Fórum » Blesky

Phottix Strato I vs Strato II

norulakp
2012-02-21 13:13:31+01
Zdravim, som zaciatocnik vo foteni so zrkadlovkou a hlavne s ext. bleskami, preto by som sa rad opytal skusenejsich. Mam Nikon D300 a SB-900 a SB-700. Chcel by som to nejako prepojit. Cenovo, kvalitativne aj prakticky mi vyslo najvhodnejsie riesenie cez Phottix Strato. Ale ako som zistil na nete, su dve verzie. I a II. Jednotka je 4v1 a dvojka je 5v1. Nie je mi celkom jasne, co to znamena. Je tam aj pomerne velky cenovy rozdiel. Oplati sa mi ist do dvojky? Jednalo by sa najma o fotenie v interieri prip. portretov v exterieri. Na male vzdialenosti. Vraj je to TTL pass through. Nieco som si o tom precital, ale nie je mi to celkom jasne. Ak by som mal oba blesky mimo fotoaparatu, tak by som zrejme musel vsetko manualne nastavovat? A po dalsie. Vacsinou sa tieto odpalovace daju zohnat len z USA. Nebude tam problem nejako v tej frekvencii? Ale snad nie. Ak by mal niekto skusenosti s tymito odpalovacmi, tak budem rad, ak sa o ne podeli. Ale najma by ma zaujimal ten rozdiel medzi Strato I a Strato II. Ci sa opalti pre mna ist do tej novsej rady. Vdaka

norulakp
2012-02-21 13:19:16+01
este by som dal dodatok. Kedze mam dva blesky a chcel by som fotit na male vzdialenosti vacsinou portrety. Ale samozrejme aj vonku za jasneho pocasia. Potrebujem dva prijimace, alebo by mi stacil jeden vysielac, jeden prijimac a ten druhy blesk by sa dal nejako odpalovat pomocou toho prveho? Ci je lepsie a spolahlivejsie mat dva prijimace?

inkubbus
2012-02-21 13:26:26+01
a D300 nema v sebe zabudovane odpalovanie ext. bleskov? nie som nikonista, tak sa pytam

norulakp
2012-02-21 13:36:01+01
príspevok od: inkubbus
a D300 nema v sebe zabudovane odpalovanie ext. bleskov? nie som nikonista, tak sa pytam
no ja som doteraz odpaloval tak, ze som otvoril vstavany blesk a pomocou neho som odpaloval externe blesky. Co mi prislo ako dost neprakticke. Tak hladam nieco praktickejsie.

MartinNovak
2012-02-21 14:51:11+01
Momentalne cakam na dodanie Strato II Multi (5-in-1), tak potom mozem napisat osobnu skusenost, avsak na tejto stranke rozoberaju rozdiely, medzi verziami I a II, mohlo by ta to zaujimat:

http://martybugs.net/blog/blog.cgi/gear/Phottix-Strato-II-Multi-Trigger.html

Funkcne zlepsenia: v podporovanych skupinach, dosah je zvyseny na 150 metrov, vyssia kvalita napajacich kablov v baleni.
Dalsie zlepsenia ako LED dioda na viditelnejsom mieste (nie na vrchu), vysielac je trocha vacsi, nez prijimac, vacsie a cierne tlacidla (oproti bielym na Strato I)

norulakp
2012-02-21 14:55:51+01
diky za link aj za odpoved. Zatial co som sa docital tak vraj II ma kratsi dosah, ako mala I. Tak neviem. Hoci u mna to nehra ziadnu rolu. pre mna je potrebne, aby malo dosah 10 metrov. Hlavne aby sa mi to nepokazilo po mesiaci pouzivania, a aby to riadne vsetko fungovalo ako ma. Odkial si objednaval? Ja som nasiel zatial jediny inzeratna ebay z UK asi 100 libier myslim. Z USA sa mi nechce objednavat, aby som neplatil dan. Potom napis prosim ta ako si s nim spokojny

norulakp
2012-02-21 15:07:48+01
no akurat som ho nasiel na polskom ebay za 90 eur uz aj s postovnym. Co je celkom prijatelna cena si myslim. Nerad sice nakupujem veci z Polska, ale obchod ma celkom dobry feedback. Tak asi pojdem do toho a uvidime.

MartinNovak
2012-02-21 15:09:16+01
Podla toho, co pises ti dosah urcite bude stacit. Nieco by to vydrzat malo. Tu su nejake pokusy, co sa tyka funkcnosti v zavislosti od vzdialenosti, v spodnej casti stranky su tie fotky:

http://www.thephoblographer.com/2012/02/17/review-phottix-strato-ii-wireless-flash-triggers/

Strato II nieje az tak lacna zalezitost, no ja som objednaval z ceskeho obchodu, velmi dobra obchodna skusenost s majitelom:

http://www.vffoto.sk/radiovy-odpalovac-blesku-phottix-strato-ii-pro-nikon

V pripade uplatnenia zaruky a podobne, maju pobocku aj v Bratislave.

tomis.ales
2012-02-21 15:10:21+01
SB900 a SB700 mozes odpalovat pomocou D300 v mode CLS.
Vyhoda: uplne vsetko nastavis z tela.
Nevyhoda: fotak musi vidiet na cidla bleskov. Za istych okolnosti je vidiet na fotenom objekte riadiaci zablesk, Slabsi dosah (skusal som 15m za slnecneho dna a este to bolo OK).

Strato II ma aj skupiny, na rozdiel od jednicky, cize mozes si zapinat a vypinat jednotlive skupiny A, B, C alebo D.
Vyhody: vidi aj za roh a ma velky dosah
Nevyhoda: vsetko musis nastavoval na bleskoch, nema HSS (cize iba do cca 1/250s) ani TTL

TTL pass through znamena, ze na odpalovac mozes este nasadit jeden blesk, ktory moze pracovat v TTL. Odpalovac ale musi byt na tele!!!
Ebay je toho plny, takze nie iba USA. Ak ti nechybaju skupiny, mozes si kupit aj lacnejsie odpalovace. Napr Yongnuo RF-602 (mam 3, su OK), 603 (tento ma tusim aj TTL pass through)...Nekupuj ale superlacne, to su sity.

norulakp
2012-02-21 15:26:11+01
chalani, diky za rady. Este by som mal take amaterske otazky. Treba mi v praxi pri foteni portretov to HSS, cize viac ako 1/250? Ak ano, pri com konkretne to vyuzijem. A taka primitivna otazka. Manualnym nastavenim blesku viem dosiahnut rovnaky vysledok ako pouzitim blesku v TTL? Vcera som skusal len tak narychlo odfotit s bleskom portret. Jedna fotka v manuali (nastavena len tak podla mojho laickeho odhadu) a druha v TTL mode. A vyzerali uplne, ale uplne inak. Proste ak spravne nastavim blesk v manuali, tak viem teoreticky dosiahnut rovnaky vysledok ako v TTL, jo? Cize ak ten trigger nepodporuje TTL, tak to znamena, ze sa len viac nabeham a budem nastavovat vsetko priamo na blesku v manuali. Jedina nevyhoda, ze sa vela nabeham, ale vysledok by mal byt rovnaky, ako s triggerom, co podporuje TTL? Ci zle som pochopil?

norulakp
2012-02-21 15:42:53+01
príspevok od: MartinNovak
Podla toho, co pises ti dosah urcite bude stacit. Nieco by to vydrzat malo. Tu su nejake pokusy, co sa tyka funkcnosti v zavislosti od vzdialenosti, v spodnej casti stranky su tie fotky:

http://www.thephoblographer.com/2012/02/17/review-phottix-strato-ii-wireless-flash-triggers/

Strato II nieje az tak lacna zalezitost, no ja som objednaval z ceskeho obchodu, velmi dobra obchodna skusenost s majitelom:

http://www.vffoto.sk/radiovy-odpalovac-blesku-phottix-strato-ii-pro-nikon

V pripade uplatnenia zaruky a podobne, maju pobocku aj v Bratislave.
diky Ti moc krat za link na ten cesky obchod. Rychle jednanie, som napisal do obchodu a hned obratom mi volali cez Skype a riesili objednavku. Rychle, slusne jednanie, najlepsia cena, lacne postovne. Takze idem urcite do toho a urcite z tohto obchodu. Snad s tym budem spokojny.

MartinNovak
2012-02-21 15:55:51+01
príspevok od: norulakp
diky Ti moc krat za link na ten cesky obchod. Rychle jednanie, som napisal do obchodu a hned obratom mi volali cez Skype a riesili objednavku. Rychle, slusne jednanie, najlepsia cena, lacne postovne. Takze idem urcite do toho a urcite z tohto obchodu. Snad s tym budem spokojny.
Tesi ma, ze som mohol poradit. Ak ti to bude sluzit, tak spokojny urcite budes. Co sa tyka toho HSS u portretov, mne osobne to nechyba, ale to je skor otazka na pokrocilych strobistov, ja sa zatial len ucim. A s manualom na blesku dosiahnes pozadovany ucinok, len si na to musis zvyknut, treba skusat. Blesk nasadeny na odpalovaci, ktory je na tele ti pojde na TTL (kontakty na vysielaci su prepojene priamo), manual nastavujes na bleskoch mimo tela fotaku (s prijimacmi).

norulakp
2012-02-21 16:00:05+01
príspevok od: MartinNovak
Tesi ma, ze som mohol poradit. Ak ti to bude sluzit, tak spokojny urcite budes. Co sa tyka toho HSS u portretov, mne osobne to nechyba, ale to je skor otazka na pokrocilych strobistov, ja sa zatial len ucim. A s manualom na blesku dosiahnes pozadovany ucinok, len si na to musis zvyknut, treba skusat. Blesk nasadeny na odpalovaci, ktory je na tele ti pojde na TTL (kontakty na vysielaci su prepojene priamo), manual nastavujes na bleskoch mimo tela fotaku (s prijimacmi).
no vsak poskusam a uvidim. Este raz vsetkym diky za rady.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()