Hore

Bezzrkadlovka v ateliéri

Niektorí fotografi si myslia, že sa s bezzrkadlovkou v ateliéri nedá fotografovať. Pramení to z neznalosti. Bezzrkadlovky sú pre použitie v ateliéri rovnako vhodné ako zrkadlovky, ba dokonca niekedy aj vhodnejšie. Poďme sa pozrieť podrobnejšie na to, ako v priestoroch ateliéru fungujú. Dôvodom obáv býva problematické použitie pri práci s bleskami.

DSLR v ateliéri

Až donedávna pokročilí fotografi fotografovali takmer výlučne digitálnymi zrkadlovkami s optickým hľadáčikom. Ten zobrazuje to, čo vidí objektív. Svetlo prechádzajúce objektívom sa odráža od zrkadla, premietne sa na matnicu a následne sa obraz pomocou hranola prevráti tak, aby sme ho nevideli prevrátený. Ak je svetla dostatok, obraz vidíme dobre. Ak je ho málo, vidíme zle.

Svetlo blesku svieti len počas expozície, samotný záblesk trvá rádovo tisíciny sekundy. Aby sme v ateliéri videli čo fotíme, používajú sa tzv. pilotné svetlá. Sú to žiarovky nainštalované na bleskoch, ktoré svietia trvale, až kým nedôjde k záblesku. Pri ňom sa na chvíľu vypnú. Pilotky slúžia aj na to, aby sme mohli posúdiť, ako bude fotografovaná scéna nasvietená. Pri slabších pilotkách bude obraz v hľadáčiku tmavší, záleží aj od objektívu. S menej svetelnými to bude horšie. Niektoré prístroje môžu mať problém so zaostrovaním. Väčšinou však nebudete mať so zrkadlovkou problémy.

Pri práci s ateliérovými bleskami sa väčšinou pracuje s väčšou hĺbkou ostrosti (pretože sa používa nerušivé pozadie), nízkou citlivosťou a expozičným časom dlhším alebo rovným x-syncu. Expozícia sa koriguje prestavením svetiel a nastavením clonového čísla. Typický EXIF z ateliérového fotenia môže vyzerať napr. takto: čas 1/250 s, citlivosť ISO 100, clona f/8. U zrkadlovky platí, že v hľadáčiku sa obraz nemení, nech už je expozícia nastavená akokoľvek. Či je nastavená správne uvidíte po odexponovaní záberu.

CSC v ateliéri

Bezzrkadlovky (až na výnimky) nemajú optický hľadáčik. Natívne pracujú v režime živého náhľadu, to znamená, že na hlavnom displeji alebo displeji hľadáčika, ukazujú obraz zachytený snímačom. Obavy fotografov pramenia z toho, že bezzrkadlovky štandardne simulujú expozíciu. Ak v tmavom ateliéri nastavíte 1/250 s, ISO 100 a f/8, môžeme právom očakávať, že obraz na displeji a v hľadáčiku bude tmavý. Museli by ste mať veľmi výkonné pilotné žiarovky, aby ste nevideli takmer čierny obraz. Nesmieme zabúdať, že expozícia je nastavená pre svetlo blesku, ktoré má oveľa väčšiu intenzitu, ako pilotné žiarovky. Rovnako ako u zrkadloviek, výsledok fotograf uvidí až po exponovaní záberu. Pri rovnako nastavenej expozícii dostanete zo zrkadlovky aj z CSC rovnaký obraz. V hľadáčiku zrkadlovky však uvidíte pri pilotkách viac, ako u bezzrkadlovky, pokiaľ ju neprenastavíte. Expozíciu zmeniť nemôžete, môžete ale zmeniť spôsob zobrazovania obrazu zo snímača. Simulácia expozície je super vec, ak pracujete s trvalými svetlami pri prirodzenom osvetlení. V tomto sú bezzrkadlovky lepšie ako zrkadlovky, ktoré v optickom hľadáčiku nedokážu simulovať expozíciu a ani obraz zosvetliť, aby bol lepšie viditeľný. To dokážu bezzrkadlovky, len ich treba v menu prestaviť. O tejto možnosti niektorí fotografi nevedia. Dokonca ani niektorí majitelia bezzrkadloviek. U niektorých bezzrkadloviek sa aj v režime simulácie…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2017-08-27 21:12:57
nepáči sa mi, ako je to napísané ...
 
blahoslav J B Art
2017-08-27 21:41:58
príspevok od: seifi
nepáči sa mi, ako je to napísané ...
?
 
seifi
2017-08-27 22:22:52
príspevok od: blahoslav J B Art
?
dal by si otáznik, ak napíšem, že článok je napísaný skvele ? nepáči sa mi forma ...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované