Fórum » Blesky

Upgrade na "novší" blesk

martin-f
2025-01-03 14:19:55+01
Doteraz som používal cca 40 ročný Metz 30BCT4. Rád by som upgradoval na TTL. Neskutočná dilema. Mám reálnu možnosť dostať sa k bleskom Nikon SB-800 a SB-900 za rovnaú cenu alebo SB-910 o 50 eur viacej.

Používal by som ho ako jeden blesk čisto len nacvaknutý na foťáku. Žiadne systémové, diaľkové odpalovanie viacerých bleskov a podobne.

Nejdem sa však z toho vysomáriť. Jeden hovorí že sa prehrieva 800vka (rozumej že je horúca), iný tvrdí že sa prehrieva 900vka (prehrieva v zmysle že ani neni tak horúci ale tepelná ochrana vypína blesk). Máte miekto skúsenosti ktorý je podarený najviac?

Vopred ďakujem za odpovede.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2025-01-03 16:33:25+01
SB-900 sa prehrieva, preto bola rychlo nahradena SB-910. AK ti dlhe roky stacio ten Metz, kup si osvedceny SB-700.

martin-f
2025-01-03 17:16:10+01
SB-700? O tom som neuvažoval. V čom je lepší? Teraz pozerám že aj smerné číslo má zo všetkých najnižšie. A to sa priznám že rád by som mal v tomto rezervu.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2025-01-03 17:34:54+01
príspevok od: martin-f
SB-700? O tom som neuvažoval. V čom je lepší? Teraz pozerám že aj smerné číslo má zo všetkých najnižšie. A to sa priznám že rád by som mal v tomto rezervu.
Je to nizsi model, ale uplne bezproblemovy. Ma vsetko, co ma dobr y blesk mat a vykon ma dostatocny aj na fotenie svadieb apod. Ja som mal SB900 a vymenil som ju za 2x SB700.

martin-f
2025-01-06 23:18:41+01
Ešte by ma zaujímalo, v čom sú tieto TTL blesky lepšie oproti starým 40 ročným bleskom typu METZ 30BCT4 a podobne? Prebehol som množstvo článkov. Pochopil som že pri TTL intenzita záblesku nie je regulovaná na základe nejakého fotoprvku (fototranzistor, fototyristor?) priamo na blesku, ale povel na ukončenie záblesku vydá sám foťák na základe svetla idúceho cez objektív. Chápem - prinesie to presnejšiu expozíciu. Tak isto chápem že fotenie je pohodlnejšie. Blesk sa prispôsobuje mojim nastaveniam a nie ja nastaveniam blesku. Chápem že TTL blesk je dobrá vec pre začiatočníka ktorý absolútne netuší čo robí. Vezme foťák, nastaví si hociaký automatický režim na foťáku a blesk to už nejako schrúme aby bol fotograf spokojný. Napadá ma však, čo nové (lepšie) mi prinesie TTL blesk, keď som odchovaný na manuálnom/poloautomatickom 40 ročnom blesku bez TTL?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2025-01-07 03:26:13+01
Ešte by ma zaujímalo, v čom sú tieto TTL blesky lepšie oproti starým 40 ročným bleskom typu METZ 30BCT4 a podobne? Prebehol som množstvo článkov. Pochopil som že pri TTL intenzita záblesku nie je regulovaná na základe nejakého fotoprvku (fototranzistor, fototyristor?) priamo na blesku, ale povel na ukončenie záblesku vydá sám foťák na základe svetla idúceho cez objektív. Chápem - prinesie to presnejšiu expozíciu. Tak isto chápem že fotenie je pohodlnejšie. Blesk sa prispôsobuje mojim nastaveniam a nie ja nastaveniam blesku. Chápem že TTL blesk je dobrá vec pre začiatočníka ktorý absolútne netuší čo robí. Vezme foťák, nastaví si hociaký automatický režim na foťáku a blesk to už nejako schrúme aby bol fotograf spokojný. Napadá ma však, čo nové (lepšie) mi prinesie TTL blesk, keď som odchovaný na manuálnom/poloautomatickom 40 ročnom blesku bez TTL?
1. TTL- ked funguje tak setri cas a zmensuje odpad
2. kedykolvek mozes pracovat manualne
3. moznost dislkovo ovladat blesk pomocou vstavenaeho blesku
4. obrovska vyhoda: HSS - syncronizacia s velmi kratkymi casmi
5. najkreativnejsia vyhoda - plne otocna vyklopna hlava
6. zzomova hlava - predlzuje dosah, setri energiu

martin-f
2025-01-07 21:19:49+01
Tak nakoniec som rozhodnutý pre SB-800. Dúfam že výberom neurobím chybu.

jozef84
2025-01-08 09:56:49+01
Tak nakoniec som rozhodnutý pre SB-800. Dúfam že výberom neurobím chybu.
SB-800 je robustný, má väčší výkon ako SB900 aj SB-700 a ešte zopár drobností. SB -700, čo ti radil Karol, tak je "plastovejší", ale má intuitívnejšie menu a ovládanie, je tichší(SB-800 stále bzučí - čo niekde môže vadiť),SB-700 je novší typ ako SB-800. SB-700 nepotrebuješ študovať manuál, pri SB-800 sa tomu nevyhneš. Osobne by som bral dva blesky SB-700, alebo kombináciu SB-700 + SB-800(alebo slabší a starší SB-600). Časom zistíš, že by sa hodil aj rádiový odpaľovač a kopec ďalšieho príslušenstva na modelovanie svetla(difuzéry, odrazky, softboxy...), ktoré ti nakoniec budú zavadzať v skrini (ako mne... asi sa toho začnem zbavovať...)

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()