Presnejšie, je to odpalovanie blesku iným bleskom, napr. interný blesk vo fotoaparáte je ako "master-šéf" a ním odpalovaný externý blesk "slave-sluha". Znie to trochu ako sado-maso, ale ja som tie názvy nevymýšlal.
aha ale na to potrebujem radiovy odpalovac blesku nie ?
Je to jedna z moznosti, ale moznosti je prilis vela na vysvetlenie vo fore. Vo fotoskole je par clankov na tuto temu, ale nie je to tam do hlbky. Su moznosti manualne, TTL. Moznosti riadenia su opticke-viditelne, opticke-infracervene, radiove, kablove, ich vzajomne kombinacie. Rozne riesenia maju u roznych vorobcov rozne moznosti, vhodnu oblast pouzitia.
Viem, neporadil som, ale zle si polozil otazku, takze nemozes cakat odpoved, ktora by Ti pomohla.
mam D5000 co nepodporuje commander mode (dialkove odpolenie). Ak by som kupil Sb700 co podporuje dialkove odpalenie, tak ake su co najlacnejsie moznosti aby mi to D5000 umoznil?Najlepsie bezdratove, nejake nadialku. Asi by som aj z D5000 vedel vyuzit ten slave mod, ale tam sa bojim ze ten vstavany blesk spravy sarapatu a preto by som radsej ak by sa nejako pomerne jednoducho dalo odpalovat na dialku bez vstavaneho blesku
mam D5000 co nepodporuje commander mode (dialkove odpolenie). Ak by som kupil Sb700 co podporuje dialkove odpalenie, tak ake su co najlacnejsie moznosti aby mi to D5000 umoznil?Najlepsie bezdratove, nejake nadialku. Asi by som aj z D5000 vedel vyuzit ten slave mod, ale tam sa bojim ze ten vstavany blesk spravy sarapatu a preto by som radsej ak by sa nejako pomerne jednoducho dalo odpalovat na dialku bez vstavaneho blesku
Vdaka za odpoved.
Bez vstavaného blesku potrebuješ odpaľovače, najčastejšie rádiové. Ak chceš prenášať na diaľku TTL tak máš na výber z týchto možnosti: http://www.martinkozak.com/?p=10846 Ale ani jedna nie je "lacná", teda ak Ti je 250€ za blesk veľa (vlákno blesk k telu D5000), tak tadiaľ cesta pre Teba nevedie. Ak budeš odpaľovať blesky nastavené manuálne, tak je možností ďaleko viac a za ľudovejšie ceny. Najviac spomínaný je Cactus V4 alebo V5 - set odpaľovač plus 1 ks prijímač je tak za cca 80$. Poprípade je toho plný ebay aj za menej peňazí - napríklad od Yangnuo. Zadaj si napríklad do vyhľadávania na ebay - wireless flash trigger.
BTW - v inom vlákne sa pýtaš na to, aký blesk máš kúpiť. Teda zatiaľ ani len netušíš, ako sa s bleskom robí a už ideš aj diaľkovo odpaľovať? Držím prsty, aby Ti ten entuziazmus vydržal.
Vdaka za odpoved.
A teraz ma napadla ešte jedna možnosť, ale neviem či to má aj Nikon. Mali by existovať aj originál Nikon rádiové odpaľovače na firemné Nikon blesky, ktoré by mali využiť všetky možnosti firemných bleskov. Ale cena tam ľudová asi nebude. Viac k tomu neviem povedať, nech ma doplní niekto, kto vlastní Nikon a príslušenstvo.
Ak sa Ti podari dobre predat D5000 a vyhodne kupit D90, ktory uz dialkove riadenie bleskov ma, mozno doplatok vyjde lacnejsie ako dokupovat dalsie zariadenie.
Slave mode
Su moznosti manualne, TTL.
Moznosti riadenia su opticke-viditelne, opticke-infracervene, radiove, kablove, ich vzajomne kombinacie.
Rozne riesenia maju u roznych vorobcov rozne moznosti, vhodnu oblast pouzitia.
Viem, neporadil som, ale zle si polozil otazku, takze nemozes cakat odpoved, ktora by Ti pomohla.
Vdaka za odpoved.
Vdaka za odpoved.
Ak chceš prenášať na diaľku TTL tak máš na výber z týchto možnosti:
http://www.martinkozak.com/?p=10846
Ale ani jedna nie je "lacná", teda ak Ti je 250€ za blesk veľa (vlákno blesk k telu D5000), tak tadiaľ cesta pre Teba nevedie.
Ak budeš odpaľovať blesky nastavené manuálne, tak je možností ďaleko viac a za ľudovejšie ceny. Najviac spomínaný je Cactus V4 alebo V5 - set odpaľovač plus 1 ks prijímač je tak za cca 80$. Poprípade je toho plný ebay aj za menej peňazí - napríklad od Yangnuo. Zadaj si napríklad do vyhľadávania na ebay - wireless flash trigger.
BTW - v inom vlákne sa pýtaš na to, aký blesk máš kúpiť. Teda zatiaľ ani len netušíš, ako sa s bleskom robí a už ideš aj diaľkovo odpaľovať?
Držím prsty, aby Ti ten entuziazmus vydržal.
Vdaka za odpoved.
Viac k tomu neviem povedať, nech ma doplní niekto, kto vlastní Nikon a príslušenstvo.
pixel knight:
www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/blesky-a-ine/pixel-knight--tr-332-pre-canon--cinsky-rytier-s-blyskavou-zbrojou/
Dalsia moznost, Nikon SU-800:
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-61591452385164/blog/24/commander-nikon-su800/
Ak sa Ti podari dobre predat D5000 a vyhodne kupit D90, ktory uz dialkove riadenie bleskov ma, mozno doplatok vyjde lacnejsie ako dokupovat dalsie zariadenie.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa