Hore

Luminar 2018 VI. - Essential

V Luminari 2018 sme sa naučili základné vyvolanie RAW-u a aj prevod do odtieňov šedej. Filtre, ktoré sme použili, nájdete v katalógu filtrov v skupine Essential, čiže v skupine základných filtrov. V tejto časti seriálu o Luminari si preberieme zvyšné filtre zo skupiny Essential.

Accent - AI Filter

Prvým filtrom v skupine je AI Filter, ktorý využíva umelú inteligenciu (artificial intelligence). Filter analyzuje fotografiu a vykoná automatické úpravy. Je to najľahší spôsob, ako upraviť fotografiu. Jediným parametrom nastavenia filtra je jeho celková účinnosť (boost) v rozsahu 0-100%.

Saturation/Vibrance

Tento filter má dve podobné funkcie, ktorými sa nastavuje sýtosť farieb. Rozdiel medzi nimi je v tom, ktoré farby ovplyvňujú. Saturation ovplyvňuje všetky farby, bez rozdielu. Smerom do plusu pridávate saturáciu, smerom do mínusu saturáciu uberáte. Pri nastavení na -100 bude fotografia úplne desaturovaná, čiže čiernobiela. Vibrance pracuje s farbami citlivejšie, preto ju osobne uprednostňujem pred funkciou Saturation. Vibrance ovplyvňuje len menej saturované farby, tie výrazne neupravuje.

Structure

Ako napovedá názov tohto filtra, pracuje so štruktúrou. Na to používa funkcie nastavenia zreteľnosti (clarity) a mikrokontrastu. Filter má tri parametre. Amount ovplyvňuje viditeľnosť detailov. Smerom do plusu štruktúry zvýrazňuje, do mínusu ich potláča. Ďalšími parametrami sú Softness a Boost. Softness ovplyvňuje mäkkosť difúzovania, Boost je nastavenie celkovej účinnosti filtra. Ak Softness posúvate doľava, bude efekt rozostrenia detailov výraznejší, smerom doprava je nastavenie globálnejšie a prirodzenejšie.

Nemám pre vás univerzálne odporúčanie nastavenia. Záleží na konkrétnej fotografii a na tom, aký efekt chcete dosiahnuť. Zvýraznenie štruktúr využijete napr. na fotografiách krajiny a architektúry. Potlačenie štruktúr zase v portrétnej fotografii, tu má filter soft efekt.

Filter Structure sa používa najmä na zvýraznenie detailov v krajinárskej fotografii.

Tone

Tento filter do istej miery duplikuje filter RAW Develop. Slúži na nastavenie jasu a kontrastu. K dispozícii máme 7 parametrov. Exposure slúži na nastavenie expozície, rovnako ako funkcia +/- na vašom fotoaparáte.…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia