Kupil som Canon 600D na nejake prve pokusy s videom aj fotom na DSLR. Mam dost skusenosti s tocenim na poloprofi kamery a fotenie s kompaktom, ale DSLR je pre mna nove. Co to som uz nastudoval co to vyskusal ale teraz by ma zaujimali nejake prakticke skusenosti ludi co tocia so zrkadlovkami ake objektivy su vhodne na video a ktore nie a preco. Viem ze L-kove budu urcite naj ale financne si ich nie kazdy moze dovolit tak ma zaujima hlavne nejaka alternativa za rozumny peniaz. Momentalne mam objednany Tamron 17-50mm 2,8f VC co si myslim ze je lepsia alternativa ako setak. A co dalej? Aky Tele? Cirokac? Pevne skla? Bol by som rad keby tato otazka nepomohla iba mne ale vsetkym co s tocenim zacinaju a sluzila hlavne na vymenu praktickych skusenosti. Vopred dik za kazdy prínosny prispevok.
Dolezite je ujasnit si ako ma vysledne video vyzerat po vizualnej stranke. Ak Ti bude stacit video ktore, je mozne natocit reportaznou, alebo spotrebnou kamerou, nebudes chciet procovat s hlbkou ostrosti, nebude Ti zalezat na kontraste a nebudes video v postprodukcii kolorovat, postaci Ti setak 18-135. Ak chces ale z HDSLR vytazit maximum a chces aby sa video priblizovalo skor filmu, budes musiet siahnut po objektivoch ktore Ti k filmovemu looku dopomozu. Alternativ pre kvalitny filmovy obraz je niekolko. V prvom rade budes musiet siahnut po pevnych sklach, to mi myslim daju za pravdu aj fotografi. Pri vybere pevneho objektivu ziskas oproti zoomom niekolko vyhod: ostrost obrazu, vysoku svetelnost, vybornu kresbu a kontrast. Nevyhodou bude, ze tvojim zoomom sa stanu tvoje nohy. Vzhladom na to, ze pri toceni s DSLR je nutne pracovat vyhradne v manualnom mode nie len pri nastaveni expozicie ale aj pri ostreni, je dobrou volbou vyber objektivu s dlhsou jazdou ostrenia. Na zaciatok su dobre pouzitelne stare objektivy so zavitom M42: Helios 58mm, Pentacon 135mm, Pancolar 50mm, ktore su dostat za skvelu cenu. Vyborne su stare manualne Nikon AI 28mm, 50mm: vyborny kontrast, svetelnost, ostrenie, dobra cena. Ak mozes investovat viac tak urcite stare manualne Leica R objektivy, ktore sa asi najviac priblizuju objektivom Panavision Primo. Zo sucasnych, ktore sa hodia na tocenie a nezruinuju tvoju penazenku manualny Samyang 35mm, 85mm, 14mm. Z tych drahsich na film urcite Zeiss ZE 21mm, 28mm, Canon L 35mm, 85mm, 100mm, pripadne zoom so svetelnostou min. 2.8. Na zaciatok si urcite vystacis s tromi pevnymi sklami.
Naozaj to zalezi podla toho co chces kamerovat tak ako vo fotografii si podla toho vybares objektivy ci chcues uz kamerovat dokumenty,reportaze,sport,filmy,reklamu... Ja co kamerujem sport by som si urcite nekupoval tie strarsie obkejtivy pretoze namju stabilizator a to je niekedy dost dolezite ked napriklad sa kotulam za skaterom(samozrejme aj od toho zavisi jak to udrzis v ruke) ale ked budes pouzivat stativ a tak tak sa tie starsie objektivy oplatia som cital ze Pentacon 50/1.4 sa vyrovna aj novemu Canonu 50/1.4
Na reportaze mam kameru. DSLR som si kupil presne koli tomu filmovemu looku. A vyuzivat to budem hlavne do reklam, prezentacii a do dokumentov. Investovat teraz velmi nemozem kedze s DSLR iba teraz zacinam a dost velka investicia bolo uz telo, tamron17-50 a filtre. Teraz zhanam nejaky teleobjektiv tak skusim asi manualny m42 a uvidim ako mi to bude vyhovovat. Inac dik za rady a videjko pekne ale na mna az prilis colorovane.
Objektívy na video s DSLR
Video s pouzitim Canon 600D, Helios 58mm, Pentacon 28mm: http://vimeo.com/42454320
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa