Fórum » Blesky

Nikon blesk ako master, iny blesk ako slave

MX5_SVK
MX5_SVK 2010-12-20 19:00:18+01
Caute ephotaci
Minule ma pri prezerani bazarov napadla jedna vec ale ani google mi nedal odpoved ktoru som hladal. Preto sa pytam tu mozno niekto ma s tym skusenosti.
Mam blesk SB800. Zaujima ma ci by sa dal vyuzit ako master blesk pri dialkovom odpalovani bleskov inych znaciek ako Nikon. Konkretne mam na mysli Sigmu DG500 ST alebo Super. Ma s tym niekto nejake skusenosti? Alebo mi ako master blesk posluzi len s inym Nikon bleskom?
Dakujem za zastavenie.

chudas12
2010-12-23 09:47:21+01
príspevok od: MX5_SVK
Caute ephotaci
Minule ma pri prezerani bazarov napadla jedna vec ale ani google mi nedal odpoved ktoru som hladal. Preto sa pytam tu mozno niekto ma s tym skusenosti.
Mam blesk SB800. Zaujima ma ci by sa dal vyuzit ako master blesk pri dialkovom odpalovani bleskov inych znaciek ako Nikon. Konkretne mam na mysli Sigmu DG500 ST alebo Super. Ma s tym niekto nejake skusenosti? Alebo mi ako master blesk posluzi len s inym Nikon bleskom?
Dakujem za zastavenie.
Ešte niekoľko dôležitých informácií, podľa manuálu pre digitálne zrkadlovky musí byť verzia Super. Existuje ešte verzia Super II, predpokladám novšia. Ale na fórach sa často objavujú informácie o nekompatibilite s telom. V režime iTTL s telom nekomunikovali. Prejavovalo sa to tak, že nepretržite blikala ikona pripravenosti blesku na tele. Takže ak Sigmu tak budeš musieť osobne vyskúšať. Našiel som informácie od chlapíka ktorý mal D70, prešiel na D80, blesk nekomunikoval, kontaktoval výrobcu a ten mu blesk prechipoval (myslel asi výmenu firmware).

chudas12
2010-12-23 12:06:13+01
príspevok od: MX5_SVK
Caute ephotaci
Dakujem za zastavenie.
No Metz má novinku Metz 44 af-1, ten vie Slave:
Slave flash unit 44AF-1 is always set to slave Group A and all remote channels 1, 2, 3 and 4.
In slave mode, the flash unit supports the wireless Nikon remote system and is also compatible with the Nikon “Advanced Wireless Lighting” system.
To z originál dokumentácie

Hama.sk potvrdila cenu okolo 160€

Celkom príjemné

tomis.ales
2010-12-23 23:07:03+01
príspevok od: chudas12
Super, najradšej mám praktické skúsenosti. Tiež uvažujem o Metz 48, alebo o 50. Daj mi prosím info, ako sú na tom čo sa týka komunikácie, neboli nejaké problémy? Čo sa týka režimu iTTL sú výkonovo správne vyvážene, myslím či napríklad Metz nevydáva viditeľne silnejší alebo slabší záblesk? A tiež či je ovládanie Metz blesku z fotoaparátu, alebo Mastra v poriadku. Ďakujem
Metz 48 je v pohode. S CLS komunikaciov som nezaznamenal ziaden preoblem. Ked ho dam na fotak, expoziciu nastavuje spravne na rozdiel od METZ 58, ktory pri iTTL podexponovaval(na D80).48ka ma iba iTTL a M + CSL. A neda sa nastavit v CLS ako master, iba ako slave. Ako hlavny blesk je ovladanie pomale, ale slave je v pohode, nastavis a ides. Aj nastavenie sily zablesku je v pohode. Pri pouziti ako CSL slave nemam proti tomuto blesku vyhrady.

Daniel.U
2010-12-23 23:26:50+01
príspevok od: tomis.ales
Metz 48 je v pohode. S CLS komunikaciov som nezaznamenal ziaden preoblem. Ked ho dam na fotak, expoziciu nastavuje spravne na rozdiel od METZ 58, ktory pri iTTL podexponovaval(na D80).48ka ma iba iTTL a M + CSL. A neda sa nastavit v CLS ako master, iba ako slave. Ako hlavny blesk je ovladanie pomale, ale slave je v pohode, nastavis a ides. Aj nastavenie sily zablesku je v pohode. Pri pouziti ako CSL slave nemam proti tomuto blesku vyhrady.
v com je ten metz lepsi od sb600ky? Predpokladam, ze cena ta nemotivovala ku kupe kezde je nezaujimava v porovnani s origos bleskom

tomis.ales
2010-12-23 23:36:53+01
Pocul som na SB600 ze sa vypina pri necinnosti, takze by som musel kazdu chvilu sahat na stojan a prestavovat ho. Tak som to cital na niektorych miestach. Neviem kolko stoji SB600, ale 48 ma stala cca190€, co je urcite menej ako SB600.

Daniel.U
2010-12-23 23:48:03+01
Pocul som na SB600 ze sa vypina pri necinnosti, takze by som musel kazdu chvilu sahat na stojan a prestavovat ho. Tak som to cital na niektorych miestach. Neviem kolko stoji SB600, ale 48 ma stala cca190€, co je urcite menej ako SB600.
da sa standby vypnut a potom sa nevypina. Tak 190 je dobra cena pokial funguje ako ma. Za sb600 som teraz dal o 50 viac. Tazko povedat ci je to malo alebo moc. Keby som kupoval dva, tak uz je to 100 euro

luboD90
2010-12-24 09:52:29+01
Ja som kupil SB-600 na e-photackom bazare za 200 € a predava sa aj lacnejsie. Uz som videl aj 180. Treba pozerat a cakat Tych par desiatok eur, co usetris \"neoriginal\" bleskom podla mna nestoji za to. Nikon je istota. A SB-600 sa vypne iba ak ho mas na tele. Ak je mimo, tak ostava ready.

chudas12
2010-12-24 10:49:40+01
Ďakujem za informácie, pri tej 58 nepomohol ani nový firmware?

Prajem svetlo vo Vianočných tónoch

tomis.ales
2010-12-24 19:00:47+01
príspevok od: chudas12
Ďakujem za informácie, pri tej 58 nepomohol ani nový firmware?

Prajem svetlo vo Vianočných tónoch
Novy firmvare som neskusal.
Aj tebe vsetko dobre.

pinonko
2011-01-04 16:35:15+01
.... nemam skusenosti ale riesim nieco podobne avsak s CANON-om a nasiel som blesk NIssin Digital (JAP) Di866...

pozri....
http://www.nissindigital.com/files/en_di866n_users_manual_n0310rev1.0.pdf

tomis.ales
2011-01-05 14:37:51+01
Nissin 866 vie CLS, takze aj kanonacky system asi zvlada. Je to moj favorit na dalsiu kupu SLC kompatibilneho blesku.

Wlady
2012-10-08 18:52:14+02
Ahojte. Ak chcem odpalovat druhy blesk iba "opticky", hlavny blesk nemoze byt v TTL /koli predzableskom/? Staci pri TTL na hlavnom blesku predzablesky vypnut a pouzivat obycajne TTL, alebo musi ist do Manualu? Dakujem.

Triton
2012-10-08 21:14:30+02
Niektore blesky maju slave rezim ktory dokaze ignorovat ttl predzablesky, napr nissin ale aj niektore studiove vlesky maju tak isto viac rezimov fotobunky.
Ja mam osobne vyskusane cls (infra) plus radio : ako master mam sb 910 chytenu v sankach na fotaku a cez jack konektor mam do tohto blesku zapojeny radio odpalovac. Takto mam sb 910 ako master, dva sb700 v cls rezime ( teda ttl) a dalsi manualny blesk napr na pozadie sa odpali cez radio prave vtedy kedy ma - teda sb910 posle signal do radia v momente ked uz pali naostro.

majsterko
2013-06-15 14:16:08+02
príspevok od: dodo_bb
Pri CLS ide \"milión\" predzábleskov len v režime TTL. Pri nastavení na manuálne režimy sú odpaľované len hlavné záblesky bez predbleskov. Potom sa dá použiť optické odpaľovanie bez problému. Len sa stratí výhoda jedna z výhod CLS - TTL meranie. Niektoré blesky majú optickú spúšť zabudovanú, niektoré nie a potom treba dokúpiť takú optickú \"kocku\". Ale fungovať to určite bude... Niektoré značky ako tuším Metz deklaruje funkčnosť CLS, ale nemám to odskúšané.
Inak pokiaľ chceš opaľovať podriadené blesky pomocou záblesku hlavného blesku, stačí na to aj normálny vstavaný blesk a vôbec nemusíš používať nejaké CLS Tú SB800 vybav optickou spúšťou a máš ďalší blesk ...
Pouzivam blesk nikon SB29 na kabli v cisto manualnom rezime. Obcas som mal druhy blesk nikon SB29 v rezime SU4. Abom som manualne nastavoval vykon manualne a ten kablom pripojeny ten druhy sa len cez fotobunku synchronizoval. Kedze som si vsimol, ze mas prakticke skusenosti mam na teba otazku. Existuje funkcne riesenie aby som z tela (netusim ake) mohol odpalovat obidva blesky a zaroven im na dialku nastavovat manualne vykony?

dodo_bb
2013-06-15 21:43:31+02
príspevok od: majsterko
Pouzivam blesk nikon SB29 na kabli v cisto manualnom rezime. Obcas som mal druhy blesk nikon SB29 v rezime SU4. Abom som manualne nastavoval vykon manualne a ten kablom pripojeny ten druhy sa len cez fotobunku synchronizoval. Kedze som si vsimol, ze mas prakticke skusenosti mam na teba otazku. Existuje funkcne riesenie aby som z tela (netusim ake) mohol odpalovat obidva blesky a zaroven im na dialku nastavovat manualne vykony?
Nie... Tie blesky síce nepoznám, ale myslím, že nemajú vstup na diaľkové ovládanie.... Zistíš to ľahko, na pätici majú asi len jeden stredový kontakt. Ak je ich tam tých kontaktov viac, tak by to malo ísť.

majsterko
2013-06-15 22:05:42+02
príspevok od: dodo_bb
Nie... Tie blesky síce nepoznám, ale myslím, že nemajú vstup na diaľkové ovládanie.... Zistíš to ľahko, na pätici majú asi len jeden stredový kontakt. Ak je ich tam tých kontaktov viac, tak by to malo ísť.
Medzicasom som trochu preluskal net a nasiel som prave to radiove riesenie od Canonu. Od nikonu riesenie v podobe SU800 by bolo pre mna plne vyhovuje len nebyt toho IR. Pre mna je asi IR nepouzitelne (blesk za mnou alebo pod scenou na osvetlenie pozadia. Tie blesky SB29 vlastne nemam, ale mam SB-800. Mal som volakedy starsie SB28 a nejako sa mi v hlave prehodili nazvy ze tieto novsie su SB29 8-( Sorry. Takze bud nikon pride s niecim podobnym radiovym ako canon. Najlepsie keby urobili nieco podobne ako kocky s fotodiodou tak by stovky starsich bleskov zazilo znovuzrodenie 8-)

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()