Fórum » Blesky

Akumulatory - co sa mohlo stat??

goodlight
goodlight 2011-10-23 12:25:55+02
Ahojte,
trosku priblbly nazov temy, ale rovnaky vol som bol vcera z toho ja. Fotil som akciu a pocas nej mi odisli 4 sady (16 ks) nabijacich bateriek AA, ktore som pouzival do blesku. S tymto poctom bateriek som nafotil 500 zaberov, co sa mi zda velmi malo, kedze baterie boli doteraz len 3 ci 4 krat nabite a predtym som cca 1100 fotiek nacvakal na dve sady tychto bateriek bez problemov. O 22 30 som musel letiet do Tesca LAmac kupit Duracel AA a jedna sada vydrzala na dalsich 400 fotiek pri rovnakom nastaveni fotaku a este stale su funkcne v blesku. Chcem sa spytat, ci mi niekto viete povedat, co sa mohlo stat, aby sa mi podobna situacia uz nezopakovala??
Este k technike: fotil som bleskami SB 900 (jeden zalozny), telo D 90, akumulatory 8 ks biele ENELOOP(kapacita 2100 myslim) a 8 ks cierne ENELOOP (kapacita 2500).
Nabijacku pouzivam Ansmann Energy 16 - to jest 12 ks naraz AA sa da nabit
Nastavenie fotaku bolo Cas 1/125, clona 3.5 a ISO 250.... blesk na TTL
keby mal niekto podobnu skusenost, tak by mi pomoc velmi bodla.
Dakujem

goodlight
2011-10-23 15:16:33+02
príspevok od: chance
toto napadlo aj mňa, ale to by si iste všimol na nejakom spotrebiče, že bol výpadok.... blikajúce hodiny na mikrovlnke a podobne...
tak tak isto to bolo bez vypadku

darmo
2011-10-23 15:24:33+02
príspevok od: NemesiS
ono to automatické ukončenie nabíjania je postavené na primitívnom princípe, nabíjačka si kontroluje, aký prúd si batéria sama ťahá. ak klesne niekde k 10mA resp. podobnej hodnote, znamená to že je baterka nabitá a výstupné napätie nabíjačky a napätie na baterke sä rovnaké, t.j. prúd v ideálnom prípade netečie, resp. tečie iba zanedbateľný prúd.
napr. kúpil som si lacnú sadu za 6USD z ebayu, 2 x 18650 a k tomu dal číňan aj nabíjačku.
nabíjačka vie nabíjať obe naraz, a rozdiel v nabití bateriek po vložení rieši spôsobom, že najprv nabíjačka spolu s viac nabitou baterkou nabíjajú iba tú viac vybitú. keď sa obe baterky dostanú na rovnakú úroveň, nabíjajú sa už obe.
No to teda vôbec nie je pravda - automatické nabíjanie u NiMh aj NiCd je postavené na sledovaní delta U. Pri nabíjaní sa meria napätie a čaká sa na typický pokles o rádovo desatiny volta. Ten signalizuje maximum energie, ktoré je článok schopný prijať. Samozrejme sa musia z bezp. dôvodov sledovať aj prúd, čas, rast teploty atď. Takto pracuje naprostá väčšina nabíjačiek. Teda s konštantným prúdom.
Tie spomínané 18650 to je niečo iné - to sú LiOny a tie automatika zasa vypína pri dosiahnutí určitého napätia.
Takže aby sa nešíliri povery: článok v aspoň priemernej nabíjačke po skončení cyklu nemôže byť nabitý na 50%. Je ale bežné, že rôzne nabíjačky a nesprávna manipulácia s článkom spôsobí, že článok má po čase len 50% udávanej kapacity. Alebo aj 10% u rôznych "noname"
Opakujem, treba otestovať kapacitu - zmerať ako dlho dá článok nominálny prúd. To sa bez vybavenia nedá a tak je najjednoduchšie, ak je to pre mňa dôležité, kúpim nabíjačku, ktorá to vie.

goodlight
2011-10-23 15:27:37+02
viem Ti ju pozrieť v pondelok, je to už starší kus, kupoval som ju tak cca pre 8-imi rokmi
od vtedy sú už určite lepšie a lacnejšie, spýtam sa kolegu, ktorý je modelár aj túto mi vtedy on poradil, modelári sú v obraze stále o akumulátoroch a nabíjačkách, vedia o nich veľa, však ak im kvôli tomu padne lietadlo....modelár akum. vo vzduchu nevymení
dakujem

NemesiS
2011-10-23 15:30:53+02
to bude problém, nakoľko zmerať samotnú kapacitu nie je problém, ale za akých podmienok? Pretože napr. ak nastavím konštantné vybíjanie prúdom 2A, dosiahnem určitú kapacitu, ak nastavím vybíjací prúd na 1A, dosiahnem vyššiu kapacitu. A pri blesku sa nevybíjajú baterky konštantným prúdom, ale krátkodobo nárazovo opakovane. a akým prúdom, to už neviem. No asi výsledok najbližší skutočnosti sa podľa mňa dosiahne s nižším vybíjacím prúdom, povedzme 1A, 0.5A, viac by blesk nemal žrať, no to je iba môj predpoklad.

goodlight
2011-10-23 15:33:20+02
príspevok od: darmo
No to teda vôbec nie je pravda - automatické nabíjanie u NiMh aj NiCd je postavené na sledovaní delta U. Pri nabíjaní sa meria napätie a čaká sa na typický pokles o rádovo desatiny volta. Ten signalizuje maximum energie, ktoré je článok schopný prijať. Samozrejme sa musia z bezp. dôvodov sledovať aj prúd, čas, rast teploty atď. Takto pracuje naprostá väčšina nabíjačiek. Teda s konštantným prúdom.
Tie spomínané 18650 to je niečo iné - to sú LiOny a tie automatika zasa vypína pri dosiahnutí určitého napätia.
Takže aby sa nešíliri povery: článok v aspoň priemernej nabíjačke po skončení cyklu nemôže byť nabitý na 50%. Je ale bežné, že rôzne nabíjačky a nesprávna manipulácia s článkom spôsobí, že článok má po čase len 50% udávanej kapacity. Alebo aj 10% u rôznych "noname"
Opakujem, treba otestovať kapacitu - zmerať ako dlho dá článok nominálny prúd. To sa bez vybavenia nedá a tak je najjednoduchšie, ak je to pre mňa dôležité, kúpim nabíjačku, ktorá to vie.
no mozes mi verit, ze po vcerajsku si nieco podobne isto kupim, popravde ani ma nenapadlo, ze sa mi toto moze stat pri 4 sadach bateriek. Behat do tesca pocas rozbehnutej akcie je dost stresujuce a navyse sa to javi ako vrcholne neprofesionalne
vies mi pls poradit nejaku nabijacku, ktora je schopna SPOLAHLIVO nabit 8 baterii dajme tomu za 14 hodin?

darmo
2011-10-23 15:40:05+02
Ja by som doporučil z osobnej skúsenosti nabíjačku buď Volcraft IPC-1 - je na 4 články a je v dvoch verziách líšiacich sa max nabíjacím prúdom. Alebo Maha MH C-9000 tiež na 4 články. Obe sa vyskytujú aj pod inými obchodnými názvami a sú lacné. Obe vedia zmerať reálnu kapacitu článku a tak viete čo vlastne používate. Nie sú to modelárske nabíjačky, ktoré vyžadujú aby ich obsluhoval odborník ale nie sú to ale ani nabíjačky pre úplných laikov. Musíte vždy minimálne vybrať akým prúdom sa bude nabíjať. Toto ale zvládne každý, kto zvláda nejakú zrkadlovku...

darmo
2011-10-23 15:43:56+02
Myslím, že aj tu a aj na nejakých českých foto serveroch sa nabíjačky dosť diskutovali. Tak treba pozrieť aj tam - viac hláv viac kapusty. Ja som tie dva typy požíval posledné roky doma a sčasti aj profesionálne v práci.

majster333
2011-10-23 18:42:31+02
kúp si 2x túto http://www.baterie.sk/nabijacky-pre/inteligentna-mikroprocesorova-rychlonabijacka-bc-700-voltcraft-ipc-1l/
ja mám jednu nie odtiaľ, ale tu má celkom dobrú cenu!

majkyke
2011-10-23 19:52:41+02
Obcas sa mi stane podobny problem,staci ze sa jedna bateria zo sady zle nabije,mam nabijacku Volcraft,ktora ukazuje po nabiti aj kapacitu baterii,a sem,tam sa mi stalo ze po nabiti mi ukazovalo len polovicnu kapacitu.
Preto davam nabijat den do predu,najmansim prudom,teda 150mAh a najprv ich dam vybit az tak nabit,takto sa mi este nestalo ze by ma sklamali.

dmedia
2011-10-23 22:19:41+02
Mozno je problem niekde inde...

SB-900, je citliva na slabo nabite aku, starsie sady. ktore mam mi ani nevezme, teda vyhlasi ze su nenabite, a pritom v SB800 s nimi fotim v pohode...

Samozrejme ked su starsie, uz po nabiti nedokazes nabit na max kapacitu, preto SB900 s nimi ma problem, nakolko ma tester baterii...

Druhy problem je, ze ked mas v danej sade, ktoru zalozis, jednu problemovu uz je zle... nezabudni, ze 4x 1,5V-u alkaliky, nie je 4x1,2V u Aku. Teda staci, ze jedna ma mensie napatie a je to v pr....

Teda je potrebne vsetky pomerat, najlepsie s nejakym merakom na to urcenym, ako su n atom kapacitne a vylucit tie zle kusy...

Na jednu sadu cienych enelop musis urobit aspon 300-350zaberov, zalezi od priestoru a podmienok, aj viac.

goodlight
2011-10-24 01:29:46+02
príspevok od: majster333
kúp si 2x túto http://www.baterie.sk/nabijacky-pre/inteligentna-mikroprocesorova-rychlonabijacka-bc-700-voltcraft-ipc-1l/
ja mám jednu nie odtiaľ, ale tu má celkom dobrú cenu!
dik za tipa, pozriem to

chance
2011-10-24 16:05:50+02
príspevok od: goodlight
dik za tipa, pozriem to
to už by som asi išiel do originálu VOLTCRAFT IPC-1L
http://www.conradshop.sk/conrad.php?name=Products&pid=201101

Mikroprocesorová nabíjačka Voltcraft UFC-8 - pre 8ks, ale táto verzia je bez LCD displeja, nie je možné kontrolovať stav nabitia akumulátorov, teda ich kapacitu
http://www.conradshop.sk/conrad.php?name=Products&pid=201008

kolega modelár mi poradil túto nabíjačku:
http://www.hobbyking.com/hobbycity/store/__6478__IMAX_B6_AC_Charger_Discharger_1_6_Cells_GENUINE_.html
dobíja všetky typy akumulátorv
Ni-MH/NiCd cells: 1~15
Li-ion/Poly cells: 1~6
Pb battery voltage: 2~20v
akum. pri nabíjaní sú zapojené v sérii, predávajú sa také adaptéry na 4ks príp. 8ks akum.

smoulinka 979
2011-10-24 16:35:26+02
Pridam svoje skusenosti ...ja na to nemozem prist a idem si hlavu polamat a internet vycitat...mam 4 sady rovnakych bateriek..paradoxne tie co mam uz vyse 4 rokov som este v priebehu svadby /cca 1500 zableskov/ nemusela menit ,tie co som si postupne dokupovala jedna sada vydrzi 100 zableskov,jedna 200,dalsia 600...pouzivam jednu nabijacku,nikdy sa nestalo aby som pomiesala sady medzi sebou.....zeby soudruzi z NDR udelali nekde chybu?

culeky nech je niekto mudry....

bacil2
2011-10-24 18:41:50+02
príspevok od: smoulinka 979
Pridam svoje skusenosti ...ja na to nemozem prist a idem si hlavu polamat a internet vycitat...mam 4 sady rovnakych bateriek..paradoxne tie co mam uz vyse 4 rokov som este v priebehu svadby /cca 1500 zableskov/ nemusela menit ,tie co som si postupne dokupovala jedna sada vydrzi 100 zableskov,jedna 200,dalsia 600...pouzivam jednu nabijacku,nikdy sa nestalo aby som pomiesala sady medzi sebou.....zeby soudruzi z NDR udelali nekde chybu?

culeky nech je niekto mudry....
Ak si tie baterky kupovala vždy v tom istom obchode a boli vždy z tej istej krabice, ktorá im tam dlho ležala na sklade, tak je to úplne logické.
Problém je v tom, že pre bežného užívateľa (to je taký, čo nepoužíva inteligentnú nabíjačku, tester kapacity, multimeter a pod.) vyzerá zlá NiMH baterka presne rovnako ako dobrá. Samozrejme obidve tieto baterky sa môžu nachádzať súčasne v jednom balení, ktoré akurát Ty kúpiš v obchode. Kvalitu sady určuje vždy najhoršia baterka v sade.

goodlight
2011-10-24 23:56:09+02
to už by som asi išiel do originálu VOLTCRAFT IPC-1L
http://www.conradshop.sk/conrad.php?name=Products&pid=201101

Mikroprocesorová nabíjačka Voltcraft UFC-8 - pre 8ks, ale táto verzia je bez LCD displeja, nie je možné kontrolovať stav nabitia akumulátorov, teda ich kapacitu
http://www.conradshop.sk/conrad.php?name=Products&pid=201008

kolega modelár mi poradil túto nabíjačku:
http://www.hobbyking.com/hobbycity/store/__6478__IMAX_B6_AC_Charger_Discharger_1_6_Cells_GENUINE_.html
dobíja všetky typy akumulátorv
Ni-MH/NiCd cells: 1~15
Li-ion/Poly cells: 1~6
Pb battery voltage: 2~20v
akum. pri nabíjaní sú zapojené v sérii, predávajú sa také adaptéry na 4ks príp. 8ks akum.
vdaka este raz

goodlight
2011-10-27 10:42:32+02
MAte niekto skusenosti s nabijackou technoline BC-700?? objednal som si nabijacku Voltcraft IPC-1 L a po troch dnoch od dorucenia som si vsimol, ze nikde nefiguruje nazov voltcraft... vyrobca je Technoline. Nabijacka vyzera uplne totozne ako Voltcraft.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-10-27 11:26:02+02
príspevok od: goodlight
MAte niekto skusenosti s nabijackou technoline BC-700?? objednal som si nabijacku Voltcraft IPC-1 L a po troch dnoch od dorucenia som si vsimol, ze nikde nefiguruje nazov voltcraft... vyrobca je Technoline. Nabijacka vyzera uplne totozne ako Voltcraft.
mne ten volkraft uplne nevyhovoval kvôli dlhým časom nabíjania a pre mňa komplikovanej obsluhe, používam nabíjačku BC netuším model ale každý článok si sama odmeria po nabití vypne má aktívne chladenie, nabíja spoľahlivo a do hodiny. 8 sád bateriek nabijem za večer v dvoch nabíjačkách a hotovo...(Na premeriavanie bateriek a vyčkávanie 2-3 dni kým s arefrešnú fakt nemám čas)

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()