Ano je to funny kombinacia. Mam D90 a novu 70-200 VR II. Chystam sa ist fotit kulturisticku sutaz. preto poprosim o radu.Bude to v hale kde bude vela vela rozneho svetla. Zatial male skusenosti s tymto sklom.Mam dve otazocky:
1.Aky by ste zvolili nastavenie WB? Auto, pouzit sedu kartu??,oba a menit podla potreby 2.Blesk by sa asi tiez zisiel. Sedi mi doma SB400. Osobne blesk nepouzivam a preto nehodlam kupit lepsi kvoli jednej akcii. Oplati sa mi preto pouzit SB400 alebo ist radsej stale na plnu dieru? SB 400 je ako tak efektivna do cca. 5m. Prosim nerozoberajme kvalitu SB400 a neprirovnavajme ho k intrenal blesku. Dakujem za rady a nazory Foto je z minuleho roku a pouziva 70-300VR no flash
Plna diera, seda tabulka, ISO1100, RAWko. Ak blesk tak len na par zaberov \"na istotu\" Na RAW sa nespoliehas ... je to \"negativ\" s ktorym musis dalej pracovat
... pardon este k tomu ISO ... AutoISO, limit 1100, spodny cas podla uvazenia ...
Resp. ja v hale pozuivam (karate) \"ISO automatiku\" - nastavim napr 1/320 a f3.2 a necham nech si fotak dopicitava ISO. Ale kulturistika asi nie je taka dynamicka, tak by si sa mohol do optimalnych expozicnych parametrov trafit po par zaberoch
Na prisvietenie by Ti mal ten blesk stačiť, ale inak ja by som fotil komplet bez blesku, clona 2,8, čas 250 a ISO, aké Ti vyjde. Mám na mojej stránke jedno podobné podujatie, ak chceš, kukni. WB v takýchto prípadoch nastavujem na automat, idem na prioritu clony, meranie zvýraznený stred (prípadne manuál), ostrenie na skupinu bodov...
kulturistika a blesk? Ťa usporiadateľ pošle .. oni sa natierajú masťami za desiatky eur aby oticky zvýraznili svaly, svetlá nastavujú osvetlovači aby umocnili dojem ( svaly ) a ty tam chceš blýskať? 2x som bol na súťaži ( MSR ) a na oboch niekto vytiahol blesk počas súťaže, okamžite stál pri ňom niekto kto mal na pódiu borca a tichúčko vravel blískačovi do uška niečo - čo, to neviem ale jedno je isté, už viac nebliskol ... .-)
Imho, kultoristika sa dá fotiť s monopodu super - ini robia \"statické\" obrazy na niekoľko sekúnd a keď nie si vygumovaný tak sa dostaneš do synchro s predvádzaním a cvakáš klunno aj 1/30 ...
a ver že ak nie si u usporiadateľa origoš akreditovaný tak najťažšie to budeš mať s miestom .-D .. Napríklad aj počas divadelného predstavenia nevlezieš pred divákov, naviac nezabudni že porotcovia byť doslova zúrivci ak budeš zavadziať čo len pár sekúnd ...
Pokiaľ chceš poriadnu foto kulturistov tak choď na to inak - na súťaži spravíš leda pár dobrých reportážoviek - dohodni si fotenie s pár maníkmi, ak na to máš gule a \"máš\" na to - snaž sa dohodnúť s usporiadateľom, rozbal krámy niekde v rohu - pozadie ( ak nie je košér realita ), nejaký 2x soft záblesk, nezabudni na backlight ( ten pri svalovcoch zaberá na vyrysovanie kontúr ) a ukecávaj a sľubuj za odmenu poriadne fotky ( ak také vieš zrobiť, ak nie, na budúce tam už nechoď, šach je bezpečnejší ... ) na revanš za pózovanie ..
.. a ešte aby som nezabudol, len lama prirovná SB400 ku vstavanému blesku ... SB400 je pecka blesk, nezavadzia a neťaží. V miestnosti pokiaľ nie je strop metrov nad hlavou používam väčšinou len ten, nechce sa mi trápiť s SB900
na uikížku obrázky s SB400 - žiadne hrajky, cvak a ideš ...
a k prvému bodu, ako povedal Conan ( správne ) - jedine RAW, a používal by som bodové meranie .. ak necháš maticu tak zbadáš zač je toho loket pod divadeľnými reflektormi fotiť
A to aj ten dod niekedy ešte reba kompenzovať -1EV
.. a ešte aby som nezabudol, len lama prirovná SB400 ku vstavanému blesku ... SB400 je pecka blesk, nezavadzia a neťaží. V miestnosti pokiaľ nie je strop metrov nad hlavou používam väčšinou len ten, nechce sa mi trápiť s SB900
Nikkor 70-200 VR a SB 400
1.Aky by ste zvolili nastavenie WB? Auto, pouzit sedu kartu??,oba a menit podla potreby
2.Blesk by sa asi tiez zisiel. Sedi mi doma SB400. Osobne blesk nepouzivam a preto nehodlam kupit lepsi kvoli jednej akcii. Oplati sa mi preto pouzit SB400 alebo ist radsej stale na plnu dieru? SB 400 je ako tak efektivna do cca. 5m. Prosim nerozoberajme kvalitu SB400 a neprirovnavajme ho k intrenal blesku.
Dakujem za rady a nazory
Foto je z minuleho roku a pouziva 70-300VR no flash
Na RAW sa nespoliehas ... je to \"negativ\" s ktorym musis dalej pracovat
Resp. ja v hale pozuivam (karate) \"ISO automatiku\" - nastavim napr 1/320 a f3.2 a necham nech si fotak dopicitava ISO. Ale kulturistika asi nie je taka dynamicka, tak by si sa mohol do optimalnych expozicnych parametrov trafit po par zaberoch
Imho, kultoristika sa dá fotiť s monopodu super - ini robia \"statické\" obrazy na niekoľko sekúnd a keď nie si vygumovaný tak sa dostaneš do synchro s predvádzaním a cvakáš klunno aj 1/30 ...
Pokiaľ chceš poriadnu foto kulturistov tak choď na to inak - na súťaži spravíš leda pár dobrých reportážoviek - dohodni si fotenie s pár maníkmi, ak na to máš gule a \"máš\" na to - snaž sa dohodnúť s usporiadateľom, rozbal krámy niekde v rohu - pozadie ( ak nie je košér realita ), nejaký 2x soft záblesk, nezabudni na backlight ( ten pri svalovcoch zaberá na vyrysovanie kontúr ) a ukecávaj a sľubuj za odmenu poriadne fotky ( ak také vieš zrobiť, ak nie, na budúce tam už nechoď, šach je bezpečnejší ... ) na revanš za pózovanie ..
http://www.vivo.sk/photo/249407/v-ZUS-ke/big
http://www.vivo.sk/photo/249406/v-ZUS-ke/big
nezabúdajme že vztavaný blesk sa nedá otočiť do stropu .-)
A okrem toho, kto je šikovný môže pomocou toho blesku ( SB400 ) robiť takéto foto aj uprostred polnoci:
www.ephoto.sk/moje-ephoto/fotografie/174484/isophya-camptoxypha/
A to aj ten dod niekedy ešte reba kompenzovať -1EV
http://www.vivo.sk/photo/249407/v-ZUS-ke/big
http://www.vivo.sk/photo/249406/v-ZUS-ke/big
nezabúdajme že vztavaný blesk sa nedá otočiť do stropu .-)
A okrem toho, kto je šikovný môže pomocou toho blesku ( SB400 ) robiť takéto foto aj uprostred polnoci:
www.ephoto.sk/moje-ephoto/fotografie/174484/isophya-camptoxypha/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-1433570908732/fotografie/174484/isophya-camptoxypha/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-1433570908732/fotografie/174484/isophya-camptoxypha/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa