Hore
Fórum » Blesky
 

Focus/Recompose a TTL

Guma
2014-07-01 11:17:58+02
Caute,

skusal som hladat podobnu temu no nenasiel som, tak skusim takto.

Modelova situacia D7000 a SB700:
Pouzivam TTL blesk a ostrim centralnym bodom. Pri focus/recompose si fotak zmeria expoziciu atd..lenze ak ja urobim recompose tak centralny bod je uz uplne niekde inde a mna zaujima, ako potom pocita ten preflash a hlavne z ktoreho miesta? viem ze mozem pouzivat aj ine okrajove body, no tie nemusia byt presne v low light a hlavne nemusi tam byt zabraty ten pomocny focus beam z blesku. Skusal niekto aky vplyv ma v tejto situacii zmena meteringu matrix/point/center?

Zaoberal sa niekto tymto problemom, pripadne moze dat nejake odkazy kde sa docitam viac?

vdaka
P
 
Shooter
2014-07-01 11:57:50+02
Ahoj,

záleží, ako to máš nastavené v menu. Teraz neviem presne z hlavy povedať, v ktorej položke to je, ale dá sa nastaviť ako sa meranie expozície správa pri stlačení spúšte do polovice. Buď sa po nameraní expozícia zamkne a ostane nemenná aj keď prekomponuješ alebo sa stále mení, tj, stlačenie spúšte nemá vplyv na meranie a to sa neustále mení aj pri prekomponovaní podľa miesta, kde práve mieri ostriaci bod.

Spôsob meranie expozície matrix/point/center má pri práci s bleskom zásadný vplyv, najmä "point".

Ak máš nastavené matrix//center a dobre si pozrieš display blesku, tak ten vtedy pracuje v režime TTL BL. To znamená, že blesk sa snaží vyrovnať jas popredia s jasom pozadia. Ak fotíš počas dňa, resp. pred svetlým pozadím, tak je všetko OK. Tvár postavy ako aj pozadie sú dobre exponované. Problém môže nastať v prípade, že fotíš v tme, noci alebo pred extra tmavým pozadím. Vtedy blesk ako keby zámerne menej bliskne, aby boli objekt aj pozadie približne rovnako nasvietené. A keďže pozadie je teraz tmavé, tak aj objekt v popredí bude zrejme tmavší ako by si si predstavoval. Vtedy musíš prepnúť bodové meranie expozície a blesk automaticky prejde do režimu TTL. Vtedy ho pozadie v podstate nezaujíma a snaží sa správne exponovať popredie - objekt. Toto je potrebné si uvedomiť najmä večer (v noci) vo veľkých priestoroch (diskotéky, otvorené priestory, portrét v krajine). Toľko v skratke.
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()