Fórum » Blesky

Metz 20BC4

Huby
Huby 2011-01-19 08:55:56+01
Dobry den, v skrini som nasiel stary blesk, ale po nasadeni na moj 550d mi vobec nespolupracoval, je nejaka manoznost aby mi to ficalo na tom?

ma3os
2011-04-19 09:34:41+02
príspevok od: Huby
tak skoro nebudem mat tu moznost, ale dik za info
Tento blesk neodpalis priamo na fotaku ! Ako som pisal inde, tento blesk potrebuje na svoje odpalenie "skratovat" kontakty na tom kabliku. Ale fotak pri bliskani tie kontakty neskratuje, praveze naopak, vysle napetovy impulz na odpalenie blesku! Myslim ze niekde som cital, ze dokaze takto odpalit blesky s odpalovacim napetim do 12V.

A teraz to dolezite:
Tento blesk uz radsej ku fotaku priamo nepripajaj ! Moze ti zblbnut elektronika vnutri !
Ten blesk ma totiz na tom kabliku plne napetie ako na vybojke (moze to byt niekolko 100V)

Mas 2 moznosti:
1. Odpalovat ho kablom, ale cez galvanicky oddeleny clen (elektr. suciastku)
2. Odpalovat ho "svetlom ", resp. vyklapacim bleskom na fotaku cez Opticku snchrokocku (asi 20 EUR)

V pripade c.2 pravdepodobne narazis na problem so synchronizaciou, pretoze sa bude odpalovat skor.
Asi to bude problem aj v pripade 1.

Samozrejme pouzivat na full Manual.

ma3os
2011-04-19 10:05:37+02
príspevok od: javelin
Rampa na Bajkonúre je väčšie blbosť ako si teraz zaperlil Ty......tým Ťa nechcem uraziť...
Vezmi tenký drátik a vyskratuj stredový kontakt s kontaktom pätice....blesk odpáli bez toho že by si mu dal akékolvek vonkajšie napätie z tela fotoaparátu...naopak , blesk môže svojim napätím ,(hlavne tie staršie s 80. rokov) zničiť fotoaparát .....píšem osobné skúsenosti a stavy ,ktoré som osobne nameral.....spínací stav vieš namerať aj priamo na stredovom a bočnom kontakte fotoaparátu....áno nameriaš aj napätie...zbytkové nepodstatné , (nechce sa mi podrobne) , alebo nejakú spätnú väzbu....
Ked je tak, tak OK. Len mi nie je jasne, co znamena "spínací stav vieš namerať aj priamo na stredovom a bočnom kontakte fotoaparátu" - co je to ten spinaci stav - nie je to napetovy impulz?

A preco potom mu ten fotak nechce ten stary blesk odpalit?

simonross
2011-04-19 10:16:50+02
mam tiez nejake starsie blesky METZ a v pohode ich odpalujem pomocou dialkovych odpalovacov Cactus V4 (idu aj novsie V5), tie totiz maju vysoke spinacie napatie ...az do 300V... vsetko to ide samozrejme iba v manualnom mode

javelin
2011-04-19 15:02:47+02
príspevok od: ma3os
Ked je tak, tak OK. Len mi nie je jasne, co znamena "spínací stav vieš namerať aj priamo na stredovom a bočnom kontakte fotoaparátu" - co je to ten spinaci stav - nie je to napetovy impulz?

A preco potom mu ten fotak nechce ten stary blesk odpalit?
Ak opriem meracie hroty nejakého multimetra, (ja používam napr.FLUKE 189 , ale to je vedľajšie) v režime detekcie vodivého stavu , (pípák), na stredový a bočný kontakt, tak po cvaknutí merací prístroj ukáže vodivý stav , cca 0.3 Ohm.....je to vlastne akoby si na krátko prepojil tieto kontakty do skratu....proste zopnú.....ako píše kolega Deccros, staré blesky mali veľmi vysoké napätie ktorá ich odpalovalo....preto je nebezpečné ich používať na aktualnom prístroji....stredovým kontaktom toto napätie vlezie do prístroja a akonáhle dôjde v synchrónnom čase k prepojeniu stredového kontaktu s bočným na tele fotoaparátu, tak sa ním,(bočným kontaktom) ,vráti späť do blesku a ten odpáli.....
Takto to šlape u total manual blesku so synchronizáciou na stredivý kontakt...

S3030150
2011-04-19 15:34:09+02
príspevok od: Karol Srnec
1. Ak prepnes na C, mozes pracovat poloautomaticky v rezime Av a M, kedy musis nastavit rovnaku clonu na fotaku a aj na blesku (posunies pasik s clonami oproti oranzovej znacke)
2. Mozes pracovat v uplne manualnom rezime, kedy na blesku nastavis M. Pasik s clonami ma male sipky, ktore nastavis na rovnaku hodnotu ISO, aku mas na fotaku. No a potom sa riadis pomocnou stupnicou z ktorej odcitas aku mas nastavit clonu pri danej zaostrenej vzdialenosti.

Takze bliskat sa s tym da, ale so systemovym TTL bleskom je to 100x pohodlnejsie.
ten pasik ma nejaku realnu funkciu? myslel som ze sluzi len na zistenie vzdialenosti osvetlitelnej sceny

S3030150
2011-04-19 15:35:23+02
Nepoznám ten blesk , ale jedno viem určite, že tak , ako ho máš nastavený pri tom vyskratovaní , tak isto musí musí odpáliť aj na tele, pretože fotoaparát ho svojimi kontaktami tak isto iba vykráti , (vyskratuje).....daj na foťáku manual, rýchlosť napr. 1/90 , clonu hociaku napr. 5,6 a cvakni...ak neodpáli , daj dolu znova vykráť a ak odpáli , problém je v nedosadnutí kontaktov v sánkach alebo samotnom tele fotoaparatu.....vraví sa tomu vylučovacia metóda....viac po lopate neviem......
myslis ze Canon 550D znesie napatie cez 180V na kontaktoch blesku ?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-19 15:41:27+02
príspevok od: S3030150
To je otazka na servis.

S3030150
2011-04-20 09:03:27+02
príspevok od: Karol Srnec
To je otazka na servis.
neviem, naco kontaktovat servis. digitalne tela na rozdiel od starych filmovych (bez ttl) nespinaju blesky mechanicky, ale elektronicky. z toho vyplyva, ze maju urcite nejaku hranicu na spinacie napatie blesku. na Metz 30 som nameral 180V, Metz 20B3 iny nebude a u Canon EOS digital tiel som niekde cital maximalne napatie 6V, Nikon ma 12V.

medzitym som nasiel tabulku, ktora sumarizuje spinacie napatia roznych bleskov: http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

samozrejme ze zavisi aj od prudu, aky tam tecie. na to, ze bude dost nizky aby neposkodil telo, by som sa nespoliehal.

ale kto chce, alebo riziku 30-nasobneho prekrocenia napatia nerozumie, nech kontaktuje servis pred, alebo aj po pouziti blesku

javelin
2011-04-20 09:26:07+02
príspevok od: S3030150
neexperimentoval by som....

S3030150
2011-04-20 10:32:42+02
neexperimentoval by som....
ani ja, vid moj predposledny prispevok

Huby
2011-07-19 20:26:20+02
ten blesk som nakoniec rozbehal pomocou dialkoveho radioveho odpalovaca a moja otazka je teraz, ze ako by sa dalo regulovat sila blesku, myslim tym nejakym DIY sposobom, nejaku clonu co by som tam nasadil a cez nu by mi slo napr polovicne svetlo alebo ja neviem, hocijaky sposob neviete o niecom?

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()