Hore

Adobe Lightroom 3 (9.časť) – Prečo používať Lightroom

Dnešná časť nášho dobre známeho Lightroomového seriálu bude trošičku iná, dokonca celá textová. Napriek tomu, že by to tak mohlo podľa názvu vyzerať, neplánujem robiť Lightroomu cielenú propagáciu (nikto ma za to bohužiaľ nezaplatil :) ). Chcem skôr poukázať na to, čo môže Lightroom priniesť väčšine fotografov, či už amatérom alebo profesionálom. Ide zčasti o môj osobný pohľad na vec, našiel som však mnoho ľudí, ktorí o tejto aplikácii nevediam, alebo majú nedostatočné, či mylné informácie o jeho funkcionalite a možnostiach. Stretol som sa s tvrdeniami, že Lightroom je iba RAW konvertor, prípadne že ide o to isté ako Adobe Camera RAW prístupný v Photoshope, alebo že ide o program absolútne nevhodný na organizáciu fotografií.

Na začiatok treba povedať, že mnohým ľuďom (najmä tým, ktorí si fotografiou nezarábajú) sa tento program môže zdať príliš drahý (i keď komerčne použiteľná a neobmedzená verzia pre študentov a učiteľov stojí iba 90 €), no mnohí, ktorí ho začali používať, zistili, že ich fotografické workflow naozaj obohatil a už sa ho nechcú vzdať. Aké sú teda dôvody na zaobstaranie si Lightroomu:

1. Integrácia a kompatibilita

Lightroom funguje na dvoch, fotografmi najpoužívanejších, platformách – Windows a Mac. Jeho vývojári sa ho snažia aktualizovať tak, aby bol vždy kompatibilný s najnovšími fotoaparátmi a dokázal korigovať nové modely objektívov. Zaujímavá je tiež integrácia s Photoshopom. Lightroom totiž dokáže fotografiu, ktorú v ňom upravujeme, do Photoshopu odoslať a keď ju po úprave uložíme, automaticky sa nám načíta jej nová verzia naspäť do katalógu.

Pod pojmom integrácia tiež môžeme zahrnúť spomínaný fakt, že Lightroom pre mnohých používateľov poskytne nástroje pre kompletnú organizáciu, spracovanie a publikáciu fotografií. A svojou funkčnosťou je vo všetkých týchto krokoch naozaj dobrý.

2. Rýchlosť

Keď som skúšal iné riešenia podobné Lightroomu, často ma mierne znechutilo to, že po každom použití posuvníka, či zmene hodnoty, som musel čakať niekedy aj pár sekúnd, kým sa zmena na fotografie prejavila. Lightroom však takmer vo všetkých prípadoch reaguje rýchlo a pružne, zmeny na fotke sú okamžité.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
NefroniK
2012-01-27 08:58:12
Do 5.2. je na strankach Adobe zlava 50 % na LR3. Ak niekto planuje kupu, teraz je ten spravny cas. Hoci uz bude vychadzat LR4 je to dobra ponuka.
 
bear
2012-01-27 09:03:51
Kedze sa nejedna o PR clanok, tak tu si snad mozem dovolit aj moj nazor, preco LR nepouzivam:

1) nemam rad katalogy, stale pouzivam system adresarov

Akceptujem, ze poskytuju pridanu hodnotu, ale jednoducho neverim tomu, ze katalog z LR budem moct pouzit aj v SW, ktory sa bude pouzivat o 20 rokov. Je dost mozne, ze v tom case vacsina fotografii bude 3D a bude na to prioritne urceny iny SW.

Rozpracovane fotky si prenasam na 1TB USB disku a upravujem ich na 3-4 roznych pocitacoch.

2) cena - Bibble pro som si kupil pred 4 rokmi a doteraz som mal vsetky updaty zadarmo a moju licenciu mozem mat nainstalovanu na vsetkych pocitacoch co pouzivam (cca 5). Kedze som mal Pro verziu (za 130$), mohol som pouzivat Linux, Mac aj Windows. Bibble teraz kupil Corel, takze si pre dalsie updaty budem musiet po 4 rokoch kupit upgrade od Corelu za 79$.

3) Nie je podpora pre Linux
 
vlasto13
2012-01-27 09:32:02
s ktorými programami ste porovnavali lightroom?
 
marcus_labeo
2012-01-27 09:33:32
Môj amatérsky pohľad ako používateľa Zoneru 14 (ktorý mám no, povedzme nie úplne zaplatený). Nie som s ním úplne spokojný, vyvolávanie RAWov je pomalé a v editore JPEGov by som si vedel predstaviť aj logickejšie aplikácie, ale práca so súbormi a jednotlivými fotkami je vcelku jednoduchá. Teraz som si nainštaloval trial verziu Lightroomu a mám z toho totálny hokej, hlavne ten systém katalógov, chýba mi tam taká sedliacka logika. Viem, že je to otázka zvyku, ale učiť sa po dlhej dobe používania jedného systému systém diametrálne odlišný nemám čas ani chuť. Takže napriek všetkým výhodám LR zostanem pri ZPS, čo na moje amatérske potreby úplne postačuje.
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2012-01-27 10:14:58
príspevok od: vlasto13
s ktorými programami ste porovnavali lightroom?
Nešlo o nejaký objektívny test, no povedal som si, že by som mal vyskúšať ako vyzerajú aj ostatné. Boli to Zoner, Raw Therapee, Bibble, LightZone, možno ešte niečo, ale nepamätám si to.
 
Marek Janicko
2012-01-27 10:18:18
Pridam do sudku skusenosti i ja.

Co sa tyka prace s katalogmi zatial som takisto neprisiel tomu na chut. Je to pre mna jedina bariera, aby som prestal pouzivat na prehladavanie obrazkov iny softver. Adresarovu logicku strukturu neprekona ziaden interny katalog.

Ak mam zle navyky kludne mi moje vyvrate. Rad sa priucim nieco noveho.
 
landov
2012-01-27 10:31:46
mam LR3 aj ZPS 14...aj napriek rychlim odozvam LR je pre mna dost chaoticky a preto uprednostnujem pracu so ZPS aj napriek pomalsim reakciam, ale pre mna jednoduchsim ovladanim a SK jazyku.
 
Saas
2012-01-27 10:37:11
príspevok od: bear
Kedze sa nejedna o PR clanok, tak tu si snad mozem dovolit aj moj nazor, preco LR nepouzivam:

1) nemam rad katalogy, stale pouzivam system adresarov

Akceptujem, ze poskytuju pridanu hodnotu, ale jednoducho neverim tomu, ze katalog z LR budem moct pouzit aj v SW, ktory sa bude pouzivat o 20 rokov. Je dost mozne, ze v tom case vacsina fotografii bude 3D a bude na to prioritne urceny iny SW.

Rozpracovane fotky si prenasam na 1TB USB disku a upravujem ich na 3-4 roznych pocitacoch.

2) cena - Bibble pro som si kupil pred 4 rokmi a doteraz som mal vsetky updaty zadarmo a moju licenciu mozem mat nainstalovanu na vsetkych pocitacoch co pouzivam (cca 5). Kedze som mal Pro verziu (za 130$), mohol som pouzivat Linux, Mac aj Windows. Bibble teraz kupil Corel, takze si pre dalsie updaty budem musiet po 4 rokoch kupit upgrade od Corelu za 79$.

3) Nie je podpora pre Linux
No teda, nezávidím ti, čo si tu teraz zlízneš.

Takto napadnúť modlu a ešte k tomu uviesť aj argumenty

PS: Úplne asi stačí ten prvý.
 
Milstar
2012-01-27 10:50:35
Každý software má svoje plusy a mínusy. Jednému vyhovuje jednoduchosť a intuitívnosť ovládania, druhý vyzdvihuje iné prednosti. Vždy to bude len a len o tom v akom programe sme zvyknutý pracovať dlhšiu dobu. Osobne som prešiel zo Zoneru na LR, a tiež som na začiatku metal blesky na Adobe. U programov typu LR až po prečítaní príslušnej literatúry je možné zistiť, čo sa skrýva v samotnom jadre a potom stráviť veľa hodín praktickým cvičením. To je snáď aj nevýhoda oproti programom typu Touch and Go .
 
pa4k
2012-01-27 10:50:40
Pre mna je lightroom asi to najlepšie s čím som pracoval. A to som teda toho vyskúšal mnoho. Je naozaj intuitívny a rýchly.
 
pa4k
2012-01-27 10:52:51
Azda jedine čo by som vytkol je retušovací štetec(razítko) to je príšerné.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2012-01-27 10:56:42
Keďže LR nielen používam, ale aj školím, tak si dovolím zhrnúť môj pohľad na vec.

Hlavné výhody:
- celkovo veľmi rýchla a efektívna práca s fotkami
- veľmi dobre použiteľné a efektívne nástroje úprav, vrátane lokálnych (ak netreba vážnejšiu retuš, alebo nerobíte montáže, tak sa dá všetko urobiť v LR)
- vynikajúce možnosti správy a katalogizácie (rôzne atribúty hodnotenia k fotkám, porovnávanie, triedenie... atd., táto časť je neskutočne premakaná)
- databázový systém, ktorý okamžite nájde fotky podľa veľmi rozmanitých kritérií okamžite, aj keď ich mám stotisíc (žiadne šrotenie a prechádzania adresárov, sekvenčné vyhľadávanie podľa kľúčových slov a pod)
- nedeštruktívne úpravy s dostupnou komplet históriou všetkých krokov, ukladanie medziverzií so zanedbateľnými pamäťovými nárokmi
- vytváranie virtuálnych kópií, variantov úprav bez potreby mať fotku toľko krát uloženú celú, čo veľmi šetrí priestor na disku
- voľná možnosť organizácie fotiek nezávisle na adresárovej štruktúre a na tom, kde tá fotka fyzicky na disku je
- možnosť vytvárania rôznych kolekcií (manuálne aj automaticky), ľubovoľné zaraďovanie fotiek aj do viacerých kolekcií bez vytvárania kópií (čo šetrí aj diskový priestor a tiež udržuje konzistenciu - je to vždy iba jedna fotka s odkazom v kolekcii, takže jej dodatočná zmena sa prejaví v každej kolekcii ihneď)
- dobré možnosti výstupu (export, prezentácie, webové galérie)

Hlavné nevýhody:
- pre začiatočníka je potrebná zmena myslenia a prístupu, keď chce prejsť na databázovo orientovaný katalogizačný systém (iná filozofia, než klasický adresárový systém); ale ak to človek pochopí a zvykne si, a vie využiť jeho výhody, tak sa z nevýhody stane výhoda
- nutnosť trochu obslúžiť systém (import fotografií); ale potom je to už fajn
- generovanie náhľadov je trochu náročný (zrejme na výkon grafickej karty)
- pri veľkom množstve fotiek nárast databázového súboru a tiež adresárovej štruktúry s náhľadmi (daň za vyššie popísané výhody)
- trochu náročný na systémové prostriedky počítača, ale nie je to až taká katastrofa
- sem tam nejaký ten bug, ale to je viac-menej všade
- po niekoľkých rokoch nutnosť prechodu na novšiu verziu (upgrade), lebo ovládače raw-konverzie pre nové foťáky nedávajú do všetkých starších verzií (ale to je pochopiteľné)

Takže je to vec vkusu a priorít. Pokiaľ niekomu nevadia, resp. vie žiť s nevýhodami (čo každý SW nejaké má), tak je to výborný nástroj. Niekomu nevyhovuje, pre niekoho je to spása. Nedá sa jedným slovom povedať či je to dobré, alebo zlé. Ako pre koho. Podľa mňa pre prevažnú väčšinu fotografov je to super (pokiaľ vedia mentálne prijať filozofiu LR).
 
majster333
2012-01-27 11:01:41
ale však podľa mňa, Lightroom zachováva adresárovú štruktúru! Ale ponúka ešte aj niečo viac, katalóg ako bonus. Keď chcete pracovať na viacerých počítačoch naraz, dáte zapisovať úpravy do .xmp súborov vedľa rawov.
 
inkubbus
2012-01-27 11:12:56
ja vobec nachapem co maju vsetci proti tym katalogom. ved ak mam raz system v adresaroch, ze fotografie radim logicky podla nafotenej udalosti do samostatnych adresarov, oznacenych rokom, dnom a nazvom fotenia, tak predsa musim mat rovnaky prehlad aj v LR. LR v module Library pekne ukazuje cez stromovu strukturu vsetky adresare importovane do katalogu.
 
NefroniK
2012-01-27 11:21:38
Lightroom predsa nema len katalogy. Ja mam jeden velky katalog so vsetkymi fotkami a v pravom menu jednoducho priecinky presne podla disku. Priecinky sa daju "synchronizovat" takze ked nakopirujem nove fotky, zvolim synchronizaciu a LR mi importne vsetky nove fotky v tychto adresaroch. Potom su ich adresy a upravy ulozene v tom jednom katalogu. Ked napriklad zmenim umiestnenie priecinka (prenosny disk a pod.) jednoducho zadam novu adresu k priecinku a LR si sam vsetko najde a priradi upravene a virtualne kopie fotiek. Problem?
 
hombreee
2012-01-27 11:25:37
U mna je top Camera RAW
 
blasi
2012-01-27 11:35:59
príspevok od: bear
Kedze sa nejedna o PR clanok, tak tu si snad mozem dovolit aj moj nazor, preco LR nepouzivam:

1) nemam rad katalogy, stale pouzivam system adresarov

Akceptujem, ze poskytuju pridanu hodnotu, ale jednoducho neverim tomu, ze katalog z LR budem moct pouzit aj v SW, ktory sa bude pouzivat o 20 rokov. Je dost mozne, ze v tom case vacsina fotografii bude 3D a bude na to prioritne urceny iny SW.

Rozpracovane fotky si prenasam na 1TB USB disku a upravujem ich na 3-4 roznych pocitacoch.

2) cena - Bibble pro som si kupil pred 4 rokmi a doteraz som mal vsetky updaty zadarmo a moju licenciu mozem mat nainstalovanu na vsetkych pocitacoch co pouzivam (cca 5). Kedze som mal Pro verziu (za 130$), mohol som pouzivat Linux, Mac aj Windows. Bibble teraz kupil Corel, takze si pre dalsie updaty budem musiet po 4 rokoch kupit upgrade od Corelu za 79$.

3) Nie je podpora pre Linux
hm. zaujimavy nazor. vdaka. obohatil moje spektrum vedomosti
 
tomatito
ocenenie redakciou 2012-01-27 11:55:37
pouzivam DPP a nejaky lightroom mi vobec nechyba...
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2012-01-27 12:04:31
Ďalší z dôvodov, ktorý by som možno ešte doplnil je ten, že nemusíte každú fotografiu samostatne otvárať, ukladať a zatvárať, aby ste niečo sprvavili. Jedným klikom si ju vyberiete, upravíte a prepnete sa na inú.
 
Krtko fotografom
2012-01-27 12:16:40
Ked som sa dostal prvy krat k LR, bol pre mna dost chaoticky, nevedel som v nom skoro nic robit, a preto som si kupil knihy, ... a NELUTUJEM.
LR je teraz pre mna super program a iny uz ani nepouzivam. Dokonca, od kedy som v nom objavil moznost prace s maskami (lokalne upravy), od vtedy uz ani PS nepouzivam, lebo v LR je to ovela jednoduchsie. Jedine, co mi vadi, ale to uz tu bolo tiez spominane, ta nepochopitelne blba retus.
 
Flodur
2012-01-27 13:20:15
príspevok od: landov
mam LR3 aj ZPS 14...aj napriek rychlim odozvam LR je pre mna dost chaoticky a preto uprednostnujem pracu so ZPS aj napriek pomalsim reakciam, ale pre mna jednoduchsim ovladanim a SK jazyku.
Do Ligtroomu je aj čeština.
 
Flodur
2012-01-27 13:22:37
príspevok od: marcus_labeo
Môj amatérsky pohľad ako používateľa Zoneru 14 (ktorý mám no, povedzme nie úplne zaplatený). Nie som s ním úplne spokojný, vyvolávanie RAWov je pomalé a v editore JPEGov by som si vedel predstaviť aj logickejšie aplikácie, ale práca so súbormi a jednotlivými fotkami je vcelku jednoduchá. Teraz som si nainštaloval trial verziu Lightroomu a mám z toho totálny hokej, hlavne ten systém katalógov, chýba mi tam taká sedliacka logika. Viem, že je to otázka zvyku, ale učiť sa po dlhej dobe používania jedného systému systém diametrálne odlišný nemám čas ani chuť. Takže napriek všetkým výhodám LR zostanem pri ZPS, čo na moje amatérske potreby úplne postačuje.
"Môj amatérsky pohľad ako používateľa Zoneru 14 (ktorý mám no, povedzme nie úplne zaplatený)." , neviem či to je na chválenie.
 
Hanigal
2012-01-27 13:22:55
príspevok od: bear
Kedze sa nejedna o PR clanok, tak tu si snad mozem dovolit aj moj nazor, preco LR nepouzivam:

1) nemam rad katalogy, stale pouzivam system adresarov

Akceptujem, ze poskytuju pridanu hodnotu, ale jednoducho neverim tomu, ze katalog z LR budem moct pouzit aj v SW, ktory sa bude pouzivat o 20 rokov. Je dost mozne, ze v tom case vacsina fotografii bude 3D a bude na to prioritne urceny iny SW.

Rozpracovane fotky si prenasam na 1TB USB disku a upravujem ich na 3-4 roznych pocitacoch.

2) cena - Bibble pro som si kupil pred 4 rokmi a doteraz som mal vsetky updaty zadarmo a moju licenciu mozem mat nainstalovanu na vsetkych pocitacoch co pouzivam (cca 5). Kedze som mal Pro verziu (za 130$), mohol som pouzivat Linux, Mac aj Windows. Bibble teraz kupil Corel, takze si pre dalsie updaty budem musiet po 4 rokoch kupit upgrade od Corelu za 79$.

3) Nie je podpora pre Linux
Zdravím, prosím ťa, alebo kohokoľvek iného, vedel by si mi odpovedať na tieto otázky?
Práve som skúšal corel after shot pro a moje prvé reakcie:
Sympatický program, ale prosím Vás niekto zbehlejší, viete mi poradiť, či zvláda tieto funkcie a ak áno, kde ich nájdem?
1. krok späť, ak som niečo nesprávne urobil - niečo ako historia v LR?
2. chanel mixer - často upravujem fotky do cb a následne možnosť vidieť fotku upravovanú a pôvodnú vedľa seba?
3. práca s krivkami, ktorá je v LR veľmi šikovne poriešená.

Ak toto nájdem v coreli - tak to bude pre mňa super program.
Ďakujem za vaše odpovede.
hanigal
 
bear
2012-01-27 13:32:50
príspevok od: Hanigal
Zdravím, prosím ťa, alebo kohokoľvek iného, vedel by si mi odpovedať na tieto otázky?
Práve som skúšal corel after shot pro a moje prvé reakcie:
Sympatický program, ale prosím Vás niekto zbehlejší, viete mi poradiť, či zvláda tieto funkcie a ak áno, kde ich nájdem?
1. krok späť, ak som niečo nesprávne urobil - niečo ako historia v LR?
2. chanel mixer - často upravujem fotky do cb a následne možnosť vidieť fotku upravovanú a pôvodnú vedľa seba?
3. práca s krivkami, ktorá je v LR veľmi šikovne poriešená.

Ak toto nájdem v coreli - tak to bude pre mňa super program.
Ďakujem za vaše odpovede.
hanigal
1) ctrl-z, undo ma viac urovni, ak chces resetovat len jednu hodnotu, spravi to dvojklik na popis
2) vytvoris si novu verziu z aktualneho stavu, alebo z originalu, selektnes obe fotky a ak mas aktivovany compare, vidis ich vedla seba a upravujes len tu na ktorej si prekliknuty
3) nie je problem, je to v zalozke color na pravej strane
okrem toho to ma aj catalog, vrstvy a je rychlejsi ako LR
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-01-27 13:33:27
príspevok od: hombreee
U mna je top Camera RAW
 
Hanigal
2012-01-27 13:48:29
príspevok od: bear
1) ctrl-z, undo ma viac urovni, ak chces resetovat len jednu hodnotu, spravi to dvojklik na popis
2) vytvoris si novu verziu z aktualneho stavu, alebo z originalu, selektnes obe fotky a ak mas aktivovany compare, vidis ich vedla seba a upravujes len tu na ktorej si prekliknuty
3) nie je problem, je to v zalozke color na pravej strane
okrem toho to ma aj catalog, vrstvy a je rychlejsi ako LR
Ďakujem, doma vyskúšam. Len ešte jedna upresňujúca otázočka: robí chanel mixer aj pri prevedení fotky na čierno-bielu obdobne ako lightroom?
 
balazovic.lubos
2012-01-27 13:53:02
príspevok od: tomatito
pouzivam DPP a nejaky lightroom mi vobec nechyba...
a neurobíš k nemu nejaký článok, ako to robíš ty ? Alebo teda aký rozsah úprav tam robíš ( napr. či tam ostríš, alebo doostruješ aj inak a pod. ... ) ? Tiež ho používam DPP a podľa mňa je pre canoňácke raw suprový a rýchly.
 
JOK3R
2012-01-27 13:53:48
príspevok od: bear
Kedze sa nejedna o PR clanok, tak tu si snad mozem dovolit aj moj nazor, preco LR nepouzivam:

1) nemam rad katalogy, stale pouzivam system adresarov

Akceptujem, ze poskytuju pridanu hodnotu, ale jednoducho neverim tomu, ze katalog z LR budem moct pouzit aj v SW, ktory sa bude pouzivat o 20 rokov. Je dost mozne, ze v tom case vacsina fotografii bude 3D a bude na to prioritne urceny iny SW.

Rozpracovane fotky si prenasam na 1TB USB disku a upravujem ich na 3-4 roznych pocitacoch.

2) cena - Bibble pro som si kupil pred 4 rokmi a doteraz som mal vsetky updaty zadarmo a moju licenciu mozem mat nainstalovanu na vsetkych pocitacoch co pouzivam (cca 5). Kedze som mal Pro verziu (za 130$), mohol som pouzivat Linux, Mac aj Windows. Bibble teraz kupil Corel, takze si pre dalsie updaty budem musiet po 4 rokoch kupit upgrade od Corelu za 79$.

3) Nie je podpora pre Linux
Bear, dovolím si trochu oponovať:
1) nebol by som si taký istý ani tými adresármi o 20 rokov... Výhodu katalógu vidím ako momentálnu výhodu, pri spracovaní fotiek, nie ako výhodu o 20 rokov. O 20 rokov si budem pozerať fotky na papieri. Pripájať externý USB disk a pracovať na viacerých pc nie je problém, stačí nastaviť že sa majú zmeny ukladať do XMP.
2) jasná vec, cena je dosť vysoká, ale myslím že nedávno bola akcia LR za 50%
3) Toto vadí aj mne, adobe linux ignoruje, ale nie je sa čomu diviť, užívateľská základňa je minimálna a linuxáci chcú aj tak všetko zadarmo
 
bear
2012-01-27 14:09:00
príspevok od: JOK3R
Bear, dovolím si trochu oponovať:
1) nebol by som si taký istý ani tými adresármi o 20 rokov... Výhodu katalógu vidím ako momentálnu výhodu, pri spracovaní fotiek, nie ako výhodu o 20 rokov. O 20 rokov si budem pozerať fotky na papieri. Pripájať externý USB disk a pracovať na viacerých pc nie je problém, stačí nastaviť že sa majú zmeny ukladať do XMP.
2) jasná vec, cena je dosť vysoká, ale myslím že nedávno bola akcia LR za 50%
3) Toto vadí aj mne, adobe linux ignoruje, ale nie je sa čomu diviť, užívateľská základňa je minimálna a linuxáci chcú aj tak všetko zadarmo
1) bibble/corel ma aj Catalog, len ho nepouzivam a pouziva tiez uklada informacie do XMP formatu
3) Linux nepouzivam preto, ze je zadarmo, ale preto, ze mi vyhovuje. 100% SW co pouzivam mam legalne (dokupene mam BibblePro, NoiseNinja, GradPro plugin). Skusal som aj free riesenia, situacia sa postupne zlepsuje, ale zatial stale RawTherapee nie je na takej urovni, aby som vymenil Bibble.
 
PARTAKUS
2012-01-27 14:17:32
Kto ma MacOS, tak jednoznacne Aperture.
 
calven
2012-01-27 14:24:25
príspevok od: PARTAKUS
Kto ma MacOS, tak jednoznacne Aperture.
A za toto si to zasa zlízneš Ty, ako si dovolíš spomínať Aperture v diskusii k LR...
Ale aby som si zaflamoval aj ja - Aperture je číslo 1 aj u mňa
 
Riso Petrech
2012-01-27 14:35:45
Preco mi sem nedovoli pridat komentar, ci mam cakat tri dni? :/
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-27 14:40:58
príspevok od: inkubbus
ja vobec nachapem co maju vsetci proti tym katalogom. ved ak mam raz system v adresaroch, ze fotografie radim logicky podla nafotenej udalosti do samostatnych adresarov, oznacenych rokom, dnom a nazvom fotenia, tak predsa musim mat rovnaky prehlad aj v LR. LR v module Library pekne ukazuje cez stromovu strukturu vsetky adresare importovane do katalogu.
presne takto to riesim aj ja, ja neimportujem automaticky ale najskor manualne urobim priecinok a dam uz len add do lightroomu, kolekcie a vybery robim v LR aj vacsinu uprav, proste len pre vlastnu spokojnost a presne viem ze foto je tam kde ma byt
 
inkubbus
2012-01-27 14:48:49
príspevok od: Jozef Peniak
presne takto to riesim aj ja, ja neimportujem automaticky ale najskor manualne urobim priecinok a dam uz len add do lightroomu, kolekcie a vybery robim v LR aj vacsinu uprav, proste len pre vlastnu spokojnost a presne viem ze foto je tam kde ma byt
som rad ze nie som sam co to takto robi.
 
b0baz
2012-01-27 14:49:43
príspevok od: bear
1) bibble/corel ma aj Catalog, len ho nepouzivam a pouziva tiez uklada informacie do XMP formatu
3) Linux nepouzivam preto, ze je zadarmo, ale preto, ze mi vyhovuje. 100% SW co pouzivam mam legalne (dokupene mam BibblePro, NoiseNinja, GradPro plugin). Skusal som aj free riesenia, situacia sa postupne zlepsuje, ale zatial stale RawTherapee nie je na takej urovni, aby som vymenil Bibble.
Michal dík za tip na ten Bibble, ja práve používam RawTherapee na linuxe, príde mi to celkom jednoduchý a výkonný Raw editor. Ak mi treba nejaké úpravy s foto tak to vždy doriešim Gimpom. Ešte som na linuxe nahodil DarkTable, ktosi to minule spomínal, ale ten sa mi vidí dosť ťažkopádny.
 
Riso Petrech
2012-01-27 14:50:06
1) Lightroom zachovava a spravuje aj strukturu adresarov! Najlepsie je rovno z importu robit adresarovu strukturu aku si len zmyslite. Ja plne vyuzivam aj adresarovu aj katalogovu strukturu uplne bez problemov

2) Workflow v LR je velmi rychly. LR uklada metadata do fotiek (samozrejme len ak uzivatel chce a nastavi si to) takze ak otvorite tu istu foto v inom SW zmeny prevedeny v LR sa prejavia)

2) Existuje Plugin verzia LR, takze neni problem to mat na externom disku aj s fotkami. Vsetko funguje naplno bez problemov. V pripade ze sa zmeni cesta k fotkam - po zasunuti usb sa E:\ zmeni napr. na F:\, lightroomu len treba ukazat ze aha tu su fotky a katalog ich znovu bez problemov najde a vsetko ide tak ako predtym, trva to chvilku (ak nemate zrovna pentium 333MHz

3) Daju sa z neho priamo robit videa, prezentacie, web albumy, tlacit. Co len chcete. Ak je vyber fotiek urobeny (ci uz v adresare, katalogu, kolekcii) neni problem posat video z akcie vo zvolenej kvalite do *.mp4. Priklad: http://www.youtube.com/watch?v=cRxSygIIfXQ&feature=g-upl&context=G2e7804cAUAAAAAAAAAA

4) Ja z neho robim aj Time Lapse vieos rovno. Vsetkym fotkam rovnake upravy a ides.

5) Youtube je plny tutorialov pre LR

6) Scott Kelby napisal k LR 2-3 knihy. Stoji za to ist do Knihkupectva a aspon tam si ich prelistovat. Ja som si tak nastudoval kopu veci o ktorych som nemal ani paru ze sa daju v LR urobit. Maju ich urcite v Pantha Rei.

7) Keby ktosi chcel vediet tipy triky tak tu: www.lightroomkillertips.com

6) V kombinacii s PS, ktore sa da pustat priamo z LR je to uplne paradny nastroj.

8) Existuje cela rada pluginov a presetov po nete. Ja som si narobil presety a na jeden klik mam upravene rozne fotky ako len chcem. Presety su na export, na tlac, na videa na co len chcete a tiez sa ich da kopa stiahnut z netu...

9) Pouziva sa celosvetovo a naozaj su stale nove a nove upgrady.

Tot moje doterajsie postrehy z dlhodobeho pouzivania LR
 
calven
2012-01-27 14:50:33
príspevok od: inkubbus
som rad ze nie som sam co to takto robi.
Tak to sme traja (aj keď teda ja nie som LR pozitívny).
Po troch rokoch života s katalógom by som sa len ťažko vracal späť.
 
vlasto13
2012-01-27 14:52:05
ja si nepomozem, LR mi jednoducho nesadol.
som zvyknuntejsi s PS/gimp a NX2.
 
bear
2012-01-27 14:52:41
príspevok od: b0baz
Michal dík za tip na ten Bibble, ja práve používam RawTherapee na linuxe, príde mi to celkom jednoduchý a výkonný Raw editor. Ak mi treba nejaké úpravy s foto tak to vždy doriešim Gimpom. Ešte som na linuxe nahodil DarkTable, ktosi to minule spomínal, ale ten sa mi vidí dosť ťažkopádny.
Corel nedavno kupil Bibble, takze Bibble uc nekupuj, dalsia verzia uz nebude. Nahrada je Corel AfterShot Pro je to to iste ako posledna verzia Bibble, ale uz ma spracovanie farieb od Corelu (zatial to skusam 2. tyzden a zda sa mi to kusok lepsie).
 
Robert Simeg
2012-01-27 15:35:37
Ja pouzivam LR, jedine co ma trochu rusi je katalogizacia fotografii, teda neviem ci to spravnem robim ale fotografie nainportujem najprv cez Adobe Bridge, ktory mi vytvori priecinok podla datumu a nasledne v LR nainportujem fotografie z tohto priecinka. Ide ale o to, ze LR si uklada fotografie do samostatneho priecinka podla roku a teda mam pocit ze vsetky fotografie mi tym padom zaberaju 2 nasobok miesta na disku. Priamo do LR ich neinportujem, pretoze namiesto rawu som mal z toho najake DNG subory a nemozem si pozriet fotografiu na celu obrazovku + problem nastal aj ked sa mi zaplnil disk v PC a fotografie som z LR priecinka premiestnil na externy disk, pretoze v pripade, ze by som chcel urcite fotografie znovu upravovat, musim ich hladat na externom disku a potom kopirovat do PC.
 
Robert Simeg
2012-01-27 15:45:26
Co by mohli zaradit do LR je moznost zvolit intenzitu urciteho efektu, teda nieco take ako je opacity v PS alebo podobne, inak je to aj podla mna vyborny program.
 
inkubbus
2012-01-27 15:53:52
príspevok od: Robert Simeg
Ja pouzivam LR, jedine co ma trochu rusi je katalogizacia fotografii, teda neviem ci to spravnem robim ale fotografie nainportujem najprv cez Adobe Bridge, ktory mi vytvori priecinok podla datumu a nasledne v LR nainportujem fotografie z tohto priecinka. Ide ale o to, ze LR si uklada fotografie do samostatneho priecinka podla roku a teda mam pocit ze vsetky fotografie mi tym padom zaberaju 2 nasobok miesta na disku. Priamo do LR ich neinportujem, pretoze namiesto rawu som mal z toho najake DNG subory a nemozem si pozriet fotografiu na celu obrazovku + problem nastal aj ked sa mi zaplnil disk v PC a fotografie som z LR priecinka premiestnil na externy disk, pretoze v pripade, ze by som chcel urcite fotografie znovu upravovat, musim ich hladat na externom disku a potom kopirovat do PC.
fotografie importuj do katalogu cez "add to catalog" nie cez "copy to new location" co sa tyka DNG, treba si len nastavit co ma po importe program robit. mne ukazuje rawy. aj nahlad sa da nastavit na celu obrazovku tak aby negeneroval full kvlaitu ale len nejaky "draft". a katalog je lepsie umiestnit na disk mimo system.

co sa tyka toho opacity, staci len potahovat posuvniky s citom.
 
majster333
2012-01-27 16:21:58
kubrak: nerobíš to dobre. Keď ich cheš mať len raz daj pri importe len "add to catalog" alebo niejak tak - ne neskopíruje fotky. Ak fotky premiesniš mimo prostredia LR- tak klikni pravím a daj find buď súbor/fotku tú ti najde a môžeš ju upravovať bez kopírovania
 
Miro Bartánus
2012-01-27 16:31:06
príspevok od: Riso Petrech
1) Lightroom zachovava a spravuje aj strukturu adresarov! Najlepsie je rovno z importu robit adresarovu strukturu aku si len zmyslite. Ja plne vyuzivam aj adresarovu aj katalogovu strukturu uplne bez problemov

2) Workflow v LR je velmi rychly. LR uklada metadata do fotiek (samozrejme len ak uzivatel chce a nastavi si to) takze ak otvorite tu istu foto v inom SW zmeny prevedeny v LR sa prejavia)

2) Existuje Plugin verzia LR, takze neni problem to mat na externom disku aj s fotkami. Vsetko funguje naplno bez problemov. V pripade ze sa zmeni cesta k fotkam - po zasunuti usb sa E:\ zmeni napr. na F:\, lightroomu len treba ukazat ze aha tu su fotky a katalog ich znovu bez problemov najde a vsetko ide tak ako predtym, trva to chvilku (ak nemate zrovna pentium 333MHz

3) Daju sa z neho priamo robit videa, prezentacie, web albumy, tlacit. Co len chcete. Ak je vyber fotiek urobeny (ci uz v adresare, katalogu, kolekcii) neni problem posat video z akcie vo zvolenej kvalite do *.mp4. Priklad: http://www.youtube.com/watch?v=cRxSygIIfXQ&feature=g-upl&context=G2e7804cAUAAAAAAAAAA

4) Ja z neho robim aj Time Lapse vieos rovno. Vsetkym fotkam rovnake upravy a ides.

5) Youtube je plny tutorialov pre LR

6) Scott Kelby napisal k LR 2-3 knihy. Stoji za to ist do Knihkupectva a aspon tam si ich prelistovat. Ja som si tak nastudoval kopu veci o ktorych som nemal ani paru ze sa daju v LR urobit. Maju ich urcite v Pantha Rei.

7) Keby ktosi chcel vediet tipy triky tak tu: www.lightroomkillertips.com

6) V kombinacii s PS, ktore sa da pustat priamo z LR je to uplne paradny nastroj.

8) Existuje cela rada pluginov a presetov po nete. Ja som si narobil presety a na jeden klik mam upravene rozne fotky ako len chcem. Presety su na export, na tlac, na videa na co len chcete a tiez sa ich da kopa stiahnut z netu...

9) Pouziva sa celosvetovo a naozaj su stale nove a nove upgrady.

Tot moje doterajsie postrehy z dlhodobeho pouzivania LR
Na tu fujarovu skolu sa raz zapisem, dik za tip ;p)
 
Robert Simeg
2012-01-27 17:17:45
príspevok od: inkubbus
fotografie importuj do katalogu cez "add to catalog" nie cez "copy to new location" co sa tyka DNG, treba si len nastavit co ma po importe program robit. mne ukazuje rawy. aj nahlad sa da nastavit na celu obrazovku tak aby negeneroval full kvlaitu ale len nejaky "draft". a katalog je lepsie umiestnit na disk mimo system.

co sa tyka toho opacity, staci len potahovat posuvniky s citom.
diky, posuvniky mas na mysli saturaciu svetiel a tienov v rezime split toning? Tak nejak to robim + jednotlive farby, len to zaberie viac casu.
 
bear
2012-01-27 19:29:34
príspevok od: inkubbus
ja vobec nachapem co maju vsetci proti tym katalogom. ved ak mam raz system v adresaroch, ze fotografie radim logicky podla nafotenej udalosti do samostatnych adresarov, oznacenych rokom, dnom a nazvom fotenia, tak predsa musim mat rovnaky prehlad aj v LR. LR v module Library pekne ukazuje cez stromovu strukturu vsetky adresare importovane do katalogu.
Proti katalogom nemam nic, len mi v LR chyba moznost s RAW SW otvorit adresar najst fotku a rychlo ju upravit. Chvilu som katalogy pouzival, potom som od nich pre otaznu buducu kompatibilitu radsej upustil (nie som na 100% presvedceny, ze o 5,10, alebo 15 rokov budem pouzivat rovnaky SW). Neviem preco LR neumoznuje upravovat fotky z disku co nie su v katalogu, mozno preto ze Bibble(teraz Corel) je oproti LR radovo rychlejsi a nacitanie adresara so stovkami RAW by trvalo prilis dlho.
 
Mano5
2012-01-27 19:40:05
príspevok od: inkubbus
som rad ze nie som sam co to takto robi.
To teda nie ste . Moja zena dostala LR tento rok pod stromcek (po 20-dnovom skusani) a robi to presne tak isto, len to fici na NAS Synology - 2x2TB. Predtym pouzivala Camera RAW a rychlost, komfort uprav a nasledny export je luxusny. Import cca 4GB fotiek v standard rozliseni da vecer pred spanim, rano moze robit. Po uprave foto (je jedno kolko 1-1000) da export podla vlastneho nastavenia do urceneho adresara a ide spat - rano je hotovo. Zalohu Library ma nastavenu na externy disk.
Podla mna - kombinacia adresarovej struktury a Library v LR je vynikajuce riesenie (aj po sieti).
 
kofoluska
2012-01-27 20:22:24
Pozeram, ze diskutuju sami chlapi - tak vam to tu trochu ozivim. )))
Pouzivam Zoner Photo Studio Pro 14 a Bibble 5 Pro. Skusala som aj Lightroom, zhruba v rovnakej dobe, ako som sa dostala k Bibble. (ZPS pouzivam cca4 roky.)

LR mi pride neskutocne chaoticky, neprehladny a tazko ovladatelny. Nevylucujem, ze keby som bola trpezlivejsia, zvykla by som si nan (skusila som ho znova asi po dvoch mesiacoch, ked uz som mala Bibble celkom zmaknute, ale vysledok bol rovnaky - mala som chut vyhodit pocitac von zavretym oknom). Aj napriek tomu, ze mam doma informatika a naucila som sa, ze pocitac spravi co mu prikazem, nie co od neho xcem - LR mi nesadol. Bibble ma upravy fotiek v RAWe myslim celkom rychle a porovnatelne s LR, ZPS je pomale.
Nevylucujem, ze pre profi fotografov je LR nenahraditelnym spolocnikom, ale pre mna ako amatera je dolezitejsie mat program, ktory spravi co potrebujem a nemusim pri tom travit hodiny orientaciou sa v menu, funkciach a podobne.
Ale teda - aby to neznelo ako propagacia Bibble - na tomto programe mi vadi "vyplute" zobrazovanie farieb (ktore nenapravi ani Perfectly clear, Product a ine funkcie). Takze pre mna kombinacia ZPS a Bibble uplne idealna )
 
bear
2012-01-27 21:00:37
príspevok od: kofoluska
Pozeram, ze diskutuju sami chlapi - tak vam to tu trochu ozivim. )))
Pouzivam Zoner Photo Studio Pro 14 a Bibble 5 Pro. Skusala som aj Lightroom, zhruba v rovnakej dobe, ako som sa dostala k Bibble. (ZPS pouzivam cca4 roky.)

LR mi pride neskutocne chaoticky, neprehladny a tazko ovladatelny. Nevylucujem, ze keby som bola trpezlivejsia, zvykla by som si nan (skusila som ho znova asi po dvoch mesiacoch, ked uz som mala Bibble celkom zmaknute, ale vysledok bol rovnaky - mala som chut vyhodit pocitac von zavretym oknom). Aj napriek tomu, ze mam doma informatika a naucila som sa, ze pocitac spravi co mu prikazem, nie co od neho xcem - LR mi nesadol. Bibble ma upravy fotiek v RAWe myslim celkom rychle a porovnatelne s LR, ZPS je pomale.
Nevylucujem, ze pre profi fotografov je LR nenahraditelnym spolocnikom, ale pre mna ako amatera je dolezitejsie mat program, ktory spravi co potrebujem a nemusim pri tom travit hodiny orientaciou sa v menu, funkciach a podobne.
Ale teda - aby to neznelo ako propagacia Bibble - na tomto programe mi vadi "vyplute" zobrazovanie farieb (ktore nenapravi ani Perfectly clear, Product a ine funkcie). Takze pre mna kombinacia ZPS a Bibble uplne idealna )
Vyplutym farbam pomoze, ked si zmenis prednastaveny farebny preset z Product reduced napriklad na Produkt a das nastavenie ako default pre dany fotoaparat. Mimochodom Corel AfterShot uz nastavenie color presetu vypustil a standardne farby su OK. Zvysok ovladania je identicky z BibblePro.
 
kofoluska
2012-01-27 21:05:06
príspevok od: bear
Vyplutym farbam pomoze, ked si zmenis prednastaveny farebny preset z Product reduced napriklad na Produkt a das nastavenie ako default pre dany fotoaparat. Mimochodom Corel AfterShot uz nastavenie color presetu vypustil a standardne farby su OK. Zvysok ovladania je identicky z BibblePro.
Nedalo mi to a uz som ten Corel vyskusala - je to fakt skoro to iste - akurat mi tam chyba robenie vrstiev.
Inak ani Product reduced nepomoze - ZPS mi tie farby zobrazuje uplne inak, blizsie k tomu, ako boli nasnimane (aj z pohladu expozicie - iked viem, ze som fotku zamerne podexponovala, Bibble mi to zobrazi akoby som ju mala preexponovanu). Na druhu stranu ma Bibble viac ovladacich prvkov na RAWy nez ZPS. Takze aj napriek tejto malickosti ju nezatracujem. Pracuje sa mi v nej vynikajuco.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-27 21:57:50
príspevok od: kofoluska
Pozeram, ze diskutuju sami chlapi - tak vam to tu trochu ozivim. )))
Pouzivam Zoner Photo Studio Pro 14 a Bibble 5 Pro. Skusala som aj Lightroom, zhruba v rovnakej dobe, ako som sa dostala k Bibble. (ZPS pouzivam cca4 roky.)

LR mi pride neskutocne chaoticky, neprehladny a tazko ovladatelny. Nevylucujem, ze keby som bola trpezlivejsia, zvykla by som si nan (skusila som ho znova asi po dvoch mesiacoch, ked uz som mala Bibble celkom zmaknute, ale vysledok bol rovnaky - mala som chut vyhodit pocitac von zavretym oknom). Aj napriek tomu, ze mam doma informatika a naucila som sa, ze pocitac spravi co mu prikazem, nie co od neho xcem - LR mi nesadol. Bibble ma upravy fotiek v RAWe myslim celkom rychle a porovnatelne s LR, ZPS je pomale.
Nevylucujem, ze pre profi fotografov je LR nenahraditelnym spolocnikom, ale pre mna ako amatera je dolezitejsie mat program, ktory spravi co potrebujem a nemusim pri tom travit hodiny orientaciou sa v menu, funkciach a podobne.
Ale teda - aby to neznelo ako propagacia Bibble - na tomto programe mi vadi "vyplute" zobrazovanie farieb (ktore nenapravi ani Perfectly clear, Product a ine funkcie). Takze pre mna kombinacia ZPS a Bibble uplne idealna )
Treba ist na Karolov workshop a bude...
 
kofoluska
2012-01-27 21:59:36
príspevok od: Jozef Peniak
Treba ist na Karolov workshop a bude...
Ok, preco nie mozno zmenim nazor ale na Bibble a ZPS nedam dopustit
 
Hanigal
2012-01-27 22:56:27
Zdravím všetkých,
mám otázky ohľadne licencie na lightroom. Pre niekoho možno hlúpe, no ja odpoveď neviem, a potešilo by, keby niekto mi to vysvetli. Teraz je akcia na lightroom na ich webovej stránke. Ako sa to objednáva? Hodím to do košíka, zaplatím prevodom - mam visa kartu a potom čo? Dostanem možnosť stiahnuť si lightroom z ich stránky a od Adobe dostanem len produktový kľúč, ktorý potrebujem na nainštalovanie programu? Alebo je iný postup? A ďalšia vec pre mňa dôležitá, čo ak budem meniť počítač? To znamená, že teraz mám niečo, čo LTT zvláda úpravy fotiek, ale lepší komp budem kupovať až o pol roka. Dovtedy si na ten, čo mám, inštalujem lightroom, a keď kúpim nový, tak si to môžem tam znovu nainštalovať, alebo musím kupovať novú licenciu? Veľmi pekne ďakujem vopred za odpovede.
Hanigal
 
JOK3R
2012-01-27 23:49:42
príspevok od: Robert Simeg
Ja pouzivam LR, jedine co ma trochu rusi je katalogizacia fotografii, teda neviem ci to spravnem robim ale fotografie nainportujem najprv cez Adobe Bridge, ktory mi vytvori priecinok podla datumu a nasledne v LR nainportujem fotografie z tohto priecinka. Ide ale o to, ze LR si uklada fotografie do samostatneho priecinka podla roku a teda mam pocit ze vsetky fotografie mi tym padom zaberaju 2 nasobok miesta na disku. Priamo do LR ich neinportujem, pretoze namiesto rawu som mal z toho najake DNG subory a nemozem si pozriet fotografiu na celu obrazovku + problem nastal aj ked sa mi zaplnil disk v PC a fotografie som z LR priecinka premiestnil na externy disk, pretoze v pripade, ze by som chcel urcite fotografie znovu upravovat, musim ich hladat na externom disku a potom kopirovat do PC.
omg, kup si knihu o LR, vsetko uplne zle...
 
JOK3R
2012-01-27 23:57:11
príspevok od: Mano5
To teda nie ste . Moja zena dostala LR tento rok pod stromcek (po 20-dnovom skusani) a robi to presne tak isto, len to fici na NAS Synology - 2x2TB. Predtym pouzivala Camera RAW a rychlost, komfort uprav a nasledny export je luxusny. Import cca 4GB fotiek v standard rozliseni da vecer pred spanim, rano moze robit. Po uprave foto (je jedno kolko 1-1000) da export podla vlastneho nastavenia do urceneho adresara a ide spat - rano je hotovo. Zalohu Library ma nastavenu na externy disk.
Podla mna - kombinacia adresarovej struktury a Library v LR je vynikajuce riesenie (aj po sieti).
"Import cca 4GB fotiek v standard rozliseni da vecer pred spanim, rano moze robit"
"da export podla vlastneho nastavenia do urceneho adresara a ide spat - rano je hotovo"

To bol dufam zart
4GB fotiek mám v PC naimportované aj s generovaním 1:1 náhľadmi do 15min preboha!
Export 1000 fotiek (16Mpix) do JPG za hodinku.

Inak mám tiež synology 212j (2x1TB)
 
Mano5
2012-01-28 07:48:15
príspevok od: JOK3R
"Import cca 4GB fotiek v standard rozliseni da vecer pred spanim, rano moze robit"
"da export podla vlastneho nastavenia do urceneho adresara a ide spat - rano je hotovo"

To bol dufam zart
4GB fotiek mám v PC naimportované aj s generovaním 1:1 náhľadmi do 15min preboha!
Export 1000 fotiek (16Mpix) do JPG za hodinku.

Inak mám tiež synology 212j (2x1TB)
Jasne, ze to bolo nadnesene . Mame male babo (7 mesiacov) a ked ho dame vecer spat, tak da nainportovat 8GB kartu a kukame nahraty serial - pracuje az rano, ked je mala vyspata a vie sa aspon 2 hodinky pohrat sama. Pre nas je 15-20min luxus .
 
Cako
ocenenie redakciou 2012-01-28 12:54:37
Mne uplne staci camera raw co je vo photoshope. Tam si spravim tie najdolezitejsie veci a dalej pokracujem v PS CS5
 
zydo
2012-01-28 15:03:32
príspevok od: PARTAKUS
Kto ma MacOS, tak jednoznacne Aperture.
Neni pravda. Mam MacOS a LR by som za nic nevymenil
 
calven
2012-01-28 17:38:25
príspevok od: zydo
Neni pravda. Mam MacOS a LR by som za nic nevymenil
Mám MacOS a LR by som namiesto Aperture nikdy nedal...
(Vyskúšané, na požiadanie dodám do súkromnej pošty dôvody).
 
seifi
2012-01-28 22:01:21
a čo úpravy rawu v originál canon DPP ? , používal som Zoner , ale tam sa to hýbalo čím ďalej tým pomalšie, tak so skúsil DPP a oproti Zoneru (aj 14) je to pre mňa citeľný rozdiel;
 
bear
2012-01-29 14:59:06
príspevok od: kofoluska
Nedalo mi to a uz som ten Corel vyskusala - je to fakt skoro to iste - akurat mi tam chyba robenie vrstiev.
Inak ani Product reduced nepomoze - ZPS mi tie farby zobrazuje uplne inak, blizsie k tomu, ako boli nasnimane (aj z pohladu expozicie - iked viem, ze som fotku zamerne podexponovala, Bibble mi to zobrazi akoby som ju mala preexponovanu). Na druhu stranu ma Bibble viac ovladacich prvkov na RAWy nez ZPS. Takze aj napriek tejto malickosti ju nezatracujem. Pracuje sa mi v nej vynikajuco.
Corel ma vrstvy tiez, len sa do nich dostanes cez ikonku namiesto textu. Co sa expozicie tyka, default je zapnuty "Auto level", ten sa snazi kompenzovat expoziciu, ak chces nechat fotku taku ako bola nasnimana, tak si to vypni.
 
kofoluska
2012-01-29 15:50:18
príspevok od: bear
Corel ma vrstvy tiez, len sa do nich dostanes cez ikonku namiesto textu. Co sa expozicie tyka, default je zapnuty "Auto level", ten sa snazi kompenzovat expoziciu, ak chces nechat fotku taku ako bola nasnimana, tak si to vypni.
Je pravda, ze som to len skukla a porovnala a zase odinstalovala. Kedze je to vlastne Bibble. Takze som po vrstvach privelmi nepatrala.
Ten auto level mam zapnuty, to je fakt. Vypinam ho a niekedy to pomaha.
 
janphoto
2012-01-29 15:59:32
príspevok od: bear
Corel ma vrstvy tiez, len sa do nich dostanes cez ikonku namiesto textu. Co sa expozicie tyka, default je zapnuty "Auto level", ten sa snazi kompenzovat expoziciu, ak chces nechat fotku taku ako bola nasnimana, tak si to vypni.
len jedna otazocka...daju sa v tom Coreli aplikovat hromadne upravy ?...vdaka
 
Riso Petrech
2012-01-29 18:11:15
príspevok od: Miro Bartánus
Na tu fujarovu skolu sa raz zapisem, dik za tip ;p)
Urcite nevahaj, byva to dobra akcia
 
bear
2012-01-29 18:56:50
príspevok od: janphoto
len jedna otazocka...daju sa v tom Coreli aplikovat hromadne upravy ?...vdaka
Ano, je to plnohodnotna nahrada LR (lacnejsia, rychlejsia a na aj na Linux, co je pre mna podtstatne). Co sa mi na LR paci viac, su lepsie spravene prechodove filtre. To treba v Bibble/Coreli riesit pridavnym pluginom, alebo cez lokalne upravy vo vrstvach.
 
Leito
2012-01-29 22:25:35
Sice ma všetci odsúdite ale čo už . Mne najviac sedi ACDSee PRO neviem prečo ale zvykol som si už dano na neho. A mam ešte jednu otazku ohladom LR3 da sa hromadne znížíť kvalita fotografii? alebo rozlišenie niečo take ???
 
janphoto
2012-01-29 22:38:08
príspevok od: bear
Ano, je to plnohodnotna nahrada LR (lacnejsia, rychlejsia a na aj na Linux, co je pre mna podtstatne). Co sa mi na LR paci viac, su lepsie spravene prechodove filtre. To treba v Bibble/Coreli riesit pridavnym pluginom, alebo cez lokalne upravy vo vrstvach.
vdaka za reakciu
 
pxls.jpg
2012-01-30 02:07:29
príspevok od: Marek Janicko
Pridam do sudku skusenosti i ja.

Co sa tyka prace s katalogmi zatial som takisto neprisiel tomu na chut. Je to pre mna jedina bariera, aby som prestal pouzivat na prehladavanie obrazkov iny softver. Adresarovu logicku strukturu neprekona ziaden interny katalog.

Ak mam zle navyky kludne mi moje vyvrate. Rad sa priucim nieco noveho.
katalog s ktorym pracujes v lightroome ma tiez klasicku adresarovu strukturu, mozes si ju volit ako len chces a pouzivat ju s lightroomom ci bez neho.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2012-01-30 09:25:17
príspevok od: Leito
Sice ma všetci odsúdite ale čo už . Mne najviac sedi ACDSee PRO neviem prečo ale zvykol som si už dano na neho. A mam ešte jednu otazku ohladom LR3 da sa hromadne znížíť kvalita fotografii? alebo rozlišenie niečo take ???
Samozrejme,

označís si všetky fotky v adresari, alebo v kolekcii (Ctrl+a), alebo si označís iba niektoré, alebo si vyfiltruješ fotky podľa akýchkoľvek kritérii, potom klikneš na Export a tam si nastavíš okrem iného výsledné rozlíšenie a v prípade jpg sa dá nastaviť kvalita (miera kompresie), alebo max. velkosť fotiek v kB.
LR si pamätá posledné nastavenie parametrov exportu a okrem toho sa dá uložiť hocikoľko prednastavení exportu, ktoré sa dajú neskôr vyvolať.

Celkovo - hromadná práca s fotkami vrátane hromadných úprav je v LR premakaná, to je jeho silná stránka.
 
stafa
2012-01-30 13:58:04
príspevok od: Marek Janicko
Pridam do sudku skusenosti i ja.

Co sa tyka prace s katalogmi zatial som takisto neprisiel tomu na chut. Je to pre mna jedina bariera, aby som prestal pouzivat na prehladavanie obrazkov iny softver. Adresarovu logicku strukturu neprekona ziaden interny katalog.

Ak mam zle navyky kludne mi moje vyvrate. Rad sa priucim nieco noveho.
Plne suhlasim, mna na LR odradilo presne to iste...
 
DodoFot
2012-01-30 18:14:34
príspevok od: Marek Janicko
Pridam do sudku skusenosti i ja.

Co sa tyka prace s katalogmi zatial som takisto neprisiel tomu na chut. Je to pre mna jedina bariera, aby som prestal pouzivat na prehladavanie obrazkov iny softver. Adresarovu logicku strukturu neprekona ziaden interny katalog.

Ak mam zle navyky kludne mi moje vyvrate. Rad sa priucim nieco noveho.
Tiez mam fotky poukladane v logickej adresarovej strukture, ale chcel som vyuzit vyhody LR. Tak som si premietol adresarovu strukturu do LR Smozrejme nie krvopotnym vytvaranim struktury v LR, ale jednoduchou synchronizaciou adresara, ci podadresara. A tak mi katalog LR zrkadli adresarovu strukturu... Odporucam vyskusat...
 
Marek Janicko
2012-01-30 18:19:54
príspevok od: DodoFot
Tiez mam fotky poukladane v logickej adresarovej strukture, ale chcel som vyuzit vyhody LR. Tak som si premietol adresarovu strukturu do LR Smozrejme nie krvopotnym vytvaranim struktury v LR, ale jednoduchou synchronizaciou adresara, ci podadresara. A tak mi katalog LR zrkadli adresarovu strukturu... Odporucam vyskusat...
Dik za tip. Urcite vyskusam
 
om1ci
2012-01-30 18:43:08
Stale dookola...
ved LR ma adresarovu strukturu, mam dojem ze sem pisete bez toho aby ste niekdy videli spusteny LR na PC.
 
Riso Petrech
2012-01-30 20:14:55
príspevok od: om1ci
Stale dookola...
ved LR ma adresarovu strukturu, mam dojem ze sem pisete bez toho aby ste niekdy videli spusteny LR na PC.
Presne tak
 
r.a.d.o.
2012-01-31 09:15:06
príspevok od: PARTAKUS
Kto ma MacOS, tak jednoznacne Aperture.
Cital som a cital a cakal, v ktorom prispevku niekto konecne spomenie Aparature. Mam na Macu aj LR no vsetko robim v Aparature a na LR si uz ani nespomeniem. No ak by som Mac nemal, LR je shad najlepsia moznost pre mnoho fotografov ako sa posunut dalej v uprave fotografii a s fotografiou vobec. Pozanm ludi, ktori sa fotografiou zivia a pre mna z nepochopitelnych dovodov stale fotia do jpg a adobe je pre nich spanielska dedina. Pritom ich fotografie su aj napriek tomuto skvele a puzivanie RAW a LR by ich posunulo o milu vpred. Mozno je to pocitacova negramotnost a mozno len strach z niecoho noveho. Tak sa tesim, ze existuje tento portal a umoznuje ludom, ktori maju zaujem ucit sa nieco nove...
 
Riso Petrech
2012-01-31 09:24:01
príspevok od: om1ci
Stale dookola...
ved LR ma adresarovu strukturu, mam dojem ze sem pisete bez toho aby ste niekdy videli spusteny LR na PC.
A este tam exituje funkcia SYNCHRONIZE FOLDER ktora bez problemov za vas prenesie vsetky zmeny z adresarov ktore tam porobite do LIghtroomu. Takze v klidku a bez starosti!
 
DodoFot
2012-01-31 13:57:50
príspevok od: om1ci
Stale dookola...
ved LR ma adresarovu strukturu, mam dojem ze sem pisete bez toho aby ste niekdy videli spusteny LR na PC.
bavime sa o dvoch veciach. o adresarovej strukture LR a adresarovej strukture HD a to su dve rozdielne veci. treba citat pozorne a nie hned byt mudry, ci niekto vobec videl otvoreny LR...
 
DodoFot
2012-01-31 13:58:34
príspevok od: Riso Petrech
A este tam exituje funkcia SYNCHRONIZE FOLDER ktora bez problemov za vas prenesie vsetky zmeny z adresarov ktore tam porobite do LIghtroomu. Takze v klidku a bez starosti!
presne, o tom som pisal Snakeovi...
 
om1ci
2012-01-31 18:12:33
príspevok od: DodoFot
bavime sa o dvoch veciach. o adresarovej strukture LR a adresarovej strukture HD a to su dve rozdielne veci. treba citat pozorne a nie hned byt mudry, ci niekto vobec videl otvoreny LR...
Ak ide niekomu o vyhladavanie (mam dojem ze kvoli tomu sa zacalo polemizovat o adresarovej strukture ), tak adresarova struktura v LR je totozna s adresarovou strukturou na HDD v PC. Aspon ja to mam tak nakonfigurovane. Ale nevadi, ak som nepochopil, a pisem od veci, ospravedlnujem sa.
 
DodoFot
2012-02-01 09:08:56
príspevok od: om1ci
Ak ide niekomu o vyhladavanie (mam dojem ze kvoli tomu sa zacalo polemizovat o adresarovej strukture ), tak adresarova struktura v LR je totozna s adresarovou strukturou na HDD v PC. Aspon ja to mam tak nakonfigurovane. Ale nevadi, ak som nepochopil, a pisem od veci, ospravedlnujem sa.
nic sa nedeje, v pohode... pouzivas to rovnako ako ja. len niekto nevedel, ze je tu taka moznost -synchronizacia adresarov, ktora ti odzrkadluje strukturu adresarov na hdd...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia