Hore

Nikon Picture Control - naimportujte si nové profily

K napísaniu tohto článku ma inšpirovala kamarátka, ktorá mala nedávno svadbu. Zaujalo ju, že ich fotografka používajúca Nikon D750, mala už na displeji výrazne upravené zábery, aké vám štandardne fotoaparát neurobí. 

Tušil som, že za tým budú obrazové profily. Prácu s nimi ponúka aj môj Nikon D800E, ale nijako zvlášť som sa im nevenoval, moje workflow je iné. Rozhodol som sa prísť špeciálnym profilom na kĺb.

Fotoaparáty bežne ponúkajú rôzne obrazové profily, vhodné pre rôzne žánre. Sú akousi obdobou rôznych filmových materiálov. Štandardne sa stretávame s neutrálnym profilom, profilmi pre krajinársku a portrétnu fotografiu, či monochromatickým profilom. Bežná je aj možnosť si profily prispôsobiť, napr. nastavením kontrastu, saturácie, či doostrenia. Sú však fotoaparáty, ktoré ponúkajú sofistikovanejšiu prácu s profilmi. U zrkadloviek Nikon slúži pre výber obrazových profilov funkcia Picture Control, ktorú nájdete v menu. Niektoré modely majú tlačidlo pre priamy prístup k Picture Control.

Picture Control Utility 2

Pokročilejšie modely zrkadloviek Nikon umožňujú naviac profily manažovať. To znamená exportovať z fotoaparátu a importovať do neho. V počítači s profilmi môžete pracovať v programe Capture NX-D, čo je natívny RAW konvertor. Pre ich manažovanie slúži aplikácia Picture Control Utility 2, ktorú spustíte z menu Capture NX-D. Môžete si ju stiahnuť aj samostatne. To za zíde ak používate odľahčený konvertor ViewNX-i.


Picture Control Utility 2 vyvoláte v menu Capture NX-D.

Picture Control Utility 2 slúži na úpravu stávajúcich a vytváranie nových profilov. U profilov môžete nastaviť doostrenie, clarity, kontrast, jas, saturáciu a farebný posun. Miesto s jasom a kontrastom môžete pracovať s krivkami. Ako dostať upravené profily do fotoaparátu si povieme neskôr.


Vľavo je ponuka profilov, vpravo funkcie úprav.

Až potiaľto sme použili riešenie priamo od Nikonu. Na základe ponúkaných funkcií úprav profilov mi bolo jasné, že svadobná fotografka nepoužila toto riešenie. Pátral som ďalej a myslím, že som ho našiel.

Nikon PC

Mnohí fotografi si obľúbili filmové profily, ktoré poznáme napr. z fotoaparátov Fujifilm X, či ako presety od VSCO. Vďaka webovej aplikácii Nikon PC, môžete mať filmové a iné profily aj v Nikone s funkciou Manage Picture Control. Aplikáciu nájdete na adrese https://nikonpc.com/. Tu už máte pripravených niekoľko desiatok profilov, medzi nimi aj obľúbené simulácie filmových materiálov, ako Provia, Velvia, Ektachrome, Neopan atď. Môžete si ich stiahnuť do počítača (tlačidlo download). Výborné je, že si efekt profilov môžete vyskúšať na vzorových fotografiách. Aplikácia používa fotografie z portálu 500.px. Každý profil si môžete aj upraviť, podobne ako v aplikácii Nikon Picture Control Utility 2.


Prostredie aplikácie Nikon PC.

Simulácia profilov je na upravených JPG záberoch, preto ju treba brať s rezervou. Odporúčam ich poriadne otestovať vo fotoaparáte, alebo v Nikon Capture NX-D.


Importovanie profilov


Profily stiahnuté z Nikon PC môžete naimportovať cez Nikon Picture Control Utility 2 a používať v Nikon Capture NX-D a Nikon ViewNX-i. Či ste profily upravili v aplikácii od Nikonu, alebo ste hich stiahli z nikonpc.com, do fotoaparátu ich dostanete prostredníctvom pamäťovej karty. Z Nikon Picture Control Utility 2 ich môžete uložiť kliknutím na Save to Card, alebo ich uložíte niekam na disk.


Profily stiahnuté z nikonpc.com môžete naimportovať do Picture Control Utility 2 a používať v konvertoroch od Nikonu.


Nikon Capture NX-D a ponuka profilov, štandardných + naimportovaných.

V prípade, že chcete použiť profily uložené na disku, musíte ich nakopírovať na kartu. Najľahšie je použiť čítačku pamäťových kariet. Na karte vytvorte podadresár NIKON (nesmie byť ponorený v inom podadresári). V adresári NIKON vytvorte podadresár CUSTOMPC. Do tohto podadresára nakopírujte súbory NPC (profily).

Kartu vložte do fotoaparátu. V menu vyberte Manage Picture Control - Load/Save - Copy To Camera. Následne vás fotoaparát požiada o pomenovanie profilu. Ak má meno aké chcete, stačí stlačiť OK. K dispozícii máte 9 pozícií pre profily. A to je všetko. Teraz už môžete používať importované profily rovnako, ako tie zabudované.


Profily naimportujte cez Manage Picture Control - Load/Save - Copy to Camera v Menu fotoaparátu.


Ak máte na karte správne uložené profily, zobrazí sa ich zoznam.


Importované profily nájdete v ponuke Set Picture Control.

Záver

Pokročilé manažovanie profilov ocenia tí, ktorí potrebujú hotový výstup v JPG, odlišný od použitia štandardných profilov. Napr. svadobní fotografi, ktorí chcú rýchlo odovzdať fotografie mladomanželom. Pri použití softvéru od Nikonu môžu vlastné profily aplikovať aj na formát RAW.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
JigSaw
2017-09-20 09:22:34
Maju tuto moznost vsetky nikony alebo to funguje len na urcitych modeloch alebo od niakeho roku?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-09-20 09:56:32
príspevok od: JigSaw
Maju tuto moznost vsetky nikony alebo to funguje len na urcitych modeloch alebo od niakeho roku?
Moju to len vyssie modely. Neviem, ci je nejaky zoznam, ktore ano. Treba pozriet navod na pouzitie alebo v menu hladat Manage Picture Control.
 
Paladin25
2017-09-20 10:37:30
vyzerá že D7000 to má idem skúsiť
 
PeCh
2017-09-20 10:53:44
Výborný článok pre Nikonistov. Pre používateľov Canonu len doplním, že aj Canon má niečo podobné. Volá sa to Picture Style a tiež je možné si v počítači pripraviť vlastné (prípadne stiahnuť predpripravené). Aplikuje sa to aj na video. Možno by to bol dobrý námet na ďalší článok. Základné info ma Canon tu http://web.canon.jp/imaging/picturestyle/index.html
 
psykora2
2017-09-20 10:55:17
skusal som na D7200 ale je to dobre len na hranie, na serioznu pracu urcite nie a uz vobec nie na svadby podla mna, s presetmi VSCO pre LR sa to ani neda porovnat z vlastnej skusenosti
 
Paladin25
2017-09-20 11:43:24
príspevok od: psykora2
skusal som na D7200 ale je to dobre len na hranie, na serioznu pracu urcite nie a uz vobec nie na svadby podla mna, s presetmi VSCO pre LR sa to ani neda porovnat z vlastnej skusenosti
Tak každopádne každý seriózny fotograf asi fotí do RAW kde to nemá efekt... ale ako hovoríš na hranie + rýchli jpg výstup pre dnes už bežné HNED online zdielanie dobrá vec... článok potešil...
 
psykora2
2017-09-20 11:52:09
príspevok od: Paladin25
Tak každopádne každý seriózny fotograf asi fotí do RAW kde to nemá efekt... ale ako hovoríš na hranie + rýchli jpg výstup pre dnes už bežné HNED online zdielanie dobrá vec... článok potešil...
ano, ked RAW vyvolavas z programu Capture NX-D myslim ze si to zachova ten preset a mozes sa pri uprave odrazit z tohto bodu, inak niektore CB a sepiove presety su celkom fajn
 
branislav.novo
2017-09-20 14:58:48
výborný článok. veľká vďaka.
 
JohnNewton
2017-09-21 11:03:21
Už nie len Blahoslavovi budú vypadávať z fotoaparátu hotové jpegi (velvia v Nikone , no kto by to povedal, hotová svätokrádež )
 
WildSammy
2017-10-09 20:58:06
o PC viem a nemusi to byt zly napad.. tiez fotim do RAW, ale poslednu svadbu som fotil do RAW+JPEG a tie JPEGy nie su veru zle a staci mi len troska doladit levels a vibrance a nemusim celu foto vyvolavat z RAW, tak zvazujem, ci to vobec do RAW ma zmysel pre mna fotit.. urcite niektore veci ano, ale myslim, ze fotak dokaze spravit vela a podat pekny JPEG, ktoremu staci len malo doladit.. kedysi ako fotograf pre Websound som tuto temu rozoberal tiez a jeden fotograf mi povedal, ze by ho nenapadlo fotit do RAW, ze by to cele musel robit on, co zan spravi fotak a dnes po X rokoch si myslim, ze mal aj pravdu.. ak je fotka dobre exponovana podla predstavy fotografa o expozicii daneho nametu, ten RAW zrejme ozaj netreba a to som doposial bol jeho pevnym zastancom..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia