Hore

Low Key portrét

Podstatou techniky Low Key je prevaha tmavých tónov na výslednej fotografii. Ide o „opak" techniky High Key, o ktorej sme už písali.

Kontrast medzi tmavými a svetlými partiami prináša do fotky drámu, zdôrazňuje línie a tvary, oddeľuje predmety od pozadia. Low Key fotografia vo väčšine prípadov navodzuje pochmúrnu atmosféru, čo je logické. Tmavý obrázok môže iba ťažko pôsobiť optimisticky a veselo. Tmavé tóny tiež umocňujú pocity tajomna, vyzývajú k zamysleniu. U portrétovaných môžu zvýrazniť ich hlbokú vnútornú silu a charizmu.

Táto technika je veľmi často využívaná pri portrétnej fotografii, ale svoje uplatnenie nachádza aj v iných žánroch.

Tajomná atmosféra je umocnená tmavou tonalitou.

Svetlo slabšej intenzity spredu a komínkový reflektor zozadu - kontra pomôže oddeliť fotografovaného od pozadia. Zadné svetlo nie je potrebné nechávať v obraze, tu sme komínkový reflektor nechali pre ilustráciu jeho polohy. Foto: Julo Kotus

O čo jednoduchšia je definícia, o to komplikovanejšia je samotná realizácia. Pri fotení portrétov, či aktov nám môžu pomôcť nasledovné pravidlá:

Ak je to možné, pre fotenie si vyberte miestnosť stmavými stenami astropom. Menšie miestnosti so svetlým stenami odrážajú príliš veľa svetla. V prípade, že pri fotení plánujete použiť fotopozadie, pri Low Key platí, čím tmavšie, tým lepšie. Uistite sa, že (fotografické) pozadie je dostatočne vzdialené od objektu, aby nebolo nasvietené rovnakou intenzitou svetla. Pri Low Key portrétoch je svetlo zvyčajne umiestnené zboku, mimo hlavnej osi fotenia. Môžete použiť tiež ostrú kontru zozadu na zvýraznenie obrysov portrétovaného. Tmavé oblečenie pomôže.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
webfotos
2009-02-11 12:34:17
pekny clanok. Vsetko zakladne tam je, a kto chce viac, nech si dostuduje
 
zajo
2009-02-11 13:45:47
zaujimave.. Je prva fotka fotena na Narodke 17.11.? Mam podobne fotky odtial..
 
julo kotus
2009-02-11 14:13:14
príspevok od: zajo
zaujimave.. Je prva fotka fotena na Narodke 17.11.? Mam podobne fotky odtial..
nie, ale videl som podobné fotky z toho dátumu :) táto je z cintorína v Ružinove v novembri
 
juroba
2009-02-11 15:35:09
stručné a jasne. Low Key je technika ktorá hovorí jasnou rečou .
 
leto
2009-02-13 11:23:57
dobry clanok,strucne,jasne,,,

 
kiso188
2009-02-18 08:00:19
áno dobrý článok, jasne a výstižne povedané!
 
necromander
2013-02-05 11:45:47
Nenasiel by sa niekto kto by podrobnejsie napisal clanok o tejto technike?
 
Wlady
2013-02-05 21:14:09
príspevok od: necromander
Nenasiel by sa niekto kto by podrobnejsie napisal clanok o tejto technike?
Skusal si na youtube hladat low key? Mozes studovat videa do rana....
 
necromander
2013-02-08 00:51:04
V takom pripade nechapem preco ty si tu registrovany. Ved existuje vsemohucny nastroj youtube.
 
necromander
2013-02-08 18:46:33
ak by niekoho zaujímalo http://photo.tutsplus.com/tutorials/lighting/the-complete-beginner%E2%80%99s-guide-to-shooting-low-key/
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované