Fórum » Blesky

Nikon Kit R1-VYBER MAKROBLESKU

filip.m
2011-04-27 19:24:16+02
Ahojte.
Chcem sa vaznejsie venovat makru a neviem sa rozhodnut aky makro blesk ,pouzivam D700 a 105mm f/2.8G AF-S VR Micro- precital som vsetko co som nasiel na nete .Rozumnejsie by bolo vyskusat v paxi ale nemam tu moznost preto sa obraciam o radu .Aky makroblesk a preco ,vyhody a nevyhody?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-27 20:06:23+02
Skus najprv pracovat s normalnym bleskom, napr. prepojenym cez TTL kabel. Nan dat softbox. MOzno zistis, ze makroblesk ani nepotrebujes.

filip.m
2011-04-27 20:20:31+02
príspevok od: Karol Srnec
Skus najprv pracovat s normalnym bleskom, napr. prepojenym cez TTL kabel. Nan dat softbox. MOzno zistis, ze makroblesk ani nepotrebujes.
Premyslal som aj nad tym len si moc neviem predstavit ako beham po luke za motylom alebo vaskou ,tvoje riersenie by som vyuzil pri foteni kvetin.

mathino
2011-04-27 20:22:49+02
Pravda Navyše TTL kábel + softbox Ťa zrejme vyjde menej ako špeciálny makroblesk (určite nie 500++ Eur, najviac tak 60-80 v závislosti od toho či značkový kábel a softbox). Existujú aj TTL rozdvojky ak sa nemýlim, čiže by si vedel zapojiť aj dva blesky ak ide o to.

Marek Janicko
2011-04-27 20:58:40+02
príspevok od: filip.m
Premyslal som aj nad tym len si moc neviem predstavit ako beham po luke za motylom alebo vaskou ,tvoje riersenie by som vyuzil pri foteni kvetin.
Ja nefotim makro hmyzu no po precitani tvojich prispevkov mi logicky vyslo, ze nelogicky rozmyslas.
Macro na luke? Iba za slnecneho pocasia a tam ti blesk neviem na co treba. Ak chces fotit za zlych podmienok pred burkou alebo v noci, tak 100% vasok a motylov bude zalezenych.
Za zlych podmienok, jeden blesk musi stacit. Pokial chces brutal macro vytvor, tak na tuto temu tu uz boli prispevky a zvacsa sa dozvies, ze hmyz je mrtvy a treba k tomu aj ine veci, ako fotak a blesk.
No, ak i tak trvas nad makro bleskom potom napis recenziu, ktory si si vybral a zaver, no myslim si, ze sa na to nakoniec z logickych dovodov vykasles.

filip.m
2011-04-27 21:10:23+02
príspevok od: Marek Janicko
Ja nefotim makro hmyzu no po precitani tvojich prispevkov mi logicky vyslo, ze nelogicky rozmyslas.
Macro na luke? Iba za slnecneho pocasia a tam ti blesk neviem na co treba. Ak chces fotit za zlych podmienok pred burkou alebo v noci, tak 100% vasok a motylov bude zalezenych.
Za zlych podmienok, jeden blesk musi stacit. Pokial chces brutal macro vytvor, tak na tuto temu tu uz boli prispevky a zvacsa sa dozvies, ze hmyz je mrtvy a treba k tomu aj ine veci, ako fotak a blesk.
No, ak i tak trvas nad makro bleskom potom napis recenziu, ktory si si vybral a zaver, no myslim si, ze sa na to nakoniec z logickych dovodov vykasles.
Ak by si cital pozorne vybral som Nikon Kit R1 ale nebranim sa aj inemu blesku alebo inej moznosti .

mathino
2011-04-27 21:14:38+02
Skús si to niekde v shope priamo vyskúšať, či budeš s tým spokojný, pozri doma na kompe výsledky a podľa toho sa rozhodni, či to je dobrá varianta.

Big Lebowski
2011-04-27 22:05:54+02
Jedna rada lepšia než tá druhá.

dodo_bb
2011-04-27 22:20:32+02
Ak by si cital pozorne vybral som Nikon Kit R1 ale nebranim sa aj inemu blesku alebo inej moznosti .
Máš v skutočnosti len tri možnosti. Prvú Ti navrhol Karol, druhá varianta je blesk NIKON R1 (výhoda je, že sú to dva samostatné blesky = dve samostatné svetlá, ktoré môžeš ovládať a umiestňovať osobitne). Tretia je kúpa nejakého kruhového makroblesku (najlepšie čínskeho). Bude lacný, dosť jednotvárne svietiaci a nie je s ním možné nejak tvorivo robiť. Proste pekne plocho nasvieti všetko a môžeš s ním behať po lúke do sýtosti Tak si vyber.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-27 22:49:56+02
Bezne tak fotim motyle aj vazky. Vacsinou staci, ak mam blesk nasadeny. No a nahanat motyle po luke je riadna hlupost. Musis prist vtedy, ked ich nahanat nemusis. Ked vies kedy, tak si kludne das fotak aj na stativ a oklo rozlozis tri blesky.

filip.m
2011-04-29 16:53:52+02
Bezne tak fotim motyle aj vazky. Vacsinou staci, ak mam blesk nasadeny. No a nahanat motyle po luke je riadna hlupost. Musis prist vtedy, ked ich nahanat nemusis. Ked vies kedy, tak si kludne das fotak aj na stativ a oklo rozlozis tri blesky.
Ahoj Karol.

Ake blesky by si mi doporucil, stacili by SB 400 3 kusy jeden na tele fotoaparatu a dva rozmiestnit ,ake kable pouzivas na prepojenie bleskov?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-29 17:00:17+02
Ahoj Karol.

Ake blesky by si mi doporucil, stacili by SB 400 3 kusy jeden na tele fotoaparatu a dva rozmiestnit ,ake kable pouzivas na prepojenie bleskov?
Sb-400 nebrat, nic nema. Nemal by si s tyma ako pracovat. Ja pracujem s SB-600+softbox Lumiquest a jednou malou odrazkou Olympus (20 cm) a vacsou Fomei (80 cm). Blesk mam vasinou na tele, niekedy cez kabel mimo a vynimocne to dam na maly stativ a odpalujem dialkovo.

Aj tak mi ale vychadza, ze najlepsie fotky su vtedy, ked si vyberiem fotenie pri dobrom svetle. Blesk pouzivam len vtedy, ak nie je svetlo optimalne.

bear
- moderator
2011-04-29 17:11:41+02
Sedliacke riesenie pre drziak externeho blesku:
www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/gorilla-netradicne/

Ale nakoniec som aj tak kupil makroblesk Metz (najlacnejsie z prijatelnych rieseni) - ma velmi prijatelnu hmotnost. Nehodi sa ale na extremne makro (ak na makroobjektiv das este medzikruzky), potom uz prekaza, ze trocha cloni fotografovanemu objektu a moze prekazat.

beholder
2011-04-29 17:30:08+02
príspevok od: Marek Janicko
...vidno, že to makro hmyzu ozaj nefotíš........efektné snímky žívého hmyzu práve v prirodzenom prostredí sú v protisvetle....ráno alebo večer....častokrát sa však stáva, že napr. kôli kompozícii je hmyzák natočený proti svetlu a miesta v tieni je treba doblesknúť....ďalším dôvodom môže byť aj fotenie letiaceho hmyzu......výhodou makroblesku je jednoznačne jeho variabilita...možnosť komfortného osvetlenia objektov už pri malej zaostriteľnej vzdialenosti...

beholder
2011-04-29 17:35:16+02
...keď Ti je jedno, aké druhy nafotíš, tak to ide.........u niektorých by si takto so statívmi nepochodil...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-29 17:53:42+02
príspevok od: beholder
...keď Ti je jedno, aké druhy nafotíš, tak to ide.........u niektorých by si takto so statívmi nepochodil...
Makro hmyzu zacina nahananim po luke a konci premyslenym fotenim. Mojim sucasnym vzorom je: http://www.juzaphoto.com/

Vesele zo stativu aj 1/2 sekundou, Kvalita prevysuje kvantitu.

beholder
2011-04-29 23:07:07+02
Makro hmyzu zacina nahananim po luke a konci premyslenym fotenim. Mojim sucasnym vzorom je: http://www.juzaphoto.com/

Vesele zo stativu aj 1/2 sekundou, Kvalita prevysuje kvantitu.
....jasne......jedna vec je fotiť odchované alebo odchytené jedince a nafotiť ich v obývačke...a iná vzácne a plaché druhy ku ktorým sa na burzách nedostaneš a to priamo v prírode......tak ako bavorský les vs divoká príroda....

..aj ja mám vzor, ktorý to vie v "ateliéry"

http://photo.net/photos/siwanowicz

cukco
2011-07-24 08:04:13+02
ahojte nema niekto CZ/SK manual k blesku Nikon Kit R1C1? pls

milos
2011-07-24 11:01:21+02
príspevok od: cukco
http://sk.diplotop.com/414.php?k=9e2c04264d47c9ca82065996736f535c&ID=418640&q=NIKON%20R1C1

dodo_bb
2011-07-24 13:26:02+02
príspevok od: cukco
http://www.foto.ornth.sk/download/sb200.pdf

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()