Chcel by som sa opýtať, či mi viete povedať, ako mám bezdrôtovo spojazdniť blesk Nikon Spedlight SB-700 s foťákom Nikon D90, ak chcem tento blesk použiť ako externú zábleskovú jednotku (napr. na stranové osvetlenie objektu pri portréte a pod.)
Prečítal som si návod k fotoaparátu. Prečítal som si návod k blesku. Prešiel som si obsah tém na tomto fóre, v ktorých by to mohlo byť spomenuté. Žiaľ, nenašiel som nič.
V návodoch je buď na troch stranách napísané, ako sa do blesku vkladajú baterky, alebo potom je tam už technicky náročný popis používania pokročilých funkcií blesku pre skúsených fotografov (a nie pre takých ako ja, teda úplných začiatočníkov). V podstate mi ide o to, že mi niekto poradí:
Pozri, zapneš foťák, zapneš blesk, blesk postavíš mimo fotáku na stoja, vo foťáku nastavíš toto, v blesku toto a pôjde to.
Pôvodne som si myslel, že budem potrebovať IR panel Nikon SG-3IR, avšak v predajni, v ktorej som kupoval fotoaparát, mi predajca povedal, že D90-ka má vstavaný IR žiarič a teda zvládne odpaľovať externé blesky bez prídavného panelu.
Som úplný začiatočník a len prichádzam do toho, ako foto technika funguje, tak vopred ďakujem za zhovievavosť a trpezlivosť.
jo a pozri aby s nemal nejakú dlhú expozíciu alebo druhú lamelu alebo neviem čo, mne to proste normálne funguje, interný nevidím na zábere
ak das pomlcky nevidno ho... raz som to tak zabudol a cumel som ako debil, ze bliskam bleskom (internym, ked som nemal sb700 so sebou) a expozicia tmava
ja to tak mam nastavene. ale ked je objekt blisko ta to trochu ovplivni zaber. teda, mam nastaveny comander mode na --.a na displeji kontrolka blesku nesvieti,takze predpokladam ze je vypnuty a bliska ten predzablesk.
no riešim to s karolom, vraj do toho aj tak jemne blikne, ja kdeže fotím portréty a ako produkty len čierne foťáky tak to asi nevidím, má tiež D90 tak to tam má
ak das pomlcky nevidno ho... raz som to tak zabudol a cumel som ako debil, ze bliskam bleskom (internym, ked som nemal sb700 so sebou) a expozicia tmava
no ono expozíciu to neovplyvní ale išiel som vyslovene do zrkadla kvôli to mu a ten záblesk tam je.. pri fotení plechovky zo vzdialenosti 30cm to tam vždy vidno..
no ono expozíciu to neovplyvní ale išiel som vyslovene do zrkadla kvôli to mu a ten záblesk tam je.. pri fotení plechovky zo vzdialenosti 30cm to tam vždy vidno..
da sa internym bleskom odpalit nejaka seria fotiek (sekvencne fotenie).
Dakujem PS: Ja si myslim ze asi nie, pretoze interny blesk dokaze len jednu fotku vyblisknut.
presne ako pises. vidno to len naozaj z bliska. ja som ho skusal a bliskal som to manzelke do tvare (ono to zas nie je silny zablesk.je akurat trosicku rozdiel ked sfotim so zakrytym int. bleskom a odkrytym) , ale na vzdialenejsiom objekte je to v pohode a nic nevidno. teda ten zablesk myslim
tiez to akurat skusam na d90 a funguje to skusal som aj externy blesk odklonit a snimka bola tmava takze ten interny ozaj funguje len ako odpalovac dobra sprava premna lebo osm si chcel spravit taky mensi atelierik v izbe na hrajkanie sa a som uvazoval nad nejakym lacnym cinskym odpalovacom ale kedze to funguje aj takto tak nemusim zbytocne vyhodit peniaze.
tiez to akurat skusam na d90 a funguje to skusal som aj externy blesk odklonit a snimka bola tmava takze ten interny ozaj funguje len ako odpalovac dobra sprava premna lebo osm si chcel spravit taky mensi atelierik v izbe na hrajkanie sa a som uvazoval nad nejakym lacnym cinskym odpalovacom ale kedze to funguje aj takto tak nemusim zbytocne vyhodit peniaze.
1. návod od fotoaparátu som si prečítal celý a viackrát (aj so zameraním na danú problematiku), ale asi nie dostatočne pozorne. Moja chyba.
2. V registri návodu je pod heslom \"Blesk\" vymenovaných 12 podkapitol, z toho ani jedna sa nevenuje Commander modeu (čiže Režimu riadiacej zábleskovej jednotky).
-------
Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) a jeho nastavenia sú spomenuté v návode len v súvislosti s podrobným nastavením fotoaparátu, asi práve preto som to nenašiel a prehliadol. Okrem toho som, ako som už spomínal, vo fotografii úplný začiatočník a nebol mi zrejmý princíp, ako to celé s diaľkovým spúšťaním blesku funguje, takže som sa nemal o čo oprieť, resp. som nevedel, čo mám hľadať. Preto ďakujem Karolovi Srncovi za pojem Commander mode, od toho som sa v návode odrazil. Jozefovi NR ďakujem za návod, podľa ktorého som to prvýkrát nastavil a použil. Momentálne už prakticky skúšam všetky možnosti tohoto systému. Tiež mi pomohla rada Yamisma a to čítať návod znova a znova, nakoľko opakovanie je matka múdrosti, všakáno...
--------
Zhrniem to, ak by mal v budúcnosti niekto podobný problém ako ja:
pri fotoaparáte Nikon D90 sa táto funkcia diaľkového ovládania externej zábleskovej jednotky volá Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) a je možné ju nastaviť v:
Menu / Custom Setting Menu / e: Brecketing - Flash / e2 Flash Cntrl fol Built-in Flash, kde Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) je schovaný pod poslednou, štvrtou možnosťou v ponuke. Jej otvorením sa táto možnosť aktivuje a zároveň je možné je podrobne nastaviť.
Externý blesk je potrebné nastaviť podľa obrázku podľa Yamisma (resp. podľa konkrétnej potreby).
Takto to teda funguje.
Ďakujem všetkým za pomoc, trpezlivosť a zhovievavý úsmev!
Vďaka za informáciu, aspoň viem, že nemusím na moju D90 kupovať odpaľovač! pomohlo. A kde si to našiel v tom návode prosím ťa? (pokojne aj stranu) Nevidím tam nikde Commander mode ani Režim riadiacej zábleskovej jednotky .. ale idem to prejsť radšej ešte. Vďaka za odpoveď.
Ahojte, mám tento istý problém ibaže s Nikonom D5000. Prednedávnom som si kúpila SB700 a ani za svet ho neviem odpáliť pomocou vstavaného blesku. Vie mi tu niekto napísať podrobný návod ako pre debila, ako to mám spojazdniť? Ďakujem
Ahojte, mám tento istý problém ibaže s Nikonom D5000. Prednedávnom som si kúpila SB700 a ani za svet ho neviem odpáliť pomocou vstavaného blesku. Vie mi tu niekto napísať podrobný návod ako pre debila, ako to mám spojazdniť? Ďakujem
s D5000ckou ho neodpalis. Master/Commander mode podporuju len tieto tela:
D700, D300, D300S, D200, D90, D80, D70s, and D70 a prepodkladam aj D800
Ako je potom mozne, ze SB-900 sa da odpalit vstavanym bleskom na D3100-ke? http://www.youtube.com/watch?v=GesYNhPCvoM&feature=plcp&context=C38290c3UDOEgsToPDskLlL0hw664aviJo55BgqlPL
Ako je potom mozne, ze SB-900 sa da odpalit vstavanym bleskom na D3100-ke? http://www.youtube.com/watch?v=GesYNhPCvoM&feature=plcp&context=C38290c3UDOEgsToPDskLlL0hw664aviJo55BgqlPL
Riesenie je ze vraj fp mode. Vyskusam to uvidim. Teraz som pozeral este clanok na ephoto o sb700 kde sa pise ze v master rezime nefungujemako commander, no funguje rovnako ako 900.
Lebo sb900 funguje v su4 mode, odpalit sa da hociakym bleskom a teda aj lacnym kompaktom. Druha vec je ci to pojde aj v cls.
Mam D5000 a SB-700 na ceste ku mne. CIze ja to prakticky doma zatial neotestujem. Ale ako to je tak ako pises, ze ho mimo tela neodpalim, zrejme po case budem musiet prejst min. na D7000.
Mam D5000 a SB-700 na ceste ku mne. CIze ja to prakticky doma zatial neotestujem. Ale ako to je tak ako pises, ze ho mimo tela neodpalim, zrejme po case budem musiet prejst min. na D7000.
