Hore

Keď vás nebaví nastavovať postprocesing, kúpte si mobil

Väčšina pokročilých fotoaparátov končí v rukách užívateľov, ktorí sa vlastne fotografii nechcú venovať. Nemajú záujem intenzívne sa vzdelávať, prenikať do tajov fotografie, využívať jej možnosti, upravovať fotografie v počítači.

Len dúfajú, že fotoaparát za nich všetko urobí sám a fotky budú výborné, veď predsa je to poriadny fotoaparát a nie nejaký kompaktík. Prekvapujúco aj tu na ephoto.sk sú fotografi, ktorí by chceli, aby to za nich všetko odmakal fotoaparát. Len stlačiť spúšť a na karte by mali byť krásne, upravené fotografie. Tak to vo svete pokročilých fotoaparátov nechodí. S nimi musíte vedieť pracovať. Podľa situácie voliť rôzne postupy. Musíte ovládať postprocesing, aby ste zo surového RAW-u vybrúsili drahokam. Postprocesing musíte ovládať, aj keď fotografujete do JPG. Možnosti nastavenia fotoaparátu sú obmedzené. Že sa vám s fotením a fotkami nechce paprať? Tak to budete sklamaní. Miesto fotoaparátu fotografujete pokročilým smartfónom.

Aj vám sa stáva, že si niečo naraz odfotíte telefónom a fotoaparátom a na displeji telefónu je fotka krajšia ako na displeji fotoaparátu? Dnes je tomu tak. Výrobcovia mobilov sa predháňajú v tom, ktorý bude lepšie fotografovať. A nespočíva to len v tom, kto ponúkne viac fotoaparátov s lepšími parametrami. To najdôležitejšie sa deje vo vnútri. Výrobcovia chcú, aby ste “dokonalé” fotografie robili bez toho, aby ste museli ovládať fotografické workflow. Len odfotiť a žasnúť nad tým, ako to že fotografia je krajšia ako skutočnosť. Vôbec to neodsudzujem, pre väčšinu je fotoaparát (mobil) len obrazový zápisník, ktorým dokumentujú svoj život. A keď im niekto pomôže urobiť lepšie fotografie, treba mu za to poďakovať. Prečo je taký rozdiel medzi výstupom fototelefónov a fotoaparátov?


Zrkadlovka alebo bezzrkadlovka odfotí scénu takú, aká je a aký má snímač potenciál. V reále bola scéna krajšia. Je na fotografovi, aby pri spracovaní zo surového RAW-u vyvolal peknú fotografiu.


Kvalitný fototelefón využívajúci strojové učenie (AI) použije viacnásobnú expozíciu a lokálne spracovanie obrazu. Fotografia je oveľa ľúbivejšia, ako surový záber z pokročilého fotoaparátu.


Ak to viete a máte čas, z fotoaparátu vždy získate kvalitnejšie zábery.

Výrobcovia fotoaparátov sú konzervatívni. Rôzne automatické funkcie vám majú pomáhať, ale vy sa máte do procesu aktívne zapojiť. Minimálne si aspoň naštudovať návod, aby ste vedeli ovládať základné funkcie. Videl niekto návod k telefónu? Kto by sa obťažoval jeho čítaním? U mobilov sa neráta s aktívnym prispením užívateľa. Aj vo fotoaparátoch mávame automatiku, tak prečo z nich nejdú také fotky ako z mobilov? Odpoveďou sú špeciálne režimy fotenia a postprocesing, ktoré užívateľ ani nezaznamená. Mobily sú vlastne výkonné vreckové počítače, ktoré môžu využiť veľký výpočtový výkon pri snímaní a úprave fotografií. Nerobme si ilúzie, fotoaparáty v mobiloch majú ďaleko od poriadneho fotoaparátu. Malé snímače, mrňavé šošovky. Treba veľa trikov, aby fotky vyzerali dobre. Mobily používajú pokročilé techniky, ktoré sa učia fotografi až po mesiacoch, či rokoch.


Leica/Neleica, do plochého tela sa zmestí len malý snímač a malá optika. Softvér musí kompenzovať pomerne veľké chyby optiky a obmedzený potenciál snímačov.

Kombinovanie záberov z viacerých fotoaparátov

Dnes je štandardom, že vyššie modely fotomobilov majú niekoľko fotoaparátov. Informácie z nich dokážu kombinovať nielen za účelom simulácie transfokácie (zoomu). Môžu využívať zábery pre potlačenie šumu. Alebo zábery použijú na zistenie priestorovosti scény, vďaka čomu dokážu softvérovo napodobniť malú hĺbku ostrosti s pekným bokehom. Dokonca sa môžete s mierou rozostrenia pohrať aj dodatočne.


Mobily dokážu softvérovo napodobniť bokeh a malú hĺbku ostrosti. Využívajú údaje z viacerých fotoaparátov, aby zistili priestorovosť scény.

Viacnásobná expozícia

Mobily dokážu v priebehu zlomkov sekundy urobiť množstvo fotografií tak, že si to užívateľ ani neuvedomí. Aj na fotoaparátoch máme rýchle sériové zábery a bracketing, ale musíme to nastaviť a určite to nepoužívame stále. Plní to kartu, fotky musíme spracovať, sú to špeciálne techniky, ktoré nie sú určené pre bežné fotenie. Mobily si ale týmto pomáhajú pri kompenzácii slabších parametrov snímačov. V prvom rade je to zlepšenie dynamického rozsahu technikou HDR. Ďalej sa viacnásobná expozícia využíva pri nočných záberoch, pre zlepšenie expozície a zmenšenie množstva šumu. Všetko sa to deje bez toho, aby užívateľ o tom vedel.


Scéna s veľkým dynamickým rozsahom, pre mobil žiaden problém. A nie je to kvalitou snímača.


Pamiatka na peknú hotelovú izbu. S fotoaparátom by som riešil citlivosť, prípadne statív a samozrejme postprocesing v počítači. Mobil to zvládol na jedničku, bez akéhokoľvek nastavania a dodatočných úprav.


Nočný režim iPhonu 11 Pro (vpravo). Skvelý výsledok pre užívateľa, ktorý sa do fotografovania nevyzná.

Strojové učenie

Budúcnosť spracovania fotografie je v strojovom učení. V mobiloch začína byť bežná. AI analyzuje každý pixel i celkový obsah záberu. Dokáže lokálne zvýrazňovať štruktúry a textúry, potláčať šum, upravovať pleť, lokálne pracuje s farbami a jasom. Možnosti sú prakticky neobmedzené. V budúcnosti bude bežné, že si na fotografii krajiny vymeníte oblohu, zmeníte farebnú atmosféru, pri portrétoch urobiť fotografovanú osobu krajšiu a mladšiu a to bez znalosti postprocesingu. Ide to aj u fotoaparátov, ale musíte postprocesing ovládať, alebo mať program s AI, napr. Luminar Skylum 4. Aj keď ho máte, ale musíte s ním pracovať v počítači, fotoaparát to za vás neurobí.


Predstavenie funkcie Deep Fusion (iPhone 11). Toto všetko môže telefón urobiť pre dobrý záber bez toho, aby ste o tom vedeli.


Strojové učenie v praxi.

RAW v zálohe

Niekoľko rokov dozadu fotografi vyhľadávali mobily, ktoré dokázali ukladať zábery vo formáte RAW. Dokážu to aj dnešné vyššie modely. S tým, ako sa zlepšuje interné spracovanie záberov priamo vo fotoaparáte, ustupuje využitie RAW-u. Prečo by ste mali strácať čas postprocesingom, keď telefón tak výborne urobí svoju prácu? Ak chcete mať fotografický proces plne pod kontrolou, od nastavenia fotoaparátu až po finálny postprocesing, je rozumnejšie fotografovať fotoaparátom. Samozrejme fotiť do RAW aj v mobile má stále zmysel, ak chcete využiť plný potenciál snímača. Niekedy nepomôžu žiadne vychytávky mobilu a najvyššiu kvalitu dosiahne len skúsený užívateľ ovládajúci spracovanie RAW.


Keď si mobil nevie poradiť, môžete vždy prevziať kontrolu a upraviť záber z formátu RAW.

Záver

Zatiaľ mobily vedú vo využívaní pokročilých technológií snímania a spracovania obrazu. Neustále posúvajú hranice toho, čo sa dá s obmedzenými fotomodulmi (snímač + objektív) nafotiť. Využívajú vysoký výpočtový výkon a pokročilé spracovanie obrazu, vrátane využitia strojového učenia. Nemá zmysel sa zapodievať tým, či je to ešte fotografia. Hlavná je spokojnosť užívateľa, ktorý chce mať pri sebe zariadenie, ktoré fotí lepšie a jednoduchšie, ako fotoaparát.

Ak sa rozhodujete, či si kúpite mobil alebo amatérsky fotoaparát, zamyslite sa nad tým, čo ste ochotný pre dobrú fotografiu urobiť. Väčší snímač fotoaparátu a možnosť výmeny objektívov môžu byť lákavé vzbudiť pocit, že z fotoaparátu budú fotografie lepšie ako z mobilu. Potencionálne áno. Musíte sa ale naučiť fotiť a vedieť fotografie spracovať. A aj keď ste toto ochotný robiť, fotoaparát nebudete mať vždy pri sebe a nebude tak pohotový, čo sa týka publikovania záberov. Naviac fotoaparát nefunguje ani ako album fotografií a videí.

Týmto vás nechcem odrádzať od kúpy fotoaparátu. Fotografia je krásny koníček. Mali by ste ale rozlišovať medzi spomienkovou fotografiu a fotografiou umeleckou. Akokoľvek dobrý mobil nikdy nenahradí pokročilý systémový fotoaparát. Je ale praktickejší pre 95% užívateľov, ktorí chcú obrazovo zaznamenávať svet okolo seba.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
LaHr
2020-05-06 07:41:15
Pekne zhrnuté. Tiež som najskorej hľadal mobil čo vie fotiť do RAW, lebo som chcel len trochu poupravovať fotky. Ceny ale boli astronomické aj za používaný kus. Lacnejšie vyšiel používaný EOS 550D.... a tak som tu
 
krispin.pucinko
2020-05-06 09:36:55
Ja som velmi sklamany z toho ze vyrobcovia fotoaparatov sa stale tvrdohlavo drzia iba dvoch vystupnym formatov (raw a jpeg). vyrobcovia ako Fuji a Panasonic investovali velke peniaze do kvalitnych jpeg enginov ale vyuziva len vlemi malo kto, pretoze to nevedia skombinovat s rawom.
Ked uz LR a Zoner vedia robit neintruzivne upravy tak ze vytvori vlastny file s nastaveniami tak nevidim technicky dovod preco sa takyto postup nemoze pouzit aj priamo vo fotoaparate a nasledne to cele s nastaveniami importnut to LR. takto by bolo mozne vyuzivat oba svety a podstatne urychlit postprocessing a zaroven tu je moznost upravovat cisty raw podla potreby.
 
Scout
2020-05-06 09:45:46
príspevok od: LaHr
Pekne zhrnuté. Tiež som najskorej hľadal mobil čo vie fotiť do RAW, lebo som chcel len trochu poupravovať fotky. Ceny ale boli astronomické aj za používaný kus. Lacnejšie vyšiel používaný EOS 550D.... a tak som tu
Tak keď si nainštaluješ napríklad Lightroom do mobilu, tak vieš fotiť do RAW aj keď to mobil natívne nevie. Skôr ide o to, že drahé sú kvalitné mobily, ktoré majú kvalitnú optiku, snímač a hlavne dobrý soft, ktorý fotky spracuje.
Dnes si už ale myslím, že aj stredná trieda mobilov, ktoré niesú drahé fotia slušne. Fičúrky ako rozostrenie pozadia mi netreba...
Na fotku, ktorá je len dokumentačná sa mi stále menej chce vyťahovať z batohu zrkadlovku nedajbože rozkladať statív.
 
LaHr
2020-05-06 10:14:47
príspevok od: Scout
Tak keď si nainštaluješ napríklad Lightroom do mobilu, tak vieš fotiť do RAW aj keď to mobil natívne nevie. Skôr ide o to, že drahé sú kvalitné mobily, ktoré majú kvalitnú optiku, snímač a hlavne dobrý soft, ktorý fotky spracuje.
Dnes si už ale myslím, že aj stredná trieda mobilov, ktoré niesú drahé fotia slušne. Fičúrky ako rozostrenie pozadia mi netreba...
Na fotku, ktorá je len dokumentačná sa mi stále menej chce vyťahovať z batohu zrkadlovku nedajbože rozkladať statív.
No presne to som skúšal než som kúpil zrkadlovku. Nie každý mobil to vedel a vie. Foťák a výrobca driverov pod ním musí zapracovať nejaké google api, aby to vedelo vytlačiť do RAW formátu. Tie čo som mal v ruke to nemali, na to aplikácia buď zahlásila že nemá potrebné api, alebo dokonca úplne zhavarovala.
Ak máte vyššie triedy a má to naimplementované potrebné veci, tak sa dá nainštalovať aj port GoogleCam, ktorý robí zázračný posprocesing na Google Pixel telefónoch. Samozrejme bez záruky a samozrejme mi to tiež nefungovalo a ani nefunguje : https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/developers/
 
Scout
2020-05-06 12:41:13
príspevok od: LaHr
No presne to som skúšal než som kúpil zrkadlovku. Nie každý mobil to vedel a vie. Foťák a výrobca driverov pod ním musí zapracovať nejaké google api, aby to vedelo vytlačiť do RAW formátu. Tie čo som mal v ruke to nemali, na to aplikácia buď zahlásila že nemá potrebné api, alebo dokonca úplne zhavarovala.
Ak máte vyššie triedy a má to naimplementované potrebné veci, tak sa dá nainštalovať aj port GoogleCam, ktorý robí zázračný posprocesing na Google Pixel telefónoch. Samozrejme bez záruky a samozrejme mi to tiež nefungovalo a ani nefunguje : https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/developers/
Ja som teraz kúpil honor 10 za 200 € a fotí obstojne a aj do rawu to ale nevyužívam. Farba nie je dobrá a fotky sú brutal preostretné o tej ich AI umelej iteligencii ani nehovorím . Ale má aj jeden čisto čb objektív a ten mi veľmi reže aj výstupom aj celkovým vzhľadom.
Ten RAW som premýšľal, že by som si ho zapol, nafotil panorámu na výšku a potom to v softe normálne zložil, že čo by z toho mohlo vyliezť.

Celkovo si myslím niečo podobné ako je v článku, že keď niekto chce dať 1000€ na fotenie a nikdy pred tým nič nemal a nemá k tomu vzťah, tak nech si kúpi mobil, aby mohol aspoň volať, keď fotka omrzí
 
blahoslav J B Art
2020-05-06 15:43:47
ked zacala era digitalov, kupil som kompakt, potom o par rokov neskor zrkadlovku, neskor bezzrkadlovku, aby som mohol mat mensiu a lahsiu vybavu, potom prisli mobily s dostatocne kvalitnymi fotakmi, tak sa casto stavalo, ze som bezzrkadlovku ani nevytiahol z puzdra a fotil mobilom ... a teraz sa casto stava, ze sa mi z vrecka nechce vytiahnut ani ten mobil
a hrat sa s nejakym Rawom pri mobile je podla mna blbost, mam zapnuty HDR rezim, obrazok v mobile este trochu upravim, orezem, prisaturujem alebo hodim nejaky filter a fotka moze ist rovno na vsetky socialne aj asocialne siete
 
combat113
2020-05-06 21:46:37
No šak toto:-P Nejak sme zleniveli.
 
matpi
2020-05-07 00:31:35
príspevok od: Scout
Ja som teraz kúpil honor 10 za 200 € a fotí obstojne a aj do rawu to ale nevyužívam. Farba nie je dobrá a fotky sú brutal preostretné o tej ich AI umelej iteligencii ani nehovorím . Ale má aj jeden čisto čb objektív a ten mi veľmi reže aj výstupom aj celkovým vzhľadom.
Ten RAW som premýšľal, že by som si ho zapol, nafotil panorámu na výšku a potom to v softe normálne zložil, že čo by z toho mohlo vyliezť.

Celkovo si myslím niečo podobné ako je v článku, že keď niekto chce dať 1000€ na fotenie a nikdy pred tým nič nemal a nemá k tomu vzťah, tak nech si kúpi mobil, aby mohol aspoň volať, keď fotka omrzí
Kamos mi ukazoval novy huawei p40. Fotak klasicky mobilovy ale z moznosti videa mi padla sanka. Tak nejak si predstavujem sikovnu vreckovu imstantnu kameru.
 
Scout
2020-05-07 09:52:17
príspevok od: matpi
Kamos mi ukazoval novy huawei p40. Fotak klasicky mobilovy ale z moznosti videa mi padla sanka. Tak nejak si predstavujem sikovnu vreckovu imstantnu kameru.
Je to tak vývoj sa posunul. Ja mám len jediný problém, že nechcem mať vo vrecku 1000€ mobil, keď viem aké je riziko že ho rozbijem pri dennodennom používaní. To sa ale správam k mobilu zodpovedne, samozrejme vždy obal, sklo, ale predsa keď mám niečo v ruke pri robote denne niekoľko hodín, je vyššia šanca, že ho rozbijem. Lebo na tých hi endoch stojí len sisplej dva krát toľko ako celý môj mobil
 
Otecadams
2020-05-07 12:03:29
príspevok od: blahoslav J B Art
ked zacala era digitalov, kupil som kompakt, potom o par rokov neskor zrkadlovku, neskor bezzrkadlovku, aby som mohol mat mensiu a lahsiu vybavu, potom prisli mobily s dostatocne kvalitnymi fotakmi, tak sa casto stavalo, ze som bezzrkadlovku ani nevytiahol z puzdra a fotil mobilom ... a teraz sa casto stava, ze sa mi z vrecka nechce vytiahnut ani ten mobil
a hrat sa s nejakym Rawom pri mobile je podla mna blbost, mam zapnuty HDR rezim, obrazok v mobile este trochu upravim, orezem, prisaturujem alebo hodim nejaky filter a fotka moze ist rovno na vsetky socialne aj asocialne siete
Presne v tom ja vidím budúcnosť- Úplne prestať fotiť. Veď načo?
 
flico.sk
2020-05-08 11:03:35
Dnes už aj mobily za cca 159,- Eur majú snímače, ktoré sa "dajú" použiť aj na nočné či astro fotenie, ale stále je treba robiť PP v PC nakoľko v mobile to stále ešte stále nie je plne pod kontrolou. Kvalita optiky samozrejme nie je v rohoch špičková.

Toto je napr s Xiaomi Mi A3 + Gcam ale spracované v PC

https://www.facebook.com/lubomirlenkophotography/photos/gm.630434867538601/590280481583930/?type=3&theater&ifg=1
https://www.facebook.com/lubomirlenkophotography/photos/gm.635444667037621/595425261069452/?type=3&theater
https://www.facebook.com/lubomirlenkophotography/photos/gm.632934537288634/592781811333797/?type=3&theater

Väčšie a lepšiie snímače dokážu samozrejme oveľa viac napr. :
Xiaomi Mi 10 - je to stack
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2283141491990004&set=a.1384187065218789&type=3&theater

alebo
Huawey P40 - panorama z JPG
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1386524384867557&set=a.103160996537242&type=3&theater

S APS-C zrkadlovkou a setovým objektívom sa to dá dosť ťažko dosiahnúť
 
duroslav
2020-05-10 09:32:50
Fotky z mobilu vedia byť pekné ale hlavne si ich treba pozerať zase iba v mobile, lebo po stiahnutí do PC a prezeraní na väčšej obrazovke príde sklamanie zo všetkých tých machúl, šumu a pod.
 
bonifacko
2020-05-12 16:29:03
príspevok od: LaHr
No presne to som skúšal než som kúpil zrkadlovku. Nie každý mobil to vedel a vie. Foťák a výrobca driverov pod ním musí zapracovať nejaké google api, aby to vedelo vytlačiť do RAW formátu. Tie čo som mal v ruke to nemali, na to aplikácia buď zahlásila že nemá potrebné api, alebo dokonca úplne zhavarovala.
Ak máte vyššie triedy a má to naimplementované potrebné veci, tak sa dá nainštalovať aj port GoogleCam, ktorý robí zázračný posprocesing na Google Pixel telefónoch. Samozrejme bez záruky a samozrejme mi to tiež nefungovalo a ani nefunguje : https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/developers/
Karol tu už mal raz članok o mobiloch a podpore fotenia do RAW.
Nie každy smartfon ma pokročilý fotoaparat a davat 400-600 EUR za ne sa mi zda uletene.
Najprv treba preveriť či vie fotiť do RAW cez free program Manual Camera Compatibility Test.
Na fotenie používam program Camera FV-5 na fotenie do RAW.
Ja som zohnal za super cenu 2 mesačnu Motorola One Vison za 115€. Len ukažka:
https://flog.pravda.sk/duvesov.flog?foto=679073
 
Jozi Mačutek
2020-05-12 22:55:04
Fotené s Oneplus 5 do RAW aj pri telefóne to radšej na žiadnu automatiku prepnute nenechám ak z toho chcem viac ako len fotku z nejakej žurky
 
LaHr
2020-05-13 06:27:02
príspevok od: bonifacko
Karol tu už mal raz članok o mobiloch a podpore fotenia do RAW.
Nie každy smartfon ma pokročilý fotoaparat a davat 400-600 EUR za ne sa mi zda uletene.
Najprv treba preveriť či vie fotiť do RAW cez free program Manual Camera Compatibility Test.
Na fotenie používam program Camera FV-5 na fotenie do RAW.
Ja som zohnal za super cenu 2 mesačnu Motorola One Vison za 115€. Len ukažka:
https://flog.pravda.sk/duvesov.flog?foto=679073
Paráda ďakujem. Rovno som to otestoval.
Manual Camera Compatibility Test - prekvapivo mi povedal že viem fotiť do RAW. Tak som skusil rovno tú Camera FV-5... This Camera does not support RAW capture.
Tak to celé zrejme bude o hľadaní správneho softvéru, ktorý bude vedieť, že to ten telefón vie
Veľmi pekne ďakujem
 
bonifacko
2020-05-13 10:27:40
príspevok od: LaHr
Paráda ďakujem. Rovno som to otestoval.
Manual Camera Compatibility Test - prekvapivo mi povedal že viem fotiť do RAW. Tak som skusil rovno tú Camera FV-5... This Camera does not support RAW capture.
Tak to celé zrejme bude o hľadaní správneho softvéru, ktorý bude vedieť, že to ten telefón vie
Veľmi pekne ďakujem
No staršia motorola G5 a program Manual Camera Compatibility Test mi hned napísal, že RAW nie je podporovany. Toto nechapem, inak ten program Camera FV-5 je plateny, možno tam bude pes zakopany. Stiahol si ten spravny?
 
bonifacko
2020-05-14 20:10:15
Niekedy sa zide mat niečo take male vo vrecku. Motorola one vision, do RAW a v PC Adobe LR
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia