Fórum » Blesky

Spravna expozicia - blesk + bouncer

miki33
2011-05-27 13:56:47+02
Pekne pozdravujem,

mam taku otazku - ide o fotenie v kostole. Mam 430 EXII. Aby som nesvietil napriamo budem mat nieco ako "lumiquest bouncer" (rucne robeny) - a otazka je - ako nastavit blesk aky mal spravny ucinok? Mam si dat manual a vyskusat najskor ake to bude, alebo napadla ma moznost dat ETTL + zvysit vykon blesku napr o 1-2 stupne.

Ako to robievate vy? Dakujem za rady. Nemam s tym skusenosti este.

miki33
2011-05-27 13:58:22+02
príspevok od: miki33
Pekne pozdravujem,

mam taku otazku - ide o fotenie v kostole. Mam 430 EXII. Aby som nesvietil napriamo budem mat nieco ako "lumiquest bouncer" (rucne robeny) - a otazka je - ako nastavit blesk aky mal spravny ucinok? Mam si dat manual a vyskusat najskor ake to bude, alebo napadla ma moznost dat ETTL + zvysit vykon blesku napr o 1-2 stupne.

Ako to robievate vy? Dakujem za rady. Nemam s tym skusenosti este.
este dodaam ide o 1. sv prijimanie, takze relativne snimanie z blizka.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-27 14:04:19+02
Nastavim si manualne cas, clonu a iso, tak aby som to udrzal v ruke a zaroven dostal co najviac stavajuceho svetla. Blesk necham v TTL, nech si davkuje sam svetlo podla potreby. Vykon blesku nekotigujem a ani nenastavujem. Ale Canony su menej presne, takze nejaku korekciu blesku mozno budes musiet robit.

ISO - podla svetla v kostole najvyssie ake uznam za vhodne vhladom nakvalitu pouziteho snimaca a tym daneho sumu
Clona - plna diera, hlba ostrosti ma nezaujma. Potrebujem hlavne svetlo.
Cas - podla ohniska objektivu, pripadne ho o 1-2EV predlzim. Blesk to zmrazi.

Takze napr. v kombinacii Nikon D90 + 16-85 by som si nastavil ISO 800, f5,6 a cas 1/30-1/60 s.

miki33
2011-05-27 14:20:40+02
príspevok od: Karol Srnec
Nastavim si manualne cas, clonu a iso, tak aby som to udrzal v ruke a zaroven dostal co najviac stavajuceho svetla. Blesk necham v TTL, nech si davkuje sam svetlo podla potreby. Vykon blesku nekotigujem a ani nenastavujem. Ale Canony su menej presne, takze nejaku korekciu blesku mozno budes musiet robit.

ISO - podla svetla v kostole najvyssie ake uznam za vhodne vhladom nakvalitu pouziteho snimaca a tym daneho sumu
Clona - plna diera, hlba ostrosti ma nezaujma. Potrebujem hlavne svetlo.
Cas - podla ohniska objektivu, pripadne ho o 1-2EV predlzim. Blesk to zmrazi.

Takze napr. v kombinacii Nikon D90 + 16-85 by som si nastavil ISO 800, f5,6 a cas 1/30-1/60 s.
Iso, clona, cas mi je jasne (canon 5d Mk II + 24*70/2.8), skor mi islo o blesk kedze bude otoceny do stropu a bude mat taku "ohnutu odrazku" na sebe - vid foto - tak nejak to vypada. (foto je z netu: http://www.pentaxforums.com/forums/do-yourself/50941-diy-making-flash-bouncer.html ) . Viem ze aj bez blesku by som s tym fotakom obstal, ale s nim by to bolo krajsie.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-27 14:24:39+02
Iso, clona, cas mi je jasne (canon 5d Mk II + 24*70/2.8), skor mi islo o blesk kedze bude otoceny do stropu a bude mat taku "ohnutu odrazku" na sebe - vid foto - tak nejak to vypada. (foto je z netu: http://www.pentaxforums.com/forums/do-yourself/50941-diy-making-flash-bouncer.html ) . Viem ze aj bez blesku by som s tym fotakom obstal, ale s nim by to bolo krajsie.
Svetlo blesku sa meria cez objektiv a je jedno, kam je otoceny, ci co je na nom nasadene.

miki33
2011-05-27 14:26:03+02
príspevok od: Karol Srnec
Svetlo blesku sa meria cez objektiv a je jedno, kam je otoceny, ci co je na nom nasadene.
dakujem za rady.

slavmiro
2011-05-27 14:32:03+02
mas super vybavu 5DII + 24-70/2.8 a malo skusenosti. Ako pisal Karol: Manual, ISO800, F4, 1/125s a TTL blesk. Ten bouncer je uplne v pohode, snad nebude problem tu zostavu otestovat s predstihom niekde inde v interiery a v sere bez bieleho stropu na niekom.

micuro
2011-05-27 14:48:34+02
osobne som v kostole nefotil,ale nedavno som cital jednu knizku ohladom fotenia s externym bleskom, bol tam podobny postup ako opisoval Karol, ale stym ze pokial odraza blesk od tmavsich ploch alebo vzdialenych stien tak vzdy si pridal nejaky vykon na blesku aj ked ho mal v TLL rezime.
To meranie nemoze vediet odkial sa to svetlo bude odrazat a aku dlhu drahu musi prejst.
Pokial to bude dohora s malou odrazkou dopredu tak by podla mna malo stacit aj cisto TTL meranie bez kompenzacie,zalezi asi aj od svetla miestnosti a svetelnosti obj... ci budes blesk pouzivat kvoli tomu aby bolo vobec nieco na fotke vidiet alebo len ako fill flash.

dodo
2011-05-27 15:11:19+02
naposledy som fotil prijímanie nikon50, plus starý blesk nikon sb 25, všetko manuálne nastavenie
pár skúšobných záberov, myslím že to vyšlo celkom dobre. Ale radšej bez blesku.

xmartankox
2011-05-27 15:12:30+02
dakujem za rady.
Len dufam ze nejdes fotit to nase

Lebo pan farar zakazali fotit rodicom, aby mu tam nepobehovali... Posluchnem??

j.a.r.o.
2011-05-27 15:17:19+02
príspevok od: dodo
naposledy som fotil prijímanie nikon50, plus starý blesk nikon sb 25, všetko manuálne nastavenie
pár skúšobných záberov, myslím že to vyšlo celkom dobre. Ale radšej bez blesku.
Aký si mal objektív? Lebo aj mňa to asi čaká za pár dní - švagrinina malá bude mať birmovku.

photocity
2011-05-27 15:24:12+02
príspevok od: micuro
osobne som v kostole nefotil,ale nedavno som cital jednu knizku ohladom fotenia s externym bleskom, bol tam podobny postup ako opisoval Karol, ale stym ze pokial odraza blesk od tmavsich ploch alebo vzdialenych stien tak vzdy si pridal nejaky vykon na blesku aj ked ho mal v TLL rezime.
To meranie nemoze vediet odkial sa to svetlo bude odrazat a aku dlhu drahu musi prejst.
Pokial to bude dohora s malou odrazkou dopredu tak by podla mna malo stacit aj cisto TTL meranie bez kompenzacie,zalezi asi aj od svetla miestnosti a svetelnosti obj... ci budes blesk pouzivat kvoli tomu aby bolo vobec nieco na fotke vidiet alebo len ako fill flash.
ak si dobre pamätám tak pokorčilejšie TTL si zistí pred expozíciou množstvo svetla dopadjúceho naspäť do skla na základe predbleskov?!

dodo
2011-05-27 15:26:24+02
príspevok od: j.a.r.o.
Aký si mal objektív? Lebo aj mňa to asi čaká za pár dní - švagrinina malá bude mať birmovku.
ťažko sa mi to píše, ale setový 18-55, ale mne blesk veľmi pomohol.

j.a.r.o.
2011-05-27 15:28:13+02
príspevok od: dodo
ťažko sa mi to píše, ale setový 18-55, ale mne blesk veľmi pomohol.
Ja budem mať D90+N 16-85.

micuro
2011-05-27 15:30:13+02
príspevok od: photocity
ak si dobre pamätám tak pokorčilejšie TTL si zistí pred expozíciou množstvo svetla dopadjúceho naspäť do skla na základe predbleskov?!
ano ale doteraz som bol vtom ze predzablesk funguje len v zakladnej polohe (nevyklopenej) ked automaticky funguje aj zoom blesku podla ohniska objektivu..tak neviem teraz

photocity
2011-05-27 15:47:23+02
na SB-900 automat. zoom blesku funguje iba ked je v zakladej polohe tzn. vie si zmerat vzdialentost od fot. objektu... inak potom manual...

Posterusak
2011-10-28 22:42:32+02
nazdar chlapi mam externy blesk cullman d4500 len bohuzial mam len TTL BL vadi to ? (TTL ukazuje len ked blesk neni nasadeny na fotaku ako nahle nasadim blesk an fotak na displeji zacne pocitat iso clonu a ohnisko neviete niekto poradit ?

NIkon d40 + 18-135 nikkor

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()