SB-700 a Nikon D90
Chcel by som sa opýtať, či mi viete povedať, ako mám bezdrôtovo spojazdniť blesk Nikon Spedlight SB-700 s foťákom Nikon D90, ak chcem tento blesk použiť ako externú zábleskovú jednotku (napr. na stranové osvetlenie objektu pri portréte a pod.)
Prečítal som si návod k fotoaparátu. Prečítal som si návod k blesku. Prešiel som si obsah tém na tomto fóre, v ktorých by to mohlo byť spomenuté. Žiaľ, nenašiel som nič.
V návodoch je buď na troch stranách napísané, ako sa do blesku vkladajú baterky, alebo potom je tam už technicky náročný popis používania pokročilých funkcií blesku pre skúsených fotografov (a nie pre takých ako ja, teda úplných začiatočníkov). V podstate mi ide o to, že mi niekto poradí:
Pozri, zapneš foťák, zapneš blesk, blesk postavíš mimo fotáku na stoja, vo foťáku nastavíš toto, v blesku toto a pôjde to.
Pôvodne som si myslel, že budem potrebovať IR panel Nikon SG-3IR, avšak v predajni, v ktorej som kupoval fotoaparát, mi predajca povedal, že D90-ka má vstavaný IR žiarič a teda zvládne odpaľovať externé blesky bez prídavného panelu.
Som úplný začiatočník a len prichádzam do toho, ako foto technika funguje, tak vopred ďakujem za zhovievavosť a trpezlivosť.
Ďakujem.
Dakujem
PS: Ja si myslim ze asi nie, pretoze interny blesk dokaze len jednu fotku vyblisknut.
Dakujem
PS: Ja si myslim ze asi nie, pretoze interny blesk dokaze len jednu fotku vyblisknut.
Chybu som robil v tom, že:
1. návod od fotoaparátu som si prečítal celý a viackrát (aj so zameraním na danú problematiku), ale asi nie dostatočne pozorne. Moja chyba.
2. V registri návodu je pod heslom \"Blesk\" vymenovaných 12 podkapitol, z toho ani jedna sa nevenuje Commander modeu (čiže Režimu riadiacej zábleskovej jednotky).
-------
Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) a jeho nastavenia sú spomenuté v návode len v súvislosti s podrobným nastavením fotoaparátu, asi práve preto som to nenašiel a prehliadol. Okrem toho som, ako som už spomínal, vo fotografii úplný začiatočník a nebol mi zrejmý princíp, ako to celé s diaľkovým spúšťaním blesku funguje, takže som sa nemal o čo oprieť, resp. som nevedel, čo mám hľadať. Preto ďakujem Karolovi Srncovi za pojem Commander mode, od toho som sa v návode odrazil. Jozefovi NR ďakujem za návod, podľa ktorého som to prvýkrát nastavil a použil.
Momentálne už prakticky skúšam všetky možnosti tohoto systému. Tiež mi pomohla rada Yamisma a to čítať návod znova a znova, nakoľko opakovanie je matka múdrosti, všakáno...
--------
Zhrniem to, ak by mal v budúcnosti niekto podobný problém ako ja:
pri fotoaparáte Nikon D90 sa táto funkcia diaľkového ovládania externej zábleskovej jednotky volá Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) a je možné ju nastaviť v:
Menu / Custom Setting Menu / e: Brecketing - Flash / e2 Flash Cntrl fol Built-in Flash, kde Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) je schovaný pod poslednou, štvrtou možnosťou v ponuke. Jej otvorením sa táto možnosť aktivuje a zároveň je možné je podrobne nastaviť.
Externý blesk je potrebné nastaviť podľa obrázku podľa Yamisma (resp. podľa konkrétnej potreby).
Takto to teda funguje.
Ďakujem všetkým za pomoc, trpezlivosť a zhovievavý úsmev!
Vďaka za odpoveď.
http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/11938/related/1
http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/11938/related/1
http://www.youtube.com/watch?v=GesYNhPCvoM&feature=plcp&context=C38290c3UDOEgsToPDskLlL0hw664aviJo55BgqlPL
http://www.youtube.com/watch?v=GesYNhPCvoM&feature=plcp&context=C38290c3UDOEgsToPDskLlL0hw664aviJo55BgqlPL
Riesenie je ze vraj fp mode. Vyskusam to uvidim.
Teraz som pozeral este clanok na ephoto o sb700 kde sa pise ze v master rezime nefungujemako commander, no funguje rovnako ako 900.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa