Fórum » Blesky

Nikon CLS - využitie

bombay_himself
2010-12-12 14:05:29+01
V akej sfére - type fotografii sa dá využiť CLS systém od Nikonu? Využíva sa vôbec tento systém u profíkov napr. v ateliérovej fotografii? Nie je to tak, že každá profík má rád pod kontrolou všetky svoje zdroje svetiel (blesky) a riadi si ich manuálne? Aká ja najväčšia výhoda riešenia CLS pre profíkov?

soulfly
2010-12-12 15:25:56+01
príspevok od: bombay_himself
V akej sfére - type fotografii sa dá využiť CLS systém od Nikonu? Využíva sa vôbec tento systém u profíkov napr. v ateliérovej fotografii? Nie je to tak, že každá profík má rád pod kontrolou všetky svoje zdroje svetiel (blesky) a riadi si ich manuálne? Aká ja najväčšia výhoda riešenia CLS pre profíkov?
CLS nema nic spolocne s tym, ci sa blesky odpaluju manualne alebo nie. Mozno to trochu mixujes s TTL. Blesky cez CLS mozes ovladat ci uz s TTL alebo na plny manual. Vyhoda CLS je ze mozes vsetky blesky a ich vykon ovladat priamo z tela fotaku, respektive master blesku /alebo SU800/

bombay_himself
2010-12-14 18:35:39+01
V podstate som trošku navádzal na to TTL. Využíva sa TTL napr. pri ateliérovej fotografii? Je naozaj výhoda mať k SB-900 ešte zopár dalších Nikonáckych bleskov SB-600 alebo vyššie, alebo postačí mať pár manuálnych bleskov bez TTL k jedenej SB-900 ?!

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-12-14 18:59:34+01
Je zbytocne ti nieco vysvetlovat. Kup si tuto knihu: shop.ephoto.sk/hot-shoe-zhave-vystrely-z-malych-blesku.html

... a dozvies sa vsetko, tak ako kazdy z nas, co CLS pouziva.

tomasqo
2010-12-14 19:02:27+01
Z mojho pohladu je TTL nutnostou pri reportazi a podobnych zanroch, kde musi fotograf rychlo reagovat alebo kde sa rychlo menia svetelne podmienky.

Za to pri studiovej fotografii je vyhodou. Na obtiaz nikdy nebude, no v studiu sa da samozrejme pracovat aj s manualom, je to o jednu nulu lacnejsie (su-800). Nevyhodou je to, ze pri vacsom pocte bleskov musis vzdy behat ku bleskom a menit ich vykon podla potreby.

Nikonacke TTL prostrednictvom su-800 (alebo zabudovaneho commandera v tele) v ramci CLS sa da vypnut a ovladat blesky manualne - ak niekomu nevyhovuje TTL.

duroslav
2010-12-14 20:08:47+01
príspevok od: tomasqo
Z mojho pohladu je TTL nutnostou pri reportazi a podobnych zanroch, kde musi fotograf rychlo reagovat alebo kde sa rychlo menia svetelne podmienky.

Za to pri studiovej fotografii je vyhodou. Na obtiaz nikdy nebude, no v studiu sa da samozrejme pracovat aj s manualom, je to o jednu nulu lacnejsie (su-800). Nevyhodou je to, ze pri vacsom pocte bleskov musis vzdy behat ku bleskom a menit ich vykon podla potreby.

Nikonacke TTL prostrednictvom su-800 (alebo zabudovaneho commandera v tele) v ramci CLS sa da vypnut a ovladat blesky manualne - ak niekomu nevyhovuje TTL.
preco chces su-800 vypinat pre manual? Cez Cls si predsa nastavis manualne vykon pre jednotlive skupiny.
Skratka zasunies a ides

tomasqo
2010-12-14 20:21:15+01
príspevok od: duroslav
preco chces su-800 vypinat pre manual? Cez Cls si predsa nastavis manualne vykon pre jednotlive skupiny.
Skratka zasunies a ides
jasan takto som to myslel, len som sa uz vo svojom prispevku zamotal a autor vlakna ma mozno tiez neporozumel Vypnutim TTL som myslel nastavenie skupiny bleskov do manualu

Je to paradna hracicka (aj ked kusok draha) no tu uz nic nenahradi... snad uz len radiove SU ale to je dalekaaa nikonacka buducnost

Daniel.U
2010-12-14 20:25:41+01
v atelierovych podmienkach bohate staci bliskat hoci cim co vydava svetlo a odpalit cinskym radiom. V terene je to uz horsie, foteny objekt je nervozny, slnko rychlo zapada a tak dalej. Ja osobne nemam rad automatiku, ale niekedy nieje na ine cas. Samozrejme aj drahy blesk sa da prepnut na manual a odpalit radiom. Treba vedet co sa bude fotit aby sa nemrhalo peniazmi ak netreba

tomasqo
2010-12-14 20:26:23+01
Inak pre tych, co su tieto skratky neznamou, aby nemuseli googlit:
TTL -> Trough The Lens ->cez objektiv -> automaticke nastavenie vykonu blesku podla toho, co vidi fotoaparat a nie blesk (cize to, co bude na fotografii)
CLS -> Creative Lightning System -> je nazov produktu nikonu, ktory zabezpecuje inteligentnu komunikaciu medzi telom fotoaparatu a bleskom/bleskami. Ci uz priamo z tela alebo z riadiacej jednotky SU-800.

FaFSn
2010-12-14 20:30:06+01
Pri reportáži, svadobnej fotografii, portrétoch je to perfektná vec. Nemusíš behať po celej scéne a pritom tvoríš fotky aké len chceš a nikto si \" nepožičiava \" Tvoje svetlo. Snažím sa to využívať čo najviac, pretože v interieri je prirodzené svetlo zboku \"od okien\" nie od stropu. Je to skladné a rýchle. Niekedy bol problém nafotiť svadobčanov v meste po zotmení, ale teraz s jednou, alebo dvomi SB-900 + ISO 800 nafotíš čokoľvek. Ako sa tu píše môžeš fotiť v rôznych nastaveniach. V atelieri používam radšej veľké softboxy a zábleskovky, ale tam je na to čas a priestor. TTL nie je na škodu, veď silu záblesku si tiež vieš skorigovať podľa náhľadu, a keď použiješ RAW, tak nevidím problém.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()