Hore

Kompozícia nemusí byť podľa pravidiel I.

Každá plocha fotografie je ohraničená rámom. Kto má naštudovanú kompozíciu alebo prirodzené estetické videnie, vie, že objekty vo fotografii môžu s rámom a jeho rohmi kolidovať.

Celkovo sa neodporúča dotyk objektu a rámu. Je vhodné dať okolo objektov dostatok priestorov, pretože ich dotyk s rámom, alebo malá vzdialenosť od rámu, priťahujú pozornosť diváka. Tá je vo väčšine prípadov neželaná. Ak sa o fotografovi stane, môže sa rozhodnúť o dodatočnú nápravu. Skúsení editori dokážu pridať dostatok plochy naviac. Riešením je niekedy aj orez fotografie tak, aby bolo vidno, že je to fotografov zámer.

Horúce zóny. Tu si treba dávať pozor, aby nejaké prvky v obraze nekolidovali s rámom a rohmi fotografie. Tak hovorí jedno zo základných kompozičných pravidiel. Ukážeme si, že to neplatí vždy.

Pred a nad šašovou čiapkou musí byť tak akurát voľného miesta. Fotograf musí mať na odhad cit, nesmie ho byť ani málo a ani veľa. V tomto prípade by sa dotyk s rámom neukázal ako šťastné kompozičné riešenie, bola by to kompozičná chyba.

Kompozícia má svoju logiku

Kompozícia ma svoje pravidlá, ktoré sa môžu porušovať. To porušenie musí mať logiku. Ukážeme si, ako a kedy môžeme posušiť kompozičné pravidlo, že objekt by nemal mať kontakt s rámom fotografie. Kvôli inšpirácii si odskočíme k výtvarnému umeniu a využitiu geometrických tvarov. Rám berieme ako ohraničenie plochy, na ktorú komponujeme. Môžeme ho však využiť ako prvok, pre hru a aktívne ho zapojíme do kompozície. Rám fotografie je obdĺžnik, alebo štvorec. Má strany a rohy. To sú prvky, s ktorými môžeme pracovať.

Julo Satinský ukazuje na ucho, ktoré sa nachádza na dome mimo záberu. Využil som jeho veselú povahu a nechal ho vtipne sa dotýkať rámu fotografie.

Socha architekta Jurkoviča…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kigor
2019-01-23 15:43:47
Fajn článok a pekné zábery, Karol. Díky
 
vladisko
2019-02-11 19:15:15
Tiež často poruším pravidla kompozície ... Noe však v prospech fotky
 
Detektív
2019-04-04 15:20:42
Vďaka za článok, bol inšpirujúci.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia