Hore

3D LUT pre ešte lepšie farebné úpravy!

Veľmi nenápadná funkcia s obrovským potenciálom. Farebné profily, ktoré upravujú vaše fotky jedným kliknutím. To sú “LUTky”. Poďme sa vrhnúť na to, ako LUTky fungujú a ako s nimi pracovať.

Čo sú 3D LUTky

Jedná sa o skratku anglického „Look Up Table“. Ide o systém určitých tabuliek, kde je presne popísané, ako má konkrétny odtieň vypadať a kde presne má byť vo farebnom priestore umiestnený. Funguje to teda tak, že konkrétna LUTka povie programu, ako každú jednotlivú farbu tónovať. Nastavenie nájdete v module Vyvolat hore pod položkou Farebný štýl.


Pod 3D LUT si vyberiete konkrétnu LUTku, prípadne tlačidlom + si pridáte vlastné, ak máte nejaké stiahnuté.

Čo to znamená v praxi

V praxi je to také obdobie farebných presetov, ktoré už poznáte, ale jednoduchšie. Dajú sa použiť dvoma spôsobmi.

Prvý si môžete predstaviť ako nastavenie profilu, ktoré poznáte vo fotoaparátoch (Neutrálny, Živý, Portrét…). Nastavujete si toto akoby “lepší defaultný stav fotky”, prípadne zjednotíte vzhľad fotiek z rôznych fotoaparátov. A potom sa môžete pustiť do úpravy.

Druhá možnosť je viac kreatívna – teda nastavenie už nejakého špecifického farebného vzhľadu a tónovania.

Na čo slúžia LUTky, keď máme presety

Presety, ktoré poznáte, sú skvelé v tom, že vidíte každý jednotlivý parameter a môžete ho zmeniť. Toto vám LUTky neumožnia. LUTka je jednoducho hotová a pri nej môžete nastaviť iba jej intenzitu.

Otvára sa nový svet

Ak vám to ale znie ako nepoužiteľné, opak je pravdou. Výhody LUTs sú celkom široké.

●     Po aplikácii 3D LUT môžete pokračovať v úprave všetkých parametrov, takže nie ste obmedzený možnosťami, práve naopak. Nastavíte LUT, a ak sa vám niečo nezdá, pokračujete v paneli Vyvolať a môžete si doladiť čokoľvek. Dokonca môžete kombinovať použitie LUT a presetov naraz.

●     Zásadná výhoda je široká ponuka LUtiek. Ak pracujete s presetmi ZPS X, tak aj napriek veľkej ponuke presetov, ktoré pre vás pravidelne pripravujeme, je to nič v porovnaní s množstvom LUTs.

LUT súbory sú totiž funkčné nielen v ZPS X, ale fungujú ako funkčný štandard ďalších softvérov na úpravu fotiek a videí. LUTky sa dajú na internete získať naozaj vo veľkom. Pokojne tak môžete získať farebný vzhľad najrôznejších profesionálnych filmárov, ktorí používajú LUT do slávnych filmov a tento vzhľad dostanete do vašich fotiek aj napriek tomu, že vôbec neboli vytvorené pre ZPS X.


Východiskový stav je 7 univerzálnych LUT, ktoré sme pre vás pripravili.

Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 7 dní zadarmo a začnite kúzliť s farbami pomocou 3D LUTs.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia