Hore

Aký softvér používate?

V poslednej ankete sme sa vás pýtali na to, aký softvér používate pri úprave fotografií. Výsledky boli pre nás tak trochu prekvapujúce. Až 46% zo zúčastnených užívateľov, ktorí reagovali na anketu, používa softvér Adobe Photoshop.

Na druhom mieste v rebríčku obľúbenosti sa s 19% umiestnil Zoner Photostudio program a na treťom mieste opäť produkt spoločnosti Adobe - Lightroom, ktorý používa 11% užívateľov.

Ďalšie programy nasledovali s veľkým odstupom a používa ich menej fotografov. Softvér Adobe Photoshop Elements používa len 3% odpovedajúcich respondentov.

Výsledky ankety: Rebríček najpoužívanejších programov na úpravu fotografií

  Por.č.   Softvér   %   Približná cenová relácia 1.   Adobe Photoshop 46

  780 € / 1260 € (verzie CS4 / CS4 extended)

2.   Zoner Photo Studio 19   50 / 80 € (verzia Home / Pro) 3.   Adobe Lightroom 11   330 € (Lightroom 2) 4.   Gimp 6   0 € 5.   ACDSee 4   40 € (110 € za verziu Pro) 6.   Adobe Photoshop Elements 3   70 € 7.   Corel Photo Paint 2   150 € (celý graphic suite s ďalšími programami)   8.   Paint Shop Pro 1   50 € / 80 € (podľa verzie) 9.   Irfan view 1   0 € 10.   Microsoft Office Picture Manager   1   Súčasť balíka Microsoft Office 11.   Iphoto 0   Súčasť každého nového počítača Macintosh 12.   Ulead PhotoImpact 0   70 € 13.   Iný softvér 6   -  

To, že Adobe Photoshop CS ponúka najširšie možnosti  pre úpravu fotografie a vytvárania grafiky, ho predurčuje k tomu, aby sa stal obľúbeným nástrojom. No napriek tomu sme neočakávali také vysoké percento jeho používateľov.

V tejto súvislosti mi napadla ešte jedna otázka, ktorá by mohla doplniť našu anketu: „Koľkí zo 46% používateľov plnej verzie Photoshop-u ju používajú legálne? Koľkí z tých, ktorí nereagovali na našu anketu, alebo si ju nevšimli, používajú softvér na úpravu fotografií legálne?"

Nemám v úmysle moralizovať. Možno väčšina…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Daniel.U
2009-05-18 02:05:46
Neviem ci ta anketa vypoveda uplne verne lebo vela ludi pouziva kombinaciu programov. Potom zaskrtli asi iba jeden z nich. Nieje tam capture nx, co by ma dost zaujimalo kolko fotografov ho pouziva. Predsa len pre vernu reprodukciu suborov NEF je ako jediny vhodny. Ja ho pouzivam, ale spracovat svadba sa na tom neda. Aperture 2 tam tiez nieje, co pouzivam pre vacsie mnozstvo fotografii. A s tym Photoshopom mi to pripada ako so skodovkami. Ako keby ine ani neexistovalo.Pri retusi portretu ho ale potrebujem. Zasrkol som ´iny software´
 
Ronn
2009-05-18 02:59:58
Ja mam tiez otazku: Preco musime odvadzat poplatok autorskym organizaciam konkretne 0,5% z ceny hdd v nasom pc? V CR su zavedene poplatky dokonca za kazde pamatove medium. Asi nas maju vsetkych za zlocincov co stahuju nelegalny obsah, za ktory si este zavedu polatok. Kto chce kam, pomozme mu tam...
 
2009-05-18 09:01:14
Mna by zaujimalo, preco nebol zaradeny napr. Nikon Capture NX, ktory podla mojho nazoru pouziva vacsina uzivatelov s Nikon zrkadlovkami aj vdaka tomu, ze Nikon jedneho casu pribaloval tento sw k zrkadlovkam a jeho cena je tiez prijatelna.
 
Floyd
2009-05-18 09:01:48
´...ale spracovat svadba sa na tom neda...´ - Prečo?!
 
slavmiro
2009-05-18 09:03:12
suhlasim s tebou. Anketa tu vypoveda zrejme o uprave/manipulacii digitalnej fotografie. Lebo aj u mna je vyvolanie rawu No.1 NX Capture ale rovnako casto pouzivam obrazkovy manazer IrfanView, ktory mi uzmoznuje ultrarychlu organizaciu a selekciu raw/jpeg zaberov. PS pouzivam najmenej, ale na PP upravu fotografii najviac. Porovnavanie programov sluziacich na raw konverziu, hromadne spracovanie a organizaciu fotograrfii a pokrocilu editaciu nevedie k relevatnemu vysledku. Ako sa vravi, statistika je presna veda o nepresnych cislach. Ak by sme sa mali vzdat nejakeho programu, tak by to bol prave PS (a hned by bol svet uprimnejsi).. :)
 
canonmax
2009-05-18 09:08:48
Používam Nikon Capture NX a PS CS 2.
V okruhu mojich 20 známych ktorý používajú PS, neviem ani o jednom,že by ho mal legálne. Vôbec vlastne ani nepoznám niekoho, kto ho používa legálne.PS je veľmi obľúbený a rozšírený v našich končinách, ale za tu cenu si ho nebude ochotný nikto kúpiť. Je to ako s Windowsom, Office a podobnými programami, mp3kami, DVD filmami a podobne... a v blízkej budúcnosti sa to ani nijak ináč nezmení.
 
Floyd
2009-05-18 09:11:24
Capture NX2 nie je len ´vyvolávač´ RAW! Na rýchle prezeranie, rýchle úpravy a triedenie je ViewNX.
 
pe3k
2009-05-18 09:21:33
heh pekny prispevok... ja patrym k tym co pouzivaju prhotoshop CS3 extended legalne... ale kupil som ho v USA a stal ma asi tretinu z ceny co je u nas... krabicova verzia u nas okolo 33tis ?? je dost... zato je novy objektiv :)))
BTW: 46% je vela... na druhej strane zalezi z akeho poctu ludi... kolko ludi vyplnilo anketu??? a na druhej strane by som povedal ze z tych 46% legalne pouziva asi 10%... ved v mojom okoli mam legalny photoshop len ja :)
 
julo kotus
2009-05-18 09:35:09
1. Vyhodnotenie ankety a celá anketa s nedá urobiť úplne objektívne, keďže existujú aj ďalšie programy a človek mohol zaškrtnúť iba jeden. Ako hrubý náčrt situácie u nás to stačí. Hlasovalo takmer 500 ľudí, čo je slušná vzorka a môže vypovedať o reálnom používaní softvéru v našom priestore. Je jedno, či Photoshop použijem iba raz za čas alebo ho používam dennodenne, ide o to, či ho používam legálne. Celá anketa mala byť aj informačná, no aj tá, ktorá vzbudí diskusiu a legálnosti / nelegálnosti používania crack verzií editorov fotografií.
2. NX2 na vyvolanie NEF fajn, no na úpravu...
 
masto
2009-05-18 09:37:03
Mám dojem že k tomuto článku tu bude do večera min. 60 komentov. Tak aj ja napíšem svoj pohľad na problematiku. Je mi jasné, že na Slovensku vládne soft. komunizmus a nie je zvykom, ak to nie je bezpodmienečne nutné kupovať licencie. Gro ľudí ťahá pirátske verzie z netu. Súhlasím že PS je pre našinca drahý a pre amatérskych fotografov viac menej nepredajný. No napriek tomu si uvedomujem že na vývoji softov pracujú ľudia, ktorý dostávajú plat a zobrať si predajný produkt len tak asi nie je celkom s kostolným poriadkom. Preto ja používam open source GIMP a Irfan a Olympus master ( čo som dostal k foťáku na RAW). Neposkytuje to asi toľko možností čo PS, ale ako už bolo hore napísane keď nie je na Porsche stačí aj Fabia.
 
Floyd
2009-05-18 09:42:09
Nerozumiem, prečo Capture NX2 na úpravu nie?! NX2 nie je Photoshop to je jasné, ale ani Photoshop nie je NX2.
 
demo
2009-05-18 09:43:41
prekvapuju ma tie reakcie aj ten clanok, to akoze sme vsetci zlodeji tym chcete naznacit?! keby som pouzival vsetok softver legalne, co ho pouzivam, tak by som dal za neho tolko penazi, ze by som si pomaly mohol kupit aj to porsche... keby sa radsej zamysleli nad cenou, ktoru pytaju za programy... oni su zdieraci
 
julo kotus
2009-05-18 10:07:48
Nechceme nikoho označiť ako zlodeja, svedomie by malo byť najvyššou inštanciou konania človeka, len občas mu nezaškodí aspoň malý impulz :). Anketa a jej vyhodnotenie má vzbudiť dabatu a záujem o bezbolestné riešenie, ktoré existuje...
 
julo kotus
2009-05-18 10:11:30
príspevok od: Floyd
Nerozumiem, prečo Capture NX2 na úpravu nie?! NX2 nie je Photoshop to je jasné, ale ani Photoshop nie je NX2.
Úpravy v NX2 sú stále trochu zdĺhavé, aj keď oproti NX je to omnoho lepšie.
 
2009-05-18 10:16:56
nechcem odpisovat kazdemu zvlast, tak to zhrniem do 1 prispevku:
aj v Nikon Capture NX sa daju upravovat fotky. ano, mozno neposkytuje vsetok komfort a mnozstva pluginov, actions a podobne, ako Photoshop, ale mne sa osvedcil a je mojim primarnym nastrojom.

ad piratstvo a amateri:
lenivost vladne aj tu, lebo pre studenta/domaceho uzivatela existuje napr. MS Office v cene cca 1700Sk, ktory moze pouzivat az na 3 pocitacoch 1 domacnosti, kde domacnost je charakterizovana ako spolocenstvo ludi zijucich v jednej bytovej jednotke.
pre studentov ma aj adobe svoj discount program - Adobe Education Store. Photoshop CS4 pre studentov s obmedzenim pouzivania na nekomercne ucely stoji 170 Euro + DPH, pripadne balik Creative Suite 4 Design Premium - Student Edition so 7 programami vratane Photoshopu 300 Euro + DPH.

oni zdieraci nie su, ceny su nastavene na zapadny trh.
 
chuzthu
2009-05-18 11:04:39
mna by celkom zaujimalo nieco podobne ako tato anketa (a po nej pripadne aj clanok) aj ohladom spravy, organizacie a prehliadania fotografii. z kazdeho vyskumu mam vzdy more dokumentacnych fotografii, ktore potrebujem exaktne organizovat a pri tvorbe textov rychlo pouzivat, preskakovat medzi nimi, mat otvorenych niekolko naraz, priblizovat detail a posuvat zvacsenu fotografiu..
pouzivam acdsee, poznate niekto nieco lepsie?
 
Ronn
2009-05-18 11:07:41
spravne si podotkol pre studentov, ak by taka cena bola na nekomercne ucely pre kazdeho je to o inom. Co je to za blbost, ze cena je nastavena pre zapadny trh. Aj pre nich je to pridrahe, ti ktori to vyuzivaju nekomercne je to vysoka cena preto niet divu ze najviac piratskeho softu sa stiahne prave od Adobe. Nepoznam nikoho kto by ho mal zo znamych legalne a to som na zapade. Dalsia vec je kde by bol program PS teraz bez piratov. Za take komunity ake ma, nevdaci legalnym majitelom. ;)
 
noik
ocenenie redakciou 2009-05-18 11:08:49
Tak hodme kamenom...ak sme bez viny...naozaj uprimne...kazdy jeden softwerik (softwerisko) mame legalne? hm..neverim...ak predam fotky za 30 tisic jednorazovo, okamzite si kupujem nekrak...
no ale...vozit sa chcem a na benzin nedavam...co s tym? to je ta rozpoltenost osobnosti...netesima to..
 
2009-05-18 11:21:47
príspevok od: Ronn
spravne si podotkol pre studentov, ak by taka cena bola na nekomercne ucely pre kazdeho je to o inom. Co je to za blbost, ze cena je nastavena pre zapadny trh. Aj pre nich je to pridrahe, ti ktori to vyuzivaju nekomercne je to vysoka cena preto niet divu ze najviac piratskeho softu sa stiahne prave od Adobe. Nepoznam nikoho kto by ho mal zo znamych legalne a to som na zapade. Dalsia vec je kde by bol program PS teraz bez piratov. Za take komunity ake ma, nevdaci legalnym majitelom. ;)
Ja zase poznam vela ludi, ktori maju Photoshop legalne, ci uz na Mac, alebo PC a vacsinou to nie je studentska verzia a to zijem na Slovensku.

Profesionalny fotograf v Nemecku, UK, alebo inych krajinach zapadnej Europy dokaze mesacne zarobit niekolko tisic Euro. Jeho vybava je v desiatkach tisic Euro a tak obetovat 3-5tis Euro za SW, ktory mu vydrzi niekolko rokov pre neho nie je problem. V USA je situacia este krajsia - za svadbu sa berie 3-30tis USD a tam uz profici naozaj nerozmyslaju...
 
REEFE
2009-05-18 11:24:39
suhlasim s afkaa.i-oh nazorom, presne s tym istym ,,fenomenom,, sa stretavam coraz castejsie, legalny software som kupil ale na to aby na seba aj vyrobil treba makat tak ze zapeciete PC na ktory ho nainstalujete... :-)
 
2009-05-18 11:24:57
precital si si podmienky uzivania, tzv EULA (End User License Agreement - vela malickych pismenok)? ;) vies o tom, ze kazda licencia je viazana na trh, resp. krajinu pouzivania a tym padom si vlastne zaplatil za sw, ktory legalne mozes pouzivat v USA, ale v Europe si v podstate pirat? :-D :-D :-D ak by sme teda chceli byt exaktny ;)
 
Ronn
2009-05-18 11:25:51
afkaa to sa nehadam, hovoril som o nekomercnom vyuziti. Pri komercnom vyuziti mam na to rovnaky pohlad ako ty.
 
IO-NR
2009-05-18 11:26:02
V notebooku pouzivam na fotky Canon DPP (zdarma), Zoner Photo Studio 11 Home (kupeny) - kedze fotky neupravujem (iba v ramci moznosti fotaku), tak mi to staci s velkou rezervou.
Nekupene mam: Photoshop CS4 (nepouzivam ho na fotky, len obcas skusam co to dokaze a ucim sa s nim pracovat - mozno sa v buducnosti na nieco hodi) a Noise Ninja - ten skusam a planujem ho do roka-dvoch kupit...
 
2009-05-18 11:33:10
to je ta schizofrenia dnesneho cloveka -> nechce byt profik, ale chce pouzivat profi nastroje. Profi zrkadlovku, profi objektivy, profi SW, ... A pritom sa stazuje, ze profi stoji priliz vela penazi a mali by ho zlacnit. Ale profi nastroje nie su urcene len tak hoci komu. Ak chces upravovat fotky, tak je na trhu tisic inych rieseni. Napr. Corel PhotoPaint za 150E, Zoner PhotoStudio za 80E, alebo ak chces ´profi´, tak Adobe Lightroom za cca 300E.
 
2009-05-18 11:34:55
príspevok od: julo kotus
Úpravy v NX2 sú stále trochu zdĺhavé, aj keď oproti NX je to omnoho lepšie.
inak ked si pozries ten zoznam, tak sa tam fakt mohol zaradit NX2, ked uz tam je nieco ako MS Office Picture Manager, ktory je na pracu s fotkami viac-menej nepouzitelny, alebo Ulead PhotoImpact, ktory nie je znamy nikomu z mojich kamaratov...
 
julo kotus
2009-05-18 11:42:52
príspevok od:
inak ked si pozries ten zoznam, tak sa tam fakt mohol zaradit NX2, ked uz tam je nieco ako MS Office Picture Manager, ktory je na pracu s fotkami viac-menej nepouzitelny, alebo Ulead PhotoImpact, ktory nie je znamy nikomu z mojich kamaratov...
máš pravdu, nejako sme naň pozabudli...
 
mayko
2009-05-18 11:44:35
hm...DPP(bol pri fotaku),Gimp,Hugin,GQview. Okrem dpp vsetko pod gnu/gpl. Musim sa ale priznat, ze aj ja som svojho casu pouzival win+photoshop+acdsee, takze kamen hodit nemozem, ved kto by mohol.
-win je uz pre mna svojim sposobom prezitok
-photoshop..fakt vymakany nastroj, ale pouzivat ho nelegalne len pre to ze ma vraj lepsiu ergonomiu sa mi zda byt podobne absurdne ako pripad s autom: mam sice vymakane, silne auto, ale ked kdesi na parkovisku najdem take iste auto, ktore ma navyse akurat tak kozene sedacky a este k tomu nie je zamknute...nie je co riesit:)
-hugin..ten tu mozno nepatri, ale aj tak respect..este som nerobil s lepsim lepicom fotiek
-acdsee(v5-6)...to je snad jediny program ktory mi dost chyba. U opensource som sa este nestretol s takou pouzitelnostou a rychlostou...gqview je len slaba nahrada, ale verim ze casom sa najde zaplata aj na tuto dieru.
Takze da sa zit aj bez kradnuteho softwaru s minimalnymi nakladmi.
 
rumrunner
2009-05-18 12:04:44
Na moje softenie mi postacuje DPP a kupeny Zoner Pro. Mal som aj trail Lightroom, pri ktorom sa dala skusobna doba celkom lahko oblafnut-je to kradez??
 
2009-05-18 12:08:04
príspevok od: rumrunner
Na moje softenie mi postacuje DPP a kupeny Zoner Pro. Mal som aj trail Lightroom, pri ktorom sa dala skusobna doba celkom lahko oblafnut-je to kradez??
vsetko, co nie je vyslovene povolene, je zakazane. toto je zaklad licencovania ;)
 
Daniel.U
2009-05-18 12:23:43
lebo by si sa ususil pri tom. Musim ale uprimne povedat, ze celkovy cas nacitania novej fotky do momentu kedy sa s nou da robit je asi rovnaky ako v Lightroome. Len potom dlho trva ulozenie a niektore funkcie poprepinat sa kolecko toci sto rokov.
 
E-Peter
2009-05-18 12:28:58
myslim ze PS je tak oblubeny kvoli dostupnosti na torrentoch :)...ja osobne pouzivam elements a bohate mi staci
 
Daniel.U
2009-05-18 12:31:14
Zaujimave ako sa vacsina ludi obhajuje, ze keby sme mali kupit vsetok software co doma vyuzivame, ze by za to bol objektiv alebo Porsche. Co tak jednoducho ten software nevyuzivat? Ruku na srdce, za seba mozem povedat, ze zit by som vedel bez Photoshopu (stacil by neuveritelne pomaly GIMP), prezil by som bez katalogizera (stacil by mi iPhoto), na vyvolanie NEF by stacil ViewNX, ktory ho prevede to TIFFu rovnako dobre ako Capture NX 2 a dalej s nim robit v GIMPe. Do ciela by som sa dopracoval aj bez kradeze. U nas na Slovensku je taky trend cele noci stahovat software len aby sme ho mali a este mat dobry pocit kolko sme usetrili. Alebo to tak nieje?
 
zelovoc
2009-05-18 12:56:36
vzhladom nato,ze som student, fotenie mam ako hobby, nevidim zmysel kupovania neakych licencii.ze je to nelegalne? bohuzial, svet nieje spravodlivy. ak budem trpiet niekedy nespavostou, dovody budu uplne ine. adobe by malo byt rado, ze sa pouziva jeho software vo velkom na cierno, pretoze sa tymto stava standartom a kazda graficka firma bude preto pouzivat prave ich software a platit zanho.
kym budu existovat vypalnicke spolky typu SOZA alebo hocaky iny zahranicny ekvivalent ma kazdy pirat moju moralnu podporu.
btw, pouzivam gimp
 
zelovoc
2009-05-18 13:00:37
btw, kazde auto treba vyrobit nanovo,
software staci raz a potom sa narobia hoc aj miliony kopii prakticky zadarmo.

takze neargumentujte tu tymi autami, je to hlupe a zavadzajuce.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-05-18 13:10:48
príspevok od:
inak ked si pozries ten zoznam, tak sa tam fakt mohol zaradit NX2, ked uz tam je nieco ako MS Office Picture Manager, ktory je na pracu s fotkami viac-menej nepouzitelny, alebo Ulead PhotoImpact, ktory nie je znamy nikomu z mojich kamaratov...
Capture NX je program pr Nikonakov, rovnako by tam potom museli byt zaradene programy dodavane alebo dokupavane u ostatnych znaciek. Anketa sa tykala univerzalneho softveru.
 
Floyd
2009-05-18 13:27:54
príspevok od: Karol Srnec
Capture NX je program pr Nikonakov, rovnako by tam potom museli byt zaradene programy dodavane alebo dokupavane u ostatnych znaciek. Anketa sa tykala univerzalneho softveru.
Capture NX2 pre ´Nikoňákov´, ak hovoríme o RAW, ale nie o JPG...
 
2009-05-18 13:44:15
príspevok od: Karol Srnec
Capture NX je program pr Nikonakov, rovnako by tam potom museli byt zaradene programy dodavane alebo dokupavane u ostatnych znaciek. Anketa sa tykala univerzalneho softveru.
Ak je tam sw od MS - ktory je pre ´nikoho´, plus Ulead - tusim sa dodava len ako sucast ku skenerom, tak NX tam ma svoje miesto.
 
dodo_bb
2009-05-18 13:53:08
príspevok od: demo
prekvapuju ma tie reakcie aj ten clanok, to akoze sme vsetci zlodeji tym chcete naznacit?! keby som pouzival vsetok softver legalne, co ho pouzivam, tak by som dal za neho tolko penazi, ze by som si pomaly mohol kupit aj to porsche... keby sa radsej zamysleli nad cenou, ktoru pytaju za programy... oni su zdieraci
Ceny programov sú vysoké, to je pravda. Ale cena veci nech je hocaká, neoprávňuje Ťa vec ukradnúť :-))) Nemoralizujem...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-05-18 13:57:51
Uz vidim Canonistov, ako si kvoli spracovaniu JPG kupuju softver od Nikonu, ked za skoro tretinovu cenu mu postacuje napr. Elements alebo Zoner. :-)
 
duroslav
2009-05-18 14:20:35
príspevok od: Karol Srnec
Uz vidim Canonistov, ako si kvoli spracovaniu JPG kupuju softver od Nikonu, ked za skoro tretinovu cenu mu postacuje napr. Elements alebo Zoner. :-)
Prečo nie? Ja si tiež plánujem kúpiť tlačiareň Canon :-)
 
julo kotus
2009-05-18 14:33:37
Dúfam, že raz nebudeš nespávať preto, že niekto povie, že on nie je profi jazdec, prečo by si mal kupovať drahé autá a šlohne Ti BMW spred Tvojho baráku... Si ešte študent a tak veľmi nevieš, čo znamená práca a pláca za ňu, vyslovovať sa o morálnej podpore pre všetkých pirátov je z Tvojej strany viac ako trúfalé...
 
anton julény
2009-05-18 14:35:33
Som zvedavý, o koľko menej fotiek by bolo v galérii, keby sa okrem toho, akým fotoaparátom a objektívom spravil snímok, uviedol aj SW, ktorým alebo ktorými bola fotka upravená. A mohol ba tam byť aj filter na SW.

Spravidla sa cena SW pre špeciálne účely odvíja od ceny diela, ktoré nim bolo vytvorené, alebo ceny zariadenia, spravidla sa cena za SW sa pohybuje v rozsahu 10-15% ceny, takže určite sa dá nájsť SW v danej cenovej relácii. Mimochodom, vláken typu ´poradte kúpu techniky do X Euro´ je podstatne viac, ako ´poradte kúpu SW do Y Euro´.

Je zaujímavé sledovať kolobeh verzií programov, v tých nových sa uvádza ´užívatelia požadovali..´, ale neuvádza sa, že ´užívatelia aj zaplatili´. Možno sa tým dá ospravedlňovať nelegálne použitie SW, ´veď ja im ho testujem, môžu byť radi´. Ale na to majú všelijakých testerov, ktorí však musia odviesť kopu práce, čo však nelegálni užívatelia nerobia.
 
2009-05-18 14:35:57
:D :D :D
... pocuvate niekto mp3? ... zaujima Vas povod, kto ich grabuje a ako? ... chodite na filmy len do kina?, odmietate pozerat nelegalne kopie?
Urcite je zbytocne na Slovensku po 20r. od 1989 hovorit o moralke v tychto sferach, a oznacovat to slovami ukradnuty.
Ved sa pripravuje riesenie proti nelegalnym zdrojom na internete, tesme sa :)
http://dolezite.sk/Preco_podporit_europsky_blackout_.html
 
gloryman
2009-05-18 15:13:15
no všetko v clanku je realita a pravda......ide ale o to,ze kto z celeho ephoto.sk si nikdy nepozrel napleny film,nikdy nepocuval napalene cd,nikdy nerobil v hacknutom software......je ale pravda ze by to tak byt nemalo......ale napriklad sony ma konzolu PSP a hry do nej.....hackeri však urobili to ze na PSP idu hrat hry z netu,takze nemusia ludia kupovat hry....tym sa stalo aj + aj -....samotne hry znizil predaj o dost vela percent,ale samostna konzola PSP zvysila svoj predaj o veeeeelmi vela.....to ale asi neplati pri tychto softwaroch....bolo to len take odbočenie .D
 
zelovoc
2009-05-18 16:16:06
príspevok od: julo kotus
Dúfam, že raz nebudeš nespávať preto, že niekto povie, že on nie je profi jazdec, prečo by si mal kupovať drahé autá a šlohne Ti BMW spred Tvojho baráku... Si ešte študent a tak veľmi nevieš, čo znamená práca a pláca za ňu, vyslovovať sa o morálnej podpore pre všetkých pirátov je z Tvojej strany viac ako trúfalé...
pisal som aj o tom, ze porovnavat kradnutie aut a kradnutie softwaru je hlupost, pretoze na rozmnozenie softwaru nemusi byt vynalozena prakticky ziadna energia narozdiel od vyroby auta. ak niekto pouziva software nato, aby zarabal je pre mna samozrejme ze by si ho mal legalne kupit. Pre hobby uzivatelov to je zbytocne, pretoze ak by ho nemohli pouzivat nacierno, tak by ho nevyuzivali, pretoze by za to nedali tolko penazi a zistili by, ze pre 99% uprav by im stacil gimp. to by z dlhodobeho hladiska viedlo k strate podielu pre adobe a tym padom aj jeho mensej pouzivanosti v profesionalnej sfere a tym padom k nizsim ziskom.

priklad: ak by si dokonale ovladal gimp a pouzival ho uz napr. 8 rokov a stacil by ti na vsetky potrebne upravy, kupoval by si si photoshop za 1000EUR?
priklad: ak by si nepoznal gimp, pouzival photoshop 8 rokov na cierno a zacal sa zivit fotografovanim, kupil by si si licenciu alebo zacal sa ucit pouzivat gimp? urcite by si kupil photoshop pretoze by si nemal cas na ucenie a spoznavanie programu ktory vyzera a ovlada sa inak. dal by si tych 1000EUR a venoval cas praci.

uz asi vies kam mierim.

inou vecou je pouzivanie softwaru profesionalne a nacierno. ale o tom som ja nehovoril.
piratov budem podporovat aj nadalej aj ked je to trufale.
 
julo kotus
2009-05-18 16:58:55
Nech sa páči, môžeš podporovať koho chceš, ale nenazývaj to morálne ... :) Aj na vyhotovenie jednej fotky stačí 1/200 sekundy a niekedy aj menej a predsa každé jej použitie je honorované, alebo by aspoň malo byť. Chcem fotky predávať aj firmám a spoločnostiam, ktoré mi za to patrične zaplatia, ale aj súkromným osobám. To, že ponúknem svoje fotky na internete ochránené vodoznakom neznamená, že si ich šikovný retušér môže vyretušovať a vytláčať a zavesiť doma na stenu a ešte ich aj ponúknuť svojim známym aj neznámym... N Tvoje ďalšie argumentácie zatiaľ nebudem reagovať, aby som nepredbiehal ďalšie pokračovanie tohto článku. Ako som sa ale už vyjadril, existuje menej bolestné riešenie pre každú stranu - aj pre užívateľa aj pre tvorcu programov.
 
zelovoc
2009-05-18 17:15:31
moralna podpora v zmysle ze im drzim palce. co sa tyka pouzivania cudzich fotiek tak jasne, ze sa nebudem chvalit cudzim perim. pockam radsej na dalsi clanok. fajna tema btw.
 
Big Lebowski
2009-05-18 17:27:09
Nechcecem teraz písať aký soft používam a moralizovať, len chcem zaviesť do diskusie ešte jednu otázku, veľmi jednoduchú. Myslíte že Adobe nevie o nelegálnych verziách? Chcem len naznačiť to, že keby im to trhalo žili ako poniektorým tu (neberte to nikto osobne) tak by sa tejto problematike začali adekvátne venovať, sprísnili by reg. podmienky a ochranu svojich produktov. Súhlasím s názorom že aj nelegálny soft v podobe Adobe robí meno firme... stáva sa známejšou a podobne. Osobne napríklad nepoznám tlačiareň kde by chýbal produkt od Adobe. Takže ak ide o ziskovú prácu s Adobe, bezpodmienečne registráci a licencia... aj kôli vydokladovaniu a podobne. Ale ak ide o zapáleného amatéra čo v tom vidí len ´zábavu´ a žiaden zisk, prečo nie aj keď to nie je s kostolným poriadkom. Toť vše a prajem dobré svetlo :)
 
javelin
2009-05-18 17:27:14
Stiahol som si heslo k trial verzii NX ,dodanej k fotoaparatu, vyskúšal a kedže som bol velmi spokojný, objednal som si ostrú verziu....to len že ste chceli počuť názor..:)
 
vlasto13
2009-05-18 17:33:44
stále neviem pochopit ludí ktorí maju win.....
 
mago
2009-05-18 18:19:41
trosku ma sokoval tento clanok...

zelovoc ma prvadu... porodnu politiku zastaval aj Microsoft, vysledok, v europe ma monopol. kym software pouzivaju ludia len na nekomercne pouzitie, nech sa paci... myslim, ze tu budem zbytocne pisat, co uz bolo napisane, takze moj nazor sa zhoduje s nazorov zelovoc-a.


 
mago
2009-05-18 18:24:18
príspevok od: vlasto13
stále neviem pochopit ludí ktorí maju win.....
stale neviem pochopit, co ma Photoshop s windows?

btw: windows je perfektny system, len ho treba vediet pouzivat... linux zatial nema potrebnu kompatibilitu a mac os? jedine na original apple (na PC ma pomerne vela chyb) a to je drahe (pre mna)...
 
mago
2009-05-18 18:25:32
P.S. - aspon sa prosim nepriznavajte k piratstvu... niekto to moze zneuzit...
 
PeterMarek
2009-05-18 19:02:18
Takže aby sme to neporovnávali len s kradnutím automobilov, ktoré občan ´zelovoc´ nemá rád tak to prirovnám k ceste v MHD. Takže ak idem v poloprázdnom autobuse niekam kde nejdem zarábať tak si nemusím kúpiť lístok? Alebo vo vlaku? Veď ide bez ohľadu na to či idem aj ja alebo nie? Došlo mi trochu zle z toho čo som tu čítal. Potvrdzuje to len moje najtemnejšie očakávania, ktoré mám po stretnutí s väčšou množinou ľudí. Autorské práva, akceptovanie elementárnych pravidiel - to bude u nás v najzápadnejšom východe a najsevernejšom balkáne asi ešte dlho problém.

Ešte sa oblúkom dotknem inej témy z iného fóra - čo by zdvihlo úroveň príspevkov? Skoncovanie s anonymitou. Rád by som videl odvážne ´zelovocove´ tvrdenia podpísané pravým menom (ak nie je len taký šalát), prípadne by ma v zátvorke potešil vek (ak to nie je nejaký zasran) a potešilo by ma aj to ak by som vedel či žije z mojich daní alebo nie...

Amen

Peter Marek, 41rokov, súkromník na voľnej nohe (znechutený)
 
Marcel Rebro
2009-05-18 19:07:29
Predajom SW sa snazim uzivit a preto som si zvykol zan aj platit ...

Marcel Rebro, coskoro 41 rokov, optimista, parasutista, podvodnik ;-)
 
PeterMarek
2009-05-18 19:11:00
Pán kolega, mám to chápať tak, že súhlasíte so mnou v tom, že ten ´zelovoc´ nekoná správne a šíri bludy? :-)
 
Marcel Rebro
2009-05-18 19:16:47
príspevok od: PeterMarek
Pán kolega, mám to chápať tak, že súhlasíte so mnou v tom, že ten ´zelovoc´ nekoná správne a šíri bludy? :-)
Pan Marek,

konanie kazdeho jednotlivca nechavam primarne na jeho vlastnom svedomi (samozrejme v medziach spolcnostou obecne akceptovanych pravidiel vnimanych ako ´zakon´) - do okamihu kym nenarusi moj priestor. Zial (pre niektorych jednotlivcov) dokazem hranice mojho priestoru dynamicky prisposobovat aktualnej situacii ...
 
PeterMarek
2009-05-18 19:19:30
Uf!

To znelo ako odpoveď profesionálneho politika :-)

PM

 
Marcel Rebro
2009-05-18 19:21:15
príspevok od: Marcel Rebro
Pan Marek,

konanie kazdeho jednotlivca nechavam primarne na jeho vlastnom svedomi (samozrejme v medziach spolcnostou obecne akceptovanych pravidiel vnimanych ako ´zakon´) - do okamihu kym nenarusi moj priestor. Zial (pre niektorych jednotlivcov) dokazem hranice mojho priestoru dynamicky prisposobovat aktualnej situacii ...
... a pevne verim, ze ak by sa pan Zelovoc snazil uzivit predajom plodov vlastneho duchovneho / autorskeho vlastnictva pravdepodobne by ich kradnutie (odhliadnuc od nakladov na konkretnu kopiu) vnimal jemne v inom kontexte ...
 
Marcel Rebro
2009-05-18 19:22:30
Na posobenie v politike si prilis vazim svoju rit, takze mam problem si ju natiahnut na ksicht ;-))))
 
2009-05-18 19:23:16
Tiez som za zrusenie anonymity vo fore. Osobne uz dlhodobo nemam anonymny profil. Inak autorske prava su problemom v celom svete, hlavne kvoli ich ´nehmatatelnosti´. Na druhej strane, kriminalizovanie spolocnosti roznymi poplatkami pri nakupe akehokolvek media (cd, dvd, hdd, cf, sd, ...), urcitym sposobom nahrava piratom...

PS: Mozno by nebolo na skodu, ak by EU nariadila vsetkym firmam predavat pre verejnost urceny SW v ´zakladnej verzii´ za max 100Euro. Oni radi reguluju, trh bude nastartovany, derivaciu aktualnej verzie do ´standardu´ by nechali na vyrobcov. Napr. Photoshop by mohol fungovat bez Actions, Plugins, Batch, ...

Karol Achberger, 27 rokov, student + zamestnanec, snad v buducnosti umelec :-D
 
PeterMarek
2009-05-18 19:25:51
príspevok od: Marcel Rebro
Na posobenie v politike si prilis vazim svoju rit, takze mam problem si ju natiahnut na ksicht ;-))))
:-)

A++
 
zelovoc
2009-05-18 19:51:05
bol by som zvedavy pan Marek, ci mate vsetok software doma legalny (filmy, mp3, videokazety, software....)
k veci: MHD je uz lepsi priklad (aj ked prevadzka autobusu stoji DP peniaze, uzivanie softwaru nie). ale aj tak si stojim za tym, co som napisal, pretoze je to podla mojho nazoru funkcny model.

ak by som mal SW firmu, radsej by som bol, ak by som mal predanych 200 000 licencii a milion ciernych uzivatelov ako 5000 predanych licencii a ziadneho cierneho uzivatela. a o tom to je. ale suhlasit so mnou nemusi nikto.

btw. anonymita. ak niekto nevie polozit normalnu otazku, nepomoze mu ani vlastne meno vedla jeho otazky.

len tak pre zaujimavost:
zelovoc je Peter Kark, 23 rocny, o 8 dni statnicujuci student Strojnickej Fakulty na TUKE s obcasnou nutkavou zalubou vo foteni.
 
vlasto13
2009-05-18 20:01:52
okdedy je win perfektny? :D je to nestabilne az za
je to jedniny OS ktory sa dokaze sam zrutit....( teda aspon tie poznam a mam odskusane )
win vie pouzivat asi kazdy blb :D
PS je fajn vec, ale ked si moc aktivny ide po tebe polica, ako po jednom mojom kamosoovi....musel platit hooodne vysoku pokutu....
Gimp je dost podobny, a ma porodne vysledky....a je zadara ;)
 
PeterMarek
2009-05-18 20:05:22
Pan Kark,

Ad legalita SW a iných vecí - predstavte si, že sú takí ľudia, vrátane mňa, čo na Vašu otázku môžu spokojne odpovedať - ´Áno, mám všetko (SW, CD, DVD, AAC,...) legálne!´ Práve preto ma znepokojujú ľudia čo podobné pravidlá porušijú a ešte sa tým chvália propagujú to. Takže ja môžem s kľudným svedomím rýpať :-)

Ad ´ak by som mal SW firmu...´ ak, ak, ak,... to nechajte na SW firmy a neriešte to za nich, Nie ste na to kompetentný! Raz sakra platia nejaké pravidlá tak ich treba rešpektovať!

Ad anonymita - nepochopil som Vašu poznámku ale oceňujem, že sa viete chlapsky postaviť za svoj aj keď z môjho pohľadu nesprávny názor. Držím palce pri štátniciach a dúfam, že ste neopajcli niekomu diplomovku :-)


 
Daniel.U
2009-05-18 20:14:04
Preco sa za kazdych okolnoti vacsina ludi snazi hrat na spravodlivych sudcov? Ci vadi firme Adobe alebo inej firme ci pouzivame ich software nelegalne by sa snad mali vyjadrit dusevni vlastnici diela, nie ti, co ho ukradli. Ako si len kazdy vie obhajit ten svoj hriech. Rozdiel je s vycitkami pouzivat to co musim a rozdiel chamtivo instalovat vsetko co sa zmesti do pocitaca a este si vedet obhajit ako to strasne treba.
 
mago
2009-05-18 20:16:25
Pouzivanie cierneho softwaru sa neda porovnavat, je to specificka oblast. Politika niektorych softwarovych firiem s uzivanim piratskych verzii pocita a prinasa jej buduci zisk. Opat davam za priklad spolocnost Microsoft.

Koniec koncov, uznavam, je to kradez, ani mna by nepotesilo keby niekto veselo pouzival moju fotografiu (hoci aj na nekomercne ucely) bez mojho vedomia, pripadne financnej odmeny. Je to risk, kazdeho pirata a kazdy si za svoje konanie nesie zodpovednost.

P.S. - Slovenska republika ma na piratov jedinu paku... udavaci...
 
mago
2009-05-18 20:20:42
Naozaj vies Windows pouzivat? Tomu neverim.
Vsetky os ktore poznam, sa dokazu ´zrutit same´ (linux, mac os) a videl som to neraz v priamom prenose :)

PS vs. Gimp ...kazdemu podla chut...
 
mago
2009-05-18 20:22:11
príspevok od: Daniel.U
Preco sa za kazdych okolnoti vacsina ludi snazi hrat na spravodlivych sudcov? Ci vadi firme Adobe alebo inej firme ci pouzivame ich software nelegalne by sa snad mali vyjadrit dusevni vlastnici diela, nie ti, co ho ukradli. Ako si len kazdy vie obhajit ten svoj hriech. Rozdiel je s vycitkami pouzivat to co musim a rozdiel chamtivo instalovat vsetko co sa zmesti do pocitaca a este si vedet obhajit ako to strasne treba.
mozno jej to vadi, ale problem je v tom, ze zatial ma pomerne malo moznosti ako sa branit...
 
Jozef Sádecký
ocenenie redakciou 2009-05-18 21:00:33
Ja som si pred tyždnom kupil Zoner 11 a som veliceee spokojný =D
 
Mano5
2009-05-18 21:47:50
Zaregistroval som sa vlastne len kvoli tejto diskusii. Moja zena je tu registrovana uz dlho a pouziva PS aj na vyvolavanie RAW aj upravu + 2 profesionalne pluginy legalne kupene cez internet. PS pouzivame legalne (Win Vista, ja Mac OS X). Kedze pracujem ako grafik dohodol som sa so zamestnavatelom, ze prilezitostne mozem urobit nejaku pracu aj doma a poskytol instalacky Design standard CS3 na Win aj Mac. Kedze Adobe legalne umoznuje DRUHU instalaciu aj aktivaciu na ´domacom´ pocitaci.
Tretia sa uz neda - skusal som. Takze nie vsetci musia SW kupovat aby ho mohli legalne pouzivat :)).

K ´problematike´ operacnych systemov - podla na je absolutne jedno, co mate v dnesnej dobe na pocitaci (Win, Mac OS, Linux ...) pokial vam na tom beha soft, ktory vas zivi. OS vznikol preto aby ludia vobec mohli nieco robit s tou kopou (kopkou) zeleza, ktoru maju pod stolom (na stole). A v podstate by to malo byt standardne s pocitacom (ako ked si kupite Mac), lebo inak je vam ta kopa zeleza na dve veci. Podla mna by operacny system ako taky nemusel byt ani vidiet - a vlastne ani nie je. Vsetko, co je vidiet je len spusta dodatocnych/doplnkovych programov aby sa ludom nezdalo, ze platia za nieco, co nemozu ani len vidiet :))).
 
Mano5
2009-05-18 22:20:00
zelovoc - ak SW pouzivas len niekedy alebo si ho chces len vyskusat na to su urcene TRIAL verzie lebo uz spominane STUDENTSKE verzie. Adobe Designe Standard CS3 (4 profesionalne programy) za cenu cca 150 Euro a oskenovane potvrdenie o navsteve minimalne strednej skoly.
ALE chapem ta. Naco ´vybavovacky´ s potvrdenim, objednavanim cez internet, vyplnanim nejaych blbych tlaciv, ked za hodinu-dve to mam v pocitaci aj s crackom. A NAJVYSSIU PREMIUM verziu.
Ale na druhu stranu som rad, ze su na Slovensku ludomilovia, co im nebude prekazat (a este to sam podporujes), ked ti nejaky cinanko okopiruje v buducnosti nejaky tvoj zlepsovak alebo vynalez. Ved ta to nic nestalo, len tvoj rozum :)) Takze to v podstate mozes rovno zavesit na WEB aby si to kazdy stiahol a nebudes minat peniaze na media.

Teraz ma este napadlo, ze Adobe v tej licencii spomina nieco take, ze by sa to nemalo pouzivat v rovnakom case. Ale problem to nerobilo. Takze v podstate sa na to mozu zlozit dvaja ludia a pouzivat SW od Adobe.
Ak je niekto platca DPH doporucujem nakup cez internet v cechach. Fukturuju to bez DPH a automaticky davaju zlavu 5% (amsoft.cz).
 
anton julény
2009-05-18 22:24:18
Ak by niekto začal používať výsledky tvojej diplomovky komerčne, asi by si rýchlo zmenil názor. Na diplomovku si predsa nepotreboval peniaze, takže ju môže použiť ktokoľvek a akokoľvek.

Podobne ako mnohí iný, mám všetok SW kúpený, používam open source alebo freeware. Tvorím programy a aj sám ich pri svojej práci používam. A mám aj licencovaných užívateľov a myslím, že ani jedného čierneho, lebo problematika, ktorej sa venujem, je značne zložitá a jedinečná.

Daniel.U: rozdiel medzi použitím s výčitkami a nelegálnym použitím nie je.

TOno Juleny, 48 rokov, živnostník, programátor

 
Ultra TXF
2009-05-18 22:44:33
V Číne a Rusku je 90% všetkého používaného softu nelegálnych.A čo...pošlú im tam armúdu alebo hodia atómovú bombu? Koho to trápi,lokálne vlády určite nie a ak majú také tie reči ohľadom legálnosti a snáh zabrániť používaniu nelegálneho softu,tak to sú len keci,aby sa nepovedalo ,že nič nerobia.
Na ruských serveroch sú filmy,soft a hry stiahnuteľné dávno pred ich oficiálnym
vydaním.Je to sprievodný jav rozšírenia internetu aj do najzaostalejšíchb častí sveta.Nedá sa s tým nič robiť a ak si niekto myslí,že ano,tak je mimo realitu.
Takže zbytočne tu moralizujete,vo svete zomierajú denne tisíce ľudí od hľadu a na choroby a tiež to nikoho netrápi a nejaký kraknutý photoshop je to posledné ,čo by malo nejako zaťažovať moje svedomie .
 
zelovoc
2009-05-18 22:47:16
snazim sa pouzivat open source alebo freeware. napr. gimp. na pc mam 3 nelegalne softy: office, winrar a jednu hru.

pisal som o tom, ze piratenie pre nekomercne ucely neznamena financnu stratu. kedze tym, ze to ovlada vela ludi, stava sa to standardom a firmy ich pre svojich zamestnancov zakupia. photoshop, autocad, etc.

btw, naco kupovat soft ked staci do googla napisat nazov programu+free alternative?
 
mago
2009-05-18 22:51:38
ciastocne mas pravdu, ale v zijeme v EU a nie v Rusku alebo Cine.
A v poslednej dobe tu zacina hon na piratov. A vedz, ze sa s tym bude nieco robit.
Priklad je USA. Tam zavru 14 rocne dievca za to, ze si stiahne z internetu nelegalnu pesnicku.

K Adobu odporucam studentsku verziu. Za 100€ je to velmi racionalne riesenie. Chapem, ze na nase pomery je aj to dost(ale stale je to o hodne menej ako 1000€), ale je to dan za profesionalny nastroj. Nanestastie nase financne pomery nedovoluju kupit si take sw vybavenie, po akom tuzime :(

Studentsku verziu mozete aj po ukonceni studia vyuzivat na nekomercne ucely. Pridavane fotografii na portal je nekomercne, aspon zatial.
 
Ultra TXF
2009-05-18 23:05:24
To je síce pravda,že sme v EU,ale rozdiely v životnej úrovni v rámci EU sú priepastné.Náš user si nemôže dovoliť to,čo nemecký alebo švajčiarsky.
A to nehovorím a takých dierach ako je Rumunsko :)
Ja som povedal,že je to daň za šírenie netu do chudobných krajín .
USA mi za príklad nedávaj, děkuji,již jsem zvracel :) USA sú považované za baštu krešťanstva a ako najreligióznejšia krajina a pritom sa tam predá najviac porna na svete...to jsou paradoxy .
Každý prejav amerického prezidenta je ukončený slovami ´ v tom nám pomáhaj boh´.
A na druhý deň vybombardujú osadu v Afganistane,kde zahynie x žien,detí a nevinných ľudí a to úplne anonymne.Nikto nevie kto boli tí ľudia,nikto nevie,kto pilotoval bombardér,kto to nariadil.Nikto tým ľuďom nevenuje ani riadok,ako keby ani neexistovali.
Rovnako anonymne si kopec ľudí stiahne soft denne z internetu.Čo je podľa teba väčšie zlo ? Anonymne používať soft alebo anonymne zabíjať ľudí?
 
anton julény
2009-05-18 23:45:31
Tu nejde len o soft ale skôr o princíp. Trocha to preženiem: tolerovanie násilia je to isté ako páchať násilie.

Otočme to naopak, začnime používať open source programy, nebuďme lenivý používať programy ´v pôvodnom znení´, podporme dobré a lacné programy ich kúpou alebo drobnou donáciou a časom sa situácia určite zmení.
 
mago
2009-05-19 00:00:48
jasne, ale nebavme sa o tom, ze USA su toto a mi ono....
onedlho budeme druhe USA (Lisabonska zmluva na tom pracuje)...
ups, pardon, toto je fotoportal a nie politicky portal o zneuzivani moci :)

bavime sa o nelegalnom sw. ja to vsetko beriem, koniec koncov nesuhlasim s tak radikalnym odsudzovanim pocitacovych piratov ako sa tu prezentuje...
no je to kradez. a netreba to brat na lahku vahu. ako som pisal, niekedy to danej firme vyhovuje a sama to podporuje... z moralneho hladiska sa to zda nespravne, ale z ekonomickeho je to viac ako vyhodne...

problem je v tom, ze sa neda zabezpecit aby sa siril sw len tej spolocnosti, ktorej to vyhovuje. bud vsetok alebo ziaden.
 
Ultra TXF
2009-05-19 00:42:54
No ťažko to nazvať krádežou ,je to voľne pohodené a k dispozícii na nete.

Je to nelegálne používanie ,ale nie krádež.V Číne sa vyrábajú milióny okopčených nokíí,motorol a iných telefónov,milióny origoš adidasiek,nike a iných.Mne sa páči ich ľahostajnosť a flexibilita.Samozrejme podložená ekonomickou a vojenskou silou. Kamarát obchoduje s číňanmi a tí mu povedali....povedzte si čo chcete a my to dodáme,bez ohľadu na značku....ja tomu hovorím šikovnosť :) Majú všetkých na háku.Nakoniec oni vymysleli pušný prach a teraz ho používajú všetci :)
 
anton julény
2009-05-19 01:08:51
a poliach sú voľne pohodené plodiny, v lesoch behajú voľne žijúce zvieratá, čo nie je zamknuté v trezore a bez SBS je vlastne voľne pohodené. voľne pohodené máš zaparkované auto na ulici, voľne pohodený máš fotoaparát v brašne..
 
Ultra TXF
2009-05-19 01:26:01
príspevok od: anton julény
a poliach sú voľne pohodené plodiny, v lesoch behajú voľne žijúce zvieratá, čo nie je zamknuté v trezore a bez SBS je vlastne voľne pohodené. voľne pohodené máš zaparkované auto na ulici, voľne pohodený máš fotoaparát v brašne..
Buď si istý,že brašnu ani fotoaparát nemám voľne pohodený :)
Dobre vieš ako som to myslel.Čo je na nete je voľne k dispozícii všetkým,nič sa s tým nedá spraviť.Každý si zobere čo potrebuje. Neťahaj sem plodiny a zvieratá a autá.....to sa nedá porovnávať :)
Ja to neobhajujem,ja len konštatujem.A neviem si predstaviť ako by sa tomu dalo zabrániť.
 
anton julény
2009-05-19 01:43:42
Čoraz viac ľudí nevie rozoznať reálny svet od toho virtuálneho, nevie rozoznať skrytý význam viet a slovných spojení. Za chvíľu značná časť populácie nebude vedieť rozoznať ´čo je voľne pohodené a nete a čo na ulici´, keď ťa zrazí autom, tak si bude myslieť, že sa nič nedeje, veď máš ešte tri životy.. Možno tomu naozaj nazabrániš, ale aspoň v svojom okolí pôjdeš dobrým príkladom.
 
Ultra TXF
2009-05-19 01:56:22
príspevok od: anton julény
Čoraz viac ľudí nevie rozoznať reálny svet od toho virtuálneho, nevie rozoznať skrytý význam viet a slovných spojení. Za chvíľu značná časť populácie nebude vedieť rozoznať ´čo je voľne pohodené a nete a čo na ulici´, keď ťa zrazí autom, tak si bude myslieť, že sa nič nedeje, veď máš ešte tri životy.. Možno tomu naozaj nazabrániš, ale aspoň v svojom okolí pôjdeš dobrým príkladom.
Buď si istý,že ľudia veľmi dobre poznajú realitu...hlavne keď sa pozrú na svoju výplatnú pásku :) Preto používajú nelegálny soft.Bez ohľadu na to čo je správne a čo nie,by som považoval človeka,ktorý vyhodí 1000 euro na soft na súkromné účely a pritom si to môže stiahnuť za 10 minút z netu.....no nechcem nikoho uraziť...za vola,ktorý si myslí,že spasí svet. :)
Ale ako hovorím,neobhajujem to,len ich celkom dobre chápem.
 
julo kotus
2009-05-19 08:32:16
Softvér nie je voľne pohodený na nete a je chránený heslom, ktoré niekto musí cracknúť... Pred každým stiahnutím SW aj inštaláciou potvrdzuje užívateľ súhlas s podmienkami používania...

Nechápem, načo sem pletiete problémy s vojnami, bombardovaním... o tom táto téma nie je a okrem toho - ak vie niekto potlačiť svedomie v menšej veci pre menšie prachy, vie potlačiť svedomie aj vo väčšj pre väčšie. Pripomína mi to hádku na detskom ihrisku - no a čo, že ja som šlohol Ferkovi autíčko veď Mišo z 2.C rozbil Palimu nos...

S hrdosťou priznávam, že patrím k tým volom, ktorí majú všetok softvér legálne. V notbooku som mal dokonca Adobe produkt, ktorý mi bohate postačuje na úpravy, ktoré potrebujem na fotkách urobiť.

Julo Kotus, 33. rokov, fotograf, šéfredaktor Ephoto.sk

PS: Odpovieme na viaceré vaše otázky aj z pohľadu výrobcu a distribútora SW aj z pohľadu koncového používateľa SW či už ide o študenta, entuziastu alebo profíka. Julo
 
Ultra TXF
2009-05-19 08:50:43
Julo , si to zobral osobne,ale to čo som písal sa teba netýka,ja som jasne povedal ,že v prípade obyčajného človeka na nekomerčné účely.
Ty sa tým živíš a teda to používaš na komerčné účely...to je iné,pre teba to nie je problém a investované peniaze sa ti hneď vrátia.
Nevzťahuj toho vola na seba,lebo to tak vôbec nebolo myslené.
Ja som len hovoril ,že sú ľudia ,ktorí si to nemôžu dovoliť a že ich chápem.
Je to proste sprievodným javom šírenia internetu.
Ja sám používam legálny Windows,legálny soft.na úpravu videa i fotiek.
 
Ronn
2009-05-19 09:09:18
Julo mozem sa spytat ci mas absolutne vsetko v pc legalne, vratane filmov ci mp3? Lebo to nie je len o softe. A ak ano vzdy si to tak mal? Ak nie, tak asi nemas pravo moralizovat. Lebo potom by sa to dalo zjednodusene povedat aj takto: Zlodej hovori zlodejovi aby nekradol ;)
Ked nastane regulacia cien v tomto sektore s radostou si nieco kupim. Je tvoja vec ze si ochotny zaplatit za predrazeny soft (tiez tych co to predavaju moralka netrapi). V oblasti mobilnych komunikacnych sluzieb uz k regulacii dochadza, pretoze niektori operatori uz od radosti nevedia kolko si za sluzby vypytaju. To iste je aj v tomto pripade a nemyslim ze realne naklady su tak vysoke aby nejaky PS stal pomaly 1300eur. Kolko maju na jednej licencii cisty zisk? Nerataju si do toho nahodou rovno aj cestu okolo sveta?
 
anton julény
2009-05-19 09:12:58
To že niekto nemá peniaze, neznamená že nemá rozum alebo zmysel pre právo. Kde nie je žalobca, nie je ani sudca, ale to takisto neznamená, že zákon sa môže prekračovať alebo porušovať.

Každý sa može zakrývať len takou perinou na akú má. Už som to spomínal, na nete je takisto veľa SW vo forme open source projektov, voľne použiteľných programov, takže určite stačia na neprofesionálne využitie.

Medzi použitím SW na komerčné alebo nekomerčné využitie nie je rozdiel. Pritiahnuté za vlasy by z tvojej logiky neprofesionál mohol kradnúť.
 
Ultra TXF
2009-05-19 09:26:53
Pripadá mi to ako hádanie sa detí o kýbliky,len v tomto prípade o to, kto je morálnejší.
´Všetko je na nete´.....bavíme sa o úplne nepodstatnej a neriešiteľnej veci,ktorá okrem akcionárov dotknutých firiem nikoho netrápi a možno ani tých nie.
Julo písal,že sem nemáme ťahať vojny a iné veci ,ktoré s touto témnou nesúvisia.No oni nesúvisia len zdanlivo,pretože akonáhle niekto káže o morálke,tak sa to potom týka všetkých oblastí života,nemôžeme extrahovať jeden problém editovacieho softvéru a nevšímať si iné aspekty morálky spoločnosti ako takej.
Ja beriem ,že toto je fotoportál a že téma editorov je mu blízka, ale nechajme potom morálku bokom,lebo v tomto prípade je to ten naj,najposlednejší problém spoločnosti.
Alebo si myslíš,že v štáte s priemernou mzdou 1000 euro sa tým niekto bude zaťažovať ako sa cítia majitelia spoločností,ktorí na predraženom softe zarábajú 1000 euro denne alebo možno za hodinu ?
Hádam si nekúpi soft za 1200 euro,keď má za to zrkadlovku s objektívom :)
Môžeme sa tu prieť o morálke a za ten čas sa ztiahnu z netu milióny kraknutých fotošopov.
 
PeterMarek
2009-05-19 09:27:19
V Brazílii a možno aj inde je 90% slumov, kde keby Vás niekto odbachol na ulici tak sa nič nedeje. A čo... Odbachneme Vás teda tu? Veď sa nič nedeje. Pán ´Ultra TXF´ takýmto morálnym relativizovaním sa práve veci kurvia. Vždy si niekto nájde ospravedlnenie na to aby mohol porušovať pravidlá ´veď aj inde sa porušujú´. Z dlhodobého hľadiska ide o veľmi škodlivý jav. Ale zase keď pozerám na Vašu ikonu v profile s tým banditom Che - tak sa možno ani moc nečudujem. Možno sa za chvíľu ozve nejaký ´ultraSS´ s ikonou nejakého nacistu, že tu treba spraviť poriadok. Žiaľ je to smutné. A to by si človek myslel, že na fórach o fotení bude predsa len stretávať nejakú filtrovanú podmnožinu populácie. Ale kdeže - štatistika je neúprosná. Smutné...
 
Ronn
2009-05-19 09:30:56
Vysvetli mi jednu vec, ako to ze najviac poskodzovane spolocnosti ako Adobe a Microsoft maju navacsie zisky? Preco ty uboziaci spevaci ktori patria medzi najviac nelegalne stahovanych interpretov na webe, maju miliardove vily?
A kde je to porovnavane Porsche? Preco porovnavate neporovnatelne?

To bol blbec ten co vynasiel koleso, ze si ho nedal patentovat a nezastresil to autorskymi pravami a nepredaval ho za nekrestanske peniaze. Keby to tak bolo tak by sme si dnes kupovali bicykle za 4000eur, ale ved co, boli by aj lacnejsie alternativy ako bicykle so stvorcovymi ci elyptickymi kolesami :D
 
Ultra TXF
2009-05-19 09:38:41
príspevok od: PeterMarek
V Brazílii a možno aj inde je 90% slumov, kde keby Vás niekto odbachol na ulici tak sa nič nedeje. A čo... Odbachneme Vás teda tu? Veď sa nič nedeje. Pán ´Ultra TXF´ takýmto morálnym relativizovaním sa práve veci kurvia. Vždy si niekto nájde ospravedlnenie na to aby mohol porušovať pravidlá ´veď aj inde sa porušujú´. Z dlhodobého hľadiska ide o veľmi škodlivý jav. Ale zase keď pozerám na Vašu ikonu v profile s tým banditom Che - tak sa možno ani moc nečudujem. Možno sa za chvíľu ozve nejaký ´ultraSS´ s ikonou nejakého nacistu, že tu treba spraviť poriadok. Žiaľ je to smutné. A to by si človek myslel, že na fórach o fotení bude predsa len stretávať nejakú filtrovanú podmnožinu populácie. Ale kdeže - štatistika je neúprosná. Smutné...
Fúha....asi odborník na históriu a morálku.
Ja tu slušne debatujem a na nikoho neútočím,tak si odpusti nevhodné invektívy.
Neviem kade si sa ty prefiltroval,ale to muselo byť veľmi hrubé sito chlapče.
Ok,tak choď to riešiť do tých slumov a zistíš,že je to neriešiteľné.Nikto to riešiť nechce...ani tí čo to zapríčinili,že tí ľudia sú v tých slumoch a dokonca ani samotní obyvatelia slumov.
Končím debatu o morálke,za ten čas,čo sme tu strácali čas zomreli vo svete tisíce ľudí a nemuseli.Kto vie ako to riešiť nech sa ozve.
 
julo kotus
2009-05-19 09:42:29
Nemám filmy v PC a MP3 mám prerobené z originálnych CD (mnou kúpených)až na niekoľko výnimiek, ktoré chcem v blízkej dobe poriešiť. A nie, nemal som to vždy tak, ale som spokojný, že je to tak teraz. Oželel som dokonca niektoré programy, ktoré si nechcem alebo nemôžem kúpiť z rôznych dôvodov a ktoré môžu byť pre mňa užitočné (a nie iba na komerciu). Vidím, že sa to dá a z vlastnej skúsenosti viem, že existujú legálne riešenia, chce to len ochotu aj od nás. Nesnažím sa moralizovať, ide mi o debatu, o vyjasnenie vecí, lebo nelegálny softvér, filmy, hudba sa stáva normálom. Pritom sa čudujeme, že musíme platiť na autorské práva pri kúpe kopírovacích a prehrávacích zariadení. Som vďačný za všetky názory a za otvorenosť, s akou komunikujete, či už prezentujete názor, s ktorým súhlasím alebo nie. Je to určite aj dobrý feedback pre tvorcov a distribútorov SW či už sa týka cien SW alebo ich marketingu a povedomia aj o iných produktoch.
 
PeterMarek
2009-05-19 09:43:42
Pán kolega, čítajte pozorne! Čo z toho bola invektíva? A čo z toh bola nevhodná invektíva? Použil som Váš algorytmus morálneho relativizovania.Od tolerancie porušovania práv týkajúcich sa autorských práv a tolerovania krádeží je k tolerancii inách nelegálnych aktivít iba krok. Komunista Che z Vášho profilu, podobne ako iní komunisti mali tiež ´špecifický´ vzťah k súkromnému vlastníctvu. Tak čo? Budete po kradnutí sw aj znárodňovať? Ale máte právdu ukončime túto debatu. S anonymnými frikulínmi nedebatujem...
 
julo kotus
2009-05-19 09:51:50
Napr. začať od seba, nebrať čo mi nepatrí a dávať tento názor najavo pri každej príležitosti. Neobhajovať skôr nespravodlivosť a riešiť veci, ktoré môžeme tu a teraz s trochou dobrej vôle, za tri hodiny sťahovania nelegálnych filmov, softvéru, crackov urobiť niečo užitočné alebo sa venovať svojim deťom, aby z nich vyrástli slušní ľudia...
 
anton julény
2009-05-19 09:56:23
Ak nemáš na obed v drahej reštaurácii, tak tam nejdeš. Ak nemáš na drahý alebo z tvojho pohľadu predražený soft, tak si nekúpiš, ale použiješ iný. Ale nekradni ho, a to je všetko, viac nemusíš.

Neriešime tu problém ziskov spoločností, každý má možnosť bojovať za nové zákony, máš na to dosť prostriedkov.
 
Ronn
2009-05-19 10:11:33
príspevok od: julo kotus
Napr. začať od seba, nebrať čo mi nepatrí a dávať tento názor najavo pri každej príležitosti. Neobhajovať skôr nespravodlivosť a riešiť veci, ktoré môžeme tu a teraz s trochou dobrej vôle, za tri hodiny sťahovania nelegálnych filmov, softvéru, crackov urobiť niečo užitočné alebo sa venovať svojim deťom, aby z nich vyrástli slušní ľudia...
Lenze Julo co je legalne neznamena ze musi byt moralne. To ze nadpriemerne zisky nie su postavene mimo zakon, neznamena ze je to dobre. A ked uz sa to niekto snazi riesit, ostatni ho zrusia tym ze obmedzuje slobodu obchodovania atd. Je potom otazne kto koho okrada, ci ten co puziva nelegalne softver obchodnika alebo ten obchodnik ze si za to pyta az priliz lebo vie ze to ludia aj tak kupia. Zober si to nestastne Porsche, na kazde auto si daju rabat napr. 20%. 20% im bude robit teda cisty zisk za jedno auto, ci ich predaju 100 alebo 1000, stale to bude 20% zisk. Kdezto chlapci z Adobe si daju rabat 20% na PS, lenze tu je rozdiel ci ich predaju 100 alebo 1000, lebo so zvysujucim predajom sa zvysuje % zisku. Preto sa neda k tomu pristupovat ako k Porsche. Ked ukradnem Porsche priamo z vyroby, ukrojim im tym z 20%tneho podielu, kdezto ked stiahnem adobe nelegalne PS len pribrzdim ich narastajuce % zisku.
Vsetko velmi zjednodusene ale rozdiel v tej podstate tam je.
Nie som zastancom nelegalneho softveru ale rozumnych cien. Bohuzial toto sa bude riesit v tejto spolocnosti este velmi dlho a idealny stav sa nikdy nepodari dosiahnut.
 
Ultra TXF
2009-05-19 10:26:01
príspevok od: julo kotus
Napr. začať od seba, nebrať čo mi nepatrí a dávať tento názor najavo pri každej príležitosti. Neobhajovať skôr nespravodlivosť a riešiť veci, ktoré môžeme tu a teraz s trochou dobrej vôle, za tri hodiny sťahovania nelegálnych filmov, softvéru, crackov urobiť niečo užitočné alebo sa venovať svojim deťom, aby z nich vyrástli slušní ľudia...
Julo,presne to robím.Používam legálny soft aj oper.systém,nič nesťahujem (netvrdím,že som nesťahoval v minulosti napr.MP3) a veškerý voľný čas venujem deťom.
Ja som len povedal,že mi je úplne ukradnuté či niekto sťahuje alebo nie nejaký soft alebo čokoľvek z netu.Dejú sa oveľa horšie veci.
A niekto ma tu za to označuje za komunistu a fašistu. Pritom takto práve na základe názoru škatuľkovali komunisti...
 
julo kotus
2009-05-19 10:29:34
Aj ja som zástancom rozumných cien, preto nejdem do predraženej reštaurácie, nenakupujem u Versace-ho, nemám imidžové auto... Ale keď nechcem alebo nemôžem investovať do drahého softvéru, nestiahnem si crack ale použijem lacnejšiu verziu, trebárs aj od tej istej spoločnosti. :)
 
Ultra TXF
2009-05-19 10:30:57
Veď ja ho nekradnem,ja len chápem tých ,čo ho kradnú.
Ak ich ty nechápeš to je tvoja vec.
Isto,že keď nemám na drahý obed,tak si ho nedám,ak nemám na drahé auto,tak ho neukradnem.Ak nemá niekto na drahý soft,tak si ho stiahne z netu :)
Auto ani pizzu asi ťažko .Takže neporovnávajte neporovnateľné.
Ja s vami plne súhlasím (aj s antikomunistom)a viem,čo tým chcete povedať.
 
julo kotus
2009-05-19 10:36:45
Tak je to super, vážne. Ale podľa mňa je dôležité, ak niekto dodžiava zákon a má určité etické vnímanie a citlivosť, aby to dali najavo, aby sa normy neposúvali k menej citlivým. Určite máš pravdu v tom, že sa dejú aj horšie veci, no toto je fotografický portál a zverejňujeme témy, ktoré s ním priamo súvisia a ktoré sú tak trochu aj iniciované ako redakciou, tak aj užívateľmi alebo aj spoločnosťami, ktoré sú vo fotosvete aktívne. Máš úplnú pravdu v tom, že je veľmi smutné, že kým my riešime tieto veci, ľudia naozaj zomierajú a hladujú... No na to dopad nemáme, na veci, ktoré robíme dennodenne však máme a je len v našich rukách, ako s nimi naložíme.
 
Ultra TXF
2009-05-19 10:46:33
príspevok od: julo kotus
Tak je to super, vážne. Ale podľa mňa je dôležité, ak niekto dodžiava zákon a má určité etické vnímanie a citlivosť, aby to dali najavo, aby sa normy neposúvali k menej citlivým. Určite máš pravdu v tom, že sa dejú aj horšie veci, no toto je fotografický portál a zverejňujeme témy, ktoré s ním priamo súvisia a ktoré sú tak trochu aj iniciované ako redakciou, tak aj užívateľmi alebo aj spoločnosťami, ktoré sú vo fotosvete aktívne. Máš úplnú pravdu v tom, že je veľmi smutné, že kým my riešime tieto veci, ľudia naozaj zomierajú a hladujú... No na to dopad nemáme, na veci, ktoré robíme dennodenne však máme a je len v našich rukách, ako s nimi naložíme.
Ja viem Julo a súhlasím s tebou,len ti spravodliví a poctiví tvoria mizivé promile spoločnosti a za dlhší koniec lana ťahajú silnejší(nie morálne),falošnejší,zlodeji a podvodníci.Nakoniec mi nepovedz,že sa to tejto našej ´spoločnosti´ netýka,veď sa sa tým človek stretáva na každom kroku.
Potom si niekedy pripadám ako vadný ja a nie oni,pretože som nezachytil alebo odmietam ´trend´ spoločenského správania .
 
Mikael
2009-05-19 10:47:16
chcem povedat ze nepouzivam photoshop na upravu fotografie. ale vobec sa nestotoznujem s tvojim nazorom. myslim si ze je trochu nefer ze na slovensku je phptpsop pre bezneho uzivatela co je najcastejsie student ktory sa chce tomuto programu zacat venovat nedostupny. verim tomu ze je tu kopa ludi ktory su sikovny nemaju proste take zazemie aby si mohli nieco take dovolit.A ak chcem byt dobry musim robit s tym najlepsim co PS vo svojej kategorii asi je.
Myslim si ze ak si tento program niekto osvoji a bude sa mu chcit venovat profesionalne bude si ho musiet raz ajtak kupit. mozno to neni fer, ale svet neni fer takze by som zato nikoho neodsudzoval. nech si kazdy pomoze ako vie.
Samozrejme musi ratat s tym ze zato moze niest nasledky.
 
Ultra TXF
2009-05-19 10:54:45
príspevok od: PeterMarek
Pán kolega, čítajte pozorne! Čo z toho bola invektíva? A čo z toh bola nevhodná invektíva? Použil som Váš algorytmus morálneho relativizovania.Od tolerancie porušovania práv týkajúcich sa autorských práv a tolerovania krádeží je k tolerancii inách nelegálnych aktivít iba krok. Komunista Che z Vášho profilu, podobne ako iní komunisti mali tiež ´špecifický´ vzťah k súkromnému vlastníctvu. Tak čo? Budete po kradnutí sw aj znárodňovať? Ale máte právdu ukončime túto debatu. S anonymnými frikulínmi nedebatujem...
Nie som váš kolega,ani komunista,ani fašista .Nieviem čo je frkulín,takže sa k tomu nemôžem vyjadriť.
Ak chcete silou mocou rýpať,tak si zoberte paličku a vybehnite na dvor,možno sa vám uľaví.
 
Ronn
2009-05-19 10:55:28
príspevok od: julo kotus
Aj ja som zástancom rozumných cien, preto nejdem do predraženej reštaurácie, nenakupujem u Versace-ho, nemám imidžové auto... Ale keď nechcem alebo nemôžem investovať do drahého softvéru, nestiahnem si crack ale použijem lacnejšiu verziu, trebárs aj od tej istej spoločnosti. :)
to mozeme diskutovat do aleluja, pretoze v predrazenej restauraci a u versaceho platis za znacku, kdezto inde mozes mat rovnaku kvalitu za nizsiu cenu.
A je mi nad slnko jasnejsie ze nelegalny softver je protizakonny. Lenze moralna rovina tohoto problemu nie je taka ciernobiela ako si myslis, na tych prikladoch som sa to snazil vysvetlit. Tiez sa nemozes stavat v diskusii na stranu ktora mi oponuje, ked mas v pc nelegalne stiahnute mp3. Akoby si v tej drahej restike ukradol misku znacky vesace a hovoril mi pri tom aby som tam nechodil jest ked na to nemam. To ze sa snazis prezentovat nejaky nazor ale v skutocnosti nelegalne pocuvas Britney Spiers, mi pride ako jedno prislovie ´Vodu kaze, vino pije´ (neber to v zlom, nic osobne)

Proste tak ako sa to tebe zda jednoznacne: je to mimo zakon, ide o kradez co je samozrejme nemoralne
Tak take jednoznacne to u mna s tou moralkou nie je, pretoze pozaduju za to nadpriemerny zisk, ktory im neprinalezi. A ja im ziadnu skodu nesposobim, pretoze ak by som nemal moznost to nelegalne stiahnut aj tak si to od nich nekupim, tak ci tak peniaze odo mna neuvidia. Kdezto v profesionalnom vyuziti je to o inom, bud to si to profik pre svoju pracu bude musiet kupit alebo to nelegalne stiahne cim spolocnost prichadza o peniaze.

 
masto
2009-05-19 11:12:14
Včera som tipol 75 komentov už teraz ich je 106 a očividne sú názory veľmi polarizované. No mňa by skôr zaujímala posledná veda príspevku Juka Kotusa
´A prečo ho nekradnúť?

Máme pre vás nielen vysvetlenie, ale aj riešenie, ktoré čoskoro zverejníme. Kým sa tak stane, sme zvedaví na váš názor. ´
 
julo kotus
2009-05-19 11:16:56
Takže nikto nikomu nič nemôže vytknúť ani vyčítať, lebo každý raz urobil chybu??? Napísal som, že mám ešte pár MP3, ktoré riešim a ktoré aj tak nepočúvam, lebo svoje obľúbené kapely (určite nie Britney :)) podporím kúpou originaleho CD. Áno, medzi CD v aute sa nájde ešte jedno-dve, ktoré nie je legálne zakúpené, a ktoré pri najbližšj príležitosti zruším, lebo ich aj tak nepočúvam, takže môžem sa postaviť na stranu, ktorú uznám za vhodnú. A nie je to tá Tvoja. Je to o osobnom postoji, aj o priznaní si chyby a o zmene, ktorú každý z nás môže urobiť.

Aha, to že si to stiahne neprofesionál, tak spoločnosť neprichádza o peniaze? A keď si to stiahne profesionál, tak už prichádza??? Snáď to spoločnosť niekde uvádza, že na domáce použitie je soft legálne stiahnuteľný a cracknuteľný? Jednoducho keď na TO NEMÁM, TAK TO NEKÚPIM. Kúpim si lacnejšiu verziu. Ani luxusných aút sa nepredá toľko, čo škodoviek. Keď zistí Adobe, že PS nemá kto kupovať, tak bude musieť s cenou niečo urobiť, alebo ponúknuť alternatívu pre tých, ktorí nechcú používať najlepší softvér. Ale prečo by som mal používať najlepší nástroj na úpravu úplne bezplatne? Zvlásť, keď tá istá spoločnosť ponúka iné alternatívy?
 
julo kotus
2009-05-19 11:17:42
Čoskoro... :)
 
Ultra TXF
2009-05-19 11:30:48
príspevok od: Ultra TXF
Nie som váš kolega,ani komunista,ani fašista .Nieviem čo je frkulín,takže sa k tomu nemôžem vyjadriť.
Ak chcete silou mocou rýpať,tak si zoberte paličku a vybehnite na dvor,možno sa vám uľaví.
Ja som tým všetkým len chcel povedať,že je to o možnostiach internetu a možnostiach postihu,resp.eventuálnych následkoch pre ´sťahovača´ .
Je to nelegálne,nemorálne,zlé,všetci by sa mali hambiť.OK.
Nespájajme s tým dokola auto,reštauráciu,Versaceho.Drahé auto ,drahú košeľu nemáš ,obed s kaviárom za 300 euro si nedáš,lebo to nie je možné pokiaľ na to nemáš.
Ale z netu si bezplatne (teda platíš za prenos dát)stiahneš čokoľvek.Ale auto nie a ani pizzu.Preto je to tak rozšírené,pretože sa to nedá postihovať,to som tým chcel povedať.Aj v tomto okamihu frčia servery a sťahujú sa milióny pirátskych filmov,hudby,softu....
Okrem toho pojem morálka menil svoj obsah tak ako sa vyvýja spoločnosť od veky vekov a je veľmi flexibilný,viacmenej si ho spoločnosť upravuje podľa svojich potrieb.Aj teraz sa stretávame v živote s vecami ,ktoré by pred 10,20,30,100 rokmi boli nepredstaviteľné a dnes sú normou.Rovnako za 20 rokov budú morálne hodnty iné ako teraz.
 
Duny
2009-05-19 11:50:45
V skorsom prispevku to Zelovoc vystihol.
Citujem ´priklad: ak by si dokonale ovladal gimp a pouzival ho uz napr. 8 rokov a stacil by ti na
vsetky potrebne upravy, kupoval by si si photoshop za 1000EUR?
priklad: ak by si nepoznal gimp, pouzival photoshop 8 rokov na cierno a zacal sa zivit
fotografovanim, kupil by si si licenciu alebo zacal sa ucit pouzivat gimp? urcite by si
kupil photoshop pretoze by si nemal cas na ucenie a spoznavanie programu ktory vyzera a
ovlada sa inak. dal by si tych 1000EUR a venoval cas praci. ´
A nehovorte mi, ze to tak u niektorych uzivatelov nieje, netvrdim, ze na 100% ale z casti ano.
Keby som pouzival trebars volny Gimp, ovladal ho a zacal s nim zarabat tiez by som sa vykaslal na kupu PSze 1000€.
Ale ked zacnem pouzivat PS aj ked nelegalny je tam sanca, u kazdeho ina, ze si ten soft casom kupim.
V mojom pripade je to momentalne tak s NX2. Priznam sa, mam nelegalny, ale keby som nemohol mat tento nelegalny ani neuvazujem kupit legalny. Teraz ked vidim aky je, dobre sa mi s nim robi tak ho urcite kupim, jednak kvoli updateom a pretoze som Nikonista a chcem ho.
Verim tomu, ze pokial by sa uplne zabranilo sireniu nelegalneho soft tak zisky spolocnosti Adobe, Microsoft a inych by nestupali.
Vezmite si trebars uzivatelov nelegalneho Windows, kopec z nich preslo na legalny lebo im vyhovoval, nezacali pouzivat Linux lebo je zadarmo.
Keby od zaciatku pouzivaly operacny system, ktory je zadarmo na Win by ani nemrkli. Poznam takych.

 
Kusko
2009-05-19 11:59:54
Nie tato diskusia nahodou iba sucastou inzertnej dohody s Adobe? To, ci si ludia za hocijaky soft budu ochotni zaplatit, zalezi len na tom, co dostanu ako protihodnotu za danu cenu. Adobe moze mat tri strategie. Bud cenu spristupni natolko, ze sa ti neoplati mat cracknutu verziu (vid ine foto programy v cene do 100$, alebo si da dorazny pozor, aby sa ich soft nedal lahko piratsky sirit. Alebo vytvori taky produkt s downloadami, za ktory si ludia radi priplatia. Ani jedno sa im vsak podla mna velmi nedari...
 
anton julény
2009-05-19 12:02:54
Aj duševné vlastníctvo je vlastníctvo. Nemá síce hmatateľnú podobu, ale je. A jeho krádež nehmotného vlastníctva je vždy krádež. A mnohé morálne hodnoty sa nemenia vôbec, jednou z nich je privlastňovanie cudzej veci alebo práv. To že ich porušenie nemá kto postihovať kvôli ich rozsahu neznamená, že je to v poriadku.

Kupujem si CD a DVD aj z iného dôvodu. Chcem mať na DVD filmy, ktoré sú ešte v archívoch a nie sú peniaze na ich reštaurovanie. Kupujem si soft, lebo ma na jednej strane živí, na druhej strane verím, že výrobca aj na základe mojich požiadaviek ho vylepší tak, aby som robil efektívnejšie. Platím za licencie, na SW, ktorý používam na svojom serveri, lebo si myslím, že ďalšie verzie budú bezpečnejšie, lepšie. Používam open source, lebo si myslím, že môžem prispieť k schopnosti týchto programov konkurovať licenčným SW, čo môže v konečnom dôsledku znamenať ich zlacnenie.

V zásade platí zákon zachovania problémov. Ak platím za SW, tak nemusím žiť v strachu pred odhalením, nemám problém s podporou, nemusím crackovať SW a dávať pozor na vírusy, trojské kone a podobne.
 
Ultra TXF
2009-05-19 12:18:50
Súhlasím,aj ja mám legálny softvér,legálny foto a video editor,legály antivirák......nemal som to od začiatku,to je pravda,ale som tak lenivý sťahovať cracky na upgrady ,že som si kúpil orig.verzie.Ale podieľa sa na tom lepšia finančná situácia a určite nie morálka :)
Ale mám kamošov,čo sa mi smejú,lebo majú všetko kraknuté,aj antivirák,aj jeho upgrady,aj kraky krakov :) A pozerajú na mňa úkosom,či som úplne v poriadku :)
Som pre nich moralista ....chcem tým povedať,že hlavný prúd je niekde inde,nakoniec o tom svedčia milóny pirátskych verzií všetkého od hudby až po soft.
 
Mikael
2009-05-19 12:37:06
zoberte si taky priklad, nejaky mlady student, dajme tomu ze sa zaobera grafickym dizajnom si hlada nejaku pracu pre zaciatocnika v tomto odvetvi.
V kazdej firme chcu od takych ludi co sa o to miesto uchadzaju aby vedeli pracovat v programe photoshop, illustrator, indesign, corel a plno dalsich. nato aby sa s tymito programami mohol naucit robit by potreboval niekolko tisic eur. cize taketo povolanie je len pre ludi s velmi bohatym tatkom alebo alebo si musi pockat tak do 30 nez si mozes taketo veci kupit a potom sa v nich zacat ucit pracovat. zda sa vam vsetkym co ste proti nelegalnym softom toto moralne?
 
Daniel.U
2009-05-19 12:43:26
jeden kamarat ma penazi dost, je to vidiet hlavne podla toho co vsetko pokupi. Do pocitaca nastrkal vsetko najdrahsie co sa dalo, ale kupit windows su podla neho ´brutal vyhodene peniaze´. Uz bez ohladu na moralku, etiku, krestasnske presvedcenie a neviem co este je toto zmyslanie Slovaka.
 
Daniel.U
2009-05-19 12:48:09
Pre studentov su Adobe produkty za smiesny peniaz. Len to chce aj trochu porozmyslat a otvorit oci. A ked spominas bohateho tatka, tak je to tak, bez bohateho tatka sa vela odborov da studovat len tazko. Treba sa s tym zmierit
 
Mikael
2009-05-19 12:48:13
príspevok od: Daniel.U
jeden kamarat ma penazi dost, je to vidiet hlavne podla toho co vsetko pokupi. Do pocitaca nastrkal vsetko najdrahsie co sa dalo, ale kupit windows su podla neho ´brutal vyhodene peniaze´. Uz bez ohladu na moralku, etiku, krestasnske presvedcenie a neviem co este je toto zmyslanie Slovaka.
tak to si myslim ze je len absolutne nepochopitelne zmyslanie tvojho kamosa, keby uz som nemal mat nic legalne ale ten windows urcite, ulahci to kopec starosti a navyse sa nepohybuje v takej cenovej relacii aby som si nemohol nieco prihodit ked uz si kupujem PC
 
Ultra TXF
2009-05-19 12:49:24
Keď sme tak už rozbehli,nepozná niekto nejaký server,odkiaľ by sa dal stiahnuť nejaký kvalitný statív...tripod i monopod aj s guľovou hlavou ?
diki
 
duroslav
2009-05-19 12:50:32
Však sú tu študentské licencie za zlomok ceny. Ak sa chce nejaký študák tomu seriózne venovať, tak by nemal mať problém tých pár desiatok eur za to zaplatiť. Ide o to, že zaplatíš ja neviem 60EUR za študentskú licenciu na PS, čo sa ti v budúcnosti niekoľkonásobne vráti v podobe zárobku.
Keď sa chceš hociaké remeslo dobre naučiť, tak musíš do toho niečo investovať. Vzdelanie ako také vždy niečo stojí. Nepadne ti to z neba zadarmo.
 
Mikael
2009-05-19 13:14:21
jj uznavam som myslel ze je to ajtak drahe ale napr:
http://mzone.sk/produkt/adobe-creative-suite-3-web-premium-studentska-licencia
tie ceny su celkom dostupne takze priklad so studentom nebol dobry. Ja som tym len chcel povedat tolko ze sa mi zda nemoralne aj to ze si to niekto moze dovolit a niekto nie.
 
zelovoc
2009-05-19 13:15:03
len uvediem zaujimavy link:
rozhovor s BSA: http://www.zive.sk/Spytajte-sa-BSA-na-to-co-vas-zaujima/default.aspx?discussions=1&id_discussion=14&uid=7a71aaa8-3e66-46aa-93db-e02453a1e362
 
2009-05-19 15:06:39
este vas to bavi? :-D :-D :-D
 
bleky
2009-05-19 15:10:13
ja som asi tvoj pripad, tiez mam softwer od Canonu, a mam aj PS3 ale ho vela nevyuzivam, mozno nejake retuse a tak. tiez sa to ucim. vela sa tu teoretizuje, kazdy mysli dobre, malo by sa kupovat, ale situacia je taka aka je a tak skoro sa to nezmeni, zial. caute
 
bleky
2009-05-19 15:18:18
velmi si ma pobavil, diki
 
Ronn
2009-05-19 16:12:14
Julo ja nespochybnujem protipravnost celej veci. Ale uviedol som uz dost prikladov toho preco sa mi to zda nemoralne aj z druhej strany. Lenze ked oni na moralku kaslu, preco by som sa nou ja mal zaoberat prave koli nim.
Kazdy vie ze nelegalny soft je mimo zakon a s tym nesie aj zodpovednost. A dobre si napisal ´KED NA TO NEMAM, TAK TO NEKUPIM´ tym sa totiz riadi vacsina tych co pouzivaju program nelegalne :)
PS sa da pouzivat aj legalne a zadarmo, ved je 30dnova tiral verzia ;)
 
IO-NR
2009-05-19 16:42:31
príspevok od: bleky
ja som asi tvoj pripad, tiez mam softwer od Canonu, a mam aj PS3 ale ho vela nevyuzivam, mozno nejake retuse a tak. tiez sa to ucim. vela sa tu teoretizuje, kazdy mysli dobre, malo by sa kupovat, ale situacia je taka aka je a tak skoro sa to nezmeni, zial. caute
Nj, len tak bez praxe s programom sa clovek nic nenauci,...a dostat sa k PS je pre vzhladom k cene nemozne ....(a to mozno buduceho profika = ich zakaznika)
 
bleky
2009-05-19 16:47:28
príspevok od: IO-NR
Nj, len tak bez praxe s programom sa clovek nic nenauci,...a dostat sa k PS je pre vzhladom k cene nemozne ....(a to mozno buduceho profika = ich zakaznika)
ja pracujem ako grafik, takze nieco viem porobit, ale treba vela skusat. je tych finesov vela a nie vsetky vyuzijes. ja som spokojny s tym sw od canonu. naozaj. cau a pekny den
 
Mikael
2009-05-19 19:57:11
http://iserialy.sk/south-park/7seria-south-park/south-park-9diel-christian-rock-hard/ pre odlahcenie doporucujem si pozriet, tento diel sa vyjadruje z velkou mierou nadsadzka k nasej teme :D
 
bandzi
2009-05-19 20:45:20
Presiel som ebay aj rozne bazary. Porsche aj Profesionalnu digitalnu zrkadlovku si viem bazarovo kupit za zlomok povodnej ceny. Preco to nie je tak aj so softwarom? Preco je aktivacia software viazana vzdy na jeden pocitac? Kludne by som si kupil napriklad taku CS2 za 100-200 eur. Nemusim mat vzdy najnovsiu verziu.
 
vilkoo
2009-05-20 08:22:08
vsetko je to o praxi a skusenostiach pokial ti niekto neukaze popr.na PS nejake triky tak na nich neprides ,moj nazor je ze treba zacat s Free a tam sa ucit ,a postupne si pozhanat nejaky plateny soft ,ktory by vyhovoval a pokracovat v nadobudani skusenosti.zacat Picassom a potom prejst na Gimp, a potom na Zoner a sa samo sa to potom ukaze .
 
2009-05-20 08:34:15
jezis mate problemy s licenciami na Photoshop ??? tu ho mate free a nemusite ani nic stahovat ;)

https://www.photoshop.com/express/landing.html
 
dodo_bb
2009-05-24 20:23:58
Mikael, Tvoj príklad je úplne scestný. To ak budú chcieť od študenta znalosti angličtiny alebo nemčiny, tiež si ich stiahne z internetu? Alebo vodičský preukaz - je to nepravodlivé, že sa nedá stiahnuť a craknúť z internetu zadara? Veď by nikomu škoda nevznikla, ak by si ho napríklad vytlačil na laserovke. Veď ho chce chudobný študent a potrebuje ho, aby mohol zarábať bubáčiky... Inak rada pre Tvojho študenta - nech si zájde do najbližšej grafickej firmy a ponúkne sa, že tam bude tri štyri mesiace robiť zadarmo, ak ho naučia ovládať photoshop. Ver, že nájde takú...
 
samo
2009-05-25 09:13:57
Suhlas s bandzim, preco nie je mozne kupovat ´second-hand´ software? Preco sa tomu vyrobcovia tak brania?
 
duroslav
2009-05-25 11:16:43
Nie som si istý tým, že to nejde. Najproblémovejšie sú OEM licencie, ktoré sú skutočne viazané na jedno konktrétne PC. Najčastejšie sú takto postihnuté operačné systémy. Užívateľom sa to síce nemusí páčiť, ale OEM licencia je lacnejšia než krabicová verzie, takže je to niečo za niečo.
Viem však o prípadoch (nespomeniem si presne, čo to bolo za SW), kedy sa licencia previedla z jednoho užívateľa na iného a bolo. Vyžadovalo to síce trochu komunikácie mailami a telefónom, ale nakoniec to išlo.
 
Vlad
2009-08-04 08:57:09
Páči sa mi táto diskusia. Ja osobne tiež nie som úplne svätý, boli tu spomínané mp3, filmy atď. Programy mám v pc však už všetky legálne. Na grafiku Zoner. Zaujímalo by ma, či by všetci, čo akýmkoľvek možným spôsobom obhajujú, alebo ospravedlňujú nelegálny softvér, stáli za svojím, keby im niekto ich fotky, alebo ich prácu predal za svoju a zarábal na nej. Len si predstavte vlastnú fotku, alebo službu - neviem kto, kde všade pracuje - ktorá by bola napríklad zadarmo. Taký taxikár. Skúste mu povedať, že ste na podpore a tých 10€ nedostane... Alebo fotograf na svadbe... však sa najedol a napil, nie? Tak čo ešte pýta peniaze...
 
fuuzi
2009-08-25 22:40:22
narychlo by som odporucil program FAST STONE IMAGE VIEWER http://www.faststone.org, je FREE. portable - da sa spustat priamo z kluca. je tam celkom rychla zakladna editacia fotografii. Je to nieco ako acdsee, alebo irfan, ale ja som si ho zamiloval. hromadna uprava / resize, crop, rename, farebnost, svetlost, sitost.
 
Gabko
2009-09-04 21:49:11
príspevok od: vilkoo
vsetko je to o praxi a skusenostiach pokial ti niekto neukaze popr.na PS nejake triky tak na nich neprides ,moj nazor je ze treba zacat s Free a tam sa ucit ,a postupne si pozhanat nejaky plateny soft ,ktory by vyhovoval a pokracovat v nadobudani skusenosti.zacat Picassom a potom prejst na Gimp, a potom na Zoner a sa samo sa to potom ukaze .
Tak je ! Ja s Tebou súhlasím.
 
Strhak
2009-09-04 22:21:34
príspevok od: dodo_bb
Mikael, Tvoj príklad je úplne scestný. To ak budú chcieť od študenta znalosti angličtiny alebo nemčiny, tiež si ich stiahne z internetu? Alebo vodičský preukaz - je to nepravodlivé, že sa nedá stiahnuť a craknúť z internetu zadara? Veď by nikomu škoda nevznikla, ak by si ho napríklad vytlačil na laserovke. Veď ho chce chudobný študent a potrebuje ho, aby mohol zarábať bubáčiky... Inak rada pre Tvojho študenta - nech si zájde do najbližšej grafickej firmy a ponúkne sa, že tam bude tri štyri mesiace robiť zadarmo, ak ho naučia ovládať photoshop. Ver, že nájde takú...
Zaujímavý to článok, ja mám aj doma len legálni a pánovi študentovi odkazujem že za tích podmienok ho prijmem. Bude robiť pod grafikmi komerčné veci ;-)
 
o2so3
2010-05-01 21:48:40
Hmmm... niekde v 1/3 som prestal čítať.
Ak nemám na lístok do autobusu, znamená to že nemám ísť do práce?
Ale na druhej strane ak mám fotku ktorú mi niekto ukradne z pc a začne na nej zarábať to by sa mi tiež nepáčilo.
Určiť stred? Je to ako ukázať bod v strede.
Preto treba obrátiť uhol pohľadu.
Druhá strana mince je naša netrpezlivosť a rozmarnosť.
Koľký z vás si na aparát alebo na veľa iných vecí požičali?
Prečo na SW nie? Veď je to vec ktorá vám može dať prinajmenšom to čo obyčajný MP3 prehrávač či telka a ak boh dá možno aj viac ak sa vaše foto bude zlepšovať.
 
iiii
2010-05-01 23:15:24
Tiež som to niekde v polovici zabalil... už tá debata išla niekam mimo...
Ale dám do pléna moju čerstvú skúsenosť : Nedávno som kúpil NX2/Mac OS X. Po pár dňoch som zistil , že na iMacu je nepoužiteľný (po 5-10 minútach jednoducho padá). A páni z Nikonu len skonštatovali, že o probléme inžinieri v Japonsku vedia a že na tom pracujú. Problém ale je, že ja na tom teraz nemôžem pracovať...
Tak a teraz skúste uhádnuť, či si ešte niekedy kúpim nejaký soft od Nikonu...
 
lgsvgh
2010-10-23 08:13:18
Nie tak dávno som používal cracknutý softvér Vegas 7 na video. Neskôr som sa dostal k tomu istému softvéru za 100,00 €, celkom prijateľná suma, čo bolo porovnateľné možnosťami softvéru. Tak sa nemôžeme diviť, že softvér sa bude kradnúť.
 
Dying_Dream
2012-05-17 18:29:02
doporučujem pozrieť nový GIMP 2.8, tam už konečne aplikovali mnohými očakávaný PS-like interface
 
Artpraktik
2012-05-17 21:54:17
S čistým svedomím môžem povedať, že za posledných pár rokov nemám žiadny soft nelegálny. V starom počítači ktorý používajú prakticky už iba deti by sa ale niečo určite našlo. Riešim to kompromismi: Sú pre mňa Adobácke programy nedostupné? - používam Zonner, základnú verziu Pinacle studio, Smart security má prijateľnú cenu, kancelársky balík kupujem k novej zostave s legálnym OS, s tým vydržím (s drobnými vylepšeniami) cca 5 rokov. Je pravda, že mi robilo problém prejsť z Corelu a Photoshopu na slabšie nástroje, ale na to k čomu to potrebujem mi to postačuje. Som presvedčený, že legálny softvér bol pred pár rokmi pre svoje ceny a absenciu lacnejších alternatív doslova nutnosťou, že by bolo dobré pre menej náročných spotrebiteľov mať možnosť využívať starší soft za zlomkové ceny, ako sa tu už mnohí vyjadrili. Je to však o prioritách a možnostiach. Mám medzi "pirátmi" priateľov - je to ich vec ako používajú či využívajú dostupné možnosti. Nie sú z toho vždy len a len výhody...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia