Fórum » Blesky

Expozimeter pri SB 700

gregyy
2012-02-21 19:10:53+01
Zdravim

Na D5000 som si kupil SB 700. Ked fotim na prioritu clony alebo casu tak expozimeter na fotaku mi ukazuje ze je maximalne podexponovany. Ak namierim priamo do vsetla (napr do lampi) tak mi ukaze ze je preexponovany ale nie maximalne. Hocikde inde mi ukazuje ze je podexponovany. Cakal by som ze expozimeter mi byt neutralny za standartnych podmienok. Ked SB 700 nie je nasadeny tak expozimeter funguje normalne, "problem" mam len ked je blesk nasadeny.Fotky ale nie su ani pod ani preexponovane.

Ak dam do rezimu Manual, tak expozimeter sa hybe okolo stredu, tak to je asi OK.

Vie mi niekto vysvetlic ci je to normalne, ci je to len nejake nastavenie, alebo preco po nasadeni blesku je expozimeter automaticky podexponovany na priorite clony?

Vdaka za odpoved
Gregyy

Shooter
2012-02-21 20:06:04+01
Neboj sa, je to normálne, neviem či to dobre vysvetlím, ale pokúsim sa. Ak máš zapnuté iba telo bez blesku, tak expozícia sa prispôsobuje okolitým podmienkam a podľa zvoleného režimu sa upravuje čas alebo clona. Povedzme že si v situácii, kedy máš nastavenú clonu 5,6 a čas ti vychádza na nejakých 1/2 sekundy. Keď zapneš blesk, automaticky sa nastaví čas na 1/60 s. Expozimeter to zaregistruje a dá ti informáciu, že s danými parametrami bude fotka podexponovaná, ale teba to nemusí zaujímať, lebo scénu ti v rámci svojich možností osvetlí blesk. Ten expozimeter je iba informatívny.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-02-21 20:10:00+01
Expozimeter meria okolite svetlo. Bez blesku automatika predlzi expozicny cas aj na niekolko sekund (rata, ze budes fotit zo stativu). Ked ale nasadis blesk, nastavi automatika kratky expozicny cas (cca 1/60s), pretoze vie (aspon si mysli), ze ty stativ nepouzijes. Kratky cas da preto, aby si zaber udrzal z ruky. Potom automatika iTTL pusti z blesku tolko svetla aby scenu nasvietila. Expozicna automatika ti ale bude v takom pribade oznamovat, ze miesta, kam blesk nedosvieti budu podexponovane. Takze vsetko je tak ako ma byt.
To ze ti to ukazuje je vybornou pomockou pre pokrocilu pracu s bleskom. Prirodzeny vzhlad fotografii dosiahnes tak, ze vyuzijes co najviac stavajuceho svetla (kombinaciou casu, clony a ISO) a zvysok doexponujes bleskom.

Machro
2012-02-21 20:23:36+01
A da sa pri nasadenom blesku vyuzivat auto-iso na presne exponovane pozadie? Napr. mam prioritu clony, clona 2,8 a v menu nastavenie, ze minimalny cas je 1/100 a max iso je 3200. Ide o to, ze chcem, aby blesk presne exponoval objekt a aby fotoaparat presne exponoval pozadie bez toho, aby som musel manualne menit iso, ked vidim, ze pozadie je podexponovane. Dufam, ze chapete. Dakujem

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-02-21 21:16:50+01
príspevok od: Machro
A da sa pri nasadenom blesku vyuzivat auto-iso na presne exponovane pozadie? Napr. mam prioritu clony, clona 2,8 a v menu nastavenie, ze minimalny cas je 1/100 a max iso je 3200. Ide o to, ze chcem, aby blesk presne exponoval objekt a aby fotoaparat presne exponoval pozadie bez toho, aby som musel manualne menit iso, ked vidim, ze pozadie je podexponovane. Dufam, ze chapete. Dakujem
Chapem ze si lenivec. Jedina rozumna praca s bleskom je v manualnom rezime expozicie. Nastavis si rucne cas, clonu a citlivost. Blesk ponechas v TTL. Tebe by nevadil ten sum pri ISO 3200, ked dobru fotku dokazes urobit aj pri podstatne nizsom ISO?
Najprv dostan na snimac co najviac svetla nastavenim casu a clony, ISO dvihas, az ked nemas inu moznost.
A este sa zmier s tym, ze niekedy su podmienky fakt otrasne a dobru fotku jednoducho nenafotis. Jedine, ze by si mal Nikon D4 a vysokosvetelne skla.

Shooter
2012-02-21 21:17:17+01
príspevok od: Machro
To je presne to, čo hovoril Karol - pokročilá práca s bleskom. Ak ti raz expozimeter ukáže, že pri 1/100s, ISO 3200 a clone 2.8 budú miesta, kde nedosvieti blesk podexponované, nič s tým nespravíš. Teda nie v automatike a nie s danými parametrami. Musíš prepnúť na manuál a naexponovať si správne pozadie. Ale tu je zádrhel, ISO je na max, clona tak isto a jediné čo ostáva je teda predĺžiť čas na udržateľnú hodnotu alebo použiť statív.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()