Hore

Z DSLR na Fujifilm X

Bezzrkadlovky Fujifilm sú magnetom, ktorý priťahuje veľa fotografov. Táto značka si vytýčila vlastný smer a ich fotoaparáty sú do určitej miery jedinečné.

Pred časom som napísal niečo o prechode z FF zrkadlovky na Micro 4/3 bezzrkadlovku. Článok som napísal pre tých, ktorí sa už takmer rozhodli doplniť alebo zmeniť svoju fotovýbavu. Snažil som sa do článku zakomponovať svoje skúsenosti. Teraz tu máme ďalší rovnako koncipovaný článok, tentokrát o prechode na APS-C bezzrkadlovku Fujifilm. S Fujinkami fotím pomerne často a určite by som vo výbave nejakú prijal, ale nemôžem mať všetko.

Na rozdiel od Olympusu a Panasonicu, vo Fujifilme sa rozhodli postaviť svoj systém na snímači veľkosti APS-C. Ten je väčšine dobre známy, je to najrozšírenejšia veľkosť snímača v zrkadlovkách a takmer niet fotografa, ktorý by s APS-C DSLR nefotil. Opäť vyvstáva niekoľko otázok pri prechode z väčšieho FF snímača, ale aj z rovnako veľkého APS-C.

Niekto by si myslel, že prechod na Fuji bude prakticky rovnaký, ako na M43 Olympus a Panasonic. Nie je tomu tak.

Fanklub Fujifilmu je najsilnejší zo všetkých značiek (teda tých komerčných). Poďme sa pozrieť na príčiny. To, čo prináša prechod zo zrkadlovky na CSC už nebudem podrobne rozoberať, platí to isté, čo pre Micro 4/3 CSC. Vymenujem ale aspoň pár hlavných bodov. Jedným z najhlavnejších je to, že sa fotografom vracia radosť z fotenia. Súčet vlastností bezzrkadloviek ich robí zaujímavejšími a zábavnejšími. Vracajú do fotografie to, čo v nej bolo v zlatých časoch filmovej fotografie. Ukazuje sa, že pre veľa fotografov je to rovnako dôležité, ako kvalita a parametre fotoaparátu a objektívov. Sú aj vhodnejšie na učenie, najmä vďaka natívnemu živému náhľadu. Až na výnimky sú to aj menšie rozmery a hmotnosť, pre niekoho veľmi dôležité parametre. Najmä pre majiteľov profesionálnych DSLR, ktorým sa už nechce nosiť ťažká výbava.


Canon EOS 5D Mark IV vs Fujifilm X-Pro2.

Snímač

APS-C snímač dôverne poznajú amatéri fotografujúci s DSLR. Poznajú ho aj mnohí profesionáli, ktorí s APS-C začínali. Vedia aké sú možnosti práce s hĺbkou ostrosti. Pre Fujifilm je špecifické to, že ich fotoaparáty používajú snímač vlastnej výroby, ktorý má výstup s osobitným charakterom. To je vôbec prvé, čo by si mal potencionálny kupec uvedomiť. X-Trans snímač používaný vo fotoaparátoch Fujifilm má odlišnú farebnú masku. Až na Sigmu, všetci výrobcovia používajú snímač s bayerovou maskou. X-Trans má v niektorých situáciách odlišný výstup, ktorý sa nie každému musí páčiť. Zároveň je aj dôvodom, prečo sa mnohým páči veľmi. Nie je tajomstvom, že vyvolať RAW nie je až tak jednoduché a internet je plný doporučení, ktorý RAW konvertor najlepšie vyvoláva RAW-y z Fujiniek.

Za úspechom Fujifilm X fotoaparátov určite stojí aj špecifická ponuka obrazových profilov. Tie simulujú legendárne filmové materiály (Astia, Provia, Velvia, Acros…). Ostatní výrobcovia používajú profily univerzálnejšie a preto aj menej zaujímavé. Jednoducho výstup z Fujiniek je odlišný. V našej fotoškole sme o tom popísali už dosť. Veľkým plusom je nízka úroveň šumu pri vysokých citlivostiach, porovnateľná s plnoformátovými snímačmi.


Porovnanie farebnej masky typu Bayer s X-Trans od Fujifilm.


Obrazový profil Classic Chrome s jedinečnou reprodukciou farieb.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalna-fotografia/obrazove-profily-fujifilm-i/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalna-fotografia/obrazove-profily-fujifilm-ii/

Fotoaparáty

Zrkadlovky, či už Canon, Nikon, Pentax alebo Sony, sú si z hľadiska dizajnu a ergonómie ovládania pomerne podobné. Samozrejme, každá značka má svoje špecifické ovládacie prvky, ale podoba tu je. Fujifilm fotoaparáty sa od zrkadloviek dizajnovo i ovládaním líšia. V ponuke Olympusu, Panasonicu a Sony nájdete tiež prístroje so špecifickým dizajnom a ovládaním, ale nájdete tam aj prístroje, ktorým zrkadlovky stáli za vzor. Vo Fujifilme sa zamerali na maximálne mechanické ovládanie a retro dizajn. Akoby ste zobrali starý filmový fotoaparát a vymenili zadnú stenu za digitálnu s displejom. Tento odlišný prístup opäť môže a nemusí vyhovovať. Tu niet inej rady, ako si fotoaparáty Fujifilm pekne ohmatať a vyskúšať.


Ovládanie ako zo starej školy, poctivé mechanické prvky.

Zo začiatku boli v ponuke modely inšpirované hľadáčikovými fotoaparátmi (rangefinder). Ako jediná značka ponúka Fujifilm hybridný priehľadový/elektronický hľadáčik, ktorý tiež nalákal veľa fotografov. Tieto fotoaparáty sa odporúčajú, kvôli ergonómii, používať najmä s menšími pevnými sklami. Neskôr do systému pribudli aj fotoaparáty inšpirované zrkadlovkami, s hľadáčikom v osi objektívu. Najvyšší model umožňuje pripojiť ergonomický grip a je najvhodnejší pri práci s väčšími transfokátormi.


Fujifilm X-Pro2 hľadáčikovej koncepcie s hybridným optickým/elektronickým hľadáčikom.


Zástupca “zrkadlovkovej” koncepcie, model X-T20.

Vhodným štartom do sveta Fujifilm X fotoaparátov je kompakt X100 (už 4. generácie), ktorý až na výmenný objektív ponúka všetko, čo v CSC Fujifilm nájdete, vrátane X-Trans snímača a filmových profilov.


Objektívy

Za úspechom Fujifilmu stoja aj objektívy. Vyplatilo sa zamerať na kvalitu a premyslené budovanie portfólia. Pamätám si, ako dlho Nikonu trvalo, kým pre moje DX zrkadlovky vybudoval kompletné portfólio objektívov. A Canon má u svojich fanúšikov resty doteraz.

Ubehlo len pár rokov a v ponuke Fujifilmu nájdete kopec pevných skiel i transfokátorov. Takmer nie je objektív, ktorý by v ponuke vyslovene chýbal.

V ponuke prakticky nenájdete zlý objektív, dokonca aj najlacnejší setový objektív XC 16-50 je kvalitnejší, ako to býva u konkurencie.

S koncepciou systému Fujifilm X súvisí to, že jeho užívatelia vo väčšej miere dávajú prednosť pevným objektívom. Užívatelia zrkadloviek pritom preferujú skôr zoomy. Prechod na pevné sklá mení spôsob, akým fotograf pracuje. Je to jeden z benefitov prechodu na CSC. Nie žeby si majiteľ zrkadlovky nemohol zadovážiť tiež pevné sklá, ale nie je to tak časté. Zrkadlovkári sa snažia byť viac univerzálni, čo nemusí byť automaticky k prospechu.

Aj teraz sa pozrieme na to, aké má majiteľ Fujiny možnosti, pri práci s malou hĺbkou ostrosti. Potenciál daný APS-C snímačom poznáme, takže rozhodovať budú objektívy. Svetelné F1,4 objektívy pokrývajú celý rozsah základných ohnísk. V ponuke je dokonca aj portrétny objektív so svetelnosťou F1,2. Komu viac vyhovujú transfokátory, v ponuke sú aj tie so svetelnosťou F2,8.


Typickým znakom objektívov Fujinon XF je mechanický clonový prstenec.


Pevné objektívy so svetelnosťou F2 majú trochu netradičný vpredu zúžený tvar. Je to preto, aby na fotoaparátoch s optickým priehľadovým hľadáčikom, čo najmenej clonili vo výhľade.

Fujifilm fotoaparáty používajú vlastný X-bajonet. Podpora tretích výrobcov je slabá, ale nie je to prekážkou, keďže portfólio originálnych objektívov je prakticky kompletné. Fotoaparáty Fujifilm sú veľmi dobre vybavené pre použitie s manuálnymi objektívmi. Pri zaostrovaní pomáha peaking level a delený obraz inšpirovaný matnicami manuálnych filmových zrkadloviek. Nevýhodou, oproti iným výrobcom je, že Fujifilm nepoužíva stabilizovaný snímač, takže stabilizované sú len niektoré originálne objektívy.


Sympatické je, že Fujifilm pravidelne zverejňuje tzv. Lens roadmap, na ktorej nájdete aj pripravované objektívy. To je plusom, ak si plánujte kúpiť fotoaparát na základe ponuky objektívov, ktoré sú, alebo budú v dohľadnom čase dostupné.

Zaostrovanie a rýchlosť

Rovnako ako u iných CSC fotoaparátov, aj u Fujifilmu sa stretávame s pomalším kontinuálnym zaostrovaním. Situácia sa však zlepšuje a najnovšie modely sú na tom podstatne lepšie, ako predchádzajúca generácia. Treba ale priznať, že zaostrovanie s niektorými objektívmi je stále pomalé, aj keď sa výkon fotoaparátov zlepšil. Celkovo môžeme o fotoaparátoch a objektívoch Fujifilm hovoriť ako o skôr priemerne rýchlych.

Vychytávky

Tam, kde som u Micro 4/3 fotoaparátov venoval vychytávkam niekoľko odstavcov, tu budem stručný. Fujifilm fotoaparáty sú v tomto sparťanské. WiFi ponúkajú štandardne, nájdete v nich aj multiexpozíciu alebo intervalometer. Ale to je tak všetko.

Tým, že sa vo Fujifilme zamerali na klasické ovládanie, zároveň vylúčili niektoré moderné ovládacie prvky a funkcie, ktoré nájdete u konkurencie. Dôraz je kladený na základy fotenia. Rôzne špeciálne digitálne funkcie chýbajú, alebo sú odsunuté nabok, akoby ste ich ani nemali radšej používať. Márne tu budete hľadať Multishot, 4K foto, Live Composite a ďalšie špecialitky z konkurenčných prístrojov. Dokonca aj obyčajné motívové programy nie sú bežné. Čo z toho vyplýva. Fujinky sú vhodné pre konzervatívne zameraných fotografov, ktorým špeciálne vychytávky nechýbajú a dávajú prednosť prepracovanému ovládaniu v štýle manuálnych filmových fotoaparátov. Teda pre fotografov, ktorý už majú nejakú skúsenosť s fotografovaním.

Video

K videu sa vo Fujifilme dlho správali macošsky. Zmena prišla s modelom X-T2, ktorý je prvým normálne použiteľným prístrojom pre snímanie videa a to dokonca v 4K rozlíšení. Aspoň čiastočne na neho nadväzuje lacnejší model X-T20. Celkovo však prístroje tejto značky nie sú orientované na video. Ak je pre vás video prioritou, zvážte či nejaký Sony, Panasonic alebo aj Olympus, nebude lepšou voľbou.

Záver

Fujifilm je značka s najsilnejšou fanúšikovskou základňou. Väčšina fotografov prechádzajúcich so zrkadlovky si nevie Fujinky vynachváliť. Prispieva k tomu imidž fotoaparátov, inšpirácia manuálnymi filmovými fotoaparátmi a filmovými materiálmi. Užívatelia oceňujú rýchle rozširovanie portfólia kvalitných objektívov, charakteristický obrazový výstup a najlepšiu podporu vo vývoji nových firmvérov, dokonca aj pre staršie modely. Firmvéry výrazne vylepšujú úžitkové vlastnosti a staršie fotoaparáty približujú novinkám.

Odlišný prístup ku konštrukcii robí fotoaparáty Fujifilm do určitej miery jedinečné. To ale nemusí vyhovovať každému. Komu ale ich štýl sadne, je viac ako spokojný.

Fotoaparáty Fujifilm sú populárne u fotografov svadieb, portrétov, streetfotografov. Inšpirovať sa môžete v galérii tzv. X-fotografov, medzi ktorými nájdete aj Jožka Peniaka.

Z môjho pohľadu je na Fujifilme najlákavejší návrat k podstate fotografie. Expozičný trojuholník, kvalitný objektív a snímač s charakterom. Čo viac treba?


Damien Lovegrove, jeden z najznámejších X-Photographers.

P.S. Novinkou v ponuke je systém stredoformátovej bezzrkadlovky GFX. Ta stavia na niekoľkoročných skúsenostiach značky s APS-C bezzrkadlovkami. Prvý model so snímačom väčším ako FF má snímač s rozlíšením 50 Mpx. Je čiastočne odpoveďou na prosby fotografov, túžiacich po fotoaparáte s väčším snímačom.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
yquinox
2017-04-24 06:19:34
... nie su tie rozmery fotoaparatov na prvom obrazku nejake dopletene? ...
 
DrZak
2017-04-24 08:27:47
Ako s kazdym HW treba poznat limity. Senzor sa samozrejme nevyrovna FF, ale je ozaj blizko.
Noise level na vysokych ISO je v podstate uplne v pohode proti ff, co je vsak mierne vacsi problem je mnozstvo sumu pri nizkych ISO, ten je bohuzial vyssi.

Dynamicky rozsah je ale mierne horsi aj oproti nikon/sony aps-c senzorom rovnakej generacie - http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm -=> V pravo staci selectnut porovnanie = proste na to treba mysliet.

Co je zavaznejsia vlastnost (nie problem), je mierne komplikovanejsia postprodukcia, aby z RAWov clovek dostal co najviac. RAW subory z 24mpx senzoru uz nemaju tolko odlisnosti/komplikacii, avsak stale tu su a jednoducho treba sa im pri PP vyvarovat :
https://medium.com/@nevermindhim/x-trans-the-promise-and-the-problem-31407fa43452
https://medium.com/@nevermindhim/x-trans-vs-bayer-fantastic-claims-and-how-to-test-them-475b4f1b7fae
https://medium.com/@nevermindhim/x-trans-a-deeper-look-at-the-purple-flare-grid-artifact-567128c167cc
("sucks" v nazve nie je myslene vazne)
http://www.aevansphoto.com/x-trans_sucks_part_1/
http://www.aevansphoto.com/fujis-x-trans-sensor-sucks-part-2/
http://www.aevansphoto.com/fujis-x-trans-sensor-sucks-part-3/
 
šereda
2017-04-24 08:29:07
fuji su krasne fotoaparaty, spracovanim, designom, ovladanim a vystup bez AA filtra je nieco s cim bojujem pretoze to nie je nieco na co som bol zvyknuty z canon, niekedy je to v norme niekedy je to tak ostre" najma portret" ze je to az neprirodzene a podla mna nie uplne pohladne.
 
om1ci
2017-04-24 08:36:15
skrátka Fujiny sú pre fotografov.

Ostatní rýpalovia, hľadači pixlov pod lupov, teoretických porovnávačov parametrov z laboratórií a podobne nech sa odbavujú na zvyšných značkách.
 
MagickVamp
2017-04-24 09:44:20
"Veľkým plusom je nízka úroveň šumu pri vysokých citlivostiach, porovnateľná s plnoformátovými snímačmi."

Len tak som si pozrel Dpreview a expozicny trojuholnik 24 mpx Nikonu D7200 a XT2. Pri ISO 6400 aby mali rovnako svetlu snimku mal Nikon D7200 nastavene pri ISO6400 cas 1/3200s, clonu F5,6 a este expoziciu stmavenu -0,3krok. Fuji XT2 mala pri ISO6400 nastaveny cas 1/2000s, clonu F5,6 a krok na 0.....

Na obranu Fuji, ale treba povedat ze REALNE ISO vyzera asi rovnako ako na NIKONE, ze aj napriek bayerovej maske to nie je horsie a len to komplikuje ludom zivot pri praci s rawom. Zatial stale plati ze sum na foto urcuje pomer velkosti snimaca vs Mpx a snad este sila bluru na ukor detailov aku si nastavite, pripadne vam ju fotak nastavi sam, ziadna znacka ani FUJI ani 4/3 Olympus nijak neuteka, su to velmi ucelove tvrdenia....je to nutne?
 
tibren
2017-04-24 09:57:33
som akurat v procese prechodu z Canon 5D mk II na Fujifilm XT-20. objektiv xf 10-24 bol vadny, takze som ho reklamoval a novy kus tiez nie je najostrejsi na okrajoch. xf 18-55 ktory prisiel s fotakom ako kit idem tiez reklamovat, je dost neostry na celej ploche fotky. porovnaval som ho s inym kusom, na kazdej clone je ten moj menej ostry (je to vidiet na prvy pohlad, ozaj dost velky rozdiel). takze aj ten idem reklamovat. obrazovy vystup je oproti canonu na 100% zvacseni iny, canon robi take vyhladenejsie fotky na zakladnom ISO. aj farby sa mi zdaju z canona krajsie (bez uprav, priamo z fotaku). ale ked u fujiny potaham za posuvniky pri vyvolavani RAWu, tak sa to da dohnat. ale na ten x-trans vystup si budem musiet asi zvyknut. z tych objektivov som ale hrozne sklamany, za tie peniaze som cakal 100% kvalitu...
 
om1ci
2017-04-24 10:20:49
príspevok od: tibren
som akurat v procese prechodu z Canon 5D mk II na Fujifilm XT-20. objektiv xf 10-24 bol vadny, takze som ho reklamoval a novy kus tiez nie je najostrejsi na okrajoch. xf 18-55 ktory prisiel s fotakom ako kit idem tiez reklamovat, je dost neostry na celej ploche fotky. porovnaval som ho s inym kusom, na kazdej clone je ten moj menej ostry (je to vidiet na prvy pohlad, ozaj dost velky rozdiel). takze aj ten idem reklamovat. obrazovy vystup je oproti canonu na 100% zvacseni iny, canon robi take vyhladenejsie fotky na zakladnom ISO. aj farby sa mi zdaju z canona krajsie (bez uprav, priamo z fotaku). ale ked u fujiny potaham za posuvniky pri vyvolavani RAWu, tak sa to da dohnat. ale na ten x-trans vystup si budem musiet asi zvyknut. z tych objektivov som ale hrozne sklamany, za tie peniaze som cakal 100% kvalitu...
možno na upresnenie že si to kupoval za lacno z Činy, síce okľukou cez eglobal, ale tak.
nikto nevie či je to náhoda, alebo je väčšia nádej kúpiť vadný kus takouto cestou...ťažko povedať.
 
tibren
2017-04-24 10:29:19
príspevok od: om1ci
možno na upresnenie že si to kupoval za lacno z Činy, síce okľukou cez eglobal, ale tak.
nikto nevie či je to náhoda, alebo je väčšia nádej kúpiť vadný kus takouto cestou...ťažko povedať.
to na tom nic nemeni, bol to original objektiv Fujinon Made in Japan. Tie zvysne dva som kupoval cez ephotoshop a tiez s nimi nie som moc spokojny.
 
JohnNewton
2017-04-24 10:45:55
.
 
JohnNewton
2017-04-24 10:46:53
príspevok od: tibren
som akurat v procese prechodu z Canon 5D mk II na Fujifilm XT-20. objektiv xf 10-24 bol vadny, takze som ho reklamoval a novy kus tiez nie je najostrejsi na okrajoch. xf 18-55 ktory prisiel s fotakom ako kit idem tiez reklamovat, je dost neostry na celej ploche fotky. porovnaval som ho s inym kusom, na kazdej clone je ten moj menej ostry (je to vidiet na prvy pohlad, ozaj dost velky rozdiel). takze aj ten idem reklamovat. obrazovy vystup je oproti canonu na 100% zvacseni iny, canon robi take vyhladenejsie fotky na zakladnom ISO. aj farby sa mi zdaju z canona krajsie (bez uprav, priamo z fotaku). ale ked u fujiny potaham za posuvniky pri vyvolavani RAWu, tak sa to da dohnat. ale na ten x-trans vystup si budem musiet asi zvyknut. z tych objektivov som ale hrozne sklamany, za tie peniaze som cakal 100% kvalitu...
Vitaj v klube, ak ťa to poteší nie si vôbec sám
 
yquinox
2017-04-24 10:53:58
príspevok od: tibren
som akurat v procese prechodu z Canon 5D mk II na Fujifilm XT-20. objektiv xf 10-24 bol vadny, takze som ho reklamoval a novy kus tiez nie je najostrejsi na okrajoch. xf 18-55 ktory prisiel s fotakom ako kit idem tiez reklamovat, je dost neostry na celej ploche fotky. porovnaval som ho s inym kusom, na kazdej clone je ten moj menej ostry (je to vidiet na prvy pohlad, ozaj dost velky rozdiel). takze aj ten idem reklamovat. obrazovy vystup je oproti canonu na 100% zvacseni iny, canon robi take vyhladenejsie fotky na zakladnom ISO. aj farby sa mi zdaju z canona krajsie (bez uprav, priamo z fotaku). ale ked u fujiny potaham za posuvniky pri vyvolavani RAWu, tak sa to da dohnat. ale na ten x-trans vystup si budem musiet asi zvyknut. z tych objektivov som ale hrozne sklamany, za tie peniaze som cakal 100% kvalitu...
... kua nestras ma, chcem ist cestou X-T2 + 23mm f/2 ...
 
bobo222
2017-04-24 12:19:08
U tých nových čipov 24 mpx už nie sú vo vystupe tie podivné artefakty, hlavne u krajinky? Nie som pixel peeper, ale niekedy to trhalo oči aj u zmenšenín...
 
Šedivec
2017-04-24 13:18:54
príspevok od: bobo222
U tých nových čipov 24 mpx už nie sú vo vystupe tie podivné artefakty, hlavne u krajinky? Nie som pixel peeper, ale niekedy to trhalo oči aj u zmenšenín...
Sú, ale podstatne menej výrazné. To sa ale týka jpg z fotoaparátu a tiež camera raw od adobe. (iné nepoznám)
Dôležitejší je ale fakt, že v správnom editore sa artefakty dajú úplne odstrániť aj pri výstupoch z 16mpx xtrans I aj II.
To už ale rýpači nechcú ani počuť, preto že ten soft sa nedá ukradnúť ale ho treba zaplatiť.
 
zvonec
2017-04-24 13:34:00
príspevok od: Šedivec
Sú, ale podstatne menej výrazné. To sa ale týka jpg z fotoaparátu a tiež camera raw od adobe. (iné nepoznám)
Dôležitejší je ale fakt, že v správnom editore sa artefakty dajú úplne odstrániť aj pri výstupoch z 16mpx xtrans I aj II.
To už ale rýpači nechcú ani počuť, preto že ten soft sa nedá ukradnúť ale ho treba zaplatiť.
Sedivec a ktory je ten spravny editor? Je to na nejakej stranke popisane? Tie artefakty? Na co si treba dat pozor?
Uprimne sa pytam, a urcite nerypem. (ked uz je taka moznost diskusie, tak sa spytam priamo...) (ospravedlnujem sa za svoju lenivost, si to dohladavat sam.... )
 
yquinox
2017-04-24 13:48:39
príspevok od: zvonec
Sedivec a ktory je ten spravny editor? Je to na nejakej stranke popisane? Tie artefakty? Na co si treba dat pozor?
Uprimne sa pytam, a urcite nerypem. (ked uz je taka moznost diskusie, tak sa spytam priamo...) (ospravedlnujem sa za svoju lenivost, si to dohladavat sam.... )
... napr. Iridient Developer ... inak sa cudujem, ze Fuji toho jedneho chlapika, ktory to vyvija nekupi a nedistribuuje ten soft spolu s fotakmi ... je to predsa hanba, ze na RAF z ich fotakov treba hladat riesenie u tretej strany ...
 
Krtko fotografom
2017-04-24 13:57:09
Ja neviem, ale na ich stranke je file raw convertor zdarma (ak si dobre pamatam), vyzera presne ako Silkypix, a daju sa v nom pekne upravovat RAW-y z Fuji. Mam vyskusane (iba) X70, a ziadny problem. A vysledok si mozem vyexportovat ako jpeg, alebo TIFF. A TIFF-om som potom bez problemov pracoval v LR.
 
Jastojan
2017-04-24 14:17:35
príspevok od: tibren
som akurat v procese prechodu z Canon 5D mk II na Fujifilm XT-20. objektiv xf 10-24 bol vadny, takze som ho reklamoval a novy kus tiez nie je najostrejsi na okrajoch. xf 18-55 ktory prisiel s fotakom ako kit idem tiez reklamovat, je dost neostry na celej ploche fotky. porovnaval som ho s inym kusom, na kazdej clone je ten moj menej ostry (je to vidiet na prvy pohlad, ozaj dost velky rozdiel). takze aj ten idem reklamovat. obrazovy vystup je oproti canonu na 100% zvacseni iny, canon robi take vyhladenejsie fotky na zakladnom ISO. aj farby sa mi zdaju z canona krajsie (bez uprav, priamo z fotaku). ale ked u fujiny potaham za posuvniky pri vyvolavani RAWu, tak sa to da dohnat. ale na ten x-trans vystup si budem musiet asi zvyknut. z tych objektivov som ale hrozne sklamany, za tie peniaze som cakal 100% kvalitu...
Ahoj,
neviem teda, či tento problém je len u transfokátorov, no nedávno som sa rozprával s jedným pánom a mal rovnakú skúsenosť ako ty. Ale toto len čo sa týka skiel s premenlivým ohniskom. 10-24 vyberal z mnohých kusov (tuším až 6) a je to smutné, keďže ide o tak drahé sklo a tuším to bolo tak aj pri 55-200. Ja zatiaľ nemám zlú skúsenosť. Mal som 50-230 a bol ostrý ako britva v CELOM rozsahu - za 180 eur lepšie sklo v tomto rozsahu asi ťažko nájsť. Čo sa týka pevných skiel, o nejakej kusovej variabilite som nepočul, zatiaľ. Mám len 35 1.4 a je ostrá ako šľak, fakt na to sklo nemôžem povedať nič zlé. Skúšal som aj 35/2, 90/2 a aj 56/1.2 a všetky boli proste ostré ako britva už na plnú dieru (aj tá 56-ka dokonca už na 1.2!). Je ale smutné, že tie s premenlivým ohniskom sú v tomto smere nevyspytateľné, pritom nie sú najlacnejšie.
 
tibren
2017-04-24 14:21:45
príspevok od: Jastojan
Ahoj,
neviem teda, či tento problém je len u transfokátorov, no nedávno som sa rozprával s jedným pánom a mal rovnakú skúsenosť ako ty. Ale toto len čo sa týka skiel s premenlivým ohniskom. 10-24 vyberal z mnohých kusov (tuším až 6) a je to smutné, keďže ide o tak drahé sklo a tuším to bolo tak aj pri 55-200. Ja zatiaľ nemám zlú skúsenosť. Mal som 50-230 a bol ostrý ako britva v CELOM rozsahu - za 180 eur lepšie sklo v tomto rozsahu asi ťažko nájsť. Čo sa týka pevných skiel, o nejakej kusovej variabilite som nepočul, zatiaľ. Mám len 35 1.4 a je ostrá ako šľak, fakt na to sklo nemôžem povedať nič zlé. Skúšal som aj 35/2, 90/2 a aj 56/1.2 a všetky boli proste ostré ako britva už na plnú dieru (aj tá 56-ka dokonca už na 1.2!). Je ale smutné, že tie s premenlivým ohniskom sú v tomto smere nevyspytateľné, pritom nie sú najlacnejšie.
co uz, ja mam asi na toto "stastie". aj pri canone 17-40 L som mal dobry az 3. kus...
 
Šedivec
2017-04-24 14:56:24
príspevok od: zvonec
Sedivec a ktory je ten spravny editor? Je to na nejakej stranke popisane? Tie artefakty? Na co si treba dat pozor?
Uprimne sa pytam, a urcite nerypem. (ked uz je taka moznost diskusie, tak sa spytam priamo...) (ospravedlnujem sa za svoju lenivost, si to dohladavat sam.... )
https://www.phaseone.com/en/Products/Software/Capture-One-Pro/Highlights.aspx

Aj v c1 sa ale treba trocha pohrať s nastavenim - ostrosť a šum. Je to fuška teda tie xtrans ale ide to a výsledok stojí za to!
 
zvonec
2017-04-24 15:18:48
príspevok od: yquinox
... kua nestras ma, chcem ist cestou X-T2 + 23mm f/2 ...
Vdaka za odpoved, inac...

Toto bude aj moja cesta v buducnosti. Zatial som na X-T10. Vo vseobecnosti mozem potvrdit to co Karol pise, je to doslova radost... Uvedomit si expozicny trojuholnik.

OK, ja si to uznam, nakazil ma Fuji Virus... Stale sa mi vracia spomienka na manualnu Prakticu, co som raz trapil na Chopku. Vyslovene sa mi pacia Velvia farby a zatial iba ostavam na SOOC jpg, co X-Trans produkuje... Vzdy bol moj sen na Analogu zacat raz fotit na Vellviu, avsak splnilo sa mi to iba v digi forme....
 
Miro Bartánus
2017-04-24 16:36:37
Pre majiteľov nikonov, ktorí chcú skúsiť profily pre SOOC jpg, nielen Fuji ale aj Agfa, Kodak a množstvo ďalších, môžu si ich aj sami vyrobiť/prispôsobiť, nech si pozrú Nikon Picture Control Editor:

https://nikonpc.com/
http://imaging.nikon.com/lineup/microsite/picturecontrol/

https://www.dpreview.com/forums/thread/3706743

https://photographylife.com/how-to-get-accurate-fuji-colors-in-lightroom/
 
alkaline
2017-04-24 18:02:51
príspevok od: yquinox
... napr. Iridient Developer ... inak sa cudujem, ze Fuji toho jedneho chlapika, ktory to vyvija nekupi a nedistribuuje ten soft spolu s fotakmi ... je to predsa hanba, ze na RAF z ich fotakov treba hladat riesenie u tretej strany ...
...velice trefné...


 
šereda
2017-04-24 21:34:18
hosi asi vam drbe a to do jeneho co tu ste, mam fuji tretej generacie a zatial bez problemu, ze vadny objektiv uz treti a dalšie drby dajte sa na politiku
 
tibren
2017-04-24 22:13:47
tak ja neviem ci je toto zrovna kvalita hodna objektivu za 1000 EUR. moj druhy kus XF 10-24, fotka zo vcera. 100% vyrez z laveho okraja, clona f/9. na kraji to ostre nie je na ziadnej clone. idem vratit asi aj tento kus.
 
zvonec
2017-04-25 00:40:08
príspevok od: tibren
tak ja neviem ci je toto zrovna kvalita hodna objektivu za 1000 EUR. moj druhy kus XF 10-24, fotka zo vcera. 100% vyrez z laveho okraja, clona f/9. na kraji to ostre nie je na ziadnej clone. idem vratit asi aj tento kus.
Ja som Seredu pluskoval a jeho prispevok som bral vyslovene ako recesiu.

Ohladom 10-24 som zatial nenasiel na nete krive slovo.
Tuto tvrdia ubytok ostrosti ku krajom... Aleze by to bolo nepouzitelne neviem. Plus im tam chybaju ukazkove snimky....
http://www.photozone.de/fuji_x/887-fuji1024f4ois?start=1 Je mi luto tvojej skusenosti. Snad sa to podari dobre doriesit.
Mozno hlupa otazka, mas posledny FW na objektive? Za akych podmienok si robil test? http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/lens/xf10-24mm/index.html

Ja som osobne 10-24 od fuji vylucil a planujem Xf14mm v ramci syndromu GAS... Vsetko dobre...
 
Redrum
2017-04-25 01:35:28
príspevok od: yquinox
... napr. Iridient Developer ... inak sa cudujem, ze Fuji toho jedneho chlapika, ktory to vyvija nekupi a nedistribuuje ten soft spolu s fotakmi ... je to predsa hanba, ze na RAF z ich fotakov treba hladat riesenie u tretej strany ...
Pokial viem Iridient je iba na Mac OS, na PC iba nejaka demo verzia. Este som neskusal, ale vraj LR vie spracovat RAW lepsie...mam XT2, celkovo som s vystupom spokojny, s cim ma stale Fuji problem su zelene textury na pozadi. Ked tento bug nejaky soft vyriesi, poviem, ze sa jedna o bezkonkurencny stroj. Ostrenie s 16-55 super rychle a presne a som az prekvapeny, kolko malo odpadu mam a ake fotky z toho lezu. Nedavno vydany update priniesol kopu skutocnych vylepseni, takze Fuji sa naozaj o potreby zakaznikov stara (nie je to len marketingovy blabol).
 
matpi
2017-04-25 01:45:40
príspevok od: Jastojan
Ahoj,
neviem teda, či tento problém je len u transfokátorov, no nedávno som sa rozprával s jedným pánom a mal rovnakú skúsenosť ako ty. Ale toto len čo sa týka skiel s premenlivým ohniskom. 10-24 vyberal z mnohých kusov (tuším až 6) a je to smutné, keďže ide o tak drahé sklo a tuším to bolo tak aj pri 55-200. Ja zatiaľ nemám zlú skúsenosť. Mal som 50-230 a bol ostrý ako britva v CELOM rozsahu - za 180 eur lepšie sklo v tomto rozsahu asi ťažko nájsť. Čo sa týka pevných skiel, o nejakej kusovej variabilite som nepočul, zatiaľ. Mám len 35 1.4 a je ostrá ako šľak, fakt na to sklo nemôžem povedať nič zlé. Skúšal som aj 35/2, 90/2 a aj 56/1.2 a všetky boli proste ostré ako britva už na plnú dieru (aj tá 56-ka dokonca už na 1.2!). Je ale smutné, že tie s premenlivým ohniskom sú v tomto smere nevyspytateľné, pritom nie sú najlacnejšie.
To sa mi nechce verit. Zoom som mal sice iba 55-200, ale bol opticky vyborny. Navyse vacsina objektivov je na trhu uz nejaky cas a ak by bolo vela reklamacii, urcite by to vo fuji uz napravili.
 
šereda
2017-04-25 03:06:55
príspevok od: tibren
tak ja neviem ci je toto zrovna kvalita hodna objektivu za 1000 EUR. moj druhy kus XF 10-24, fotka zo vcera. 100% vyrez z laveho okraja, clona f/9. na kraji to ostre nie je na ziadnej clone. idem vratit asi aj tento kus.
uploadni niekde raw rád sa na to pozrem skôr ako ma budete kamenovat .... je tu jeden clanok od Srnca kde sa nieco podobné ohladom fuji preberá, treba pohladať
 
šereda
2017-04-25 03:10:59
príspevok od: Redrum
Pokial viem Iridient je iba na Mac OS, na PC iba nejaka demo verzia. Este som neskusal, ale vraj LR vie spracovat RAW lepsie...mam XT2, celkovo som s vystupom spokojny, s cim ma stale Fuji problem su zelene textury na pozadi. Ked tento bug nejaky soft vyriesi, poviem, ze sa jedna o bezkonkurencny stroj. Ostrenie s 16-55 super rychle a presne a som az prekvapeny, kolko malo odpadu mam a ake fotky z toho lezu. Nedavno vydany update priniesol kopu skutocnych vylepseni, takze Fuji sa naozaj o potreby zakaznikov stara (nie je to len marketingovy blabol).
môžem vediet čo je to zelená textúra na pozadí ?
 
šereda
2017-04-25 03:30:38
príspevok od: tibren
tak ja neviem ci je toto zrovna kvalita hodna objektivu za 1000 EUR. moj druhy kus XF 10-24, fotka zo vcera. 100% vyrez z laveho okraja, clona f/9. na kraji to ostre nie je na ziadnej clone. idem vratit asi aj tento kus.
aký soft ??
 
JohnNewton
2017-04-25 07:40:37
príspevok od: šereda
hosi asi vam drbe a to do jeneho co tu ste, mam fuji tretej generacie a zatial bez problemu, ze vadny objektiv uz treti a dalšie drby dajte sa na politiku
A Ty si založ sektu Lebo Tvoje dobrá skúsenosť, nevylučuje existenciu množstva opačných skúseností. Len máš problém to akceptovať.
 
šereda
2017-04-25 07:50:34
príspevok od: JohnNewton
A Ty si založ sektu Lebo Tvoje dobrá skúsenosť, nevylučuje existenciu množstva opačných skúseností. Len máš problém to akceptovať.
ak chceš mat dobrú skúsenost nekupuj foták, pretože to je len spotrebná elektronika
 
šereda
2017-04-25 07:53:14
ale hlavne dobre vediet že nekupovat fuji v ephotoshope pretoze vsetko zle a pouzite
 
šereda
2017-04-25 08:05:24
príspevok od: Roman Point
a sektu si založ sám tečka aj s johanom
 
JohnNewton
2017-04-25 08:15:26
príspevok od: šereda
a sektu si založ sám tečka aj s johanom
My už máme, sekta triezveho rozumu Vysvetlivky nižšie:

Ktorý je pri zdravom vedomí, neomámený alkoholom (op. opitý), neovládaný emóciami, vášňami (op. zatemnený, zaslepený, slepý) a pod. je triezvy, striezlivý • čistý • jasný: čistá, jasná hlava; jasný úsudok • zdravý: zdravý rozum

podaj si prihlášku, možno je miesto vrátnika ešte voľné
 
zvonec
2017-04-25 08:18:58
príspevok od: šereda
a sektu si založ sám tečka aj s johanom
20.4. uz bolo, uz je neskoro....
 
šereda
2017-04-25 08:18:59
úplný chuj
 
tibren
2017-04-25 08:28:34
príspevok od: šereda
aký soft ??
to je jpg priamo z fotaku
 
myn
2017-04-25 08:41:22
príspevok od: MagickVamp
"Veľkým plusom je nízka úroveň šumu pri vysokých citlivostiach, porovnateľná s plnoformátovými snímačmi."

Len tak som si pozrel Dpreview a expozicny trojuholnik 24 mpx Nikonu D7200 a XT2. Pri ISO 6400 aby mali rovnako svetlu snimku mal Nikon D7200 nastavene pri ISO6400 cas 1/3200s, clonu F5,6 a este expoziciu stmavenu -0,3krok. Fuji XT2 mala pri ISO6400 nastaveny cas 1/2000s, clonu F5,6 a krok na 0.....

Na obranu Fuji, ale treba povedat ze REALNE ISO vyzera asi rovnako ako na NIKONE, ze aj napriek bayerovej maske to nie je horsie a len to komplikuje ludom zivot pri praci s rawom. Zatial stale plati ze sum na foto urcuje pomer velkosti snimaca vs Mpx a snad este sila bluru na ukor detailov aku si nastavite, pripadne vam ju fotak nastavi sam, ziadna znacka ani FUJI ani 4/3 Olympus nijak neuteka, su to velmi ucelove tvrdenia....je to nutne?
To by tak aj malo byť. Fuji (a Pentax) používajú metódu SOS (Standard Output Sensitivity) a mali by nastaviť expozíciu tak, aby mala šedá v sRGB priestore hodnotu 118. Nikon používa metódu REI (Recommended Exposure Index), ktorá má zodpovedať citlivosti filmu. V manuáloch v technických údajoch to musí byť uvedené.
 
Roman Point
2017-04-25 10:54:22
príspevok od: šereda
a sektu si založ sám tečka aj s johanom
Ja som sa smial na článku nie na komentároch. Keď som pridával smaila ďalšie komenty som nevidel teda 4-5 komentov nad mojim nebolo vidieť

 
JohnNewton
2017-04-25 11:02:40
príspevok od: šereda
úplný chuj
No zase to s tou sebakritikou nepreháňaj
 
Redrum
2017-04-25 11:09:25
príspevok od: šereda
môžem vediet čo je to zelená textúra na pozadí ?
Jasne, ze mozes akakolvek zelen, najmä stromy, trava, kriky...Pri 100% priblizeni vidis specificku strukturu niekto to nazyva water painting, mne sa skor hodi slovo cerviky. Je mozne to upravit v LR, ale ta "specifickost fuji" tam jednoducho ostava. Otazka je, ci je to len softom, alebo Fuji senzory jednoducho nevedia vykreslit spravne velmi clenite plochy.
 
JohnNewton
2017-04-25 11:25:03
príspevok od: Redrum
Jasne, ze mozes akakolvek zelen, najmä stromy, trava, kriky...Pri 100% priblizeni vidis specificku strukturu niekto to nazyva water painting, mne sa skor hodi slovo cerviky. Je mozne to upravit v LR, ale ta "specifickost fuji" tam jednoducho ostava. Otazka je, ci je to len softom, alebo Fuji senzory jednoducho nevedia vykreslit spravne velmi clenite plochy.
Presne tak, ale veľkú šancu, na to ,že by to pochopil nedávam. V printoch to vidieť nie je, a zväčša to nemusí niekomu ani vadiť, len popieranie tejto vlastnosti si vyžaduje akýsi zvláštny "duševný stav" Všetky podstatné vlastnosti X trans už boli odborne popísané, a či to niekomu vadí alebo nie, na tom nič nemení.
 
Redrum
2017-04-25 11:39:36
príspevok od: JohnNewton
Presne tak, ale veľkú šancu, na to ,že by to pochopil nedávam. V printoch to vidieť nie je, a zväčša to nemusí niekomu ani vadiť, len popieranie tejto vlastnosti si vyžaduje akýsi zvláštny "duševný stav" Všetky podstatné vlastnosti X trans už boli odborne popísané, a či to niekomu vadí alebo nie, na tom nič nemení.
Tak nema zmysel si tu klamat. Presiel som z Px na Fuji, zatial rozhodnutie nelutujem, ale na "cerviky" si zatial neviem zvyknut, napriek celkovemu posunu v kvalite fotiek.
 
Jastojan
2017-04-25 11:54:41
príspevok od: matpi
To sa mi nechce verit. Zoom som mal sice iba 55-200, ale bol opticky vyborny. Navyse vacsina objektivov je na trhu uz nejaky cas a ak by bolo vela reklamacii, urcite by to vo fuji uz napravili.
Ťažko povedať. Moje skúsenosti sú pozitívne. Ale pán, ktorému som predával nejaké sklá hovoril, že 10-24 vyberal z hromady kusov.
 
JohnNewton
2017-04-25 11:57:01
príspevok od: Redrum
Tak nema zmysel si tu klamat. Presiel som z Px na Fuji, zatial rozhodnutie nelutujem, ale na "cerviky" si zatial neviem zvyknut, napriek celkovemu posunu v kvalite fotiek.
Len skúšať RAW konvertory, čo Ti sadne ,môj subjektívny pocit je, že kupodivu Zoner X to zvláda celkom dobre. (mal som odskúšaný Silkipix a Tawtherapy), dnes je toho ale už na výber viacej.
 
Redrum
2017-04-25 12:13:38
príspevok od: JohnNewton
Len skúšať RAW konvertory, čo Ti sadne ,môj subjektívny pocit je, že kupodivu Zoner X to zvláda celkom dobre. (mal som odskúšaný Silkipix a Tawtherapy), dnes je toho ale už na výber viacej.
Zoner X som neskusal, pouzivam LR CC a nie je to uplne zle, ale ocakavam, ze niekto konecne pride s riesenim ako na Fuji (zaujimave, ze sam Fuji neprisiel s riesenim...)
 
Jastojan
2017-04-25 12:15:10
príspevok od: Redrum
Tak nema zmysel si tu klamat. Presiel som z Px na Fuji, zatial rozhodnutie nelutujem, ale na "cerviky" si zatial neviem zvyknut, napriek celkovemu posunu v kvalite fotiek.
Ja som nedávno uvažoval, že prejdem k Fuji aj na fotenie krajiny, ale takisto som bojoval s tými detailami. Hlavne na veľmi členitých povrchoch, napr. skalách sa detaily nestotožňovali s realitou a zlievali sa ostrejšie hrany asi tak, ako to pasovalo senzoru - tie "červíky" aj pri vypnutom NR, neviem to proste inak opísať. S Pentaxom či Canonom som taký problém nemal, tie mali detaily krajšie, dôveryhodnejšie prekreslené - to je čo sa týka krajiny a fakt členitých detailov. Ale čo sa týka portrétov, zátiší, tak Fuji je fakt super, nemôžem povedať krivé slovo + fotenie aj so starými sklami, jedna báseň.
 
Redrum
2017-04-25 12:29:39
príspevok od: Jastojan
Ja som nedávno uvažoval, že prejdem k Fuji aj na fotenie krajiny, ale takisto som bojoval s tými detailami. Hlavne na veľmi členitých povrchoch, napr. skalách sa detaily nestotožňovali s realitou a zlievali sa ostrejšie hrany asi tak, ako to pasovalo senzoru - tie "červíky" aj pri vypnutom NR, neviem to proste inak opísať. S Pentaxom či Canonom som taký problém nemal, tie mali detaily krajšie, dôveryhodnejšie prekreslené - to je čo sa týka krajiny a fakt členitých detailov. Ale čo sa týka portrétov, zátiší, tak Fuji je fakt super, nemôžem povedať krivé slovo + fotenie aj so starými sklami, jedna báseň.
Len tiez nemozno povedat, ze je to pravidlo. Niektore fotky s travou, so stromami pri vhodnom svetle cerviky nerobia. V zasade je to skutocne iba vzdialenejsie pozadie, ktore ani ostatne senzory nevykresluju uplne presne, aby som zas nebol uplne kriticky. Mal som predtym Px K5 (starsi model) a uroven detailov je pri Fuji uplne niekde inde.
 
Jastojan
2017-04-25 12:48:08
príspevok od: Redrum
Len tiez nemozno povedat, ze je to pravidlo. Niektore fotky s travou, so stromami pri vhodnom svetle cerviky nerobia. V zasade je to skutocne iba vzdialenejsie pozadie, ktore ani ostatne senzory nevykresluju uplne presne, aby som zas nebol uplne kriticky. Mal som predtym Px K5 (starsi model) a uroven detailov je pri Fuji uplne niekde inde.
Je to tak ako píšeš, že nie je to pravidlo. Ale pri skalách sa mi to stávalo teda dosť často, pričom na Pentaxe som to nepozoroval. Nejak by som sa v tom nevŕtal, lenže mám v rodine horolezcov a tí si na detaily na skalách potrpeli, aj keď len v pozadí
 
šereda
2017-04-25 14:21:56
príspevok od: JohnNewton
No zase to s tou sebakritikou nepreháňaj
seba som nemyslel
 
JohnNewton
2017-04-25 15:01:06
príspevok od: šereda
seba som nemyslel
No možno by si mal Ale po Tejto Tvojej múdrosti " hosi asi vam drbe a to do jeneho co tu ste" ,už myslenie od Teba nikto ani neočakával
 
šereda
2017-04-25 16:06:20
pravdaže som nemyslel celú " slovenskú" spoločnosť len členov tohoto vlákna pretože po prečítaní príspevkov sa mi asi zatemnil rozum. Už ako Nohavica spieva "v obecenstve taky múžu sedet voly" a k tomu sa prikláňam Werich, citujem, Kde je blbec, tam je nebezpečne! Pravdaže to platí na mňa. Hasta La vista amigo.
 
JSP070
2017-04-25 18:20:58
Jedným z najhlavnejších je to, že sa fotografom vracia radosť z fotenia. Súčet vlastností bezzrkadloviek ich robí zaujímavejšími a zábavnejšími. Vracajú do fotografie to, čo v nej bolo v zlatých časoch filmovej fotografie. Ukazuje sa, že pre veľa fotografov je to rovnako dôležité, ako kvalita a parametre fotoaparátu a objektívov.

Pod toto sa podpisujem 1000x. Po D90 a D7100 som prešiel na X-T1 a pokiaľ mi Fuji nevyvraždí rodinu, ako Johnovi Newtonovi, tak pri Fuji ostanem. X-T1 som kúpil ako dočasné riešenie na 1/2 roka, kým príde X-T2, ale rozhodol som sa, že počkám až na X-T3. S Fuji som sa naučil, že nemusím kontrolovať každú fotku na displeji a v PC ju skúmať pri 100% zväčšení. Kino v hľadáčiku, mechanické ovládače a nastavovanie clony na objektíve je silno návykové. A v neposlednom rade, X-T1 Graphite v Gariz púzdre vyzerá bezkonkurenčne
Jediný vážny problém je absencia AF-C, aj keď mne osobne moc nechýba a na ostatné drobnosti sa dá zvyknúť. Navyše Fuji rôzne bugy postupne odstraňuje.
S červíkmi neviem prečo problém nemám. Našiel som pár fotiek, kde nejaká olejomaľba je, ale nič tragické, navyše môj postproces tiež nie je ideálny. Rozhodne nemám omaľovánky ako sa niekedy dajú nájsť na internete. V prílohe sú najhoršie fotky čo som našiel.
Každopádne Fuji je na fotenie, nič pre pixel peeperov.
Ináč redakcia by takéto články nemala zverejňovať moc často, lebo ako to tak sledujem, niektorým ultras praskne cievka
 
yquinox
2017-04-25 18:46:21
príspevok od: JSP070
Jedným z najhlavnejších je to, že sa fotografom vracia radosť z fotenia. Súčet vlastností bezzrkadloviek ich robí zaujímavejšími a zábavnejšími. Vracajú do fotografie to, čo v nej bolo v zlatých časoch filmovej fotografie. Ukazuje sa, že pre veľa fotografov je to rovnako dôležité, ako kvalita a parametre fotoaparátu a objektívov.

Pod toto sa podpisujem 1000x. Po D90 a D7100 som prešiel na X-T1 a pokiaľ mi Fuji nevyvraždí rodinu, ako Johnovi Newtonovi, tak pri Fuji ostanem. X-T1 som kúpil ako dočasné riešenie na 1/2 roka, kým príde X-T2, ale rozhodol som sa, že počkám až na X-T3. S Fuji som sa naučil, že nemusím kontrolovať každú fotku na displeji a v PC ju skúmať pri 100% zväčšení. Kino v hľadáčiku, mechanické ovládače a nastavovanie clony na objektíve je silno návykové. A v neposlednom rade, X-T1 Graphite v Gariz púzdre vyzerá bezkonkurenčne
Jediný vážny problém je absencia AF-C, aj keď mne osobne moc nechýba a na ostatné drobnosti sa dá zvyknúť. Navyše Fuji rôzne bugy postupne odstraňuje.
S červíkmi neviem prečo problém nemám. Našiel som pár fotiek, kde nejaká olejomaľba je, ale nič tragické, navyše môj postproces tiež nie je ideálny. Rozhodne nemám omaľovánky ako sa niekedy dajú nájsť na internete. V prílohe sú najhoršie fotky čo som našiel.
Každopádne Fuji je na fotenie, nič pre pixel peeperov.
Ináč redakcia by takéto články nemala zverejňovať moc často, lebo ako to tak sledujem, niektorým ultras praskne cievka
... nuz ja som predal uz 90% Nikon zostavy a som velmi nalomeny ist do X-T2 (prevazne fotim krajinu + makro) ... najviac ma vsak odradza "olejomalba"co z toho moze vyliezt, odrazy snimaca (fialovy bodkovany stvorec okolo slnka) ako i vnutorny reflex na snimaci (sposobujuci divne vzory v protisvetle) ... ostatne veci, ktore ten fotak ponuka, su uzasne ... potreboval by som kus toho tvojho nadhladu, neriesit blbosti, kupit to a fotit ...
 
Peter Hood
2017-04-25 19:43:59
príspevok od: yquinox
... nuz ja som predal uz 90% Nikon zostavy a som velmi nalomeny ist do X-T2 (prevazne fotim krajinu + makro) ... najviac ma vsak odradza "olejomalba"co z toho moze vyliezt, odrazy snimaca (fialovy bodkovany stvorec okolo slnka) ako i vnutorny reflex na snimaci (sposobujuci divne vzory v protisvetle) ... ostatne veci, ktore ten fotak ponuka, su uzasne ... potreboval by som kus toho tvojho nadhladu, neriesit blbosti, kupit to a fotit ...
aj ja som sa po 10 rokoch s rôznymi Nikonmi s touto značkou definitívne rozlúčil a rozpredal celú výbavu minulý rok, lebo som paralelne skúšal a privoňal k fujinam a bolo rozhodnuté.
Parametre sú jedna vec , ale pocity a vnemy pri fotení to je druhá a nemenej dôležitá vec.
Niesom z tých čo sliedia po pixeloch mysliac si že budem dokonalý.
Našťastie ma to neživí a môžem si fotiť čo chcem a kedy chcem, nemusím sa nikomu zodpovedať a zdôvodňovať svoje rozhodnutia.
Začínal som pred viac ako 30 rokmi na Praktikách, Fuji ako ucelený a rozširujúci sa systém mi vyhovuje po famóznej optickej ale aj praktickejšej rozmerovej stránke, nemusím už zo sebou ťahať batohy ako na expedíciu.
A hlavne musím povedať že Jpegy ktoré z toho lezú často nepotrebujem korigovať, keď tak len velmi jemne, na rozdiel od výstupov z predošlých Nikon zrkadloviek kde som v LR strávil neskutočné hodiny.

Čítam že sú tu rozporuplné názory, dokonca veľa ludí píše o vadných objektívoch,
pracujem s takmer kompletným portfóliom XF skiel a ešte som nenatrafil na vadný kus, a verte už som ich čosi poskúšal...

Vadia mi invektívy čo sa tu objavujú a myslím si že by to malo byť o tom že tento portál spája foto-komunitu a ludí ktorých to baví.

...ale ješitníci sa nájdu v každom fachu
 
JohnNewton
2017-04-25 21:12:51
príspevok od: yquinox
... nuz ja som predal uz 90% Nikon zostavy a som velmi nalomeny ist do X-T2 (prevazne fotim krajinu + makro) ... najviac ma vsak odradza "olejomalba"co z toho moze vyliezt, odrazy snimaca (fialovy bodkovany stvorec okolo slnka) ako i vnutorny reflex na snimaci (sposobujuci divne vzory v protisvetle) ... ostatne veci, ktore ten fotak ponuka, su uzasne ... potreboval by som kus toho tvojho nadhladu, neriesit blbosti, kupit to a fotit ...
Vymenoval si toho celkom dosť, zbytok zavisí na Tvojej tolerancii k spomenutému. Najlepšie by bolo si to vyskúšať a sám spracovať.
 
fatality
2017-04-25 21:22:31
príspevok od: JSP070
Jedným z najhlavnejších je to, že sa fotografom vracia radosť z fotenia. Súčet vlastností bezzrkadloviek ich robí zaujímavejšími a zábavnejšími. Vracajú do fotografie to, čo v nej bolo v zlatých časoch filmovej fotografie. Ukazuje sa, že pre veľa fotografov je to rovnako dôležité, ako kvalita a parametre fotoaparátu a objektívov.

Pod toto sa podpisujem 1000x. Po D90 a D7100 som prešiel na X-T1 a pokiaľ mi Fuji nevyvraždí rodinu, ako Johnovi Newtonovi, tak pri Fuji ostanem. X-T1 som kúpil ako dočasné riešenie na 1/2 roka, kým príde X-T2, ale rozhodol som sa, že počkám až na X-T3. S Fuji som sa naučil, že nemusím kontrolovať každú fotku na displeji a v PC ju skúmať pri 100% zväčšení. Kino v hľadáčiku, mechanické ovládače a nastavovanie clony na objektíve je silno návykové. A v neposlednom rade, X-T1 Graphite v Gariz púzdre vyzerá bezkonkurenčne
Jediný vážny problém je absencia AF-C, aj keď mne osobne moc nechýba a na ostatné drobnosti sa dá zvyknúť. Navyše Fuji rôzne bugy postupne odstraňuje.
S červíkmi neviem prečo problém nemám. Našiel som pár fotiek, kde nejaká olejomaľba je, ale nič tragické, navyše môj postproces tiež nie je ideálny. Rozhodne nemám omaľovánky ako sa niekedy dajú nájsť na internete. V prílohe sú najhoršie fotky čo som našiel.
Každopádne Fuji je na fotenie, nič pre pixel peeperov.
Ináč redakcia by takéto články nemala zverejňovať moc často, lebo ako to tak sledujem, niektorým ultras praskne cievka
ja ked vkuse pod csc temami,a hlavne pri fuji,citam ze "sa fotografom vracia radost z fotenia",mam dojem ze celu digitalnu eru fotili snad za trest ☺..
ps.som csc positive,len toho hypu je uz prilis vela a niektore argumenty v prospech csc su uz fakt pritiahnute za vlasy..☺..
 
Jastojan
2017-04-25 21:36:01
príspevok od: Peter Hood
aj ja som sa po 10 rokoch s rôznymi Nikonmi s touto značkou definitívne rozlúčil a rozpredal celú výbavu minulý rok, lebo som paralelne skúšal a privoňal k fujinam a bolo rozhodnuté.
Parametre sú jedna vec , ale pocity a vnemy pri fotení to je druhá a nemenej dôležitá vec.
Niesom z tých čo sliedia po pixeloch mysliac si že budem dokonalý.
Našťastie ma to neživí a môžem si fotiť čo chcem a kedy chcem, nemusím sa nikomu zodpovedať a zdôvodňovať svoje rozhodnutia.
Začínal som pred viac ako 30 rokmi na Praktikách, Fuji ako ucelený a rozširujúci sa systém mi vyhovuje po famóznej optickej ale aj praktickejšej rozmerovej stránke, nemusím už zo sebou ťahať batohy ako na expedíciu.
A hlavne musím povedať že Jpegy ktoré z toho lezú často nepotrebujem korigovať, keď tak len velmi jemne, na rozdiel od výstupov z predošlých Nikon zrkadloviek kde som v LR strávil neskutočné hodiny.

Čítam že sú tu rozporuplné názory, dokonca veľa ludí píše o vadných objektívoch,
pracujem s takmer kompletným portfóliom XF skiel a ešte som nenatrafil na vadný kus, a verte už som ich čosi poskúšal...

Vadia mi invektívy čo sa tu objavujú a myslím si že by to malo byť o tom že tento portál spája foto-komunitu a ludí ktorých to baví.

...ale ješitníci sa nájdu v každom fachu
Tak, ja osobne to vnímam trochu inak, čo sa týka invektívov, ak tým myslíš akúkoľvek inú ako dobrú skúsenosť. Závisí od toho, ako sa na to pozrieš. Ja to ako invektívy nevidím, skôr to vidím ako reálne skúsenosti užívateľov, či už dobré alebo nie, a podľa mňa je dobré vedieť všetky pre a proti (ak sú založené na reálnej skúsenosti a nie len tak z prsta vycucané samozrejme). A súhlasím so slovami o fotokomunite, ale to, že má niekto iný názor a skúsenosti ako ostatní, nemusí hneď znamenať, že komunitu rozbíja a pod. Ide podľa mňa len o slušnosť prejavu a možno aj o toleranciu iného názoru ako mám ja sám - toto často chýba a to je to, čo do komunity nepatrí, nech je akákoľvek (nielen o fotení). Nazad k Fuji - ja okrem tých extra detailov, čo som písal vyššie, na Fuji nemôžem povedať nič zlé, fotí sa s nimi naozaj super, výstup priamo do jpegu je výborný a na portrét sú fakt parádne, luxusné. Ja mám zatiaľ len dobré skúsenosti s Fuji objektívmi, ostré, kvalitné. Akurát jeden známy vyberal ostrý kus z viacerých kusov (10-24 a 55-200), ale fotí napriek tomu s Fuji a je s nimi fakt spokojný. Sám som známym odporúčal Fuji, pričom chceli na začiatku Nikon (chceli len pre rodinné foto a tam nie je čo riešiť - nemusia nič látať a dolaďovať v PC, keďže to by nikdy nerobili a fotky sú krásne už z priamo z foťáka).
 
fatality
2017-04-25 21:37:38
príspevok od: Peter Hood
aj ja som sa po 10 rokoch s rôznymi Nikonmi s touto značkou definitívne rozlúčil a rozpredal celú výbavu minulý rok, lebo som paralelne skúšal a privoňal k fujinam a bolo rozhodnuté.
Parametre sú jedna vec , ale pocity a vnemy pri fotení to je druhá a nemenej dôležitá vec.
Niesom z tých čo sliedia po pixeloch mysliac si že budem dokonalý.
Našťastie ma to neživí a môžem si fotiť čo chcem a kedy chcem, nemusím sa nikomu zodpovedať a zdôvodňovať svoje rozhodnutia.
Začínal som pred viac ako 30 rokmi na Praktikách, Fuji ako ucelený a rozširujúci sa systém mi vyhovuje po famóznej optickej ale aj praktickejšej rozmerovej stránke, nemusím už zo sebou ťahať batohy ako na expedíciu.
A hlavne musím povedať že Jpegy ktoré z toho lezú často nepotrebujem korigovať, keď tak len velmi jemne, na rozdiel od výstupov z predošlých Nikon zrkadloviek kde som v LR strávil neskutočné hodiny.

Čítam že sú tu rozporuplné názory, dokonca veľa ludí píše o vadných objektívoch,
pracujem s takmer kompletným portfóliom XF skiel a ešte som nenatrafil na vadný kus, a verte už som ich čosi poskúšal...

Vadia mi invektívy čo sa tu objavujú a myslím si že by to malo byť o tom že tento portál spája foto-komunitu a ludí ktorých to baví.

...ale ješitníci sa nájdu v každom fachu
myslim ze to nieje fer porovnanie..jemne upravy ooc jpgu a upravy rawu "od nuly" v lightroome..
ja tak isto ked potrebujem len jemne korekcie,otvorim si nikon nef vo viewnx,kde parametre nastavene vo fotaku len jemne doladim..a vystup stale moze byt aj jpg aj tiff na drsnejsie upravy v ps..
alebo si ho mozem otvorit v lightroome a samozrejme bez presetu to zabere casu viac..
pri kazdej znacke existuje jednoduchsia a zlozitsia cesta a porovnavat treba porovnatelne..
 
fatality
2017-04-25 22:03:51
príspevok od: fatality
ja ked vkuse pod csc temami,a hlavne pri fuji,citam ze "sa fotografom vracia radost z fotenia",mam dojem ze celu digitalnu eru fotili snad za trest ☺..
ps.som csc positive,len toho hypu je uz prilis vela a niektore argumenty v prospech csc su uz fakt pritiahnute za vlasy..☺..
a este raz si zamudrujem..☺..ak niekto nema rad fotenie samotne,ale fakt ze samotne,akakolvek nova technika mu prinesie radost len docasne..
 
nehemah
2017-04-25 22:49:46
a ja musím štandardne dodať, fuji je naozaj super, ale na niektoré žánre beriem s radosťou Nikon

Suma sumárum, málokto môže živiť dva systémy, tak ja som z fuji stavil na x100 plus k nej este širokouhlú predsadku a to mi stačí na 90% môjho fotenia, zvyšok tvoria rybacinky , telkacove a starosklickove s Nikonom ... a vždy ma to baví !
a musím spomenúť aj analógovych starcekov aj s tými na to baví

 
MagickVamp
2017-04-26 08:27:53
príspevok od: Jastojan
Tak, ja osobne to vnímam trochu inak, čo sa týka invektívov, ak tým myslíš akúkoľvek inú ako dobrú skúsenosť. Závisí od toho, ako sa na to pozrieš. Ja to ako invektívy nevidím, skôr to vidím ako reálne skúsenosti užívateľov, či už dobré alebo nie, a podľa mňa je dobré vedieť všetky pre a proti (ak sú založené na reálnej skúsenosti a nie len tak z prsta vycucané samozrejme). A súhlasím so slovami o fotokomunite, ale to, že má niekto iný názor a skúsenosti ako ostatní, nemusí hneď znamenať, že komunitu rozbíja a pod. Ide podľa mňa len o slušnosť prejavu a možno aj o toleranciu iného názoru ako mám ja sám - toto často chýba a to je to, čo do komunity nepatrí, nech je akákoľvek (nielen o fotení). Nazad k Fuji - ja okrem tých extra detailov, čo som písal vyššie, na Fuji nemôžem povedať nič zlé, fotí sa s nimi naozaj super, výstup priamo do jpegu je výborný a na portrét sú fakt parádne, luxusné. Ja mám zatiaľ len dobré skúsenosti s Fuji objektívmi, ostré, kvalitné. Akurát jeden známy vyberal ostrý kus z viacerých kusov (10-24 a 55-200), ale fotí napriek tomu s Fuji a je s nimi fakt spokojný. Sám som známym odporúčal Fuji, pričom chceli na začiatku Nikon (chceli len pre rodinné foto a tam nie je čo riešiť - nemusia nič látať a dolaďovať v PC, keďže to by nikdy nerobili a fotky sú krásne už z priamo z foťáka).
Presne tak, pozitiv ma kazdy system az az, prave na vypichnuti negativ si clovek najrychlejsie uvedomi ci mu dany system bude vyhovovat alebo nie, pre jeho styl fotenia. Vlastna skusenost je draha skusenost. Ak niekto odmieta vidiet ine ako dobre skusenosti, tak tomu sa uz opravnene da povedat sekta a to ma odradza. A myslim ze takz clovek ani neovladne system ktorym foti ak nevie o jeho slabinach. Clanky su velmi casto tendencne, alebo si autor sam jednoducho neuvedomi ked to pise ze nieco nezohladnil. Vo fore sa clovek vzdy dozvie najviac, nejde preca o hovadenie daneho systemu, len niektori ludia to beru strasne osobne, ked niekto spomenie nejake negativum alebo obmedzenie daneho systemu, zrejme sa riadia heslom, co staci mne staci kazdemu a kto chce nieco ine je magor.

Az portal efoto ma naucil ze znacky maju svoj funklub, ktory je schopny len skandovat a okamzite prudit na kazdeho kto spomenie nejaky nedostatok. Ja som to dovtedy bral ze vseci mame fotaky a ked som niekoho s fotakom stretol, bral som ho skoro ako kamarata, teraz si uz ale vsimam aj vonku, ze su ludia, ktori na vas pohrdavo zazru len preto ze mate nizsi model ci nedajboze inu znacku.

 
MagickVamp
2017-04-26 08:39:57
príspevok od: fatality
a este raz si zamudrujem..☺..ak niekto nema rad fotenie samotne,ale fakt ze samotne,akakolvek nova technika mu prinesie radost len docasne..
Toto je fakt velka pravda ked nad tym rozmyslam. Naozaj ak si clovek kupi novy fotak, na chvilku dostane taky burst, aj ked je ten fotak od predosleho horsi. A ak zmeni system a vylozene nie je nieco co ho rozculuje tak je to este vacsi burst. Ked sa zamyslim tak aj mna najviac zacalo bavit fotit ked som zmenil znacku. Ale ak to niekoho nebavi, tak skutocne ho to pocase prestane bavit s hocicim.
 
alkaline
2017-04-26 09:18:16
...čo na toto hovorí môj doktor...?
...človek sa utieka k istotám...
...a keď mu ich niekto rozbíja už aj pri koníčkoch...
...ohľady idú bokom...

...nedávno som sedel na káve s priateľom...
...zdôveril som sa mu s dilemou...
...chlapec šiel študovať fotografiu...tak som mu posunul dé sedemstovku...
...a sklá...
...to je seriózny dôvod na novú hračku...
...a lietam vo výbere od lejky q po nový systém od olympusu...
...chcel som sa iba príjemne pobabrať v nuansách tohto procesu...
...on miesto toho začal búchať päsťou po stole...
...a obviňovať ma z nezodpovednej výchovy...

...pre mňa spočíva význam Karolom zmienenej radosti...
...v schopnosti odhodiť tú nezmyselnú honbu za dokonalosťou rozhodnutí...
...brániacu nám často ponoriť sa do krásy podstaty...

...aj tak sa mi zdá že najlepšie fotil aparát...
...z papierovej vysrtihovánky Richarda Vyškovského...
...z otvorom nula celá štyri desatiny milimetra v kúsku alobalu miesto objektívu...

...želám všetkým príjemnú stredu...
 
zvonec
2017-04-26 11:01:06
príspevok od: alkaline
...čo na toto hovorí môj doktor...?
...človek sa utieka k istotám...
...a keď mu ich niekto rozbíja už aj pri koníčkoch...
...ohľady idú bokom...

...nedávno som sedel na káve s priateľom...
...zdôveril som sa mu s dilemou...
...chlapec šiel študovať fotografiu...tak som mu posunul dé sedemstovku...
...a sklá...
...to je seriózny dôvod na novú hračku...
...a lietam vo výbere od lejky q po nový systém od olympusu...
...chcel som sa iba príjemne pobabrať v nuansách tohto procesu...
...on miesto toho začal búchať päsťou po stole...
...a obviňovať ma z nezodpovednej výchovy...

...pre mňa spočíva význam Karolom zmienenej radosti...
...v schopnosti odhodiť tú nezmyselnú honbu za dokonalosťou rozhodnutí...
...brániacu nám často ponoriť sa do krásy podstaty...

...aj tak sa mi zdá že najlepšie fotil aparát...
...z papierovej vysrtihovánky Richarda Vyškovského...
...z otvorom nula celá štyri desatiny milimetra v kúsku alobalu miesto objektívu...

...želám všetkým príjemnú stredu...
Nuz teda peknu stredu aj tebe... Richard Vyskovsky.... Ano! Dirkon! Krasny cas si mi pripomenul.... http://www.pinhole.cz/cz/pinholecameras/dirkon_01.html
 
JohnNewton
2017-04-26 16:52:53
príspevok od: MagickVamp
Toto je fakt velka pravda ked nad tym rozmyslam. Naozaj ak si clovek kupi novy fotak, na chvilku dostane taky burst, aj ked je ten fotak od predosleho horsi. A ak zmeni system a vylozene nie je nieco co ho rozculuje tak je to este vacsi burst. Ked sa zamyslim tak aj mna najviac zacalo bavit fotit ked som zmenil znacku. Ale ak to niekoho nebavi, tak skutocne ho to pocase prestane bavit s hocicim.
Nie ja na tom nič zlé, nová hračka vždy dodá impulz a poteší. Arabi môžu mať 4 ženy, ale nesmú chľastať, my môžeme ale povolená je len jedna ( vieš si predstaviť 4 svokry ? )
Škoda to je len vtedy, keď hračka skončí nepoužívaná na poličke .....
 
MagickVamp
2017-04-27 11:22:57
príspevok od: JohnNewton
Nie ja na tom nič zlé, nová hračka vždy dodá impulz a poteší. Arabi môžu mať 4 ženy, ale nesmú chľastať, my môžeme ale povolená je len jedna ( vieš si predstaviť 4 svokry ? )
Škoda to je len vtedy, keď hračka skončí nepoužívaná na poličke .....
Hmm...ale ked nieco dlho nepouzivas, akoby si pocase nasiel ,-) Obcas staci ze miesto 6D nachvilku pouzivam 100D a potom ma to zacne zas bavit zas aj so 6D... Nejak tak to mozno bude aj so zenami. (ja o tom ale samozrejme nic neviem, len tipujem...) ,-)
 
blahoslav J B Art
2017-04-29 22:27:37
mam objektivy XF 18-55mm, XF 60mm a XC 50-230mm a nevsimol som si ziaden problem s ostrostou, prave naopak, vsetky su prijemne ostre ... kupoval som ich ako pouzite na ebayi ... pricom k 18-55 som dostal fotak Fuji X-E1 zdarma (ked tak teraz pozeram aktualne ceny pouzitych objektivov)

nejake 100% pixelove zalezitosti, cerviky, vyrezy a podobne veci, ktore riesia pokrocili fotografi ci profici, ja neriesim ... ja som len zaciatocnik a preto riesim len zaciatocnicke veci ako namet, svetlo a kompoziciu
 
alkaline
2017-04-30 07:54:19
príspevok od: blahoslav J B Art
mam objektivy XF 18-55mm, XF 60mm a XC 50-230mm a nevsimol som si ziaden problem s ostrostou, prave naopak, vsetky su prijemne ostre ... kupoval som ich ako pouzite na ebayi ... pricom k 18-55 som dostal fotak Fuji X-E1 zdarma (ked tak teraz pozeram aktualne ceny pouzitych objektivov)

nejake 100% pixelove zalezitosti, cerviky, vyrezy a podobne veci, ktore riesia pokrocili fotografi ci profici, ja neriesim ... ja som len zaciatocnik a preto riesim len zaciatocnicke veci ako namet, svetlo a kompoziciu
...neriešiš...?
...nuž...budeš riešený...!!...
...pripadne aj popoťahovaný...!!!...

😜
 
scoty
2017-05-02 11:24:10
mal som x pro1 mal som xt1, no pekny obraz.. avsak na 5D mkIII s ktorym som to aj zrovnaval...to jednoducho nema.. nenafotil som behajuce dieta, lebo sa to s X skoro neda co sa tyka testov pri zachovani tých istych podmienok aj nastaveni pri priorite clony hodil 5DmkIII cas 1/50 a fuji 1/15... niekde to ten maly cip, alebo objektivy s mensim priemerom do ktorych zakonite vchadza menej svetla to musi vykompenzovat.. cize bud hodi vysie iso, alebo dlhsi cas... tu je pes zakopany.. inac su to fajn fotaciky..
 
yquinox
2017-05-09 08:57:41
... doplnim svoju skusenost z prvych par dni fotenia s X-T2 na rakuskych feratach: bomba ...
... + male, lahke, nenapadne, velky EVF, vyklapaci display, el. uzavierka, asistent manualneho ostrenia ...
... - hrozny popruh - rozstrihal som a urobil vlastny z plocheho lana, nutnost zmenit postproces ...
 
igric
2017-06-09 15:06:07
príspevok od: blahoslav J B Art
mam objektivy XF 18-55mm, XF 60mm a XC 50-230mm a nevsimol som si ziaden problem s ostrostou, prave naopak, vsetky su prijemne ostre ... kupoval som ich ako pouzite na ebayi ... pricom k 18-55 som dostal fotak Fuji X-E1 zdarma (ked tak teraz pozeram aktualne ceny pouzitych objektivov)

nejake 100% pixelove zalezitosti, cerviky, vyrezy a podobne veci, ktore riesia pokrocili fotografi ci profici, ja neriesim ... ja som len zaciatocnik a preto riesim len zaciatocnicke veci ako namet, svetlo a kompoziciu
Objektivne si celkom dobre vybaveny zaciatocnik...
 
blahoslav J B Art
2017-06-09 15:57:29
príspevok od: igric
Objektivne si celkom dobre vybaveny zaciatocnik...
ja som vecny zaciatocnik
 
acton
2017-06-13 16:54:13
príspevok od: om1ci
možno na upresnenie že si to kupoval za lacno z Činy, síce okľukou cez eglobal, ale tak.
nikto nevie či je to náhoda, alebo je väčšia nádej kúpiť vadný kus takouto cestou...ťažko povedať.
milujem fujinov obranarov, pre nich je to bezkonkurencny fotak ale ked sa vyskytnu problemy s niecim okolo fuji tak to urcite maju na svedomi cinania... sice oklukou ale urcite to nie je origos fuji lebo ten je vzdy svaty...
 
martinmlm
2017-06-13 17:26:09
príspevok od: acton
milujem fujinov obranarov, pre nich je to bezkonkurencny fotak ale ked sa vyskytnu problemy s niecim okolo fuji tak to urcite maju na svedomi cinania... sice oklukou ale urcite to nie je origos fuji lebo ten je vzdy svaty...
Vitááááj....aká bola nevesta?
 
acton
2017-06-13 17:40:36
príspevok od: martinmlm
Vitááááj....aká bola nevesta?
dakujem, uvidis za tri dni
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované