Hore

Kvety a rastliny čiernobielo

Kvety sú synonymom farieb, všetkých možných odtieňov, pestrých a živých. Sú veľmi obľúbeným motívom amatérskych fotografov, rovnako ako západy slnka, či krajinky.

Na prvý pohľad banálny motív, ktorý mnohým príde gýčový. Jedným z riešení, ako poňať fotografie kvetín umeleckejšie, je previesť ich do ČB. Celkovo sa čiernobiela fotografia považuje za umeleckejšiu. Ja osobne si myslím, že niektorým motívom sa viac hodí farebné prevedenie a niektorým čiernobiele. U kvetov je to v pomere 70:30 v prospech farby. Ak ste veľkými priaznivcami ČB fotografie, tak ako ja, môžete pomer obrátiť.

    Farebná alebo čiernobiela. Pekné môžu byť obidve spracovania.

Základy fotografovania kvetov a rastlín

Fotografovaniu rastlín sa podrobne venujeme v našej fotoškole. Odkaz na články nájdete pod týmto článkom. Stručne len pripomeniem, že najlepšie sa kvety a rastliny fotografujú objektívmi s dlhšou ohniskovou vzdialenosťou, čiže krátke a dlhšie teleobjektívy. Dobrá svetelnosť je výhodou pri rozostrovaní pozadia, ale nie je nutnosťou, aj s bežným setovým teleobjektívom viete dosiahnuť pekný bokeh, ak použijete najdlhšiu ohniskovú vzdialenosť a otvoríte clonu.

Pri fotení kvetov použite dlhšie ohnisko a otvorenú clonu. Starostlivo zaostrite.

Prekvapujúco pri fotení kvetov, farebná i čiernobiela fotografia, využívajú to isté: kontrast farieb, kontrast jasov a zaujímavé svetlo. Kontrast je dôležitý pre fotografiu všeobecne. Pri fotografovaní kvetov je to kontrast farieb. Pri prevode do ČB s nimi vieme účinne pracovať, ale o tom neskôr. Rovnako dôležité je aj svetlo, to pomáha vytvárať kontrast svetiel a tieňov. Pri rastlinách je to hlavne protisvetlo, ktoré ich prežiari. Ak sa zameriavate na textúry, môže byť výborné aj mäkké difúzne svetlo, aké nájdete v tieni, alebo pri zamračenom počasí. Výborne samozrejme funguje kontrast jasov daný tým, čo fotografujete. Biely kvet automaticky vynikne na tmavozelenom pozadí.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované