Hore

Fotografujeme na dovolenke I.

Pripravili sme pre vás trojdielného sprievodcu dovolenkového fotografa-cestovateľa. Začíname prípravou.

Dovolenka, očakávame od nej oddych od práce, školy, či domácnosti. Zároveň si chceme domov priniesť množstvo zážitkov. Fotografia je médium, ktoré nám pomôže ich uchovať a pripomínať. Zároveň, ale sprostredkováva naše zážitky iným osobám. Asi nikto sa nevypraví na dovolenku, aby si so sebou nezobral fotoaparát, aspoň v telefóne. Fotografie z dovolenky sú povinné. Digitálna fotografia spopularizovala fotografovanie. Keď sa fotografovalo na film, nebolo zriedkavé, keď ste na jednom filme mali letnú dovolenku a aj oslavy Vianoc. Dnes nieje problémom nafotiť stovky, či tisíce záberov a prakticky okamžite ich publikovať. Už netreba nechať vyvolávať fotografie v minilabe a potom obehavať kamarátov, kolegov a príbuzných, aby ste sa pochválili, kde všade ste boli. Kto chce, môže fotografie zverejniť na internete prakticky ihneď po ich nafotení.

Digitálna fotografia nielen spopularizovala fotografovanie, ako hobby, ale umožnila nadšencom sa rýchlejšie učiť. Dôležité je aj to, že digitálnu fotografiu môžeme sami spracovať. Už nemusíme chodiť so sklopenou hlavou z minilabu, pretože sme niečo pokazili. Priamo na mieste sme schopný zábery skontrolovať a chyby napraviť. Fotoaparáty majú nové funkcie, ktoré aj začiatočníkom umožňujú nafotiť vizuálne atraktívne fotografie, bez nutnosti poznať pokročilé fotografické postupy alebo postprocesing. Nech fotíte čokoľvek, s čímkoľvek, základom každej fotografie je kompozícia a využitie fotografických vyjadrovacích prvkov.

Mojou synovskou povinnosťou je pred každou maminou cestou pripraviť jej fotoaparát, opäť ju inštruovať v jeho obsluhe a po návrate z dovolenky fotografie vytriediť a upraviť. Potom ešte presunuť do tabletu alebo objednať tlač cez internet. Pri tejto príležitosti môžem sledovať ako fotografuje. Má bežný štýlový kompakt Canon Ixus. Tomu zodpovedá aj technická kvalita, ktorú príliš neriešim. Najväčšie rezervy sú v kompozícii a fotografickom videní. Tie vám žiadny výrobca do fotoaparátu nezabuduje. To sa musíte naučiť. A to je kameň úrazu väčšiny dovolenkových fotografov.


Je len na vás, či domov prinesiete odpad, alebo sa z fotografií budete vytešovať, rovnako aj vaši známy a rodina.


Väčšina z nás musí na dovolenku sporiť, niekedy aj roky. Niektoré miesta sa nám podarí navštíviť len raz za život. Dôvodom pre kúpu lepšieho fotoaparátu býva práve blížiaca sa dovolenka. Ak s nim nebudete vedieť pracovať a nebudete ovládať základy fotografie, vyhodíte časť investície von oknom. Tak ako sa musíte v autoškole naučiť šoférovať, aby ste mohli riadiť auto bezpečne, tak sa musíte naučiť fotografovať, aby ste mali dobré fotografie. Žiaden fotoaparát to za vás nespraví. Fotografia je kreatívna. Nie je to pustenie DVD-čka, ktoré stačí pasívne pozerať. Fotografia si vyžaduje vzdelanie. Bez toho je to len mačkanie spúšte s pochybným výsledkom. Museli by ste byť nesmierne talentovaný, aby vaše fotografie za niečo stáli aj bez vzdelania.

Je jedno aký fotoaparát si vyberiete. Fotografovať sa dá s hocičím. Kvalita a funkcionalita obmedzujú to čo môžete nafotiť, obmedzujú technickú kvalitu, ale neobmedzujú vašu fantáziu, kreativitu a fotografické videnie.

Vyberte si správne

Nie je dôležité mať najlepší fotoaparát, aký si môžete dovoliť. Najmä ak ste začiatočník, tak vôbec nevyužijete jeho možnosti. Bez skúseností si možno vyberiete vynikajúci fotoaparát, ale nie na dovolenku a cestovanie.

Bez skúseností nedokážete klásť správne otázky, ktoré určia, aký typ fotoaparátu je pre vás najvhodnejší. Ak nenarazíte na niekoho, kto vám dobre poradí s prihliadnutím na vaše špecifické potreby, vyberiete si zle, alebo minimálne nie úplne správne.

Rozpočet

Pri kúpe fotoaparátu málokedy dodržíte stanovený rozpočet. Pamäťová karta, náhradná batéria, čistiaca sada, filter, či brašňa dokážu nižší rozpočet podstatne navýšiť. A to nehovorím o objektívoch, statíve, alebo externom blesku, ak sa chcete fotografovaniu venovať naplno.

Ako intenzívne sa chcem fotografii venovať

Každý fotograf má subjektívne nároky na kvalitu fotografie. Niekomu stačí, že je farebná a tuší kto je na fotografii, iný chce zábery ako z National Geographic. Ani pri vysokých nárokoch, nemusíte hneď predávať obličku. Cena veľmi slušne fotiaceho prístroja začína na cca 300 €, kto chce ušetriť, môže siahnuť po použitom fotoaparáte z druhej ruky. Teraz si predstavíme, aké máte pri výbere možnosti.

Čo chcem fotografovať

Pred kúpou techniky si musíte položiť otázku, čo chcete na dovolenke fotografovať. Za slnečného počasia nafotí slušne krajinku aj najlacnejší fotoaparát. Niečo lepšie budete potrebovať ak:

  • chem fotiť za zlých svetelných podmienok s nízkou úrovňou šumu
  • potrebujem zachytiť akciu/rýchly pohyb
  • chcem fotografovať v nepriaznivých poveternostných podmienkach alebo prostredí, kde hrozí znečistenie
  • chcem fotiť ťažké svetelné scény, napr. nočné zábery
  • chcem fotografovať portréty s výrazne rozostreným pozadím
  • chcem fotografovať pod vodou


Na šnorchlovanie postačí aj fotoaparát len mierne prekračujúci cenu 100 €.

Možno sa vám zdá, že niektoré otázky súvisia len s fotografiou pre náročných a vy sa nimi nemusíte zaoberať. Nemáte veľké ambície, jednoducho chcete len slušné fotky z dovolenky. Aby ste napokon neboli sklamaní. Akcia/rýchly pohyb? To sú deti v aquaparku. Zlé svetelné podmienky? Interiér katedrály. Nepriaznivé poveternostné podmienky? Výlet na člne, piesočnatá pláž.

Výrobcovia sa nás snažia presvedčiť, že aj bežný moderný kompakt zvládne všetky situácie. Veď má predsa špeciálne režimy na fotenie detí, športu, krajiny. Vraj zvláda fotenie takmer v úplnej tme a skoro bez šumu. Hlúposť! Vysokonadnesené marketingové žvásty. Načo sú potom profesionálom drahé zrkadlovky?

Aj na dovolenke sa stretnete so situáciami, kde potrebujete kvalitný fotoaparát a najmä pokročilé znalosti fotografovania. Bez toho budete neúspešní. Nič si z toho nerobte. Jednoducho sa zmierte s tým, že nie všetko sa dá nafotiť. Svoje úsilie venujte tým situáciam, ktoré vy a váš fotoaparát zvládnete. Vyťažte z toho maximum.


Aby ste niečo takéto nafotili, technicky kvalitne, potrebujete fotoaparát s veľkým snímačom (m4/3, APS-C, FF). Svetelný objektív tiež príde vhod.

Fotoaparát

Menej náročnému poslúži aj mobilný telefón alebo tablet. Aby ste nefotili nevzhľadné mazanice, mal by to byť prístroj dostatočnej kvality. Ten sa cenou vyrovná kvalitnému fotoaparátu. Na rozdiel od neho zvláda mnoho iných vecí, ktoré ako “nefotograf” využijete intenzívnejšie. Za dobrých svetelných podmienok (typicky letná dovolenka), sa fotografie z chytrých zariadení kvalitou vyrovnajú lacným kompaktom. Veľký displej pomáha pri komponovaní, scénu lepšie vnímame, viac si všímame detaily. Plusom je aj panoramtický formát 16:9, ktorý sa u týchto zariadení najčastejšie používa. Je dynamický a zaujímavý. Chytré zariadenie je zároveň aj grafickým počítačom, schopným dodať fotografiám rôzne obrazové efekty.

Práve mobily a tablety nahrádzajú kedysi tak populárne kompaktné fotoaparáty. Prečo nosiť dve zariadenia, keď nemusíme? Povedzme si niekoľko argumentov, prečo si zobrať na dovolenku kompaktný fotoaparát. Tým prvým je vyššia obrazová kvalita. Najlepšie mobily sa len približujú kompaktom a to aj tým najlacnejším. V kompaktoch sú stále, až na výnimky, väčšie snímače a hlavne lepšie objektívy.

Odhliadnúc od všetkých funkcií, ktoré fotoaparáty majú, práve objektív určuje, čo ste schopný nafotiť. Na cesty sú najvhodnejšie kompaktné fotoaparáty označované ako travelzoomy. Vyznačujú sa väčším rozsahom objektívu, vďaka čomu fotograf môže výrazne meniť uhol záberu. Keď potrebuje nafotí budovu, interiér kostola a na druhú stranu jachtu na mori, či hrad na kopci. To je veľmi silný argument, prečo fotografovať kompaktom a nie telefónom.

Až na niekoľko najdrahších modelov, ktorých cena sa vyrovná fotoaparátom s výmennými objektívmi (CSC, DSLR), obrazová kvalita neuspokojí náročnejších fotografov. Ak je pre vás fotografovanie skutočne koníčkom a nie len prostriedkom pre zachytenie udalosti, osôb a miest, bežný kompakt si nekupujte.

Špeciálnym typom kompaktu sú outdoorové kompakty. Majú rovnakú obrazovú kvalitu ako bežné kompakty, sú vyhotovené z odolných materiálov. Vďaka tomu sú nárazuvzdorné, vodotesné, prachotesné a niekedy aj mrazuvzdorné. K bežným funkciám, podobne ako u travelzoomov, výrobcovia pridávajú aj GPS, ktorý do fotografií zapisuje údaje o zemepisnej polohe. Doma si na mape môžete pozrieť, kde boli fotografie presne nasnímané. Outdoorové fotoaparáty využijete pri akčných športoch, akými sú rafting, horolezectvo, jachting a podobne. Dá sa s nimi aj potápať, úplne bez príslušenstva. Aj keby ste žiadnej takejto aktivite neholdovali, vlastnosti týchto prístrojov využijete. Obliala vás vlna, zmokli ste, padol vám fotoaparát do piesku? Nič sa nedeje. Takýto fotoaparát je vhodný pre deti a mládež, pre ktorých je zodpovednosť takmer neznámy pojem a k technike sa správajú akoby bola nezničiteľná a rozdávali ju zadarmo.

Kedysi populárnu kategóriu kompaktov tvorili ultrazoomy. Fotoaparáty, ktoré vo svojom srdci boli kompaktami, ale tvárili sa ako malé zrkadlovky. Tieto fotoaparáty sú rozmernejšie, dobre funkčne vybavené a tvarom sa podobajú zrkadlovkám. Nemajú možnosť výmeny objektívov a majú elektronický hľadáčik. Ich najväčším nedostatkom je, že kvalitou obrazu sú rovnaké ako bežné kompakty. Nefotograf ich veľkú výbavu nevyužije a náročnejší fotograf nebude nižšou obrazovou kvalitou uspokojený. Prednosťou tohto typu prístroja je veľký rozsah objektívu, ktorý sa svojim priblížením vyrovná aj výkonnému ďalekohľadu. Ak túžite po tak veľkom priblížení a postačuje vám nižšia obrazová kvalita kompaktov, zvážte aj tento typ fotoaparátu.

Najvyššiu kategóriu kompaktov tvoria pokročilé modely, ktoré funkčnou výbavou a neraz aj obrazovou kvalitou konkurujú zrkadlovkám a CSC fotoaparátom. Pripravte si však riadne načrieť do peňaženky. Pokročilé kompakty sú určené pre náročnejších fotografov, ktorí nechcú so sebou nosiť veľký a ťažký fotoaparát, prípadne chcú byť nenápadní. Na obrazovú kvalitu výrazne vplýva veľkosť snímača. Čím väčší, tým lepší. A nemyslím tým veľkosť rozlíšenia, ale plošnú veľkosť. Väčšia plocha zachytí viac svetla, zaznamená menej šumu a viac kontrastu. Nezabudnite, že akokoľvek dobrý kompakt nikdy nebude mať možnosť výmeny objektívu, čo môže byť niekedy veľmi obmedzujúce. Pri cene rovnajúcej sa dobre vybavenej zrkadlovke, či CSC fotoaparátu je preto jeho kúpa vždy otázna. Dobre si ju premyslite.


Veľké a ťažké zrkadlovky pomaly vytlačujú CSC fotoaparáty.

CSC fotoaparáty sú relatívne nová kategória fotoaparátov, ktorá konkuruje pokročilým kompaktom a rovnako aj zrkadlovkám. Čím je tak atraktívna? Ponúka obrazovú kvalitu zrkadloviek a možnosť výmeny objektívov v kompaktnom a ľahkom tele. Oproti zrkadlovkám nemajú optický hľadáčik sprostredkujúci obraz odrazený od zrkadla. Odstránením zrkadlovej šachty a hranolu je možné vyrobiť fotoaparát výrazne menší a ľahší. Telo CSC fotoaparátov sa podobá pokročilým kompaktom a podobne sa s ním aj pracuje. Lepšie zvláda prácu v Live View režime, pretože je to jeho prirodzený režim. Začiatočníkom, ktorí chcú prejsť na vyspelejší fotoaparát, vyhovuje práve jeho príbuznosť s kompaktami. Vďaka tomu, že sú schopné v mnohom plne konkurovať zrkadlovkám a sú menšie a ľahšie, ukazujú sa tieto prístroje ako ideálne pre cestovanie. Výbava zložená z fotoaparátu a niekoľkých objektívov zaberie omnoho menej miesta a má výrazne nižšiu hmotnosť.

Pomyselným vrcholom komerčne dostupných fotoaparátov sú zrkadlovky. Evolučne sa vyvinuli do najuniverzálnejšieho nástroja fotografa. Prakticky niet fotografického žánru, ktorý by nezvládli. Dnes aj tá najlacnejšia zrkadlovka podáva vynikajúcu obrazovú kvalitu. Rozdiely sú v ergonómii, funkcionalite a parametroch. Na dovolenku nepotrebujete vyššie modely, ak zároveň nechcete vo fotení intenzívne pokračovať aj u iných žánroch. U zrkadloviek a CSC fotoaparátov zohráva dôležitú úlohu výber objektívov. Tie určujú, čo budete a čo nebudete môcť odfotiť.

Teraz sa technike viac venovať nebudem, pretože v pokračovaní vám predstavím niekoľko konkrétnych typov na dovolenkový fotoaparát.

Spoznajte svoj fotoaparát

Jednu z najväčších chýb, ktorú môžete urobiť, je kúpiť si nový fotoaparát pár dní pred odchodom na dovolenku. Skúsený fotograf sa rýchlo zorientuje, pre začiatočníka je však všetko nové a neznáme. Za pár dní nestačíte ani pozrieť aké funkcie fotoaparát má. Aj keby ste po večeroch poctivo študovali manuál (už vás vidím), svoj nový fotoaparát nespoznáte. To ide len praxou. Musíte spoznať ako sa ovláda, ako funguje zaostrovanie, meranie, koľko vydrží na jednu batériu. Preto treba s fotoaparátom absolvovať niekoľko akcií. So základmi obsluhy oboznámte aj rodinných príslušníkov. Nechcete predsa stresovať v poludňajšej horúčave pred nejakou svetoznámou pamiatkou.  Rodinná hádka pohode nepridá.

Fotoaparát si kúpte aspoň dva mesiace pred dovolenkou, aby ste sa s ním stihli naučiť pracovať. Absolvujte 5-6 fotení v teréne. Do základov obsluhy zaučte aj rodinných príslušníkov. Návod si pre istotu pribaľte, alebo si jeho elektronickú verziu stiahnite do chytrého zariadenia.

Kúpil som si fotoaparát, čo teraz?

Prvé nastavenia fotoaparátu

Niekoľko rád pre zelenáčov

Skôr ako vyrazíte do boja

Strach zo zrkadlovky?

Naštudujte základy fotografie

Vyraziť do sveta s fotoaparátom, bez znalosti obsluhy a základov fotografovania, vedie k podpriemerným fotografiám. Tie sa nikdy nestanú peknou spomienkou na dovolenku. Skôr vám budú vyčítať, že ste to ako fotograf nezvládli. Aj z tej najsladšej exotiky ostane v ústach trpká príchuť fotografického neúspechu.

Neočakávam, že každý bude fotografii venovať toľko času, úsilia a peňazí, ako ja, či iný zanietený fotograf. Určité základy by ste však zvládnuť mali. Verte, niekedy stačí poznať niekoľko základných fotografických postupov a vaša tvorba sa rapídne zlepší. Vedieť, kedy použiť blesk, ako vyvážiť bielu pri západe slnka, kedy použiť polarizačný filter vám pomôže zlepšiť vaše fotografie tak, že ich prezeranie už nebude povinnou nudou, ale dobrodružným objavovaním cudzích krajov.


Takýto záber zvládne aj pokročilý kompakt, ak viete ako ho použiť.

Fotografovanie na dovolenke v sebe spája mnoho rôznorodých žánrov: fotografovanie krajiny, prírody, architektúry, street fotografiu, portrétnu fotografiu, makrofotografiu, niekedy aj fotografovanie športov, či fotografovanie pod vodou. Ale aj fotografovanie zátiší, jedál a nápojov, či abstraktných detailov. Vždy je to aj fotografický dokument. Páni, toho ale je! Už z tohto výpočtu je zrejmé, že to bez znalostí nepôjde.

Do štúdia fotografie sa môžete pustiť kedykoľvek, smelo aj dávno pred tým, než si kúpite fotoaparát. Základom je štúdium kompozície. Tú sa budete učiť až do konca života. Ja si pred cestou pozriem fotografie z miest kam pôjdem, aby som sa inšpiroval. Stačí použiť Google, ale ja dávam prednosť najlepším svetovým galériám (1x.com, 500px.com atď.), chcem sa učiť od najlepších. Priamo na mieste čerpám inšpiráciu z pohľadníc, prospektov a kalendárov. Nafotili ich fotografi, ktorí na danom mieste fotografujú často a dobre ho poznajú.

Záver

Zaplatiť si drahú dovolenku na mieste, kde sa ocitnete možno len raz v živote a nepriniesť odtiaľ slušné fotografie, to je nielen vyhadzovanie peňazí. Pripravujete sa o následne potešenie z prezerania fotografií. Vaše spomienky budú blednúť, ale zlé fotografie vám ich len ťažko pomôžu oživiť. Nemusíte mať super fotoaparát a ani vysoké odborné vzdelanie vo fotografii. Zadarmo však dobre fotografie mať nebudete. A tým nemyslím cenu fotoaparátu a príslušenstva, hlavný je váš vklad, ako fotografa. Bez aspoň základných znalostí fotografovania to jednoducho nejde, aj keď vás o tom výrobcovia fotoaparátov presviedčajú. Investícia do vzdelania sa vám vráti rýchlejšie a vo väčšej miere, ako investícia do fototechniky. V pokračovaní si o nej povieme viac a v ďalšom diely o fotografovaní.

Foto: Shutterstock

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
tomino1980
2014-07-08 08:14:46
niekedy si uzijem vylet/dovolenku viac ...ked tam vobec nefotim ...nemusim sa o nic starat a jednoducho si vychutnavam moment, CARPE DIEM
 
Daniel Urban
2014-07-08 08:25:20
No Karol. Ja si myslím, že pre ľudí čo nemajú záujem sa fotografii venovať naplno, ako my ostatní, je fuk či fotografujú mobilom alebo niečim iným. Väčšinou ich netrápi ani to, či sú ich fotografie rozmazané. Sú šťastní, ak majú aspoň nejakú spomienku na dovolenku. Vidím to každý deň na FB a vidím to aj na sebe, keď si pozriem fotky z obdobia keď som sa ešte fotofrafovaniu nevenoval. Teraz sa mi tie fotky zdajú technicky oničom, sa niekedy aj pousmejem nad tým ako by som to teraz nafotil ináč. Ale spomienkovú hodnotu mi tá zlá kvalita nikdy nezoberie. A hlavne nevráti čas.
 
Marcel Rebro
2014-07-08 09:23:42
príspevok od: Daniel Urban
No Karol. Ja si myslím, že pre ľudí čo nemajú záujem sa fotografii venovať naplno, ako my ostatní, je fuk či fotografujú mobilom alebo niečim iným. Väčšinou ich netrápi ani to, či sú ich fotografie rozmazané. Sú šťastní, ak majú aspoň nejakú spomienku na dovolenku. Vidím to každý deň na FB a vidím to aj na sebe, keď si pozriem fotky z obdobia keď som sa ešte fotofrafovaniu nevenoval. Teraz sa mi tie fotky zdajú technicky oničom, sa niekedy aj pousmejem nad tým ako by som to teraz nafotil ináč. Ale spomienkovú hodnotu mi tá zlá kvalita nikdy nezoberie. A hlavne nevráti čas.
Dovolím si polemizovať. Bol som v nedeľu na výlete s jednou "nefotopartičkou". Na základe predpovede počasia a plánovanej trasy som z bágla vyložil m43 výbavu a nechal som si len Sony RX100. Kolegovia cvakali ako o dušu celú cestu. Chosé pri červenej značke, Chosé pri žltej značke. Chosé pri rozcestníku .... Pritom nemali žiadne mydlá. Canon G1X, Nikon P7700 ...

Keď sme dorazili na vrchol poprosili ma o jednu spoločnú foto. Položil som foťák na zem. Zaznela otázka "To nám budeš fotiť nohy?". Vyklopil display, nastavil samospúšť, zaradil sa medzi nich. Cvak. "Fíha, to je nejaké iné". Tak sme sa začali rozprávať o kompozičných pravidlách, uhloch pohľadu, zlatom reze (jeden z nich bol muzikant, tak som sa dozvedel že existuje aj v hudbe), expozičných pravidlách.

Takmer všetkých to zaujímalo. Zbytok vychádzky sa predbiehali kto koho odfotí z viac odseparovaným pozadím, kto lepšie nakomponuje ...

Keď sme to spoločne s tým hudobníkom analyzovali, zistili sme že aj nefotografovi sa jedna fotka páči viac ako iná, ale nevie prečo. A preto nevie ako spraviť tú lepšiu (trebárs z dovolenky) aj keď by chcel. Ale stačí naozaj málo ...

Rovnako ako ja som vedel, že pri blues sa mi dobre zaspáva. Ale nevedel som že je to preto, lebo v blues sa stále opakuje 12 rovnakých taktov ...
 
Daniel Urban
2014-07-08 10:19:57
príspevok od: Marcel Rebro
Dovolím si polemizovať. Bol som v nedeľu na výlete s jednou "nefotopartičkou". Na základe predpovede počasia a plánovanej trasy som z bágla vyložil m43 výbavu a nechal som si len Sony RX100. Kolegovia cvakali ako o dušu celú cestu. Chosé pri červenej značke, Chosé pri žltej značke. Chosé pri rozcestníku .... Pritom nemali žiadne mydlá. Canon G1X, Nikon P7700 ...

Keď sme dorazili na vrchol poprosili ma o jednu spoločnú foto. Položil som foťák na zem. Zaznela otázka "To nám budeš fotiť nohy?". Vyklopil display, nastavil samospúšť, zaradil sa medzi nich. Cvak. "Fíha, to je nejaké iné". Tak sme sa začali rozprávať o kompozičných pravidlách, uhloch pohľadu, zlatom reze (jeden z nich bol muzikant, tak som sa dozvedel že existuje aj v hudbe), expozičných pravidlách.

Takmer všetkých to zaujímalo. Zbytok vychádzky sa predbiehali kto koho odfotí z viac odseparovaným pozadím, kto lepšie nakomponuje ...

Keď sme to spoločne s tým hudobníkom analyzovali, zistili sme že aj nefotografovi sa jedna fotka páči viac ako iná, ale nevie prečo. A preto nevie ako spraviť tú lepšiu (trebárs z dovolenky) aj keď by chcel. Ale stačí naozaj málo ...

Rovnako ako ja som vedel, že pri blues sa mi dobre zaspáva. Ale nevedel som že je to preto, lebo v blues sa stále opakuje 12 rovnakých taktov ...
Tak to si mal Marcel asi šťastie na možno budúcich našich fotografických kolegov
Ja som mal ale na mysli ľudí, ktorý o fotografii nič nevedia ani ich to do budúcna nebude zaujímať. Pridám jednu fotku. Nie je síce z dovolenky, ale je to fotka na ktorej fotila kamarátka svoju práve trojročnú dcéru. Okrem toho že je neostrá a kompozične nesprávna, je tam aj jeden faktor, ktorý mne ako fotografovi padol do oka ešte skôr, ako hlavný objekt. Ona si to absolútne nevšimla, až kým som ju na to neupozornil. Som jej napísal, či ten televízor nemohla pred fotením vypnúť. Odpoveď : Ma to tak napadlo, to sa oreže...
 
total empty
2014-07-08 10:23:12
príspevok od: Daniel Urban
Tak to si mal Marcel asi šťastie na možno budúcich našich fotografických kolegov
Ja som mal ale na mysli ľudí, ktorý o fotografii nič nevedia ani ich to do budúcna nebude zaujímať. Pridám jednu fotku. Nie je síce z dovolenky, ale je to fotka na ktorej fotila kamarátka svoju práve trojročnú dcéru. Okrem toho že je neostrá a kompozične nesprávna, je tam aj jeden faktor, ktorý mne ako fotografovi padol do oka ešte skôr, ako hlavný objekt. Ona si to absolútne nevšimla, až kým som ju na to neupozornil. Som jej napísal, či ten televízor nemohla pred fotením vypnúť. Odpoveď : Ma to tak napadlo, to sa oreže...
takých fake momentiek je na nete plno a človek sa pobaví, normálne rozmýšľam, že čo tým chcel básnik povedať. A pritom ide o nevinný cvak.
 
total empty
2014-07-08 10:27:42
príspevok od: Marcel Rebro
Dovolím si polemizovať. Bol som v nedeľu na výlete s jednou "nefotopartičkou". Na základe predpovede počasia a plánovanej trasy som z bágla vyložil m43 výbavu a nechal som si len Sony RX100. Kolegovia cvakali ako o dušu celú cestu. Chosé pri červenej značke, Chosé pri žltej značke. Chosé pri rozcestníku .... Pritom nemali žiadne mydlá. Canon G1X, Nikon P7700 ...

Keď sme dorazili na vrchol poprosili ma o jednu spoločnú foto. Položil som foťák na zem. Zaznela otázka "To nám budeš fotiť nohy?". Vyklopil display, nastavil samospúšť, zaradil sa medzi nich. Cvak. "Fíha, to je nejaké iné". Tak sme sa začali rozprávať o kompozičných pravidlách, uhloch pohľadu, zlatom reze (jeden z nich bol muzikant, tak som sa dozvedel že existuje aj v hudbe), expozičných pravidlách.

Takmer všetkých to zaujímalo. Zbytok vychádzky sa predbiehali kto koho odfotí z viac odseparovaným pozadím, kto lepšie nakomponuje ...

Keď sme to spoločne s tým hudobníkom analyzovali, zistili sme že aj nefotografovi sa jedna fotka páči viac ako iná, ale nevie prečo. A preto nevie ako spraviť tú lepšiu (trebárs z dovolenky) aj keď by chcel. Ale stačí naozaj málo ...

Rovnako ako ja som vedel, že pri blues sa mi dobre zaspáva. Ale nevedel som že je to preto, lebo v blues sa stále opakuje 12 rovnakých taktov ...
Treba do foťakov montovať radijka, nie WI-FI.
....a to sa bude fotiť.
Vidím,že začínaš meniť vieru a prechádzaš k hudobníkom.
 
total empty
2014-07-08 10:43:28
Už keď si spomínal tie dovolenky a hlavne mrazivé v horách. tam často všetko stojí a padá na jednej maličkosti, a to SDHC karte.
To isté plati aj o opaku-ak je 40 v tieni,na slnku 50 a čierne telo je ako rozohriatá elektrická platnička.
Samozrejme, že ak si extremisti vyberú dovolenku v Černobile, musí zvládať ,alebo lepšie povedané , byť odolná aj voči žiareniu.
To platí aj pre vesmírnych turistov.
Asi je to už kompletné.
 
izzino
2014-07-08 15:47:58
príspevok od: Daniel Urban
No Karol. Ja si myslím, že pre ľudí čo nemajú záujem sa fotografii venovať naplno, ako my ostatní, je fuk či fotografujú mobilom alebo niečim iným. Väčšinou ich netrápi ani to, či sú ich fotografie rozmazané. Sú šťastní, ak majú aspoň nejakú spomienku na dovolenku. Vidím to každý deň na FB a vidím to aj na sebe, keď si pozriem fotky z obdobia keď som sa ešte fotofrafovaniu nevenoval. Teraz sa mi tie fotky zdajú technicky oničom, sa niekedy aj pousmejem nad tým ako by som to teraz nafotil ináč. Ale spomienkovú hodnotu mi tá zlá kvalita nikdy nezoberie. A hlavne nevráti čas.
Aj tito "cvakaci" vsak dospeju do stadia kedy im kvalita z mydla ci telefonu nebude stacit. A stretavam sa s tym denno denne.
 
JohnNewton
2014-07-08 18:29:00
príspevok od: Daniel Urban
Tak to si mal Marcel asi šťastie na možno budúcich našich fotografických kolegov
Ja som mal ale na mysli ľudí, ktorý o fotografii nič nevedia ani ich to do budúcna nebude zaujímať. Pridám jednu fotku. Nie je síce z dovolenky, ale je to fotka na ktorej fotila kamarátka svoju práve trojročnú dcéru. Okrem toho že je neostrá a kompozične nesprávna, je tam aj jeden faktor, ktorý mne ako fotografovi padol do oka ešte skôr, ako hlavný objekt. Ona si to absolútne nevšimla, až kým som ju na to neupozornil. Som jej napísal, či ten televízor nemohla pred fotením vypnúť. Odpoveď : Ma to tak napadlo, to sa oreže...
Bez tej telky by to bolo nanič. Takto to varuje pred častým pojedanim sladkostí. ...
 
durko
2014-07-10 08:59:12
Len niekoľko postrehov:
V jeseni som bol na poznávačke po Peru, Bolívii a Čile. Samozrejme som bral zo sebou svoju kompletnú výbavu a aj som sa snažil porobiť čo najlepšie fotky. Fascinovala ma jedna dáma, ktrorá nafotila celú túto cesu na iPhone. To by som ešte dokázal nejako prehryznúť, veď je to jej vec. Ale keď kritizovala fotky jedného pána, ktorý podobne ako ja používal FF mašinku a tie jeho fotky boli technicky aj kompozične veľmi dobré, tak to ma vážne dostalo. Vyberie sa na opačný koniec planéty a ide si robiť spomienky na telefón.

Na druhej strane pri návšteve jedného národného parku som fotil svoju zákonitú polovičku a tá ma doma zjazdila pod čiernu zem, že prečo je ostrá len ona a nie aj pozadie až do nekonečna, veď aj jej foťák za 150€ to urobí lepšie. Snažil som sa jej vysvetliť, že ono to tak má byť (to pozadie nebolo vôbec zaujímavé) a na druhej strane, že sa to širokáčom ani celkom dobre nedá. No žiaľ, pojem hĺbka ostrosti je veľa nehovoril a nehovorí do dnes. Ale od vtedy ju fotím zásadne na kompakt aby som sa vyhol podobným debatám.

Ono je to tak ako to napísal Marcel, keď veci nerozumiem, tak často mám z nej dobrý alebo zlý pocit a neviem prečo. Až keď ma expert uvedie do problematiky, tak (možno) pochopím prečo to tak je. Či sa niekomu fotografia páči alebo nie je veľmi subjektívne a preto niekto fotí dovolenku na iPhone a niekto potrebuje FF so sadou objektívov.
 
Marcel Rebro
2014-07-10 10:08:33
príspevok od: durko
Len niekoľko postrehov:
V jeseni som bol na poznávačke po Peru, Bolívii a Čile. Samozrejme som bral zo sebou svoju kompletnú výbavu a aj som sa snažil porobiť čo najlepšie fotky. Fascinovala ma jedna dáma, ktrorá nafotila celú túto cesu na iPhone. To by som ešte dokázal nejako prehryznúť, veď je to jej vec. Ale keď kritizovala fotky jedného pána, ktorý podobne ako ja používal FF mašinku a tie jeho fotky boli technicky aj kompozične veľmi dobré, tak to ma vážne dostalo. Vyberie sa na opačný koniec planéty a ide si robiť spomienky na telefón.

Na druhej strane pri návšteve jedného národného parku som fotil svoju zákonitú polovičku a tá ma doma zjazdila pod čiernu zem, že prečo je ostrá len ona a nie aj pozadie až do nekonečna, veď aj jej foťák za 150€ to urobí lepšie. Snažil som sa jej vysvetliť, že ono to tak má byť (to pozadie nebolo vôbec zaujímavé) a na druhej strane, že sa to širokáčom ani celkom dobre nedá. No žiaľ, pojem hĺbka ostrosti je veľa nehovoril a nehovorí do dnes. Ale od vtedy ju fotím zásadne na kompakt aby som sa vyhol podobným debatám.

Ono je to tak ako to napísal Marcel, keď veci nerozumiem, tak často mám z nej dobrý alebo zlý pocit a neviem prečo. Až keď ma expert uvedie do problematiky, tak (možno) pochopím prečo to tak je. Či sa niekomu fotografia páči alebo nie je veľmi subjektívne a preto niekto fotí dovolenku na iPhone a niekto potrebuje FF so sadou objektívov.
Taká technická otázka : prečo sa širokáčom nedá odfotiť ostrý objekt aj pozadie?

A snáď ešte k iPhone. Poznám krajinkárov a dokumentaristov, ktorí s iPhone nafotia lepšie zábery ako ja so stredoformátom
 
Marián Kuric
2014-07-10 10:15:42
príspevok od: Marcel Rebro
Taká technická otázka : prečo sa širokáčom nedá odfotiť ostrý objekt aj pozadie?

A snáď ešte k iPhone. Poznám krajinkárov a dokumentaristov, ktorí s iPhone nafotia lepšie zábery ako ja so stredoformátom
maju nejaky Web? Ti ajfonisti?, rad by som si to pozrel. To neznamena ze neverim, len pre inspiraciu.
 
Marcel Rebro
2014-07-10 10:51:34
príspevok od: Marián Kuric
maju nejaky Web? Ti ajfonisti?, rad by som si to pozrel. To neznamena ze neverim, len pre inspiraciu.
Netvrdim ze fotia s iPhone, ale z by to s nim nafotili lepsie ako ja. Napriklad tito pani ...

http://www.phosphotos.sk/projects/hope/

No a ciste mobilovky? Napr. Peter Marek a jeho Petržalkografie

https://www.facebook.com/petermarek/media_set?set=a.10201163109792414.1073741836.1610126142&type=3

https://www.facebook.com/petermarek/media_set?set=a.10202783739307139.1073741844.1610126142&type=3
 
durko
2014-07-10 14:39:18
príspevok od: Marcel Rebro
Taká technická otázka : prečo sa širokáčom nedá odfotiť ostrý objekt aj pozadie?

A snáď ešte k iPhone. Poznám krajinkárov a dokumentaristov, ktorí s iPhone nafotia lepšie zábery ako ja so stredoformátom
Samozrejme že sa dá. Ale musíš pricloniť a keď potrebuješ krátky čas, až tak cloniť tak vveľmi nemôžeš, tak to nemusí dopadnúť podľa želania fotografovaného objektu. Alebo? Poraď do budúcnosti.

Opäť máš pravdu. Lenže tí páni sú skúsení, majú za sebou kopu fotiek a presne vedia čo robia a prečo to tak robia. Porovnávať ich s tetou, ktorá začala fotiť až keď prišli mobily s foťákmi a základné pojmy o fotení a fotografii jej nič nehovoria, asi celkom nejde .
 
Marcel Rebro
2014-07-10 16:21:17
príspevok od: durko
Samozrejme že sa dá. Ale musíš pricloniť a keď potrebuješ krátky čas, až tak cloniť tak vveľmi nemôžeš, tak to nemusí dopadnúť podľa želania fotografovaného objektu. Alebo? Poraď do budúcnosti.

Opäť máš pravdu. Lenže tí páni sú skúsení, majú za sebou kopu fotiek a presne vedia čo robia a prečo to tak robia. Porovnávať ich s tetou, ktorá začala fotiť až keď prišli mobily s foťákmi a základné pojmy o fotení a fotografii jej nič nehovoria, asi celkom nejde .
Prikúriť ISO. No ale skôr som narážal na to, že čím širšie ohnisko, tým väčšia DOF. Na FF sa dá s odpichnutím pozadia pracovať s 24/1.4 alebo 35/1.4 odclonenými na plnú dieru.
 
total empty
2014-07-10 16:40:27
príspevok od: Marcel Rebro
Netvrdim ze fotia s iPhone, ale z by to s nim nafotili lepsie ako ja. Napriklad tito pani ...

http://www.phosphotos.sk/projects/hope/

No a ciste mobilovky? Napr. Peter Marek a jeho Petržalkografie

https://www.facebook.com/petermarek/media_set?set=a.10201163109792414.1073741836.1610126142&type=3

https://www.facebook.com/petermarek/media_set?set=a.10202783739307139.1073741844.1610126142&type=3
Ta še nehnevaj, ale nejako ma tie ajfon fotky nedostali.
Druhá vec: To používal nejaké filtre-ako režimy? Občas tam je saturácia divoká ale nevadi, ide o to , že pre ďalšie spracovanie potrebuješ raw a kvalitné tiffko, z jepegom už ťažko niečo robiť.
(Napr .zväčšeninu pre tlač.)
 
total empty
2014-07-10 16:47:54
príspevok od: durko
Samozrejme že sa dá. Ale musíš pricloniť a keď potrebuješ krátky čas, až tak cloniť tak vveľmi nemôžeš, tak to nemusí dopadnúť podľa želania fotografovaného objektu. Alebo? Poraď do budúcnosti.

Opäť máš pravdu. Lenže tí páni sú skúsení, majú za sebou kopu fotiek a presne vedia čo robia a prečo to tak robia. Porovnávať ich s tetou, ktorá začala fotiť až keď prišli mobily s foťákmi a základné pojmy o fotení a fotografii jej nič nehovoria, asi celkom nejde .
Ukatuj clonu 16 a podľa toho nastav čas a ISO.
 
luboslav
2021-07-09 12:46:54
Fotografovanie je prvý krok, ale čo potom. Pozeráte si niekto staré fotky (2-5 rokov) z dovoleniek a výletov.
Ak áno ako, počítač, tablet, mobil, TV?
Alebo drtivú väčšinu fotiek už nikto nikdy neuvidí? Ale aspoň nás hreje pri srdci že to máme odfotené dobre.
Ja stále dumám nad tým ako dostať tie fotky do priestoru v ktorom žijem.
Vytlačiť a a každý týždeň meniť v ráme fotku za fotku? pomerne komplikované.
Nastaviť nejaký šetrič na monitor a TV? to je ako 20 rokov dozadu.
Digitálny fotobraz veľkej uhlopriečky kde sa budú fotky meniť? možno, ale už sa ani nepredávajú a ak hej je to drahé a musí to byť stále zapnuté.
 
bedo5
2021-07-09 14:06:46
Posledná možnosť je fajn. Mne posledné Vianoce prišiel 10" fotorámik (do 100,- €) na ktorom som nastavil meniť fotku každú minútu. Obrazová kvalita nič moc, ale odvtedy sa tešíme celá rodina, že ako sme vyzerali pred X rokmi, kde to vlastne bolo fotené, ako tam bolo pekne a podobne. Odporúčam.
 
luboslav
2021-07-09 14:44:46
príspevok od: bedo5
Posledná možnosť je fajn. Mne posledné Vianoce prišiel 10" fotorámik (do 100,- €) na ktorom som nastavil meniť fotku každú minútu. Obrazová kvalita nič moc, ale odvtedy sa tešíme celá rodina, že ako sme vyzerali pred X rokmi, kde to vlastne bolo fotené, ako tam bolo pekne a podobne. Odporúčam.
10 palcoví rámik asi bude fajn niekam do kuchyne, ale ja som myslel niečo od 30 palcov hore.
Keby stačil 10 palcov (tablet) to rovno môžeme fotiť na mobil.
 
jozef84
2021-07-09 15:14:32
príspevok od: luboslav
Fotografovanie je prvý krok, ale čo potom. Pozeráte si niekto staré fotky (2-5 rokov) z dovoleniek a výletov.
Ak áno ako, počítač, tablet, mobil, TV?
Alebo drtivú väčšinu fotiek už nikto nikdy neuvidí? Ale aspoň nás hreje pri srdci že to máme odfotené dobre.
Ja stále dumám nad tým ako dostať tie fotky do priestoru v ktorom žijem.
Vytlačiť a a každý týždeň meniť v ráme fotku za fotku? pomerne komplikované.
Nastaviť nejaký šetrič na monitor a TV? to je ako 20 rokov dozadu.
Digitálny fotobraz veľkej uhlopriečky kde sa budú fotky meniť? možno, ale už sa ani nepredávajú a ak hej je to drahé a musí to byť stále zapnuté.
Tie najlepšie vytlačiť ako obraz a mať v interiéri. Je dobré mať svoje obľúbené miesta na očiach.
A pár výberových vytlačiť a šup do albumov.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia