Fórum » Blesky

Rozdiel medzi iTTL a AA režimom

chudas12
2010-12-12 08:40:41+01
Poraďte mi aký je rozdiel medzi iTTL a AA režimom. Čítam manuál a vôbec mi to nie je jasné. SB-900.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-12-12 09:16:39+01
iTTL je pokrocile meranie, ktore riadi fotoaparat. U digitalov je obzvlast komplikovane, pouziva sa pri nom aj meraci predzablesk. V tomto rezime funguje automaticke meranie zablesku v akomkolvek rezime, vratane synchronizacie s kratkymi casmi. Tento rezim vyuziva vacsina fotografov pri beznom fotografovani.

AA je tiez automaticky rezim. Je to funkcia, ktoru pozname zo starsich filmovych fotoaparatov, kedy sa este TTL nepouzivalo. Fotograf musel menit clonu (tou sa reguluje mnozstvo svetla z blesku dopadajuceho na film/snimac, pokial sa na blesku neda regulovat vykon. Clona sa menila podla vzdialenosti objektu. Bolo to zdlhave, pretoze pri kazdej zmene vzdialenosti musel fotograf nastavit inu clonu (podla tabulky na blesku). Preto vyrobcovia vybavili blesky vlastnou, tzv. clonovou automatikou. Ta spocivala v tom, ze fotograf nastavil na blesku a fotoaparate rovnaku clonu a samotny blesk si reguloval vykon. Vpredu na blesku je cidlo, ktore meria svetlo odrazene od objektu.
Toto riesenie je pohodlnejsie, nez neustale nastavovanie clony, ale aj tak nie je tak komfortne a presne ako TTL. .

Takze na co je nam AA automatika? Umoznuje pouzit tento superhypermoderny blesk na lubovolnom fotoaparate so standardnymi sankami, kludne aj Praktica, Canon, Zenit...

chudas12
2010-12-12 13:48:00+01
príspevok od: Karol Srnec
iTTL je pokrocile meranie, ktore riadi fotoaparat. U digitalov je obzvlast komplikovane, pouziva sa pri nom aj meraci predzablesk. V tomto rezime funguje automaticke meranie zablesku v akomkolvek rezime, vratane synchronizacie s kratkymi casmi. Tento rezim vyuziva vacsina fotografov pri beznom fotografovani.

AA je tiez automaticky rezim. Je to funkcia, ktoru pozname zo starsich filmovych fotoaparatov, kedy sa este TTL nepouzivalo. Fotograf musel menit clonu (tou sa reguluje mnozstvo svetla z blesku dopadajuceho na film/snimac, pokial sa na blesku neda regulovat vykon. Clona sa menila podla vzdialenosti objektu. Bolo to zdlhave, pretoze pri kazdej zmene vzdialenosti musel fotograf nastavit inu clonu (podla tabulky na blesku). Preto vyrobcovia vybavili blesky vlastnou, tzv. clonovou automatikou. Ta spocivala v tom, ze fotograf nastavil na blesku a fotoaparate rovnaku clonu a samotny blesk si reguloval vykon. Vpredu na blesku je cidlo, ktore meria svetlo odrazene od objektu.
Toto riesenie je pohodlnejsie, nez neustale nastavovanie clony, ale aj tak nie je tak komfortne a presne ako TTL. .

Takze na co je nam AA automatika? Umoznuje pouzit tento superhypermoderny blesk na lubovolnom fotoaparate so standardnymi sankami, kludne aj Praktica, Canon, Zenit...
Ďakujem, v manuále je to napísané v preklade nezrozumiteľne. Pracujem v IT, ale tento manuál jasne nepopisuje v čom je rozdiel. Režim AA mám teda podľa popisu na mojej starej Metz 30BCT4. Neviem prečo som si stále myslel, že práve tento režim je TTL.

fvcc
2010-12-17 20:14:39+01
príspevok od: Karol Srnec

No, mám taký dojem, že ste nepochoplili, čo je to clonová automatika na blesku. Na blesku sa predvolí A - automatika podla potreby užívatela, že na akú maximálnu vzdialenost chce fotrografovať. Tá istá clona sa nastaví aj na fotoaparáte (a samozrejme k tomu synchro čas závierky . väčšinou 1/125 - 1/180) a potom fotograf už nemá o čo starať, lebo zabudovaný senzor blesku automaticky dávkuje potrebné svetlo. Keď sa dobre pamätám, Metz 30 BCT4 má 3 takéto automatiky a jeden M ((manuálny) režim. U každej automatiky je vyznačené, že pri danej citilivosti ISO na akú maxinálnu vzdialenost pracuje. Keď je napr. max. vzdialenosť 7 metrov, to znamená, že v rozmedzí jedného a sedem metrov automatika blesku bude zabezpečovať presné množstvo osvetlenia (u TTL to riadí fotoaparát). Práve z toho dôvodu tie \"automatické blesky\" sa dajú bezproblémovo používať na všetkých súčasných DSLR. Z 30 ročnej praxe - čo mám za sebou - môžem s kludným svedomím povedať, že ani profesionál nerozozná rozdiel, či daná fotka bola zhotovená automatickým bleskom, alebo TTL-bleskom.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-12-17 22:04:10+01
príspevok od: fvcc
No, mám taký dojem, že ste nepochoplili, čo je to clonová automatika na blesku. Na blesku sa predvolí A - automatika podla potreby užívatela, že na akú maximálnu vzdialenost chce fotrografovať. Tá istá clona sa nastaví aj na fotoaparáte (a samozrejme k tomu synchro čas závierky . väčšinou 1/125 - 1/180) a potom fotograf už nemá o čo starať, lebo zabudovaný senzor blesku automaticky dávkuje potrebné svetlo. Keď sa dobre pamätám, Metz 30 BCT4 má 3 takéto automatiky a jeden M ((manuálny) režim. U každej automatiky je vyznačené, že pri danej citilivosti ISO na akú maxinálnu vzdialenost pracuje. Keď je napr. max. vzdialenosť 7 metrov, to znamená, že v rozmedzí jedného a sedem metrov automatika blesku bude zabezpečovať presné množstvo osvetlenia (u TTL to riadí fotoaparát). Práve z toho dôvodu tie \"automatické blesky\" sa dajú bezproblémovo používať na všetkých súčasných DSLR. Z 30 ročnej praxe - čo mám za sebou - môžem s kludným svedomím povedať, že ani profesionál nerozozná rozdiel, či daná fotka bola zhotovená automatickým bleskom, alebo TTL-bleskom.
Vazne? A ja mam pocit, ze som napisal to iste. Takych bleskov som predal desiatky a sam som taky na Praktice pouzival. Tolko k mojej o par rokov mensej praxi.

chudas12
2010-12-22 18:42:49+01
príspevok od: fvcc
No na Metz 30 BCT4 nie sú tri automatiky, ale je to len iný rozsah tej istej. Iná automatika by to bola ak by išlo o iný princíp automatiky. Tri zozsahy sú tam preto, lebo elektronika asi nevedela pracovať v celom rozsahu, tak jeden ďalší plošný spoj nahradí rozhodnutie fotografa. Teraz je elektronika už inde. To je jediné vysvetlenie prečo tam nie je prepínač iba M a A.

dmedia
2010-12-22 21:25:37+01
príspevok od: chudas12
No na Metz 30 BCT4 nie sú tri automatiky, ale je to len iný rozsah tej istej. Iná automatika by to bola ak by išlo o iný princíp automatiky. Tri zozsahy sú tam preto, lebo elektronika asi nevedela pracovať v celom rozsahu, tak jeden ďalší plošný spoj nahradí rozhodnutie fotografa. Teraz je elektronika už inde. To je jediné vysvetlenie prečo tam nie je prepínač iba M a A.
Toto su pekne nezmysly co si tu chudas12 napisal-

majster333
2010-12-22 21:36:28+01
ten istý blesk mám aj ja. Ale tá automatika vôbec nefunguje ( asi je pokazetná) furt páli naplno, mrcha jedna. Regulujem to clonov

dmedia
2010-12-22 21:41:39+01
A automatika a iTTL su dva rozne sposoby riadenia zablesku, a nie, ze elektronika bola na inej urovni.... v case ked sa robili blesky s A ckovou prevadzkou sa robili aj blesky s TTL.

Pri A-cku sa urcuje sila zablesku nameranou hodnotou-cidlom na blesku okoliteho osvetlenia a podla toho sa urci cas zablesku k nastavenej clone-cim sa reguluje aj jeho sila. Na lepsich bleskoch mas moznost plynule volit meranie pri celom rozsahu clon, pri ktorej to meras, taku si nastavis aj na objektive. U BCT4 su 3 clony pri ktorych sa robi meranie, nie cely rozsah.

TTL meranie sa robi meranim osvetlenia fotografovanej sceny cez objektiv, blesk aktivne komunikuje s fotoaparatom a nastavi silu zablesku. i TTl je vynovene TTL pokrocilejsioe meranie ako ti napisal Karol a funguje ako uviedol.

Pravda je taka z TTL by sa malo presnejsie strafit do presnej expo, ale prax je casto taka, za pri tazkych priestoroch, velkych plochach a pod robi problemy s prepalmy a podexpoziciou, ale praxou si clovek na to zvykne. A -cko s vyhodou pouzijes prave v tych tazkych priestoroch a dostanes vyvazenesie fotecky...ale to je uz na dalsiu debatu.

chudas12
2010-12-23 08:08:44+01
príspevok od: dmedia
Toto su pekne nezmysly co si tu chudas12 napisal-

Tak a máme tu čas vianoc. Chcem Ti popriať krásne vianoce, veľa trpezlivosti a pod stromčekom knihu o vývoji vysokonapäťovej elektroniky. Vianoce, úprimne, nech sú krásne.

dmedia
2010-12-23 09:24:36+01
príspevok od: chudas12
Tak a máme tu čas vianoc. Chcem Ti popriať krásne vianoce, veľa trpezlivosti a pod stromčekom knihu o vývoji vysokonapäťovej elektroniky. Vianoce, úprimne, nech sú krásne.
Nepotrebujem knihy o vyvoji elektroniky, ja tu zijem nejaky ten cas a s bleskami mam odfotenych 20 rokov.... inac mam skoncenu VS elektrotechnickeho zamerania a presne viem co je a co bolo v bleskoch od roku 1975 po dnes, za sociku sme si dokonca museli sem tam aj sami pomoct a opravit to co sa tu nedalo opravit., tak som si to osahal aj nazivo nieln na internete a v knihach.

Za vianocne blahozelanie dakujem a zelam tiez pekne Vianocne sviatky.

A precitaj si o prispevok nizsie co som napisal...s tymi vyrokmi o plosacikoch nemozem suhlasit...sorry.

chudas12
2010-12-27 11:50:51+01
Hmm, no máš pravdu, veď čím by som nastavil clonu. To mi dosť ušlo.

Pekné sviatky.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-12-27 14:05:42+01
Popravde neviem ako to fyzikálne/technicky presne funguje ale moj poznatok z praxe je taký že Nikon D200 + SB800 pri reportážnom fotení s bleskom napriamo, na 99% vždy presne exponoval na zaostrenú vzdialenosť v AA režime. Nezávisle od toho či bola na scéna prevládajúca čierna alebo biela farba. iTTL mi čiernu scénu cca o 1 EV preexponovalo a svetlú/ bielu zase o cca 1EV podexponovalo - teda správalo sa ako bežné meranie exp. Preto som pri blesku napriamo vždy používal len AA režim a nebabral sa s korekciami EV.

Pri fotení s odrazom o strop, steny (či dokonca s nasadeným difuzérom a v CLS režimoch som zase vždy používal režim iTTL ktorý s bleskom fungoval presne ako má fungovať meranie expozície - napr. pri fotení čiernych motívov(napr. ženích v saku) som musel ísť s korekciou do -1 EV a pri fotení bielych scén (napr. nevesty) som zase pridával +1EV pri fotení v TTL režime blesku.

Takže ak som fotil s bleskom napriamo mal som vždy režim AA a ako som fotil s odrazom či s difuzérmi dával som TTL. Takto som mal z reportáže s bleskom zle exponovaných cca 1-5% fotiek, teda nepatrný odpad.

Bohužiaľ Canon má len supersofistikované TTL s ktorým treba neustále zápasiť a krútiť s korekciou EV na blesku v závislosti od scény. A človek kľudne vyrobí aj 30-40% odpadu, pretože ani za nič neviem pochopiť logiku jeho merania - sorry za trochu OT....

jimmy_rs
2010-12-27 14:36:28+01
ak sa podari cvaknut fotka a treba upravit korekciou napr -1EV vysledok je rovnaky ked sa to nastavi na fotaku pred cvaknutim alebo ked sa to potom doladi v LR ?
inak povedane ci to ma vyznam nastavovat pocas fotenia alebo staci potom v pocitaci tam je viac casu aj lepsie je to vidiet na monitore

Kamil Škvarka
2011-02-12 14:38:39+01
príspevok od: dmedia
A automatika a iTTL su dva rozne sposoby riadenia zablesku, a nie, ze elektronika bola na inej urovni.... v case ked sa robili blesky s A ckovou prevadzkou sa robili aj blesky s TTL.

Pri A-cku sa urcuje sila zablesku nameranou hodnotou-cidlom na blesku okoliteho osvetlenia a podla toho sa urci cas zablesku k nastavenej clone-cim sa reguluje aj jeho sila. Na lepsich bleskoch mas moznost plynule volit meranie pri celom rozsahu clon, pri ktorej to meras, taku si nastavis aj na objektive. U BCT4 su 3 clony pri ktorych sa robi meranie, nie cely rozsah.

TTL meranie sa robi meranim osvetlenia fotografovanej sceny cez objektiv, blesk aktivne komunikuje s fotoaparatom a nastavi silu zablesku. i TTl je vynovene TTL pokrocilejsioe meranie ako ti napisal Karol a funguje ako uviedol.

Pravda je taka z TTL by sa malo presnejsie strafit do presnej expo, ale prax je casto taka, za pri tazkych priestoroch, velkych plochach a pod robi problemy s prepalmy a podexpoziciou, ale praxou si clovek na to zvykne. A -cko s vyhodou pouzijes prave v tych tazkych priestoroch a dostanes vyvazenesie fotecky...ale to je uz na dalsiu debatu.

ja by som si o tom rad podebatoval s niekym v okoly... ja len mam blesk 580EX II a moc ho veru pouzivat neviem. (( skusam,ale malo. viem zakladne veci s nim,tot vse.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()