldixy
2011-03-07 10:46:53+01
Ja vlastním pre zmenu Sigma 30/1,4 a zatiaľ sa nesťažujem, používam často statív a objektív je s bajonetom Olympus, čiže ešte + crop faktor, keď ju budem častejšie používať tak uvidíme.

markus
2011-03-07 11:57:54+01
príspevok od: illusion
"Dalej cim vacsi snimac tym mensia hlbka ostrosti" - nehnevaj sa, ale to nie je pravda. hlbka ostrosti je cisto matematicka zalezitost a ovplyvnuju ju: ohniskova vzdialenost, vzdialenost zaostrenia a clonove cislo - a nic viac. velkost senzora s hlbkou ostrosti nema absolutne nic spolocne.

mozno si mal na mysli bokeh, pretoze s velkostou cipu sa meni velkost rozptyloveho kruzka
Myslim si ze sa meni aj hlbka k zmene velkosti snimaca nielen bokeh.

illusion
2011-03-07 12:09:55+01
príspevok od: markus
Myslim si ze sa meni aj hlbka k zmene velkosti snimaca nielen bokeh.
sorry, mas pravdu. aj ked to neni tak vyrazne, je to tak ako pises

markus
2011-03-07 12:34:25+01
ok ved je to diskusija

Strana 1 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()